1personanongrata
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 10 Δεκ 2007
- Μηνύματα
- 60.677
- Like
- 13
- Πόντοι
- 866
φεγγαρακι μου λαμπρο........Δεν έχουμε χρεοκοπήσει. Χρεοκοπία σημαίνει παύση πληρωμών. Άρα και αυτοί θα σταματήσουν να μας δίνουν και θα πεθάνουμε από την πείνα όπως είπα παραπάνω.
Τώρα, όσο για τα ελλείμματα και τα χρέη, ποίος φταίει; Μόνο οι πολιτικοί;
Όπως είπα, δεν είναι το κατάλληλο thread εδώ, άλλωστε έχω εξηγήσει τις απόψεις μου και σε άλλα thread και νομίζω μαζί διαφωνούσαμε και πάλι. Ας μην υπάρχει επανάληψη. Αν θες διάλογο με PM.
που ζείτε ρε πείτε μου και μένα να ζησω και γω εκεί.....
Στάση πληρωμών από το Δημόσιο έως την επόμενη δόση
Πρωτογενείς δαπάνες, ΠΔΕ και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, «θυσία» στον βωμό του ελλείμματος
Σωτηρης Νικας
[size=18pt]
Μόνο «άτυπη» δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον η στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει το Δημόσιο. Με κεντρικό στόχο να έχει εξασφαλισμένα τα κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στο «πάγωμα» όλων των άλλων εξόδων του Δημοσίου εν αναμονή της επόμενης δόσης.
[/size]
Συνολικά, οι δαπάνες του κράτους για φέτος έχουν προϋπολογιστεί στα 108,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν πραγματοποιηθεί μόλις τα 40,9 δισ. ευρώ. Πρωτογενείς δαπάνες, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν γίνει «θυσία» στον βωμό του ελλείμματος, που δεδομένης της αναιμικής πορείας των φορολογικών εσόδων, είναι οι μοναδικοί τρόποι για τη συγκράτηση του ελλείμματος εντός στόχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, το κράτος θα έπρεπε να είχε διαθέσει τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που έχει παράσχει για επενδύσεις, δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Παράλληλα, τα χρέη του Δημοσίου αντί να μειωθούν, όπως προβλέπεται και στο νέο Μνημόνιο, έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου έως τα τέλη Ιουλίου κατά 887 εκατ. ευρώ ή κατά 15,4%. Και η τάση είναι ανοδική.
Ειδικότερα, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το Δημόσιο:
1. Δεν πληρώνει για τις καταναλωτικές και λειτουργικές του δαπάνες. Βάσει στόχων, θα έπρεπε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να είχαν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 29,5 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους ήταν 27,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 2 δισ. ευρώ λιγότερες. Επίσης, διέθεσε 8 εκατ. ευρώ λιγότερα για τις επιχορηγήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και 207 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Στα θετικά νέα περιλαμβάνονται οι μικρότερες από τις προβλεπόμενες πληρωμές για τόκους (κατά 160 εκατ. ευρώ) και για καταπτώσεις εγγυήσεων (κατά 85 εκατ. ευρώ).
2. Δεν διαθέτει τα προϋπολογισμένα κονδύλια για επενδύσεις. Το ΠΔΕ έχει «παγώσει», καθώς έχουν εκταμιευθεί σχεδόν τα μισά κονδύλια από αυτά που θα έπρεπε να έχουν διοχετευτεί στην αγορά έως τα τέλη Ιουλίου. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 δόθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, όταν είχε αποφασιστεί να διατεθούν 4,2 δισ. ευρώ. Η διαφορά είναι σχεδόν 2 δισ. ευρώ που θα είχαν πολλαπλασιαστικά οφέλη λόγω του ότι θα κατευθύνονταν για επενδύσεις.
[size=24pt]
3. Δεν εξυπηρετεί τα χρέη του. Στα τέλη Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 6,6 δισ. ευρώ, όταν το 2012 ξεκίνησε για το Δημόσιο με χρέη 5,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων, που φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,6 δισ. ευρώ.[/size]
Υπενθυμίζεται, ότι κυβέρνηση και τρόικα είχαν συμφωνήσει να διατεθούν φέτος 4 δισ. ευρώ για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών αυτών. Ωστόσο, για να έρθουν αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Εάν το Δημόσιο είχε προχωρήσει στο σκέλος των δαπανών βάσει των στόχων που είχαν τεθεί, τότε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν στα 17,6 δισ. ευρώ και όχι στα 13,2 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Δηλαδή, θα ήταν κατά 2,8 δισ. ευρώ χειρότερα από τον στόχο. Οση ακριβώς είναι και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012.
Αντλήθηκαν 4,06 δισ. με επιτόκιο 4,43%
Το ποσό των 4.062,5 εκατ. ευρώ (4,06 δισ. ευρώ) δανείστηκε χθες το Δημόσιο με αυξημένο επιτόκιο, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν και οι τόκοι τους ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χθες στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 3,125 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι προσφορές για τα έντοκα ανήλθαν στα 4,248 δισ. ευρώ και το επιτόκιο έφτασε στο 4,43%. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου, το επιτόκιο ήταν 4,28%, αλλά τότε το Δημόσιο ζητούσε πολύ μικρότερο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) και είχαν γίνει πολύ περισσότερες προσφορές (2,65 δισ. ευρώ) αναλογικά με το ζητούμενο ποσό.
Πλέον, την Πέμπτη ο ΟΔΔΗΧ περιμένει και τις συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές για να αυξήσει το ποσό δανεισμού από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια στα 5 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσει ρευστότητα περίπου 900 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, που αναμένεται η έγκριση της επόμενης δόσης.
Υ.Γ.
θες τώρα να μας εξηγήσεις αυτο που είπες ότι ακόμα δεν εχει γίνει σταση πληρωμών;