Δε λαμβάνει υπ΄όψιν του περιπτώσης οικοπεδοποίησης
Νομίζω ότι το λέει ξεκάθαρα: «Έτσι ξεκίνησε μια, χωρίς προηγούμενο, οικοπεδοποίηση κάθε διαθέσιμης έκτασης στις περιαστικές περιοχές. Και όταν οι νόμιμες εκτάσεις τελείωσαν, άρχισε το παράνομο εμπόριο γης που απελευθέρωναν οι τυχαίες ή μη πυρκαγιές.»
Το πρόβλημα βέβαια είναι ακριβώς τι γίνεται μετά την φωτιά, γιατί μεγάλες πυρκαγιές γίνονται και στην Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως στην Καλιφόρνια (πρόσφατα στο Lake Tahoe). Και εδώ οι διαφορές είναι σημαντικότατες.
Το ερώτημα μου είναι αν μπορεί όμως υπάρξει οποιαδήποτε προστασία του δάσους όταν η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση στις ανεπτυγμένες χώρες όπου δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Μετά από τόσα χρόνια, τόσα κοινοτικά κονδύλια, τόσα δικά μας έξοδα (φορολογούμενοι) και πάλι κτηματολόγιο δεν έχουμε. Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει δασικό κτηματολόγιο.
Καλές οι δορυφρορικές εικόνες, αλλά το πρόβλημα είναι στην ερμηνεία τους. ʼλλωστε υπάρχουν αεροφωτογρφίες της ΓΥΣ που πάνε πολλά χρόνια πίσω, ποιος όμως θα τις χρησιμοποιήσει για να γκρεμίσει ότι έχει κτιστεί μέσα σε δάσος;
Και όλα ξεκινάνε από την ειδική θέση που έχει η κατοικία στην συνείδηση του Έλληνα. Η πρώτη του φιλοδοξία είναι να αποκτήσει ένα σπίτι για να το έχει πάνω από το κεφάλι του, και έτσι έχουμε φτάσει να διαθέτουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης παγκοσμίως. Αλλά μαζί με την πρώτη κατοικία έρχεται και η ανάγκη για το εξοχικό και παράλληλα πάντα θα υπάρχει το σπίτι στο χωριό.
Τι να σου κάνει το έρημο το δάσος μπροστά σε αυτή την τεράστια πίεση;
Να λοιπόν γιατί υπάρχουν 40 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων που αν περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος θα γίνουν οικόπεδα και γιατί (δήθεν) κακώς χαρακτηρίζονται δάση εκτάσεις που είναι χορτολιβαδικές.
Το παρακάτω είναι ιδιαίτερα ενημερωτικό:
www.oikologos.gr/News2007/0368.html]http://www.oikologos.gr/News2007/0368.html[/url]
Αν για κάτι πρέπει να λογοδοτήσει η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι μόνον οι ολιγωρίες στην περίπτωση της Πάρνηθας, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας παρόλες τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, οι ελλείψεις σε ανθρωπινό δυναμικό της Πυροσβεστικής και όλα τα γνωστά.
Είναι πρωτίστως αυτή η προσπάθεια αναθεώρησης του συντάγματος (τώρα το βρήκαν το βιολί, κάθε 5 χρόνια αναθεωρούν το σύνταγμα). Αν νομίζουν ότι έτσι θα γίνει η ανασύσταση του κράτους και ότι εμείς θα το χάψουμε είναι γελασμένοι. (Σημειωτέον, Κωστάκη ψήφισα στις τελευταίες εκλογές).