Νέα

Πάμε για 3ο Παγκόσμιο;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα foo
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 383
  • Εμφανίσεις 15K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
Η σοβαρότερη κριτική του ΑΕΠ ως δείκτη είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, όταν κάνεις ένα μικροτρακάρισμα στο αυτοκίνητο σου και πας στον φαναρτζή τότε το ΑΕΠ αυξάνεται. Όμως καμία παραγωγική πράξη δεν έγινε, δεν προστέθηκε πλούτος.
αυτό συμβαίνει με πολλές υπηρεσίες. οι νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων δημιουργούν πλούτο δηλαδή; γι' αυτό ο skidoo έγραψε ότι έχει σημασία και η διάρθρωση του ΑΕΠ

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
Για δες που η γενια των 700 euro παρουσιάζει ΚΚΕ - Κατα Κεφαλήν Εισόδημα $30Κ (δηλαδή περίπου 20Κ euro!). Άρα?

το έγραψα πιο πριν ρε path. είναι άνιση η κατανομή του πλούτου. το κκΑΕΠ είναι μέσος όρος

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Χαίρομαι, γιατί και με καταλαβαίνεις, και με συγχωρείς...
Γι αυτό είπα ότι έχει νόημα να σου απαντάω.
Δεν υπάρχει "ΑΕΠ κατά μέσο όρο". Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) είναι σκέτο νούμερο, και είναι το σύνολο της παραγωγής μιας χώρας (προϊόντα, υπηρεσίες, ό,τι μπορεί να μετρηθεί τέλος πάντων) κάθε χρόνο.
Το αν το ΑΕΠ προέρχεται κυρίως από υπηρεσίες (ξενοδόχοι), βιομηχανία (Mertsende), κτηνοτροφία (Νέα Ζηλανδία), ή ορυχεία (Αυστραλία), δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ.  Αν είναι ΠΟΛΥ, τότε περισεύει για όπλα. Αν όχι, τα κεφάλια μέσα.
Επίσης, ο μισθός που παίρνει κάποιος δεν έχει σχέση με το ΑΕΠ (και κατ' επέκταση ούτε με το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα). Οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλους μισθούς, έχουν όμως πολύ χαμηλό κόστος ζωής.  Οι Ελβετοί έχουν τεράστιους μισθούς, και πολύ μεγαλύτερο κόστος ζωής.
Στη γλώσσα είσαι καλός (το ξέρω), και το αν μπαίνει αύξηση στην προστακτική δεν είναι θέμα δημοτικής ή καθαρεύουσας.  Σε ΚΑΜΜΙΑ μορφή της δε μπαίνει, επομένως δε μπαίνει ούτε και στη "μεσαία".
Για το ΑΕΠ.
Ουδέποτε μίλησα για ΑΕΠ κατά μέσο όρο. ΤΟ ΑΕΠ είναι όντως απόλυτος αριθμός. Ομως η δυναμική μιας οικονομίας δεν μπορεί να κριθεί σε βάθος χρόνου από αυτό. Το ΑΕΠ αντικατοπτρίζει σε ένα χρονικό σημείο το συνολικό παραγώμενο προιόν και όχι την ποιότητα, ή την ανταγωνιστικότητά του.
ΜΕ άλλα λόγια θεωρώ αδιανόητο να είμαι χώρα της ΕΕ (άρα αναπτυγμένη) και να μην έχω εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, ή εν πάση περιπτώσει εργοστάσια και βιομηχανίες. 
Αυτό εννοώ και δε διαφωνώ σε όλα όσα λες, απλά πάω ένα βήμα παραπέρα. Επί της ουσίας το ΑΕΠ κατά τη γνώμη μου κρίνεται και από τις υποδομές (άρα τις επενδύσεις που γίνονται).
Η μαλακία που έκανε ο Αλογοσκούφης δεν είναι η αύξηση του ΑΕΠ (που ούτως ή άλλως ισχύει), αλλά η ίδια η παραδοχή του ότι κάποιος παράγει και τον κλέβει και μάλιστα δεν κάνει τίποτα γι αυτό παρά να αυξάνει το απόλυτο νούμερο που ανέλυσες. Το τραγικότερον δε της παραδοχής αυτής είναι αυτή καθ αυτή η προέλευση (άρα η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα) του παραγώμενου προιόντος.
Γιατί όποιον ακούσω να μου πει ότι η Ελλάδα θεωρείται ανεπτυγμένη επειδή πουλάει πουτάνες και τζόγο δεν θα γελάσω απλά. ΘΑ του πω να πάει να παίξει τενις με τον Αλογοσκούφη..... 

Για τη γλώσσα.
Δε μίλησα για μεσαία. Μίλησα για τον δικό μου τρόπο. Πολλές φορές επΕτρεψέ μου να παίζω με γλωσσικά λάθη (όπως όταν γραφω εξ απ ανέκαθεν που ξέρω ότι είναι λάθος) ειδικά σε ένα φόρουμ που δεν δημοσιεύεται αυτό που γράφουμε στις εφημερίδες. Και ούτως, ή άλλως δεν το έγραψα εγώ εξαρχής. :uglystupid: :uglystupid:

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Like
1
Πόντοι
66
ΜΕ άλλα λόγια θεωρώ αδιανόητο να είμαι χώρα της ΕΕ (άρα αναπτυγμένη) και να μην έχω εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, ή εν πάση περιπτώσει εργοστάσια και βιομηχανίες. 
Αυτό εννοώ και δε διαφωνώ σε όλα όσα λες, απλά πάω ένα βήμα παραπέρα. Επί της ουσίας το ΑΕΠ κατά τη γνώμη μου κρίνεται και από τις υποδομές (άρα τις επενδύσεις που γίνονται).
Κι άλλα εργοστάσια????
Γιόμισε η Ευρώπη εργοστάσια  :grin: :grin: :grin: :grin:
Δε νομίζω οτι το '81 μας έβαλαν στην τότε ΕΟΚ για να φτιάξουμε εργοστάσια.
Τώρα το γεγονός οτι τα σκατώσαμε σε αυτά που είχαμε....

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
Ουδέποτε μίλησα για ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Μπορεί για παράδειγμα μια χώρα να έχει υψηλό ΑΕΠ κατά μέσο όρο....

Έχεις πρόβλημα μνήμης....

Και (για τη γλώσσα) δε μου είπες αν ξέρεις τα μπίγκια και το μέγκλα....

(Για τη χάρμπα και τη μπάτα δε τα αναφέρω, είναι "τοπικοί" ιδιωματισμοί...)

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
οι νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων δημιουργούν πλούτο δηλαδή;
Όχι βέβαια. Αλλά εδώ αρχίζουν να μπερδεύονται υποκειμενικές ερμηνείες. Κατ' εμέ, δεν δημιουργούν. Όπως όμως δεν δημιουργούν και οι διαφημιστές, οι χρηματιστές (και τα περισσότερα επαγγέλματα που τελειώνεουν σε -ιστής).
Το τρακάρισμα και η επισκευή του (που είπε κάποιος) δημιουργεί πλούτο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν δε γινόταν η επισκευή θα έβγαινε από τον υπάρχοντα πλούτο το αυτοκίνητο (θα πήγαινε για παλιοσίδερα).  Άρα η επισκευή κάτι προσφέρει.

Για να γίνει πιό κατανοητό αυτό που ΕΓΩ εννοώ με την έννοια του ΑΕΠ, ας σας πάω πάλι σε ένα απλούστερο παράδειγμα.  Όπως θεωρούμε την εθνική οικονομία  "κλειστή" και την εξετάζουμε και τη μετράμε, έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε "κλειστή" και μια μικρότερη οικονομία.
Ας πούμε μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής μπλου-τζην.
Δουλεύουν τα 4 μέλη της οικογένειας, και έχουν και 20 εργάτες (κοπτοραπτούδες, γαζώτριες, συσκευαστές, κλπ).
Έχουν έξοδα (αγορά Α' υλών, νοίκι, μεροκάματα, κλπ) και παράγουν ας πούμε 10.000 παντελόνια το χρόνο.
Τα πουλάνε (άρα έχουν έσοδα), και καταναλώνουν αυτό που περισσεύει από τη διαφορά εσόδων-εξόδων.
ΑΕΠ της επιχείρησης εγώ ονομάζω την αποτίμηση των 10.000 τζην με την τιμή της αγοράς (όσο κάνουν), μείον την αγορά Α' υλών. Το τζίρο τους δηλαδή μείον τις αγορές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την παραγωγή.
Αν καταφέρουν να παράγουν 15.000 παντελόνια (αντί για 10.000) με τα ίδια ΓΕΝΙΚΑ έξοδα και μεροκάματα, τότε αυξάνουν το ΑΕΠ τους, αυξάνουν τον πλούτο τους, αυξάνουν τα διαθέσιμά τους, αυξάνουν την ισχύ τους με λίγα λόγια.
Αν (παραμένοντας στα 10.000 παντελόνια παραγωγή) προσλάβουν και 5 μαύρους να τους κάνουν αέρα όταν δουλεύουν να μη ζεσταίνονται, οι ίδιοι θα περνάνε καλύτερα, αλλά το ΑΕΠ ΔΕΝ θα έχει αυξηθεί, ΕΣΤΩ και αν άλλοι 5 άνθρωποι μισθοδοτούνται (τρώνε ψωμί) από την επιχείρηση.
Η δε ισχύς της επιχείρησης (σαν οικονομική δύναμη) θα έχει μειωθεί, γιατί τα διαθέσιμά της θα μειώνονται.
Το ΚΚΕ των εργαζομένων (όλων! Και των μελών των οικογενειών τους που δε δουλεύουν) στην επιχείρηση είναι τα έσοδα (από τις πωλήσεις 10.000 παντελονιών, μείον οι αγορές Α' υλών) δια τον αριθμό των ατόμων αυτών.
Των 5 μαύρων προσλαμβανομένων, το ΚΚΕ θα πέσει (αυξάνεται ο πληθυσμός χωρίς να αυξάνεται η παραγωγή).

Persona, ΤΟ ΞΕΡΩ ότι τα υπεραπλουστεύω, δε χρειάζεται να μου το ξαναπείς.
Αλλά το κάνω για να γίνουν πιό κατανοητά τα πράματα που εννοώ.

Και διαφωνώ (με όποιον το είπε) ότι το ΑΕΠ μπορεί να μετριέται από την κατανάλωση.  Διαφωνώ, γιατί το μέγεθος της κατανάλωσης εμπεριέχει και αυτήν που προέρχεται από δανεισμό, που βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι "προϊόν" που παρήχθη.

Κουβέντα να γίνεται.

Kurwa

Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2008
Like
6
Πόντοι
6
Διαβασα σημερα σε εφημεριδα οτι ο Μακκεην προηγηται κατα 5 ποσοστιεες μοναδες.

Φαινεται ο πολεμος στην Γεωργια και το Ψυχροπολεμικο κλιμα τον ευνοουν.

Λετε να κερδισει?

Παντως για μενα ειναι πολυ χειροτερος του Μπους.Αφου ειναι ακροδεξιος φουλ και αυτο δεν ειναι καλο για την παγκοσμια ειρηνη δυστηχως...

Επισκέπτης
Δεν νομιζω οτι συμβαινει κατι τετοιο,απλα ο Μπαμιας εχει μαυρο πετσι.

Σιγα μην ξερει ο μεσος Αμερικανος που πεφτει η Γεωργια,πιο πιθανο ειναι να την μπερδευει με την ομωνυμη Πολιτεια των ΗΠΑ.

Κριμα παντως που δεν μπορει να ξαναβγει το Μπουσοπαιδο,θα μου λειψει και αυτος και η πανεμορφη Κοντολιζα.

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Έχεις πρόβλημα μνήμης....

Και (για τη γλώσσα) δε μου είπες αν ξέρεις τα μπίγκια και το μέγκλα....

(Για τη χάρμπα και τη μπάτα δε τα αναφέρω, είναι "τοπικοί" ιδιωματισμοί...)

τώρα ή εγώ δεν το είπα σωστά ή εσύ δεν το κατάλαβες....
ΑΕΠ κατά μέσο όρο εννόησα το ΑΕΠ σε απόλυτη τιμή σε σχέση με άλλες χώρες. Δλδ υπάρχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ και το μικρότερο ΑΕΠ. Ο μέσος όρος φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι κάπου στη μέση.

Η συζήτηση πήγε στο πώς αντιστοιχεί το ΑΕΠ στο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Εκτός εάν κατάλαβα λάθος......Και εκεί μίλησα για κατά κεφαλήν εισόδημα, δλδ ακόμα και εάν μια χώρα έχει το ίδιο ΑΕΠ με μια άλλη και τον ίδιο πληθυσμό, είναι άλλα τα 2 χιλιάρικα του υπαλλήλου της Μερσεντέ και άλλα τα 2 χιλιάρικα του σουβλατζή. Κοινώς στη ζωή μου έχω μάθει να συγκρίνω συγκρίσιμα και ομοιοβαρή μεγέθη. Δλδ θα συγκρίνω 5 κιλά φρούτα από τα ίδια στρέμματα χωράφι. Με άλλα λόγια μπορεί να παράγω 5 κιλά πορτοκάλια, να έχω μισθό 2000 και τα 3 κιλά να τα πετάω στα σκουπίδια λόγω έλλειψης ζήτησης. Μπορεί να παράγω 5 κιλά λεμόνια και να τα παίρνουν και τα 5 με πλειοδοσία και πάλι να έχω 2000 χιλιάρικα εισόδημα. Με το παράδειγμά μου τώρα είναι πιο κατανοητό τι θέλω να πω;
Διαφορετικά δεν μπορώ να εκφράσω αλλιώς αυτό που εννοάω.... Μπορεί να μη ξέρω και καλά ελληνικά.
:think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think:

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
O ελέυθερος τύπος το έγραφε;
Το CNN στα σημερινά πολλς δίνει Ομπαμα 46 με 42 Μακέιν.

Μέχρι το Νοέμβρη έχει να πέσει δημοσκόπηση...

Σιγα μην ξερει ο μεσος Αμερικανος που πεφτει η Γεωργια,πιο πιθανο ειναι να την μπερδευει με την ομωνυμη Πολιτεια των ΗΠΑ.

Κριμα παντως που δεν μπορει να ξαναβγει το Μπουσοπαιδο,θα μου λειψει και αυτος και η πανεμορφη Κοντολιζα.

Πώς λέμε αραπίνες λάγνες ερωτιάρες;
Καμία σχέση...

Πάντως, σε σχέση με την γαμώσταυρη Ολπμπράιτ, 1000 φορές Κοντολίζα, εμφανισιακά και πολιτικά...
Είπαμε, το Ιράκ μπροστά στο έγκλημα του Κοσόβου είναι ότι η κλοπή πορτοφολιού στη ληστεία μετά φόνου..
Και ήδη σπάω πλάκα βλέποντας να γυρνάει μπούμερανγκ το διεθνές προηγούμενο του Κοσόβου σε αυτούς που το προκάλεσαν...

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Μέχρι το Νοέμβρη έχει να πέσει δημοσκόπηση...
Πώς λέμε αραπίνες λάγνες ερωτιάρες;
Καμία σχέση...

Πάντως, σε σχέση με την γαμώσταυρη Ολπμπράιτ, 1000 φορές Κοντολίζα, εμφανισιακά και πολιτικά...
Είπαμε, το Ιράκ μπροστά στο έγκλημα του Κοσόβου είναι ότι η κλοπή πορτοφολιού στη ληστεία μετά φόνου..
Και ήδη σπάω πλάκα βλέποντας να γυρνάει μπούμερανγκ το διεθνές προηγούμενο του Κοσόβου σε αυτούς που το προκάλεσαν...

δλδ τώρα ρε ίσιε έχει διαφορά ο γαμώσταυρος απ τον γαμωχριστο;

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
τώρα ή εγώ δεν το είπα σωστά ή εσύ δεν το κατάλαβες....
ΑΕΠ κατά μέσο όρο εννόησα το ΑΕΠ σε απόλυτη τιμή σε σχέση με άλλες χώρες. Δλδ υπάρχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ και το μικρότερο ΑΕΠ. Ο μέσος όρος φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι κάπου στη μέση.

Η συζήτηση πήγε στο πώς αντιστοιχεί το ΑΕΠ στο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Εκτός εάν κατάλαβα λάθος......Και εκεί μίλησα για κατά κεφαλήν εισόδημα, δλδ ακόμα και εάν μια χώρα έχει το ίδιο ΑΕΠ με μια άλλη και τον ίδιο πληθυσμό, είναι άλλα τα 2 χιλιάρικα του υπαλλήλου της Μερσεντέ και άλλα τα 2 χιλιάρικα του σουβλατζή. Κοινώς στη ζωή μου έχω μάθει να συγκρίνω συγκρίσιμα και ομοιοβαρή μεγέθη. Δλδ θα συγκρίνω 5 κιλά φρούτα από τα ίδια στρέμματα χωράφι. Με άλλα λόγια μπορεί να παράγω 5 κιλά πορτοκάλια, να έχω μισθό 2000 και τα 3 κιλά να τα πετάω στα σκουπίδια λόγω έλλειψης ζήτησης. Μπορεί να παράγω 5 κιλά λεμόνια και να τα παίρνουν και τα 5 με πλειοδοσία και πάλι να έχω 2000 χιλιάρικα εισόδημα. Με το παράδειγμά μου τώρα είναι πιο κατανοητό τι θέλω να πω;
Διαφορετικά δεν μπορώ να εκφράσω αλλιώς αυτό που εννοάω.... Μπορεί να μη ξέρω και καλά ελληνικά.
:think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think: :think:

Μην το κουράζεις.

Τα θέματα τα έχει αντιμετωπίσει η οικονομική θεωρία. Διάβασε αυτό:

και μετά δες αυτό:

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366

Ναι, αλλά όχι και τον Biden για αντιπρόεδρο.
Όχι τον Biden ρε γμτο.

Χίλιες φορές η Χίλαρυ.

(ναι γιατί ξέρει κανένας Ευρωπαίος που πέφτει το Άϊνταχο ή ποιά είναι η πρωτεύουσα του Ντελαγουέαρ).

Επισκέπτης

Απόλυτα σωστό.

Χίλιες φορές η Χίλαρυ.

Καλύτερα να μην συμβεί ποτέ αυτό.
Θα είναι ότι χειρότερο.

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
δλδ τώρα ρε ίσιε έχει διαφορά ο γαμώσταυρος απ τον γαμωχριστο;

Θίγεις ένα λεπτό θεολογικό ζήτημα...
Μήπως να μεταφέρεις το ερώτημά σου στο θρεντ "ποια είναι η θρησκεία σας; "

Ναι, αλλά όχι και τον Biden για αντιπρόεδρο.
Όχι τον Biden ρε γμτο.

Χίλιες φορές η Χίλαρυ.

(ναι γιατί ξέρει κανένας Ευρωπαίος που πέφτει το Άϊνταχο ή ποιά είναι η πρωτεύουσα του Ντελαγουέαρ).

Και μόνο το γεγονός ότι είναι σύζυγος του προέδρου που δημιούργησε το κόσοβο, χίλιες φορές όχι...
Άσε που είναι ο ορισμός της εξουσιομανούς σκύλας...

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Οσάμα μάλλον ξέρει και ευρωπαϊκή γεωγραφία καθότι πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας..

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Οσάμα μάλλον ξέρει και ευρωπαϊκή γεωγραφία καθότι πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας..

Πομφόλυξ.

Αμυντική κίνηση του Ομπάμα στις κριτικές ότι δεν είναι έμπειρος στην εξωτερική πολιτική.

Και με αμυντικές κινήσεις δεν κερδίζεται η προεδρία.

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Πομφόλυξ.

Αμυντική κίνηση του Ομπάμα στις κριτικές ότι δεν είναι έμπειρος στην εξωτερική πολιτική.

Και με αμυντικές κινήσεις δεν κερδίζεται η προεδρία.

Ψιλοαντιστοιχη κίνηση όμως είχε κάνει και ο Κένεντι με το γερόλυκο των Δημοκρατικών και γνώστη των λεπτών ισορροπιών της εσωτερικής πολιτικής, ειδικά στον αμερικάνικο Νότο, Τζόνσον..

Τώρα, αν η κίνησή του είναι αμυντική ή αντεπιθετική, είναι θέμα οπτικής γωνίας..

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
οι νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων δημιουργούν πλούτο δηλαδή;

Όχι βέβαια. Αλλά εδώ αρχίζουν να μπερδεύονται υποκειμενικές ερμηνείες. Κατ' εμέ, δεν δημιουργούν. Όπως όμως δεν δημιουργούν και οι διαφημιστές, οι χρηματιστές (και τα περισσότερα επαγγέλματα που τελειώνεουν σε -ιστής).
Το τρακάρισμα και η επισκευή του (που είπε κάποιος) δημιουργεί πλούτο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν δε γινόταν η επισκευή θα έβγαινε από τον υπάρχοντα πλούτο το αυτοκίνητο (θα πήγαινε για παλιοσίδερα).  Άρα η επισκευή κάτι προσφέρει.
λοιπόν, οι οικονομολόγοι (που τους επικαλείται και ο Βολταίρος45) το έχουν συμφωνήσει κι αυτό. και οι νομικές υπηρεσίες των δικηγόρων δημιουργούν πλούτο και οι υπηρεσίες των φαναρτζήδων και των διαφημιστών και των χρηματιστών κλπ. γιατί ο άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί μόνο υλικά αγαθά, αλλά και άυλα (υπηρεσίες) για να ικανοποιεί τις ανάγκες του. άρα, όπως η αξία των υλικών αγαθών, έτσι και αυτή των υπηρεσιών πρέπει να θεωρίται πλούτος και να περιλαμβάνεται στο ΑΕΠ.

Για να γίνει πιό κατανοητό αυτό που ΕΓΩ εννοώ με την έννοια του ΑΕΠ, ας σας πάω πάλι σε ένα απλούστερο παράδειγμα.  Όπως θεωρούμε την εθνική οικονομία  "κλειστή" και την εξετάζουμε και τη μετράμε, έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε "κλειστή" και μια μικρότερη οικονομία.
Ας πούμε μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής μπλου-τζην.
Δουλεύουν τα 4 μέλη της οικογένειας, και έχουν και 20 εργάτες (κοπτοραπτούδες, γαζώτριες, συσκευαστές, κλπ).
Έχουν έξοδα (αγορά Α' υλών, νοίκι, μεροκάματα, κλπ) και παράγουν ας πούμε 10.000 παντελόνια το χρόνο.
Τα πουλάνε (άρα έχουν έσοδα), και καταναλώνουν αυτό που περισσεύει από τη διαφορά εσόδων-εξόδων.
ΑΕΠ της επιχείρησης εγώ ονομάζω την αποτίμηση των 10.000 τζην με την τιμή της αγοράς (όσο κάνουν), μείον την αγορά Α' υλών. Το τζίρο τους δηλαδή μείον τις αγορές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την παραγωγή.
Αν καταφέρουν να παράγουν 15.000 παντελόνια (αντί για 10.000) με τα ίδια ΓΕΝΙΚΑ έξοδα και μεροκάματα, τότε αυξάνουν το ΑΕΠ τους, αυξάνουν τον πλούτο τους, αυξάνουν τα διαθέσιμά τους, αυξάνουν την ισχύ τους με λίγα λόγια.
Αν (παραμένοντας στα 10.000 παντελόνια παραγωγή) προσλάβουν και 5 μαύρους να τους κάνουν αέρα όταν δουλεύουν να μη ζεσταίνονται, οι ίδιοι θα περνάνε καλύτερα, αλλά το ΑΕΠ ΔΕΝ θα έχει αυξηθεί, ΕΣΤΩ και αν άλλοι 5 άνθρωποι μισθοδοτούνται (τρώνε ψωμί) από την επιχείρηση.
Η δε ισχύς της επιχείρησης (σαν οικονομική δύναμη) θα έχει μειωθεί, γιατί τα διαθέσιμά της θα μειώνονται.
Το ΚΚΕ των εργαζομένων (όλων! Και των μελών των οικογενειών τους που δε δουλεύουν) στην επιχείρηση είναι τα έσοδα (από τις πωλήσεις 10.000 παντελονιών, μείον οι αγορές Α' υλών) δια τον αριθμό των ατόμων αυτών.
Των 5 μαύρων προσλαμβανομένων, το ΚΚΕ θα πέσει (αυξάνεται ο πληθυσμός χωρίς να αυξάνεται η παραγωγή).

Persona, ΤΟ ΞΕΡΩ ότι τα υπεραπλουστεύω, δε χρειάζεται να μου το ξαναπείς.
Αλλά το κάνω για να γίνουν πιό κατανοητά τα πράματα που εννοώ.

Και διαφωνώ (με όποιον το είπε) ότι το ΑΕΠ μπορεί να μετριέται από την κατανάλωση.  Διαφωνώ, γιατί το μέγεθος της κατανάλωσης εμπεριέχει και αυτήν που προέρχεται από δανεισμό, που βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι "προϊόν" που παρήχθη.

Κουβέντα να γίνεται.

στο παράδειγμά σου, κάνεις κάποια λαθάκια. το ΑΕΠ δεν είναι το κέρδος (έσοδα-έξοδα) από την πώληση των παντελονιών, αλλά τα έσοδα μόνο. διότι τα έξοδα είναι ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ στην κλειστή οικονομία. πάντως το παράδειγμα θα το χαρακτήριζα πετυχημένο, αν καταφέρεις και παραλληλίσεις σωστά τις παραγωγικές και οικονομικές ενέργειες της οικογένειας με τα μακροοικονομικά μεγέθη των πραγματικών οικονομιών

takeItEasy

Μέλος
Εγγρ.
17 Ιουν 2007
Like
0
Πόντοι
0
Έστω Y=AKL, η συνάρτηση παραγωγής σε μια οικονομία, όπου Υ το προϊόν, A η τεχνολογία, K το κεφάλαιο και L η εργασία.
Το Υ είναι το ΑΕΠ, τόσο απλό! y=Y/L είναι το per capita, επίσης απλό! ( ...  μάθημα στο bourdela.com??  :dancing:)

1. Δεν χρειάζεται να υπάρχει χρήμα για να κατανοήσει κανείς τις είναι το ΑΕΠ. Είναι το σύνολο του παραγώμενου προϊόντος και προφανώς όλοι οι συντελεστές που αμοίβονται είναι μέσα! Για την αποτίμηση σε χρήμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροες μεθοδολογίες, όπως οι αμοιβές των συντελεστών (μισθοί και αμοιβές κεφαλαίου) ή τα έξοδα της οικονομίας (κατανάλωση + επενδύσεις) κ ότι αυτά περιλαμβάνουν, για να τα πούμε απλά.

2. Όταν λέμε κλειστή οικονομία εννοούμε να μην υπάρχει εμπόριο, δηλ. όχι εισαγωγές ή εξαγωγές. Και τότε το προίόν (ΑΕΠ) ισούται με την κατανάλωση + τις επενδύσεις (αποταμίευση)

3. Αυτό που μπορεί να προσεγγίσει κανείς από την κατανάλωση είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, στην περίπτωση που είναι balanced η οικονομία, δηλ. η κατανάλωση, οι επενδύσεις και το προιόν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

4. Εννοείται πως τα έσοδα-έξοδα, δν ισχύουν για τον υπολογισμό του ΑΕΠ..

5. Εννοείται, πως το per capita εισόδημα είναι δείκτης οικονομικής ευημερίας.

6. Κ εννοείται επίσης, πως οι ΗΠΑ δν είναι η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, πλέον, ούτε το νομισμά της είναι πλέον το ίδιο ισχυρό. Η ισχύς της είναι κυρίως στρατιωτική.

Για την Ελλάδα, μιας κ αναφέρθηκε.. Το growth rate του ΑΕΠ είναι κάτω από το 4% φέτος, ποσοστό που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ χαμηλό, δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου ανάπτυξης της χώρας. Κ αν λάβουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό (ίσως το 1/3) έχει να κάνει με κοινοτικές εισροές, καθώς και το υψηλό ποσοστό δανεισμού των νοικοκυριών, τότε καταλαβαίνουμε ότι έρχονται χειρότερες μέρες.

Τώρα, για την Ρωσία, που τρέχει με 7% νομίζω φέτος, είναι σίγουρα πιο φτωχή από τις ΗΠΑ σε per capita terms , αλλά κ πιο υποβαθμισμένη (νομίζω) τεχνολογικά. Όμως, η τεχνολογία της Ρωσίας για μένα παραμένει μυστήριο. Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα, ας απαντήσει.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom