Νέα

"π" το νέο κρυπτονόμισμα από τον Έλληνα Δρ Νικόλαο Κόκκαλη

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα gari10
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 350
  • Εμφανίσεις 26K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Εγω παντως εριξα μια ματιά στο Lex Mercatoria (του οποίου την υπαρξη δεν γνωριζα) και δεν εξεπλαγην καθολου.

Πολλα πραγματα επιβαλλονται απ' την Αγορα και οχι "απο τα πανω".
Φανταζομαι πως η συσταση των πρωτων χρηματιστηριων δεν ηταν πρωτοβουλια καποιου βασιλια αλλά των ιδιων των εμπορων, και εν συνεχεια εγινε θεσμος σ' ολο τον κοσμο.
Να αγιάσει το χέρι σου.

ΩΣΤΟΣΟ αυτο δεν αποδεικνυει τιποτα.
Too good to be true...
Στο σημερινο κοσμο, οχι μονο δεν μπορουν ν' αποκεντρωθουν οι εξουσιες αλλά απαιτειται ολο και πιο εντονη θεσμικη παγκοσμιοποιηση (οπως, πχ, συμβαινει στο εσωτερικο της ΕΕ).
Είναι εκκρεμές. Η ΕΕ μπορεί να κάνει μαλακίες, αλλά στον κόσμο ο νεοφιλελευθερισμός αναδύεται συνέχεια νικητής.
Συμφωνίες εμπορίου με άλλες χώρες και ομάδες εθνών κλπ.
Όμως προφανώς η ρήξη με τις κυβερνήσεις δεν θα είναι άμεση. Θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει πολλά χρόνια.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το "Imaginary communities" οπού ο Benedict Anderson (Μαρξιστική ιστοριογραφική πλευρά αλλά πολύ εύστροφος) εξηγεί πως η γέννηση της τυπογραφίας έφερε το κράτος.

Η δυνατοτητα των κεφαλαίων να μετακινουνται ελευθερα απανταχου της Γης θα επιφερει τη συνεργασια ολων των κρατων και των φορολογικων αρχών, μαζι με καταργηση των φορολογικων παραδεισων.
Αυτό θα είναι μια πολιτική κίνηση που ίσως να γίνει άμεσα, θα χαθεί μέσα στους μεγάλους βηματισμούς της ιστορίας.

Η παγκοσμιοποιημενη τρομοκρατια και το ηλεκτρονικο εγκλημα θα επιφερουν στενοτερη συνεργασια μεταξυ ολων των αστυνομικων αρχων της Γης.
Το ίδιο με πριν. Ozymandias, look at my works, oh mighty, and despair.

Η περιβαλλοντικη αλλαγη, η βιο-ηθικη, ο ελεγχος της τεχνητης νοημοσυνης, τα προσωπικα δεδομενα... κλπ κλπ κλπ
Κανείς δεν θα κάνει τίποοτα για αυτά και ευτυχώς. Τα προσωπικά δεδομένα και αυτά ένα μικρό θέμα που θα λύσει η παραπάνω τεχνολογία.
Απασχολείσαι με το τώρα που είναι μικρό. Σε 100 χρόνια ίσως να υπάρχει αναρχία λόγω άπειρων resources που θα έρθουν από την τεράστια αυτοματοποίηση. Θέλω να πω, ποιος θα ασχολείται με το κράτος αν έχει όλα τα αγαθά του κόσμου;;;;

Ολα συντεινουν προς τη θεσμικη συνεργασια των κρατων, κι οχι το αντιστροφο.
Οι κινήσεις των κρατών είναι αδιάφορες μπροστά στο τι θα ενδιαφέρει τον κόσμο.
Αν ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις κυβερνήσεις, θα πέσουν.
Άλλωστε τα κράτη είναι και αυτά μια προσωρινή κατάσταση, εκτός αν θέλεις να πιστέψεις πως θα παραμένουν ως την καταστροφή της γης.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Νταξ παίδες γαμήθηκα, γράφω πολύ ώρα, κουράστηκα.

Λέω να πάω σε κανένα κοριτσόπουλο να με ξεκουράσει.
 

centrino

Μέλος
Εγγρ.
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
6.210
Like
657
Πόντοι
146

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Έχω δαιμονοποιήσει το κράτος επειδή είναι η φυσική του μορφή να είναι σατανικό.
Μπορώ να πω και εγώ το ίδιο για εσένα, πως έχεις αντίληψη και γνώση, αλλά είσαι παγιδευμένος στην προπαγάνδα που το κράτος έχει φροντίσει να σου δώσει.

Η δαιμονοποιηση, παει παρεα με τη θεοποιηση. Εγω ουτε το δαιμονοποιω, αλλα συνεκδοχικα, ουτε και το θεοποιω ( δινοντας τους υπερφυσικες δυναμεις παραπανω απο οσες εχει ,ωστε να ειναι ικανο για το υπερατο καλο, ειτε το υπερατο κακο). Το ολο επιχειρημα μου , σε αυτη την ανταλλαγη ποστ, ειναι πως αποτελει απλα ενα εργαλειο-κατασκευασμα απο τους ανθρωπους, το οποιο εγινε πρωτιστως για να εξυπηρετησει τη λειτουργια της καπιταλιστικης αγορας.
Δεν υποστηριζω το κρατος και εγραψα πολλακις, οτι και εγω θελω μειωση του κρατους οσο το δυνατο περισσοτερο. Και καταργηση αν ειναι δυνατο. Απλα θετω τα ζητηματα που θα προεκυπταν απο κατι τετοιο.

 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Οι νομοθέτες θα νομοθετούν με νόμους που θα πιστεύουν πως θα προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους, γιαυτό οι νόμοι θα είναι ανταγωνιστικοί.
Πως θα προσεγγισον οι οικοι ανθρωπους? Θα διαφημιζουν οτι προσφερουν καλυτερους (?) νομους?
Αν παω στο Μεξικο η στη Βραζιλια και εχω εκει μια αντιπαραθεση, βαση ποιου δικαιου , ποιος δικαστης θα με δικασει?

Εταιρικό δίκαιο, αστικό, ποινικό, εμπορικό κλπ, ίσως να υπάρχουν ειδικοί οίκοι, ίσως να κομμάτια που θα συγχωνευτούν, ποιος ξέρει; Ποιος μπορεί να ξέρει; Το θέμα είναι πως είναι μια πολύ πιθανή σκέψη. Το πιθανότερο, όλοι θέλουν, όπως λες και εσύ ένα πλαίσιο στο οποίο να εργάζονται.
Ελπίζω να μην υπάρχουν εργασιακές σχέσεις, όπως με την Βικτωριανή Αγγλία.Αν οι δρόμοι ανήκουν σε ιδιώτες, φαντάζομαι θα υπάρχουν και ανταγωνιστικοί νόμοι και εκεί. Όταν οι δρόμοι διαφόρων ιδιωτών ενώνονται θα υπάρχουν συμφωνίες (αλλιώς, ποιος θα επιλέξει αυτούς τους δρόμους;;;).Το είπαμε και πριν, δεν είναι λογικό να φύγεις από έναν οίκο και να πας σε έναν άλλον για να δικάσεις μια προηγουμένως χαμένη υπόθεση. Ο οίκος που θα το κάνει αυτό χάνει το παιχνίδι επειδή θα χάσει όλους τους πελάτες του.

Και επίσης κανονες ναυσιπλοιας, αεροποριας, χρησης γης, πως θα οριζονται? Θα παει καποιος να κανει ενα εργοστασιο καπου και ποιο δικαιο θα ισχυει εκει? Θα μου πεις του ιδιοκτητη της γης που θα αγορασει για να επενδυσει. Αρα λοιπον θα προσπαθησει να επιβαλλει και νομοθεσια να καψει πχ ολο το δασος η να χτισει ενα φραγμα και να κρατησει ολα τα νερα μιας περιοχης π.χ.
Το ολοι θελουν ενα πλαισιο στο οποιο εργαζονται θα ειναι οκ. Γενικα αναφερεις πολυ τη λεξη "θελουν". Οταν θελουν ολα ειναι ενταξει και διευθετονται απο μονα τους Το προβλημα ειναι τι γινεται οταν καποιος η καποιο "δε θελουν".
Για αυτο ακριβως υπαρχει η αναγκη δικαιου και ολων αυτων των θεσμων.

Γιατί ένας δικαστικός οίκος να μην μπορεί να απορροφηθεί από έναν άλλον; Αν κλείσει μια ασφαλιστική, οι υπόλοιπες κάνουν προσευχές για να αποκτήσουν τους πελάτες της χρεωκοπημένης!
Γιατί φαντάζεσαι να δουλεύουν διαφορετικά από μια κανονική επιχείρηση που απλά κοιτάει την δουλειά της;

Διοτι μπορει εκεινη τη στιγμη να εκκρεμουν δικες, η ενστασεις σε δικες.
Γιατί να μην μπορείς να αλλάξεις πάροχο υπηρεσιών; Απλά δεν θα συμφέρει κανέναν να σε δεχτεί για έναν τέτοιο λόγο. Αν ο δικαστικός οίκος παίρνει χαμένες υποθέσεις τότε θα γίνει μπέρδεμα με τους πελάτες που ήδη έχει, αν είναι μέρος της διαφωνίας, ή θα έχει μπερδέματα με τους άλλους δικαστικούς οίκους.
Όταν τα transaction costs γίνονται μεγάλα, τότε ο κόσμος δυσανασχετεί και αλλάζει πάροχο.
Απλό price theory.

Δε μπορεις να ξερεις εκ των προτερων την επιχειρηματικη στρατηγικη μιας επιχειρησης οτι και να πουλαει ( εστω και να ειναι δικαιοσυνη). Για να βγαλει κερδος. Εαν κρινει οτι μπορει πχ να παρεχει γρηγορες δικες με φτηνο κοστος, γιατι να μη παρει και αυτους τους πελτες?

Το εμπόριο κοκαίνης ελπίζω πως θα είναι ελεύθερο σε μια ελεύθερη κοινωνία.
Το εμπόριο οργάνων μάλλον δεν θα είναι, πόσους πελάτες θα έχει μια τέτοια εταιρία; Πόσοι απλοί καθημερινοί άνθρωποι θα την επέλεγαν; Πόσοι είναι οι μαφιόζοι ανάμεσά μας; Ο κόσμος θέλει να πηγαίνει στην δουλειά του, μετά στο σπίτι του και μετά για φαγητό. Τα περισσότερο βίντεο στο internet είναι από γάτες και τσόντες. Πόσοι κοιτάνε πως φτιάχνουν όπλα;Κατ'αρχήν ο μαφιόζος με το κράτος δεν έχει μεγάλη διαφορά.
Αλλά σε μια κοινωνία που τα πάντα επιτρέπονται, τι συμφέρον θα έχει κάποιος να είναι μαφιόζος;


Μαφιοζος μπορει να ειναι καποιος , για τους ιδιους λογους που ειναι και τωρα : Επειδη θελει γρηγορο και ευκολο κερδος και εξουσια. Εαν παλι τα παντα επιτρεπονται, τοτε προς τι η χρησιμοτητα ιδιωτικης νομοθεσιας, αστυνομιας, δικαστηριων?


Αυτό είναι το στάνταρντ επιχείρημα των αριστερών, οι κακές εταιρείες, ε λοιπόν οι εταιρείες τα τελευταία 150 χρόνια τείνουν να είναι καλές. Πράγματι υπάρχουν και κακές, αλλά πόσες είναι; Και στο κάτω κάτω, κανείς δεν μπορεί να προστατευθεί από τα πάντα ποτέ. Γιατί μήπως με το κράτος προστατευόμαστε από αυτές; Άσε που και το ίδιο το κράτος είναι μια κάκιστη τέτοια εταιρεία την οποία αναγκάζεσαι να πληρώνεις.

Μπορει να ειναι των αριστερων, αλλα δεν ειναι το δικο μου. Δεν υπαρχει μετρο "ηθικης" στη συμπεριφορα των οικονομικων δρωντων, μεταξυ των οποιων και των εταιρειων. Και την επομενη φορα που θα σου ξεφουρνισει κατι τετοιο καποιος αριστερος, να του πεις πως ουτε και για τον Μαρξ υπηρχε.
Οι εταιρειες λοιπον δεν ειναι κακες ουτε οι εταιροι τους. Κανουν αυτο που κρινουν οτι τους συμφερει καθε φορα, προσμετρωντας το κοστος και οφελος απο ολες τις παραμετρους. Επομενως μπορει να συμβει και αυτο που περιεγραψα παραπανω. Το προβλημα θα ειναι μια ασυνεχεια η διακοπη στην παροχη καποιας υπηρεσιας η οποια πρεπει να ειναι σταθερη και διαρκης, ωστε να συνεχιστει απροσκοπτα η καθεαυτο οικονομικη δραστηριοτητα. Το κρατος οσο "κακο" και να ειναι οικονομικα , αυτο το προσφερει ( και για αυτο υπαρχει, οχι για να ανακατευεται στην οικονομια).

Τελος, το εχω καταλαβει οτι δεν θεωρεις οτι η αναρχια ειναι εφικτη σημερα και - προσδοκας- να ερθει σταδιακα. Εγραψα και εγω μαλιστα πριν οτι ισως το κρατος οπως το ξερουμε σημερα σε 50 χρονια να μην υπαρχει. Απλα δε θα αντικατασταθει απο μια "ιδιωτικη αγορα" οπως τωρα, αλλα με κατι που θα μοιαζει με μεσαιωνα, δηλαδη μη διακριση δημοσιου ιδιωτικου.Μη ξεχνας οτι εαν καταργηθει το κρατος, τοτε δε θα εχει νοημα να πεις "ιδιωτικο". Η σωστη λεξη ειναι που ισως θες να πεις ειναι "εθελοντικο".
Μονο που θα πρεπει ετσι να λειτουργησει μια κοινωνια , που αποτελειται οχι μονο απο λορδους που πινουν το μαλτ τους σε καποιο men's club του Βικτωριανου Λονδινου.
Αλλα που περιλαμβανει και κλεφτες, φονιαδες, βιαστες, ψυχοπαθεις, ανωμαλους, απατεωνες, τραμπουκους, παιδεραστες, κοινωνιοπαθεις, γυφτους, φανατικους ισλαμιστες.
Και ειναι πολλοι. Οχι απλα πολλοι, αλλα περισσοτεροι απο αυτους που απλα κοιτανε τη δουλεια τους και πανε σπιτι τους.
Καλη τυχη λοιπον !

Μα δεν διαφωνώ πως ΣΗΜΕΡΑ είναι απαραίτητο ένα είδους κράτους, το έγραψα πολλές φορές πως σήμερα δεν γίνεται αναρχία.
Θα έρθει σταδιακά.

[/quote]
 

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
5.490
Like
281
Πόντοι
86
Αρχηγέ τους χαρακτηρισμούς τους ξεκίνησες εσύ όταν αντί να παρουσιάσεις επιχειρήματα για τις θέσεις σου, όπως ο Chevalier, είπες πως θα μυξοκλαίω και κάτι τέτοια.
Συγχαρητήρια.
Όπως και τώρα, αντί να μου πεις τα λάθη των ιδεών που έχω, λες πως είμαι νέρντ κλπ και απλά λέω μαλακίες.
Με την ίδια λογική και εγώ λέω πως είσαι ένας μαλάκας που απλά θέλεις να λες τους άλλους ναρκισσιστές επειδή είναι η προβολή που κάνεις.

Αν θέλεις να μιλήσεις όπως ο Chevalier, δίνοντας ιδέες και αντεπιχειρήματα, έλα, αλλιώς βρίζε μόνος σου.
Δεν είπα ότι λες μαλακίες άλλο αν έχεις τη μύγα.Οι χαρακτηρισμοί σου δεν με ακουμπούν και τους αντιπαρέρχομαι. Αντίθετα εσύ εκνευρίστηκες και κατέφυγες στους κλασσικούς φτηνούς χαρακτηρισμούς. Ο ιδεολόγος διακρίνεται από την υπομονή και την ψυχραιμία του που από ό,τι  φαίνεται δεν τα διαθέτεις.  Οι δικοί μου χαρακτηρισμοί είναι με επιχειρήματα  :birdman:.
Τι άλλο να πω όταν διαπιστώνω ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες των λεγομένων σου και την ακραία ωφελιμιστική προσέγγιση σε αυτό που οραματίζεσαι.
Λες μακάρι να υπήρχαν φτηνά προϊόντα αλλά δεν σε απασχολεί το πως όταν γράφω κάποιον τρόπο φτηνής παραγωγής σε προηγούμενο ποστ. Αν το προχωρήσω παραπέρα και ρωτήσω αν έχεις πρόβλημα με την παιδική εργασία, τι θα απντήσεις;
Θες να ζεις πολυτελώς χωρις να σε απασχολεί το πως. Τουλάχιστον η Αντουανέτα ήθελε να μοιράσει το παντεσπάνι της, εσύ θες να έχεις απεριοριστη πρόσβαση σ'αυτό και δεν θες  να ξέρεις πως προκύπτει αυτό.
Ονειρεύεσαι ότι σύντομα θα έχουμε άπειρους πόρους χάρις στην τεχνολογική εξέλιξη. Άλλη μεγάλη πλάνη. Συνειδητοποιείς τι συμβαίνει γύρω σου; Η πίτσα νομίζεις ότι βγαίνει από ένα 3-ντι εκτυπωτή; Ή μήπως θα τρως εργαστηριακά παραγμένο τρόφιμο ενώ ο ουρανίσκος θα σου προτιμάει παραδοσιακό βιολοτιγικό προϊόν; Η αγορά θα ζητάει και παραδοσιακά προϊόντα αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Για να γένει μια στοιχειώδης συζήση πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινής αφετηρίας.
Θεωρείς ότι η αγορά μπορεί να δώσει λύση στα πάντα μέχρι την παραγωγή απεριόριστων αγαθών δανειζόμενος τη θεωρία του πληθωριστικού σύμπαντος στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Όταν λέω ότι θα μιξοκλαίς, εννοώ ότι θα γίνει τέτοια σφαγή και λιμός που το πιθανότερο οι περισσότεροι από εδώ (εκτός από τον φιντελ που είναι νωντότυπος) θα αφανιστούμε από την ωμή βία και την έλειψη πόρων. Αυτή τη στιγμή αν λέγαμε να έχουν όλοι κάτοικοι τη γης ίσοτιμο τρόπο ζωής θα έπρεπε να υπάρχει δελτίο από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα όχι γιατί είναι μπλοκαρισμένα τα αγαθά από το κακό κράτος αλλά γιατί δεν υπάρχουν για όλους. Ούτε  μια μερίδα κρέας τη βδομάδα δεν υπάρχει για όλους. Ξαναλέω όχι από το κακό κράτος ούτε και από τους τεμπέληδες που δεν δουλεύουν. Θα δεχθείς να θυσιαστείς ή ξαφνικά θα θεωρήσεις ότι είναι άδικο; Θα είναι η λύση που επιβάλει το σύστημά σου. Οι αγορές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους περισσότερους κι ας πιστεύεις το αντίθετο.
Κατά τη δική μου εκτίμηση ένας παγκόσμιος πληθυσμός της τάξης των 200 εκατομμυρίων είναι αυτός που μπορεί να αντέξει η γη με ανθρώπους που ζουν δίχως αύριο. Αν συνεχίσουμε να αυξανόμαστε θα πρέπει να υπάξει ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση κεντρικά στη διακίνηση των αγαθών και την κατανομή του πλούτου .
Επαναλαμβάνω την ερώτηση: αν οι αγορές οδηγήσουν στη μείωση του πληθυσμού θα είσαι οκ ;
 

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
5.490
Like
281
Πόντοι
86
Και επίσης κανονες ναυσιπλοιας, αεροποριας,
Έεεελα καημένε. Όλα χύμα στο κύμα. Θα σηκώνονται αεροπλάνα όπως νά'ναι, θα σαλπάρουν πλοία το ίδιο και όποιο καταφέρνει να φτάσει θα είναι το καλύτερο. Η αγορά θα αποφασίσει, τι δεν καταλαβαίνεις;
 

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
5.490
Like
281
Πόντοι
86
Νταξ παίδες γαμήθηκα, γράφω πολύ ώρα, κουράστηκα.

Λέω να πάω σε κανένα κοριτσόπουλο να με ξεκουράσει.
Κάτσε ρε, που πας περίμενε λίγο.
Όπου να'ναι θα σου τυπώνει ο 3-ντι εκτυπωτής όποια πουτάνα θέλεις και μετά τη "χρήση" θα εξαχνώνεται για να μην κουράζεσαι να την πετάξεις. Μη σε δει και κανένας και εκτεθείς.
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Έεεελα καημένε. Όλα χύμα στο κύμα. Θα σηκώνονται αεροπλάνα όπως νά'ναι, θα σαλπάρουν πλοία το ίδιο και όποιο καταφέρνει να φτάσει θα είναι το καλύτερο. Η αγορά θα αποφασίσει, τι δεν καταλαβαίνεις;

  :2funny: :2funny:
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Η δαιμονοποιηση, παει παρεα με τη θεοποιηση. Εγω ουτε το δαιμονοποιω, αλλα συνεκδοχικα, ουτε και το θεοποιω ( δινοντας τους υπερφυσικες δυναμεις παραπανω απο οσες εχει ,ωστε να ειναι ικανο για το υπερατο καλο, ειτε το υπερατο κακο). Το ολο επιχειρημα μου , σε αυτη την ανταλλαγη ποστ, ειναι πως αποτελει απλα ενα εργαλειο-κατασκευασμα απο τους ανθρωπους, το οποιο εγινε πρωτιστως για να εξυπηρετησει τη λειτουργια της καπιταλιστικης αγορας.
Δεν υποστηριζω το κρατος και εγραψα πολλακις, οτι και εγω θελω μειωση του κρατους οσο το δυνατο περισσοτερο. Και καταργηση αν ειναι δυνατο. Απλα θετω τα ζητηματα που θα προεκυπταν απο κατι τετοιο.
Εγώ είπα, πιστεύω πως στο παρελθόν ίσως να εξυπηρετούσε κάποιον σκοπό. Πλέον όχι.
Επίσης τα ερωτήματα που θέτεις είναι θεμιτά, αλλά νομίζω πως μερικές φορές δεν θέλεις να τα καταλάβεις.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Πως θα προσεγγισον οι οικοι ανθρωπους? Θα διαφημιζουν οτι προσφερουν καλυτερους (?) νομους?
Αν παω στο Μεξικο η στη Βραζιλια και εχω εκει μια αντιπαραθεση, βαση ποιου δικαιου , ποιος δικαστης θα με δικασει?
Γιατί τώρα πως επιλέγεις έναν γιατρό ή έναν χασάπη ή μια ιερόδουλη; Από γνωστούς. Πως πας σε κάποιο άγνωστο εστιατόριο; Από κριτικές στο internet. Ίσως να υπάρχουν και οίκοι αξιολόγησης δικαστικών και νομοθετικών υπηρεσιών, που μου φαίνεται λογικό. Αλλά ποιος μπορεί να προβλέψει;
Αν πλέον δεν υπάρχει "the law of the land" (σημαντικό κατόρθωμα για την εποχή του - Magna Carta), θα υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ δικαστικών οίκων φαντάζομαι, γιατί να μην υπάρχουν; Όλους θα τους συμφέρει. Ή μήπως νομίζεις πως θα κάνουν πόλεμο μεταξύ τους;

Και επίσης κανονες ναυσιπλοιας, αεροποριας, χρησης γης, πως θα οριζονται?
ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ; ΠΩΣ ΟΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΠΕΤΑΝΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΟΠΩΣ ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΑΚΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ? ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ? ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΣΥΣΤΜΑΤΑ; ΕΛΕΟΣ!!
Θα παει καποιος να κανει ενα εργοστασιο καπου και ποιο δικαιο θα ισχυει εκει? Θα μου πεις του ιδιοκτητη της γης που θα αγορασει για να επενδυσει. Αρα λοιπον θα προσπαθησει να επιβαλλει και νομοθεσια να καψει πχ ολο το δασος η να χτισει ενα φραγμα και να κρατησει ολα τα νερα μιας περιοχης π.χ.
Σε μια ιδανική περίπτωση αναρχοκαπιταλισμού, δεν υπάρχουν "κοινές" περιουσίες. Αν το δάσος είναι δικό του, ας το κάψει. Αν ανήκει σε άλλον, θα πρέπει να πάρει άδεια. Αν η λίμνη ανήκει σε έναν συνεταιρισμό, τότε θα πρέπει να πάρει άδεια για το φράγμα κλπ.
Το ολοι θελουν ενα πλαισιο στο οποιο εργαζονται θα ειναι οκ. Γενικα αναφερεις πολυ τη λεξη "θελουν". Οταν θελουν ολα ειναι ενταξει και διευθετονται απο μονα τους Το προβλημα ειναι τι γινεται οταν καποιος η καποιο "δε θελουν".
Για αυτο ακριβως υπαρχει η αναγκη δικαιου και ολων αυτων των θεσμων.
Πράγματι αναφέρω συχνά "θέλουν" και "εθελοντική συναλλαγή". Οι περισσότεροι θέλουν τα ίδια πράγματα. Πολλοί λίγοι είναι οι κακοί των παραμυθιών.
Όταν οι περισσότεροι θέλουν τα ίδια και τα αγοράζουν εθελοντικά τότε θα υπερισχύσουν.
Μας πιπιλίζουν τα μυαλά πως υπάρχουν κακοί καρχαρίες που θέλουν να μας φάνε κλπ.
Το ωραίο είναι πως οι καρχαρίες είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις.

Διοτι μπορει εκεινη τη στιγμη να εκκρεμουν δικες, η ενστασεις σε δικες.
Δε μπορεις να ξερεις εκ των προτερων την επιχειρηματικη στρατηγικη μιας επιχειρησης οτι και να πουλαει ( εστω και να ειναι δικαιοσυνη). Για να βγαλει κερδος. Εαν κρινει οτι μπορει πχ να παρεχει γρηγορες δικες με φτηνο κοστος, γιατι να μη παρει και αυτους τους πελτες?
Μου κάνει εντύπωση που επιμένεις σε κάτι τόσο απλό. Ας πούμε πως παίρνεις πολλούς πελάτες λοιπόν. Τώρα όλοι περιμένουν πως αν χάσουν, θα τους προστατέψεις; Μα αν ο αντίδικος είναι στην ίδια εταιρεία; Τότε ποιον θα υπερασπιστεί η εταιρεία; Εσένα ή αυτόν; Και αν χάσεις; Θα πας σε άλλη; Μα η άλλη δεν επιτρέπει τέτοια πράγματα.
Αυτά είναι απλά πράγματα, η αγορά τα σορτάρει εύκολα. Μην ψάχνεις κακούς.

Μαφιοζος μπορει να ειναι καποιος , για τους ιδιους λογους που ειναι και τωρα : Επειδη θελει γρηγορο και ευκολο κερδος και εξουσια. Εαν παλι τα παντα επιτρεπονται, τοτε προς τι η χρησιμοτητα ιδιωτικης νομοθεσιας, αστυνομιας, δικαστηριων?
Τον μαφιόζο τον δημιουργεί το κράτος επειδή απαγορεύει πράγματα. Το '30 στην Αμερική, φιλήσυχοι άνθρωποι βαφτίζονταν "μαφιόζοι" από το κράτος επειδή πουλούσαν αλκοόλ. Τώρα τους λέμε απλά "καταστηματάρχες". Παλαιότερα όταν οι ταρίφες ήταν υψηλές, οι μαφιόζοι ήταν οι μαυραγορίτες, τώρα τους λέμε επιχειρηματίες. Τώρα λέμε μαφιόζους αυτούς που πουλάνε ναρκωτικά, γιατί; Επειδή τα κράτη έχουν κάνει τα ναρκωτικά παράνομα.
Οι αστυνομίες και τα δικαστήρια χρειάζονται για να προστατέψουν αυτούς που μας ασκούνε βία χωρίς να έχει προκληθεί. The Non Aggression Principle.

Μπορει να ειναι των αριστερων, αλλα δεν ειναι το δικο μου. Δεν υπαρχει μετρο "ηθικης" στη συμπεριφορα των οικονομικων δρωντων, μεταξυ των οποιων και των εταιρειων. Και την επομενη φορα που θα σου ξεφουρνισει κατι τετοιο καποιος αριστερος, να του πεις πως ουτε και για τον Μαρξ υπηρχε.
Οι εταιρειες λοιπον δεν ειναι κακες ουτε οι εταιροι τους. Κανουν αυτο που κρινουν οτι τους συμφερει καθε φορα, προσμετρωντας το κοστος και οφελος απο ολες τις παραμετρους. Επομενως μπορει να συμβει και αυτο που περιεγραψα παραπανω. Το προβλημα θα ειναι μια ασυνεχεια η διακοπη στην παροχη καποιας υπηρεσιας η οποια πρεπει να ειναι σταθερη και διαρκης, ωστε να συνεχιστει απροσκοπτα η καθεαυτο οικονομικη δραστηριοτητα. Το κρατος οσο "κακο" και να ειναι οικονομικα , αυτο το προσφερει ( και για αυτο υπαρχει, οχι για να ανακατευεται στην οικονομια).
Τι προσφέρει το κράτος; Σε προστάτεψε από την ΑΣΠΙΣ; Προστάτεψε τους Αμερικάνους από την Enron; Ο απατεώνας θα την κάνει την μαλακία είτε με κράτος είτε με ιδιωτικό κράτος. Μετά μένουν τα δικαστήρια, αν είναι αποδοτικά, θα δράσουν κατάλληλα. Στοιχηματίζω τα λεφτά μου πως τα ιδιωτικά δικαστήρια θα είναι περισσότερο αποδοτικά.

Τελος, το εχω καταλαβει οτι δεν θεωρεις οτι η αναρχια ειναι εφικτη σημερα και - προσδοκας- να ερθει σταδιακα. Εγραψα και εγω μαλιστα πριν οτι ισως το κρατος οπως το ξερουμε σημερα σε 50 χρονια να μην υπαρχει. Απλα δε θα αντικατασταθει απο μια "ιδιωτικη αγορα" οπως τωρα, αλλα με κατι που θα μοιαζει με μεσαιωνα, δηλαδη μη διακριση δημοσιου ιδιωτικου.Μη ξεχνας οτι εαν καταργηθει το κρατος, τοτε δε θα εχει νοημα να πεις "ιδιωτικο". Η σωστη λεξη ειναι που ισως θες να πεις ειναι "εθελοντικο".
Μονο που θα πρεπει ετσι να λειτουργησει μια κοινωνια , που αποτελειται οχι μονο απο λορδους που πινουν το μαλτ τους σε καποιο men's club του Βικτωριανου Λονδινου.
Αλλα που περιλαμβανει και κλεφτες, φονιαδες, βιαστες, ψυχοπαθεις, ανωμαλους, απατεωνες, τραμπουκους, παιδεραστες, κοινωνιοπαθεις, γυφτους, φανατικους ισλαμιστες.
Και ειναι πολλοι. Οχι απλα πολλοι, αλλα περισσοτεροι απο αυτους που απλα κοιτανε τη δουλεια τους και πανε σπιτι τους.
Καλη τυχη λοιπον !
Διαφωνώ 100%. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ήρεμοι άνθρωποι που κοιτάνε τα παιδιά τους και την οικογένεια τους.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Δεν είπα ότι λες μαλακίες άλλο αν έχεις τη μύγα.
Δεν έγραψες πως θα μυξοκλαίω και κάτι τέτοια; Αυτό από που ήρθε; Τι είδους επιχείρημα ήταν αν όχι μια κακόβουλη φράση; Τι πας να το παίξεις τώρα;
Πως σε αδίκησα; Αν θες πες συγγνώμη και όλα οκ.

Οι χαρακτηρισμοί σου δεν με ακουμπούν και τους αντιπαρέρχομαι.
Μπράβο.
Αντίθετα εσύ εκνευρίστηκες και κατέφυγες στους κλασσικούς φτηνούς χαρακτηρισμούς.
Με δουλεύεις; Εσύ που μου είπες πως θα μυξοκλαίω χωρίς να έχουμε ανταλλάξει άλλη κουβέντα, δεν ήταν φτηνός χαρακτηρισμός;

Ο ιδεολόγος διακρίνεται από την υπομονή και την ψυχραιμία του που από ό,τι  φαίνεται δεν τα διαθέτεις.  Οι δικοί μου χαρακτηρισμοί είναι με επιχειρήματα  :birdman:.
Αδυνατώ να τα δω. Ο Chevalier έχει επιχειρήματα, εσύ τι είπες μέχρι τώρα από το να εκκινήσεις τα βρισίδια μεταξύ μας;
Τι άλλο να πω όταν διαπιστώνω ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τις συνέπειες των λεγομένων σου και την ακραία ωφελιμιστική προσέγγιση σε αυτό που οραματίζεσαι.
Κάτι κάνουμε τώρα. Όμως αρνούμαι τον όρο ωφελιμιστής. Αν μη τι άλλο, νομίζω πως εσύ είσαι περισσότερο από αυτό (αν εννοείς utilitarian). Και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι.
Λες μακάρι να υπήρχαν φτηνά προϊόντα αλλά δεν σε απασχολεί το πως όταν γράφω κάποιον τρόπο φτηνής παραγωγής σε προηγούμενο ποστ. Αν το προχωρήσω παραπέρα και ρωτήσω αν έχεις πρόβλημα με την παιδική εργασία, τι θα απντήσεις;
Έχω πρόβλημα που είναι παράνομη. Τα factory acts όπως λέγονταν στέρησαν από φτωχούς Άγγλους την δυνατότητα να ζήσουν λίγο καλύτερα.
Ακόμα και τώρα θα έπρεπε να είναι εντελώς απελευθερωμένη η παιδική εργασία.[/quote]

Θες να ζεις πολυτελώς χωρις να σε απασχολεί το πως. Τουλάχιστον η Αντουανέτα ήθελε να μοιράσει το παντεσπάνι της, εσύ θες να έχεις απεριοριστη πρόσβαση σ'αυτό και δεν θες  να ξέρεις πως προκύπτει αυτό.
Φυσικά και γνωρίζω.
Ονειρεύεσαι ότι σύντομα θα έχουμε άπειρους πόρους χάρις στην τεχνολογική εξέλιξη. Άλλη μεγάλη πλάνη. Συνειδητοποιείς τι συμβαίνει γύρω σου; Η πίτσα νομίζεις ότι βγαίνει από ένα 3-ντι εκτυπωτή; Ή μήπως θα τρως εργαστηριακά παραγμένο τρόφιμο ενώ ο ουρανίσκος θα σου προτιμάει παραδοσιακό βιολοτιγικό προϊόν; Η αγορά θα ζητάει και παραδοσιακά προϊόντα αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Για να γένει μια στοιχειώδης συζήση πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινής αφετηρίας.
Θεωρείς ότι η αγορά μπορεί να δώσει λύση στα πάντα μέχρι την παραγωγή απεριόριστων αγαθών δανειζόμενος τη θεωρία του πληθωριστικού σύμπαντος στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Όταν λέω ότι θα μιξοκλαίς, εννοώ ότι θα γίνει τέτοια σφαγή και λιμός που το πιθανότερο οι περισσότεροι από εδώ (εκτός από τον φιντελ που είναι νωντότυπος) θα αφανιστούμε από την ωμή βία και την έλειψη πόρων. Αυτή τη στιγμή αν λέγαμε να έχουν όλοι κάτοικοι τη γης ίσοτιμο τρόπο ζωής θα έπρεπε να υπάρχει δελτίο από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα όχι γιατί είναι μπλοκαρισμένα τα αγαθά από το κακό κράτος αλλά γιατί δεν υπάρχουν για όλους. Ούτε  μια μερίδα κρέας τη βδομάδα δεν υπάρχει για όλους. Ξαναλέω όχι από το κακό κράτος ούτε και από τους τεμπέληδες που δεν δουλεύουν. Θα δεχθείς να θυσιαστείς ή ξαφνικά θα θεωρήσεις ότι είναι άδικο; Θα είναι η λύση που επιβάλει το σύστημά σου. Οι αγορές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους περισσότερους κι ας πιστεύεις το αντίθετο.
Κατά τη δική μου εκτίμηση ένας παγκόσμιος πληθυσμός της τάξης των 200 εκατομμυρίων είναι αυτός που μπορεί να αντέξει η γη με ανθρώπους που ζουν δίχως αύριο. Αν συνεχίσουμε να αυξανόμαστε θα πρέπει να υπάξει ακόμη μεγαλύτερη ρύθμιση κεντρικά στη διακίνηση των αγαθών και την κατανομή του πλούτου .
Επαναλαμβάνω την ερώτηση: αν οι αγορές οδηγήσουν στη μείωση του πληθυσμού θα είσαι οκ ;
Ειδικά στο τελευταίο μέρος έχεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ.
Νομίζω έχεις χάσει μεγάλο μέρος της συζήτησης. Προτείνω αυτό: για τον σπουδαίο Julian Simon και τον γελοίο Ehrlich. Σοβαρά σου μιλάω, πριν απαντήσεις διάβασε το.

Τώρα πας να μου πεις πως όταν είπες πως θα μυξοκλαίω, το σκέφτηκες και το είπες χωρίς πρόθεση υποτίμησης.
Δεν με πείθεις.
 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Έεεελα καημένε. Όλα χύμα στο κύμα. Θα σηκώνονται αεροπλάνα όπως νά'ναι, θα σαλπάρουν πλοία το ίδιο και όποιο καταφέρνει να φτάσει θα είναι το καλύτερο. Η αγορά θα αποφασίσει, τι δεν καταλαβαίνεις;
Καταλαβαίνω πως δεν έχεις ιδέα από αγορά.
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Water, θα ξεκινησω απο την τελευταια σειρα σου, μια και ειναι "κλειδι" για το ολο σκεπτικο σου και ολη την επιχειρηματολογια.
Θεωρεις οτι "οι περισσοτεροι κοιτανε τη δουλεια τους και την οικογενεια τους", ακριβως επειδη υπαρχει ενα κρατος στο παρασκηνιο που διατηρει την ταξη και επειδη υπηρχε ενα κρατος, το οποιο συνετελεσε ( facilited θα το ελεγα στα αγγλικα) στο να διαμορφωθουν οι συνθηκες για την καπιταλιστικη αγορα και κοινωνια, τις συνθηκες που ζουμε τωρα δηλαδη. Ωστε να φαινεται ως η νορμα, κανονικοτητα και φυσιολογικο "οι περισσοτεροι ανθρωποι να ειναι ηρεμοι ανθρωποι που κοιτανε τα παιδια τους και την οικογενεια τους".
Πας να προβαλεις δηλαδη τις σημερινες συνθηκες, οι οποιες διαμορφωθηκαν με κρατος, σε μια φαντασιακη κατασταση απουσιας κρατους, ενω κανονικα θα επρεπε να ανακατασκευασεις τις συνθηκες απουσιας κρατους , χωρις ποτε να εχει προυπαρξει το κρατος, για να εισαι πιο κοντα σε αυτο που θα προεκυπτε. Διοτι αν σταματησει να υπαρχει, θα ειναι θεμα χρονου η επιστροφη στις συνθηκες αυτες.
Στην Ελλαδα, μετα την επανασταση και την αποχωρηση της Οθωμανικης κυριαρχιας, δεν προεκυψε αυτοματα ενα κρατος. Υπηρχε ληστοκρατια, σε μεγαλο μερος της επικρατειας, πειρατια. Τα βουνα κυριαρχουταν απο ληστες μεχρι τις πρωτες δεκαετιες του 20ου αιωνα.
Στην Αγγλια, για να αναπτυχθει το εμποριο επρεπε ο Ερρικος ο Η, να πυρωνει με σιδερο τους λεγομενους "αλητες" για να τους αναγκασει να πανε να δουλεψουν κατω απο τον εμπορο και τον επιχειρηματια.
Ακομη και στην πλεον φιλελευθερη πολιτικη οντοτητα που εμφανιστηκε , που ξεκινησε σε παρθενο πολυσιο εδαφος, αποτινασοντας καθε δεσμο με τον παλιο κοσμο, τις ανεξαρτητοποιημενες και απεξαρτημενες απο τη Βρετανικη Αυτοκρατορια αποικιες της Βορειας Αμερικης, εκει που θριαμβευε το πνευμα της ελευθεριας και η αποστροφη για καθε τυρρανια και η απολυτη ατομικοτητα, που η οπλοφορια θεωρηθηκε αυτονοητο δικαιωμα, οταν θεωρησαν οτι επρεπε να πανε μερικα βηματα πιο μπροστα τι εκαναν? Μαντεψε, εκαναν κρατος! Και απο τα πλεον αποτελεσματικα στο να επιβαλλει τη θεληση του.
Θα μπορουσαν πολυ ανετα αν ηθελαν να μη το εκαναν! Πηραν τα οπλα, εδιωξαν τους Αγγλους του Βασιλια. Ο καθενας ειχε τη δικη του περιουσια, τις δικες του δουλειες! Κανενας δε μπορουσε να τους επιβαλλει να εχουν κρατος! Και πραγματι κανενας δεν τους το επεβαλε. Μόνοι τους εντελως ελεύθερα το θέσπισαν και το οργάνωσαν. Για κάποιο λογο το έκαναν αυτο ε? Εαν οι πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν δεν είχαν οργανωθεί σε κράτος μία μία πολιτεία ( όπου η κάθε μία ηταν οργανωμένη σε κομητείες, πόλεις κλπ ), και όλες μαζί σε μια ομοσπονδία πολιτειών, με βάση τις συνταγματικές αρχές, όπως περιγράφονται στα federalist, το πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να παρέμεναν στο επίπεδο των πιστολέρο γελαδάρηδων και - εαν υπήρχαν ως ανεξάρτητο κράτος στη συνέχεια- να μην απείχαν και πολύ από διάφορες φυλετικώς οργανωμένες κοινωνίες της υποσαχάριας αφρικής, ή τη Μαυριτανία τη Σομαλία κλπ.
Αναφέρεις εαν το κράτος "με προστάτεψε από την ΑΣΠΙΣ, ή την ΕΝΡΟΝ". Μα για να φτάσουμε στο σημείο ο καπιταλισμός να έχει εταρείες όπως η ΑΣΠΙΣ και η ΕΝΡΟΝ, και τετοιες αγορες, επρεπε να υπαρχει κρατος! Το αν το κρατος απετυχε σε μια ορισμενη περιπτωση να ρυθμισει σωστά είναι ούτε καν δευτερεύον μπροστά σε αυτό που συζητάμε τώρα, είναι αδιάφορο.
Θεωρείς δηλαδή τη φυσικολογική κατάσταση οι άνθρωποι ( ΌΛΟΙ οι άνθρωποι σε μια κοινωία όχι οι τάδε εμπορική κάστα της τάδε κοινωνιας στην τάδε εποχή), να παράγουν και να συναλλάσονται με βάση τους κανόνες της αγοράς μεταξύ τους, ενώ δεν ειναι αυτη η φυσιολογική κατάσταση. Η φυσιολογική κατάσταση είναι οι άνθρωποι να αρπάζουν, να ληστεύουν, να δολοφονούν, να λεηλατούν, να εξαπατούν. Ο άνθρωπος δεν έχει αγαθές προθέσεις, δεν θέλει να έρθει σε δίκαιη σχέση με τον άλλο, αλλά θέλει να τον εξουσιάσει. Και με τη σειρά του να αμυνθεί σε αυτό.
Εάν δεν υπήρχαν πολιτικές μορφές, φορολογικά συστήματα και οι αντίστοιχοι στρατοί, ενδεχομένως σήμερα ο πολιτισμός να μην υπήρχε όπως τον ξέρουμε, καθώς μια επιδρομή των Ούνων ή των Μογγόλων ή των Αβάρων ή των Πετσενέγων θα είχε σαρώσει και κατακάψει τα πάντα στο πέρασμα της. Οι λαοί αυτοί δεν ενδιαφέροταν και πάρα πολύ για ανταλλαγή, αλλά έσκαγαν με τόξα βέλη και σπαθιά και είχαν ως χομπι τους τη συλλογή κομμένων κεφαλιών.
Εάν από την άλλη δεν υπήρχαν ισχυροί αυτοκράτορες και βασιλείς, οι οποίοι χωρίς πολλά πολλά , με την απειλή της κρεμάλας και του αποκεφαλισμού, να συγκροτούσαν ισχυρό στρατό, και προσπαθούσαν να έρθουν σε συναλλαγή στην αγορά, ώστε να κάνει ο καθένας τον ιδιωτικό πάροχο που θα έκανε στρατό, τότε το χάσαμε το έργο πατριώτη.
Το ίδιο οταν αποφάσισε ένας πρώην Αυστριακός δεκανέας ότι θέλει να γίνει κοσμοκράτορας και να επιβιώσει μόνο η βιολογική ράτσα του, και όλους τους άλλους να τους ξεπαστρέψει και αφιόνιζε τους δικούς του. Εάν δεν υπήρχε ένας σοσιαλιστικός πατερούλης από τη μια μεριά, μια ισχυρή και αποτελεσματική κρατική και στρατιωτική μηχανή από την άλλη, αλλά στη θέση τους υπήρχαν τίποτα ιδιωτικοί οίκοι που θα προσέφεραν άμυνα και ασφάλεια, τότε το πιθανότερο θα ήταν να τα είχε καταφέρει και εμείς να μη γράφαμε αυτή τη στιγμή εδώ πέρα.
Εσύ λοιπόν μπορεί να θέλεις οι άνθρωποι να συσχετίζονται μεταξύ τους στη βάση ελεύθερων συναλλαγών όμως πολλοί ( δε ξέρω αν είναι η απόλυτη πλειοψηφία, είναι όμως μια "κρίσιμη μάζα") άλλοι άνθρωπο δεν θέλουν. Και αυτοί που δεν θέλουν μπορούν να συγκροτήσουν ( με το ζόρι πιθανότατα)ισχυρές ομάδες ( κράτοι, στρατούς , αυτοκρατορίες, ναζισμούς, κομμουνισμούς), που θα μπορούν να διαλύσουν κάθε άλλο τρόπο αυτοπροστασίας, παρεχόμενο από την αγορά και μαζί όλοι την αγορά και τις ελεύθερα συναλλασόμενες κοινωνίες. Γιατί? Γιατί κάποιος θεσμός που παίρνει όλους τους διαθέσιμους πόρους από μια κοινωνία με το ζόρι, αναμένεται να έχει στη διάθεση του πιο πολλούς πόρους και δυνατότητες και καλύερο συντονισμό από οποιονδήποτε "ιδιωτικό οίκο ασφάλειας και άμυνας" που θα έχει ως όριο τις εισπράξεις των πελατών του.  Και που οι στρατιώτες του αν λιποτακτήσουν,θα φυλακιστούν, ή θα τουφεκιστούν, ενώ οι στρατιώτες του ιδιωτικού οίκου, αν είναι να δουν οτι χάνουν τη ζωή τους, απλά θα αποδεσμευτούν από την εργασιακή τους σχέση.
Θα μου πεις τωρα εσύ ότι ρε μεγάλε έγραψες ολο αυτο το λογιδριο, αλλά εγώ στο σβήνω μονοκοντυλιά γιατι λες μαλακιες και ισχυει αυτο που έγραψα στην αρχη, οτι οι άνθρωποι ειναι καλοι με αγαθες προθεσεις και κοιτανε τη δουλιτσα και τα παιδακια τους.
Ε εκει δεν εχει παιρεταιρω νοημα να πουμε κατι αλλο , εαν θελεις να εχεις αυτη την αυταπατη , δεν ειμαι εγω αυτους που θα σου το αλλάξω, ούτε εγώ μπορώ να πάψω να το θεωρώ αυταπάτη.

 

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Water, θα ξεκινησω απο την τελευταια σειρα σου, μια και ειναι "κλειδι" για το ολο σκεπτικο σου και ολη την επιχειρηματολογια.
Θεωρεις οτι "οι περισσοτεροι κοιτανε τη δουλεια τους και την οικογενεια τους", ακριβως επειδη υπαρχει ενα κρατος στο παρασκηνιο που διατηρει την ταξη και επειδη υπηρχε ενα κρατος, το οποιο συνετελεσε ( facilited θα το ελεγα στα αγγλικα) στο να διαμορφωθουν οι συνθηκες για την καπιταλιστικη αγορα και κοινωνια, τις συνθηκες που ζουμε τωρα δηλαδη. Ωστε να φαινεται ως η νορμα, κανονικοτητα και φυσιολογικο "οι περισσοτεροι ανθρωποι να ειναι ηρεμοι ανθρωποι που κοιτανε τα παιδια τους και την οικογενεια τους".
Δηλαδή οι περισσότεροι άνρθωποι, αν δεν υπήρχε κράτος θα θέλουν να πηγαίνουν να κλέβουν και να κάνουν κομπίνες παρά να πηγαίνουν στην δουλίτσα τους και να περνάνε χρόνο με την οικογένεια τους; Και πως επειδή υπάρχει κράτος, δεν το κάνουν αυτό;

Πολύ τραβηγμένο και αστήριχτο, δεν είναι μια θεωρία που μπορεί να αποδειχτεί, όπως και η δική μου, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια συζήτηση με νόημα.

Πας να προβαλεις δηλαδη τις σημερινες συνθηκες, οι οποιες διαμορφωθηκαν με κρατος, σε μια φαντασιακη κατασταση απουσιας κρατους, ενω κανονικα θα επρεπε να ανακατασκευασεις τις συνθηκες απουσιας κρατους , χωρις ποτε να εχει προυπαρξει το κρατος, για να εισαι πιο κοντα σε αυτο που θα προεκυπτε. Διοτι αν σταματησει να υπαρχει, θα ειναι θεμα χρονου η επιστροφη στις συνθηκες αυτες.
Καθαρή θεωρία. Εγώ λέω πως δεν ισχύει, δεν μπορείς να με διαψεύσεις. Εγώ νομίζω πως οι ενδείξεις είναι με το μέρος μου, εσύ με το δικό σου.
Αυτό συζητάμε. Άρα το να προσπερνάς την συζήτηση και να φτάνεις στο συμπέρασμα είναι φάουλ.

Στην Ελλαδα, μετα την επανασταση και την αποχωρηση της Οθωμανικης κυριαρχιας, δεν προεκυψε αυτοματα ενα κρατος. Υπηρχε ληστοκρατια, σε μεγαλο μερος της επικρατειας, πειρατια. Τα βουνα κυριαρχουταν απο ληστες μεχρι τις πρωτες δεκαετιες του 20ου αιωνα.
Στην Αγγλια, για να αναπτυχθει το εμποριο επρεπε ο Ερρικος ο Η, να πυρωνει με σιδερο τους λεγομενους "αλητες" για να τους αναγκασει να πανε να δουλεψουν κατω απο τον εμπορο και τον επιχειρηματια.
Μιλάς για τα περίφημα poor laws της Αγγλίας και φαντάζομαι για το Vagabonds Act of 1530. Όμως δεν καταλαβαίνω πως αυτό είναι επιχείρημά σου;
Αυτό δεν είναι φιλελεύθερος νόμος, ούτε η Αγγλία εκείνης της περιόδου ήταν φιλελεύθερη.
Άσε που το εμπόριο δεν αναπτύχθηκε τρελά υπό τον Henry και χρειάστηκε ακόμα 350 χρόνια για να αρχίσει η ιδέα να αναπτύσσεται.
Αυτό είναι επιχείρημα για εμένα, όχι εσένα.

Ακομη και στην πλεον φιλελευθερη πολιτικη οντοτητα που εμφανιστηκε , που ξεκινησε σε παρθενο πολυσιο εδαφος, αποτινασοντας καθε δεσμο με τον παλιο κοσμο, τις ανεξαρτητοποιημενες και απεξαρτημενες απο τη Βρετανικη Αυτοκρατορια αποικιες της Βορειας Αμερικης, εκει που θριαμβευε το πνευμα της ελευθεριας και η αποστροφη για καθε τυρρανια και η απολυτη ατομικοτητα, που η οπλοφορια θεωρηθηκε αυτονοητο δικαιωμα, οταν θεωρησαν οτι επρεπε να πανε μερικα βηματα πιο μπροστα τι εκαναν? Μαντεψε, εκαναν κρατος! Και απο τα πλεον αποτελεσματικα στο να επιβαλλει τη θεληση του.
Ναι, και εγώ λέω πως αν δεν υπήρχε θα ήταν καλύτερα. Εσύ λες πως αν δεν υπήρχε, θα ήταν χειρότερα. Γιατί έχεις δίκιο και εγώ άδικο;

Θα μπορουσαν πολυ ανετα αν ηθελαν να μη το εκαναν! Πηραν τα οπλα, εδιωξαν τους Αγγλους του Βασιλια. Ο καθενας ειχε τη δικη του περιουσια, τις δικες του δουλειες! Κανενας δε μπορουσε να τους επιβαλλει να εχουν κρατος! Και πραγματι κανενας δεν τους το επεβαλε. Μόνοι τους εντελως ελεύθερα το θέσπισαν και το οργάνωσαν. Για κάποιο λογο το έκαναν αυτο ε? Εαν οι πολιτείες που ανεξαρτητοποιήθηκαν δεν είχαν οργανωθεί σε κράτος μία μία πολιτεία ( όπου η κάθε μία ηταν οργανωμένη σε κομητείες, πόλεις κλπ ), και όλες μαζί σε μια ομοσπονδία πολιτειών, με βάση τις συνταγματικές αρχές, όπως περιγράφονται στα federalist, το πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να παρέμεναν στο επίπεδο των πιστολέρο γελαδάρηδων και - εαν υπήρχαν ως ανεξάρτητο κράτος στη συνέχεια- να μην απείχαν και πολύ από διάφορες φυλετικώς οργανωμένες κοινωνίες της υποσαχάριας αφρικής, ή τη Μαυριτανία τη Σομαλία κλπ.
Μα τι λες; Νομίζεις πως ο απλός λαουτζίκος είχε την ευκαιρία να πει την γνώμη του; Υπήρχαν και τότε πολιτικοί. Υπήρχαν και τότε συμφέροντα.
Οι βασικές αρχές του public choice theory ήταν ακριβώς οι ίδιες. Ήξερε ο γελαδάρης στο Wyoming για τα federalist papers και την κεντρική τράπεζα του Hamilton; Γράφεις σαν να πιστεύεις πως το "κοινωνικό συμβόλαιο υπογράφεται από όλους τους κατοίκους.
Διάβασε το "Constitution of no authority" του Spooner.

Αναφέρεις εαν το κράτος "με προστάτεψε από την ΑΣΠΙΣ, ή την ΕΝΡΟΝ". Μα για να φτάσουμε στο σημείο ο καπιταλισμός να έχει εταρείες όπως η ΑΣΠΙΣ και η ΕΝΡΟΝ, και τετοιες αγορες, επρεπε να υπαρχει κρατος! Το αν το κρατος απετυχε σε μια ορισμενη περιπτωση να ρυθμισει σωστά είναι ούτε καν δευτερεύον μπροστά σε αυτό που συζητάμε τώρα, είναι αδιάφορο.
Δόξα τον Θεό που έχουμε κράτος για να έχουμε επιχειρήσεις...
Το ίδιο πράγμα λες όμως: "Χωρίς κράτος τίποτα", χωρίς να το στηρίζεις.

Θεωρείς δηλαδή τη φυσικολογική κατάσταση οι άνθρωποι ( ΌΛΟΙ οι άνθρωποι σε μια κοινωία όχι οι τάδε εμπορική κάστα της τάδε κοινωνιας στην τάδε εποχή), να παράγουν και να συναλλάσονται με βάση τους κανόνες της αγοράς μεταξύ τους, ενώ δεν ειναι αυτη η φυσιολογική κατάσταση. Η φυσιολογική κατάσταση είναι οι άνθρωποι να αρπάζουν, να ληστεύουν, να δολοφονούν, να λεηλατούν, να εξαπατούν. Ο άνθρωπος δεν έχει αγαθές προθέσεις, δεν θέλει να έρθει σε δίκαιη σχέση με τον άλλο, αλλά θέλει να τον εξουσιάσει. Και με τη σειρά του να αμυνθεί σε αυτό.
Διαφωνώ όπως είπα παραπάνω, και δεν βλέπω πως οι ενδείξεις δείχνουν εσένα ως σωστότερο.

Ξέρεις, το επιχειρήμα: "θα καταρρεύσει η κοινωνία" δεν είναι αρκετό. Κάθε φορά βγαίνει λάθος.
Εστιάζω σε μεγαλύτερη εικόνα και εσύ κάνεις το ίδιο λάθος ανά τους αιώνες.
Κάθε φορά που δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στους ανθρώπους, υπάρχουν μερικοί που φωνάζουν πως θα καταρρεύσει η τάξη και θα πνιγούμε στο αίμα.

Δυο μικρά, μηδαμινά παραδείγματα από την ιστορία της Αγγλίας, μιας και φαίνεσαι να γνωρίζεις:
- Roman Catholic Relief Act 1829. Από αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ στο να δεχτούν Καθολικούς σαν μέρη του κοινοβουλίου, λέγαν πως θα σπάσει η κοινωνία και θα πνιγούν στο αίμα. Θα υπάρξει κατακραυγή στους δρόμους. Θα σφάζονται σε θρησκευτικό εμφύλιο. Ο νόμος πέρασε, τίποτα δεν έγινε.
- Jews Relief Act 1858, ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ; ΘΑ ΣΦΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ. Ο νόμος πέρασε, τίποτα δεν έγινε.

Εσύ λες πως, να δώσουμε λίγη ελευθερία στον λαό, αλλά όχι να έρθει η αναρχία επειδή θα ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ!
Μάλλον δεν θα γίνει τίποτα.

Εάν δεν υπήρχαν πολιτικές μορφές, φορολογικά συστήματα και οι αντίστοιχοι στρατοί, ενδεχομένως σήμερα ο πολιτισμός να μην υπήρχε όπως τον ξέρουμε, καθώς μια επιδρομή των Ούνων ή των Μογγόλων ή των Αβάρων ή των Πετσενέγων θα είχε σαρώσει και κατακάψει τα πάντα στο πέρασμα της. Οι λαοί αυτοί δεν ενδιαφέροταν και πάρα πολύ για ανταλλαγή, αλλά έσκαγαν με τόξα βέλη και σπαθιά και είχαν ως χομπι τους τη συλλογή κομμένων κεφαλιών.
Εάν από την άλλη δεν υπήρχαν ισχυροί αυτοκράτορες και βασιλείς, οι οποίοι χωρίς πολλά πολλά , με την απειλή της κρεμάλας και του αποκεφαλισμού, να συγκροτούσαν ισχυρό στρατό, και προσπαθούσαν να έρθουν σε συναλλαγή στην αγορά, ώστε να κάνει ο καθένας τον ιδιωτικό πάροχο που θα έκανε στρατό, τότε το χάσαμε το έργο πατριώτη.
Το ίδιο οταν αποφάσισε ένας πρώην Αυστριακός δεκανέας ότι θέλει να γίνει κοσμοκράτορας και να επιβιώσει μόνο η βιολογική ράτσα του, και όλους τους άλλους να τους ξεπαστρέψει και αφιόνιζε τους δικούς του. Εάν δεν υπήρχε ένας σοσιαλιστικός πατερούλης από τη μια μεριά, μια ισχυρή και αποτελεσματική κρατική και στρατιωτική μηχανή από την άλλη, αλλά στη θέση τους υπήρχαν τίποτα ιδιωτικοί οίκοι που θα προσέφεραν άμυνα και ασφάλεια, τότε το πιθανότερο θα ήταν να τα είχε καταφέρει και εμείς να μη γράφαμε αυτή τη στιγμή εδώ πέρα.
Είπαμε αδερφέ, συμφωνώ μαζί σου πως ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να έχουμε αναρχία επειδή ο κόσμος δεν είναι έτοιμος ακόμα.

Εσύ λοιπόν μπορεί να θέλεις οι άνθρωποι να συσχετίζονται μεταξύ τους στη βάση ελεύθερων συναλλαγών όμως πολλοί ( δε ξέρω αν είναι η απόλυτη πλειοψηφία, είναι όμως μια "κρίσιμη μάζα") άλλοι άνθρωπο δεν θέλουν. Και αυτοί που δεν θέλουν μπορούν να συγκροτήσουν ( με το ζόρι πιθανότατα)ισχυρές ομάδες ( κράτοι, στρατούς , αυτοκρατορίες, ναζισμούς, κομμουνισμούς), που θα μπορούν να διαλύσουν κάθε άλλο τρόπο αυτοπροστασίας, παρεχόμενο από την αγορά και μαζί όλοι την αγορά και τις ελεύθερα συναλλασόμενες κοινωνίες. Γιατί? Γιατί κάποιος θεσμός που παίρνει όλους τους διαθέσιμους πόρους από μια κοινωνία με το ζόρι, αναμένεται να έχει στη διάθεση του πιο πολλούς πόρους και δυνατότητες και καλύερο συντονισμό από οποιονδήποτε "ιδιωτικό οίκο ασφάλειας και άμυνας" που θα έχει ως όριο τις εισπράξεις των πελατών του.  Και που οι στρατιώτες του αν λιποτακτήσουν,θα φυλακιστούν, ή θα τουφεκιστούν, ενώ οι στρατιώτες του ιδιωτικού οίκου, αν είναι να δουν οτι χάνουν τη ζωή τους, απλά θα αποδεσμευτούν από την εργασιακή τους σχέση.
Το ίδιο με πριν, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύω σε αρκετό χρόνο θα πάψουν να βρίσκουν παρηγοριά στο κράτος, θα έρθουν στο σημείο να το αγνοήσουν και να το περιφρονήσουν. Οπότε και θα πεθάνει.

Θα μου πεις τωρα εσύ ότι ρε μεγάλε έγραψες ολο αυτο το λογιδριο, αλλά εγώ στο σβήνω μονοκοντυλιά γιατι λες μαλακιες και ισχυει αυτο που έγραψα στην αρχη, οτι οι άνθρωποι ειναι καλοι με αγαθες προθεσεις και κοιτανε τη δουλιτσα και τα παιδακια τους.
Ε εκει δεν εχει παιρεταιρω νοημα να πουμε κατι αλλο , εαν θελεις να εχεις αυτη την αυταπατη , δεν ειμαι εγω αυτους που θα σου το αλλάξω, ούτε εγώ μπορώ να πάψω να το θεωρώ αυταπάτη.
Η δική μου αυταπάτη έχει αποσπάσματα από την ιστορία που μου δείχνουν πως μάλλον έχω δίκιο.
Δεν έχω βρει κομμάτια που σε υποστηρίζουν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν δοθεί παραπάνω ελευθερία στους ανθρώπους, πάνε καλύτερα.
Εσύ λες το παράδοξο, πως συμφωνείς μαζί μου, μέχρι ένα σημείο.
Εγώ πάω παραπάνω από αυτό το σημείο.
 
OP
OP
gari10

gari10

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Δεκ 2010
Μηνύματα
4.430
Κριτικές
10
Like
2.333
Πόντοι
1.720
Για όσους βαριούνται να διαβάζουν σεντόνια - και είναι αρκετοί ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση του.

Το π (pi-πάϊ αγγλιστί) είναι το νέο κρυπτονόμισμα που δημιούργησε ο Δρ Νικόλαος Κόκκαλης και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο Στάνφορτ. Αυτό που διαφοροποιεί το νέο κρυπτονόμισμα π από τα ήδη υπάρχοντα είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς χρήματα για να αγοράσει τον εξοπλισμό με τον οποίο θα κάνει mining.
Αρκεί να κατεβάσει την εφαρμογή Pi network από το App store ή το Google play και ξεκινά άμεσα.

Η εφαρμογή δεν καταναλώνει μπαταρία, δεν δεσμεύει μνήμη από τη συσκευή, το μόνο που χρειάζεται είναι να ταπάρεται το κουμπί της μιά φορά το 24ωρο ώστε να συνεχίζεται το mining.
Έπειτα από τρία 24ωρα μπορεί κανείς να φτιάξει 5μελή κύκλο εμπίστων ώστε να αυξήσει την ημερήσια απόδοση του σε π.
Επίσης μπορεί να προσκαλέσει φίλους και να διευρύνει το δίκτυο.

Το π βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο κατά το οποίο διαμορφώνεται ένα δίκτυο από πρωτοπόρους (pioneers) που θα το εμπιστευτούν και θα το διαδώσουν.
Με το κλείσιμο ενός έτους από την παρουσίαση του (Μάρτιος 2020) θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το δεύτερο στάδιο εξέλιξης του νομίσματος.

Ο σχετικός ιστότοπος είναι εδώ:

Όσοι επιλέξετε να κατεβάσετε την εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό bougr ώστε να ξεκινήσετε.
Η εφαρμογή προσφέρει ανωνυμία μιας και μπορείτε να επιλέξετε από το προφίλ να μην εμφανίζεται το όνομα σας παρά ένα nickname.
Προσφέρονται 2 επιλογές ως προς την επιβεβαίωση ότι είστε υπαρκτό πρόσωπο και όχι bot.
Επιβεβαίωση μέσω facebook ή στέλνετε μήνυμα ώστε να επιβεβαιωθεί ο αριθμός του κινητού σας, τον οποίο δεν βλέπει κανείς.
 

enallaktikos

Μέλος
Εγγρ.
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
5.490
Like
281
Πόντοι
86
Καταλαβαίνω πως δεν έχεις ιδέα από αγορά.
Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις ιδέα από πραγματικότητα.
Δηλαδή οι περισσότεροι άνρθωποι, αν δεν υπήρχε κράτος θα θέλουν να πηγαίνουν να κλέβουν και να κάνουν κομπίνες παρά να πηγαίνουν στην δουλίτσα τους και να περνάνε χρόνο με την οικογένεια τους; Και πως επειδή υπάρχει κράτος, δεν το κάνουν αυτό;
Αγνοείς ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια διαρκείς αλληλεξόντωση με κάποια μικρά διαλείμματα ηρεμίας. Είτε δεν υπήρχαν κράτη με τη μορφή που τα ξέρουμε είτε καθόλου. Το ότι ο πολιτισμενος (λεγόμενος) κόσμος έχει να "ζήσει" πόλεμο εδώ και εβδομήντα χρόνια και έχουν σβήσει η σχετικές με αυτόν μνήμες και βιώματα, δεν σημαίνει ότι ζούμε τον κανόνα αλλά μια εξαίρεση. Υπήρξαν γενιές που έκαναν το φαντάρο για 20 χρόνια πριν και αν γυρίσουν πίσω. Ξεχνάς ότι ο σημερινός άνθρωπος ξεπάστρεψε τον νεαντερτάλιο επειδή μπορούσε και όχι γιατι τον διαδέχθηκε. Έχει αποδειχτεί ότι συνυπήρξαν για κάποια χρόνια.
Θα κάνω μια παραχώρηση και δεν θα χαρακτηρίσω κακούς όλους τους ανθρώπους. Οστόσο κάποιοι λίγοι είναι πάρα πολύ κακοί και δημιουργούν τις τραγωδίες. Κατά ένα παράδοξο τρόπο οι φιλήσυχοι, οικογενειάρχες και εργατικοί είτε φοβούνται είτε δεν έχουν τη δύναμη , το κουράγιο, τις ικανότητες- πες το όπως θες- για να συνασπιστούν ναι απομονώσουν και να αδρανοποιήσουν τους "κακούς". Δυστυχώς άγονται και φέρονται απ'αυτούς (τους κακούς) που ταυτόχρονα έχουν το επικοινωνιακό χάρισμα ή τη δύναμη (που λείπει από τους άλλους) και τους χρησιμοποιούν για να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους.
Μάλλον ανήκεις στους millennials οι οποιοι συγκροτούν τη λεγόμενη "οκονομία της ευκολίας" (convenience economy) που αγνοεί την πραγματικότητα. Αν τόσο σε πλήγωσε που είπα ότι θα μυξοκλαις (αν επικρατήσει ο αναρχοκαπιταλισμός) το αντικαθιστώ με το παραπάνω αλλά δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη γιατί η αντίδρασή σου ήταν δυσανάλογα βαριά και προσβλητική.
Έχετε εξωραΐσει τις φρικαλεότητας μιας ασύδοτης αγοράς και μπαίνετε στο διαδύκτυο  να παραγγείλετε έναν φανταστικά καλό αναρχοκαπιταλισμό και να σας έρθει .
Αν έρθει δεν θα είναι οπως τον φαντάζεστε  :S
 

irobot

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2017
Μηνύματα
1.359
Like
482
Πόντοι
36
Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις ιδέα από πραγματικότητα.Αγνοείς ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια διαρκείς αλληλεξόντωση με κάποια μικρά διαλείμματα ηρεμίας. Είτε δεν υπήρχαν κράτη με τη μορφή που τα ξέρουμε είτε καθόλου. Το ότι ο πολιτισμενος (λεγόμενος) κόσμος έχει να "ζήσει" πόλεμο εδώ και εβδομήντα χρόνια και έχουν σβήσει η σχετικές με αυτόν μνήμες και βιώματα, δεν σημαίνει ότι ζούμε τον κανόνα αλλά μια εξαίρεση. Υπήρξαν γενιές που έκαναν το φαντάρο για 20 χρόνια πριν και αν γυρίσουν πίσω. Ξεχνάς ότι ο σημερινός άνθρωπος ξεπάστρεψε τον νεαντερτάλιο επειδή μπορούσε και όχι γιατι τον διαδέχθηκε. Έχει αποδειχτεί ότι συνυπήρξαν για κάποια χρόνια.
Θα κάνω μια παραχώρηση και δεν θα χαρακτηρίσω κακούς όλους τους ανθρώπους. Οστόσο κάποιοι λίγοι είναι πάρα πολύ κακοί και δημιουργούν τις τραγωδίες. Κατά ένα παράδοξο τρόπο οι φιλήσυχοι, οικογενειάρχες και εργατικοί είτε φοβούνται είτε δεν έχουν τη δύναμη , το κουράγιο, τις ικανότητες- πες το όπως θες- για να συνασπιστούν ναι απομονώσουν και να αδρανοποιήσουν τους "κακούς". Δυστυχώς άγονται και φέρονται απ'αυτούς (τους κακούς) που ταυτόχρονα έχουν το επικοινωνιακό χάρισμα ή τη δύναμη (που λείπει από τους άλλους) και τους χρησιμοποιούν για να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους.
Μάλλον ανήκεις στους millennials οι οποιοι συγκροτούν τη λεγόμενη "οκονομία της ευκολίας" (convenience economy) που αγνοεί την πραγματικότητα. Αν τόσο σε πλήγωσε που είπα ότι θα μυξοκλαις (αν επικρατήσει ο αναρχοκαπιταλισμός) το αντικαθιστώ με το παραπάνω αλλά δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη γιατί η αντίδρασή σου ήταν δυσανάλογα βαριά και προσβλητική.
Έχετε εξωραΐσει τις φρικαλεότητας μιας ασύδοτης αγοράς και μπαίνετε στο διαδύκτυο  να παραγγείλετε έναν φανταστικά καλό αναρχοκαπιταλισμό και να σας έρθει .
Αν έρθει δεν θα είναι οπως τον φαντάζεστε  :S



 

irobot

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2017
Μηνύματα
1.359
Like
482
Πόντοι
36
Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις ιδέα από πραγματικότητα.Αγνοείς ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια διαρκείς αλληλεξόντωση με κάποια μικρά διαλείμματα ηρεμίας. Είτε δεν υπήρχαν κράτη με τη μορφή που τα ξέρουμε είτε καθόλου. Το ότι ο πολιτισμενος (λεγόμενος) κόσμος έχει να "ζήσει" πόλεμο εδώ και εβδομήντα χρόνια και έχουν σβήσει η σχετικές με αυτόν μνήμες και βιώματα, δεν σημαίνει ότι ζούμε τον κανόνα αλλά μια εξαίρεση. Υπήρξαν γενιές που έκαναν το φαντάρο για 20 χρόνια πριν και αν γυρίσουν πίσω. Ξεχνάς ότι ο σημερινός άνθρωπος ξεπάστρεψε τον νεαντερτάλιο επειδή μπορούσε και όχι γιατι τον διαδέχθηκε. Έχει αποδειχτεί ότι συνυπήρξαν για κάποια χρόνια.
Θα κάνω μια παραχώρηση και δεν θα χαρακτηρίσω κακούς όλους τους ανθρώπους. Οστόσο κάποιοι λίγοι είναι πάρα πολύ κακοί και δημιουργούν τις τραγωδίες. Κατά ένα παράδοξο τρόπο οι φιλήσυχοι, οικογενειάρχες και εργατικοί είτε φοβούνται είτε δεν έχουν τη δύναμη , το κουράγιο, τις ικανότητες- πες το όπως θες- για να συνασπιστούν ναι απομονώσουν και να αδρανοποιήσουν τους "κακούς". Δυστυχώς άγονται και φέρονται απ'αυτούς (τους κακούς) που ταυτόχρονα έχουν το επικοινωνιακό χάρισμα ή τη δύναμη (που λείπει από τους άλλους) και τους χρησιμοποιούν για να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους.
Μάλλον ανήκεις στους millennials οι οποιοι συγκροτούν τη λεγόμενη "οκονομία της ευκολίας" (convenience economy) που αγνοεί την πραγματικότητα. Αν τόσο σε πλήγωσε που είπα ότι θα μυξοκλαις (αν επικρατήσει ο αναρχοκαπιταλισμός) το αντικαθιστώ με το παραπάνω αλλά δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη γιατί η αντίδρασή σου ήταν δυσανάλογα βαριά και προσβλητική.
Έχετε εξωραΐσει τις φρικαλεότητας μιας ασύδοτης αγοράς και μπαίνετε στο διαδύκτυο  να παραγγείλετε έναν φανταστικά καλό αναρχοκαπιταλισμό και να σας έρθει .
Αν έρθει δεν θα είναι οπως τον φαντάζεστε  :S

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom