Νέα

Όμορφες ελληνικές λέξεις..

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα amjik
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 285
  • Εμφανίσεις 22K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:smitten: :smitten: :smitten: :smitten:
Ο ήλιος των Αιγών.
Πώς ερμηνεύει ο ιστορικός Ηρόδοτος την προέλευση του (Άστρου της Βεργίνας), που υπήρξε το σύμβολο της δυναστείας των Μακεδόνων βασιλέων.
(Από δημοσίευμα της ίδιας στο περιοδικό(Νεαπολίτικα Δυτικής Μακεδονίας).
2017 ,φύλλο 96.
Ο ιστορικός Ηρόδοτος που έγραψε την ιστορία των Περσικών πολέμων στο όγδοο βιβλίο του διηγείται ένα μύθο που ερμηνεύει τρόπον τινά την προέλευση του δεκαεξάκτινου άστρου, συμβόλου της Μακεδονικής δυναστείας.
Η μετάφραση του κειμένου είναι του αείμνηστου φιλολόγου Φάνη Κακριδή ομότιμου καθηγητή της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Αλέξανδρος ο Α' βασιλιάς της Μακεδονίας κατά την εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον των Ελλήνων στάλθηκε από τον Ξέρξη στους Αθηναίους( υποχρεώθηκε να έρθει, γιατί οι Πέρσες κατέκτησαν τη Μακεδονία),ζητώντας από τους Αθηναίους υποταγή( Γην και ύδωρ παράδοτέ μοι)
Προσερχόμενος ο Αλέξανδρος και διαχωρίζοντας τη θέση του είπε στους Αθηναίους(sad) Εγώ Αλέξανδρος βασιλεύς των Μακεδόνων, Έλλην ειμί το γένος).
Το αναφέρω, γιατί τον 5ο π .χ αιώνα ο βασιλιάς των Μακεδόνων τονίζει την Ελληνική του καταγωγή.Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίζουμε τα αυτονόητα ,ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και μιλούσαν ελληνικά.
Αυτός ο Αλέξανδρος είναι έβδομος απόγονος του Περδίκκα,που απόκτησε την εξουσία των Μακεδόνων με τον ακόλουθο τρόπο κατά τον Ηρόδοτο.
Τρία αδέρφια από τους απογόνους του Τημένου,( προγόνου του Ηρακλή) Ο Γαυάνης, ο Αέροπος και ο
Περδίκκας έφυγαν από το Άργος και πήγαν στους Ιλλυριούς.
Από τους Ιλλυριούς πάλι πέρασαν στην πάνω Μακεδονία και έφτασαν στην πόλη Λεβαία.
Εδώ μπήκαν στη δούλεψη του βασιλιά, βόσκοντας με μισθό ο ένας άλογα ,ο άλλος βόδια και ο μικρότερος ο Περδίκκας τα γιδοπρόβατα.
Η γυναίκα του βασιλιά έψηνε η ίδια τα ψωμιά τους. Όπως τα έψηνε, το ψωμί του μικρού Περδίκκα γινόταν διπλάσιο.
Το είπε στον άντρα της κι αυτός ανησύχησε πολύ.
Προσκάλεσε λοιπόν τα τρία αδέρφια και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τον τόπο του.
Εκείνοι είπαν , ότι σωστό και δίκιο είναι να πάρουν πρώτα το μισθό τους κι έτσι να φύγουν.
Ο βασιλιάς τότε , ακούγοντας για το μισθό- έτυχε ο ήλιος να μπαίνει από την καπνοδόχο στο σπίτι-
τους είπε(sad) Μισθό που να σας αξίζει σας δίνω εγώ , να, τούτο- κι έδειξε τον ήλιο).
Όταν τ άκουσαν αυτά οι μεγαλύτεροι έμειναν κατάπληκτοι. Ο μικρός όμως , έτυχε να έχει πάνω του το μαχαίρι, είπε(sad) Τα δεχόμαστε βασιλιά, αυτά που μας δίνεις. )
Χαράζει τότε με το μαχαίρι του στο έδαφος του σπιτιού και μαζεύει με τη χούφτα του από τον ήλιο τρεις φορές στον κόρφο του κι έφυγε και ο ίδιος και οι άλλοι μαζί του.
Ο βασιλιάς όταν το έμαθε θύμωσε και στέλνει το κατόπι τους καβαλάρηδες να τους εξοντώσουν.
Υπάρχει ένα ποτάμι στη χώρα εκείνη, που οι απόγονοι των ανδρών από το Άργος το θεωρούν σωτήρα και του προσφέρουν θυσίες. Αυτό το ποτάμι φούσκωσε τόσο όταν το πέρασαν οι Τημενίδες, ώστε οι καβαλάρηδες δε μπόρεσαν να το διαβούν.
Τα τρία αδέρφια έφτασαν σε άλλη γη της Μακεδονίας και εγκαταστάθηκαν στους κήπους. Από τους κήπους πάνω στέκει ένα βουνό ,Βέρμιο το λένε, αδιάβατο από την κακοκαιρία.
Ξεκινώντας από αυτόν τον τόπο, οι Τημενίδες προχώρησαν να υποτάξουν και την υπόλοιπη Μακεδονία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μύθος των Τημενιδών, παρουσιάζει πολλά παραμυθιακά στοιχεία. Ωστόσο υπάρχουν μέσα στην παράδοση και ιστορικά στοιχεία, όπως τονίζει ο καθηγητής Φάνης Κακριδής. Διακρίνουμε μια μετακίνηση του μακεδονικού πληθυσμού , που τελικά εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα της Βέροιας, ίδρυσε τις Αιγές και υπόταξε τους γύρω λαούς, όπως με ιστορική ακρίβεια μαρτυρεί ο Θουκυδίδης.
Ιστορικό πυρήνα έχει και η ιστορία με το διπλό ψωμί. Ο ίδιος ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί, ότι το ψωμί του Περδίκκα, όταν διπλασιάζεται μόνο του ,φανερώνει ότι αυτός ο μικρός εργάτης δικαιούται και προορίζεται να βασιλέψει στο δωρικό γένος των Μακεδόνων.
Η απώτερη φυλετική συνάφεια ή σχέση με τους Δωριείς είναι το ζητούμενο στην προιστορία των Μακεδόνων.
Ο Ηρόδοτος την επιβεβαιώνει στο κείμενό του. Την επιβεβαιώνουν και άλλοι συγγραφείς, ο Ευριπίδης, ο Θεόπομπος, ο Διόδωρος. Η πρόταση του ιστορικού Χρύση Πελεκίδη και η άποψη του Φάνη Κακριδή ήταν να θεωρήσουμε, ότι ο ήλιος της Βεργίνας δεν είναι άλλος από τον ήλιο που ( έκοψε) και πήρε μαζίτου ο Περδίκκας στην ηροδότεια διήγηση.
Τι άλλο θα ήταν πιο κατάλληλο να κοσμήσει τις οστεοθήκες και να σφραγίσει τα νομίσματα των Μακεδόνων βασιλέων από τον ήλιο, σύμβολο εξουσίας και αυτόπτη μάρτυρα σε μια πανάρχαια διήγηση, που συνδέει τους Τημενίδες απογόνους του Ηρακλή με τα χώματα της Μακεδονίας????
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:happy: :happy:
Τι είναι παιδεία κατά τον Αντρέ Μπρετόν:
“Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας. Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ.
Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά.
Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο.
Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας.
Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο, να τα βάζουν με το θηρίο.
Παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη.
Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό. Για το ωραίο και τη σωτηρία του.”
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:smitten: :smitten:
Πέτρος Θέμελης
28 Απριλίου στις 9:18 μ.μ. ·
ΑΝΕΣΤΙΟΙ και ΑΟΙΚΟΙ
Η λέξη ανέστιος επιβιώνει αναλλοίωτη από την εποχή του Ομήρου, από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως τις ημέρες μας. Στο άκουσμά της λέξης αρχικά σου φαίνεται ανώδυνη, αν όμως ανατρέξεις στο βαθύτερο της νόημα, τρομάζεις. Ανέστιος δεν είναι απλώς ο άστεγος χωρίς την ασφαλή αγκαλιά, τη θέρμη του σπιτιού του, είναι ο άτυχος διωγμένος που αναγκάζεται να ζει μακριά απ’ την αγαπημένη του γενέτειρα, έξω από την πατρίδα, ενίοτε χωρίς γυναίκα και παιδιά, «ἄπαις τε κἀγύναιξ κἀνέστιος», σύμφωνα με απόσπασμα χαμένης τραγωδίας του Σοφοκλή (S.Fr.40). Οι Έλληνες, ειδικά οι Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ. εκτιμούσαν βαθιά την τεράστια αξία της εστίας, της πόλης κράτους και πατρίδας τους, καταδίκαζαν σε εξορία, έστω για ένα χρονικό διάστημα, ανεπιθύμητους πολιτικούς, αντί φυλάκισης και δήμευσης περιουσίας. Προσωπικότητες όπως ο δίκαιος Αριστείδης, ο Θεμιστοκλής, ο γιος του Μιλτιάδη Κίμων, ο Θουκυδίδης και άλλοι δοκίμασαν την πίκρα του ξενιτεμού, έζησαν μακριά από την εστία τους με την προσμονή πάντα του νόστου, ακόμη και ως φιλοξενούμενοι σε οίκους και αυλές πολυτελείς.
Ανέστιος και εξόριστος στην κόλαση αισθάνεται ο Ρωμαίος, διωγμένος έξω από τα τείχη της Βερόνας. Ο κόσμος όλος ήτανε γι’ αυτόν η πόλη της Βερόνας, η πόλη της αγαπημένης του Ιουλιέττας, και εξορία από τον κόσμο της Βερόνας ήτανε ισοδύναμη με θάνατο στα ξένα (Σαιξπηρ, Ρωμαίος και Ιουλιέττα(sad)
“There is no world without Verona walls «Δεν υπάρχει κόσμος έξω απ’ τα τείχη της Βερόνας But purgatory, torture, hell itself μονάχα καθαρτήριο, μαρτύριο, η ίδια η κόλαση,
Hence banished is banished from the world εξόριστος από εκεί σημαίνει εξόριστος από τον κόσμο
And world’s exile is death …” και εξορία από τον κόσμο σημαίνει θάνατο…».
Ο τάφος είναι η εστία, ο οίκος του νεκρού όπου αναπαύεται το σώμα και ηρεμεί η άυλη ψυχή του πετώντας προς τον κήπο της Εδέμ ή προς τη νήσο των Μακάρων και τα Ηλύσια πεδία, το επιτύμβιο μνημείο με την επιγραφή ακόμη και σε κενοτάφιο διατηρεί άσβεστη τη μνήμη του νεκρού ανάμεσα στους ζωντανούς. Μεγάλη ήταν η τιμή προς τους νεκρούς για ανακούφιση και σωτηρία των ψυχών.
Η περισυλλογή των νεκρών μιας ναυμαχίας ή μιας μάχης στη στεριά και η ταφή τους στην πατρίδα ήταν έθος απαραβίαστο και σεβαστό ανάμεσα στους αντιπάλους στρατοπέδων κατά την αρχαιότητα. Οι Αθηναίοι στρατηγοί, μολονότι νίκησαν το στόλο των Σπαρτιατών στην κρίσιμη ναυμαχία των Αργινουσών της Λέσβου, καταδικάστηκαν σε θάνατο το έτος 406 π.Χ. επειδή αμέλησαν να περισυλλέξουν τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες ναυαγούς.
Τραγικότερη μοίρα δεν υφίσταται διαχρονικά για τον θνητό να παραμένει άταφος λόγω αδόκητου θανάτου από πνιγμό στη θάλασσα, έρμαιο στα σαρκοβόρα κήτη, όπως οι εκατοντάδες ανώνυμοι και «ανέστιοι» μετανάστες, πνιγμένοι γύρω στα νησιά μας, ή να παραμένει άταφος μετά από βίαιο θάνατο λόγω καταστροφής της κατοικίας του στις πολυάριθμες γύρω μας εμπόλεμες ζώνες.
Στη διάρκεια της τελευταίας γενικά δεκαετίας παρακολουθώ με έκπληξη και θλίψη, θα έλεγα, μια ακατανόητη και αδικαιολόγητη μεταστροφή της ένωσης της ευρωπαϊκής προς απαράδεκτες πολιτικές και πρακτικές, που πόρρω απέχουν από αρχές αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται με απάνθρωπο, όπως τον εισπράττω, τρόπο το προσφυγικό, ανεχόμενη αυταρχικές και ρατσιστικές συμπεριφορές από κράτη μέλη που υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους, επαναφέροντας την εποχή του σιδηρού παραπετάσματος για να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά τις εμπόλεμες ζώνες των πάτριων εδαφών τους σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, όπου η ζωή τους δεν θα βρίσκεται τουλάχιστο σε διαρκή κίνδυνο θανάτου. Οι νεοέλληνες διατηρούμε ακόμη έντονες τις μνήμες των «ανέστιων» και «άοικων», το μαρτύριο της προσφυγιάς που βίωσε σημαντικό κομμάτι του πολιτισμένου πληθυσμού μας.
Πέτρος Θέμελης...
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:smitten: :smitten:
Θα ήθελα να μου πει κάποιος γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος κρατούσε φυλακισμένο επί επτά μήνες και δεν παρέπεμπε σε δίκη «ἐπί έσχάτῃ προδοσίᾳ» τον ανεψιό του «αγαπητού» του δασκάλου Αριστοτέλη, τον Καλλισθένη, εάν δεν προσερχόταν στο δικαστήριο ο Αριστοτέλης;
Να σημειωθεί ότι όλους τους συνενόχους του Καλλισθένη πάραυτα τους εδίκασε και τους εξετέλεσε.....,
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:wanker::cum:
Η Ελληνική Γλώσσα δόθηκε στον Άνθρωπο για να μπορέσει να κάνει Επιστημη και αυτό ακριβώς έκανε. Οι Επιστήμες διεθνως ρησιμοποιούν Ελληνική ορολογία ......
 

Συνημμένα

  • IMG-d81b6518888bebf6f72f3937027552a8-V.jpg
    IMG-d81b6518888bebf6f72f3937027552a8-V.jpg
    121,4 KB · Εμφανίσεις: 75
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:think: :think: :kiss-mark: :kiss-mark:

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές
στην επαρχία Yumurtalık
της νότιας τουρκικής επαρχίας Adana
έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα σπάνιο μωσαϊκό
που απεικονίζει
τον αρχαίο Έλληνα θεό της θάλασσας - τον Ποσειδώνα.
Πιστεύεται ότι χρονολογείται τον 3ο ή 4ο αιώνα !
...Μήπως Φίλοι Ταξιδιώτες
θα πρέπει να αλλάξουμε Πολιτική
και να αρχίσουμε να διεκδικούμε
την Αρχαία Ελληνική Αυτοκρατορία
που βγαίνει μέσα από τη Γη
και διαλαλεί την Παρουσία της ;
Είναι μιά αυτονόητη σκέψη
που έχει αποδείξεις και ατράνταχτη λογική
και μπορεί άνετα να σταθεί απέναντι
στα σχέδια των γειτόνων
για γαλάζιες πατρίδες και κουραφέξαλα......
 

Συνημμένα

  • IMG_20220605_111017.jpg
    IMG_20220605_111017.jpg
    180,4 KB · Εμφανίσεις: 72
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:smitten: :smitten: :smitten: :smitten:
Καλημέρα αγαπημένοι μου!!!
Ο ζεϊμπέκικος δηλ. ο ΖΕΥΒΑΚΧΙΚΟΣ = ΖΕΥ(Δίας)+ΒΑΚΧΟΣ(Διόνυσος) σαν να τον είχε χορέψει και αφιερώσει ο Διόνυσος στον πατέρα του Δία!
Είναι αρχαίος Ελληνικός, τελετουργικός και αδιαμφισβήτητα πολεμικός χορός...αρκεί να αναλογιστούμε το φαινόμενο της «παραγγελιάς» στο χορό αυτόν...είναι όλα περασμένα στην κυτταρική μας μνήμη!
Έχει συγγένεια με τους άλλους πολεμικούς χορούς "Καρπαία" και "Πυρρίχιο".
Οι κινήσεις των χεριών αφορούν το πέταγμα το αετού (σύμβολο Διός), την κυριαρχία και την άμυνα (κυκλικές κινήσεις) ακόμα και το άνοιγμα της γης χτυπώντας το χέρι κάτω άλλοτε για απόκτηση δυνάμεως και άλλοτε για καρποφορία ρίχνοντας τον καρπό - σπόρο.(δημιουργία ζωής)
Οι κινήσεις των ποδιών συμβολίζουν (εμπρός) την επίθεση, (όπισθεν) την άμυνα, (αριστερά & δεξιά) την πλαγιοκόπηση.
Συνοδευοταν μόνο από έγχορδα όπως η πανδουρίς - βυζούκιον ( βυζός = εξόγκωμα)-->μπουζούκι.
και κρουστά όπως το τύμπανο.....
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:kiss-mark: :kiss-mark:
Ο Θεός μας έδωσε εναν Θεο (ΝΟΥ) στον καθένα μας και μας είπε. Κάντε κουμάντο εγώ έχω να ασχοληθώ με την ισορροπία του σύμπαντος δεν θα ξαναασχκληθω μαζί σας......
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:kiss-mark: :wanker:

Δεν πρεπει ποτε να μαθουν οι Ελληνες ότι: Δημόκριτος, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος διατύπωσαν απόλυτα τη θεωρία της Πυρηνικής Φυσικής και της Ειδικής Σχετικότητος, ενοποιώντας σε ενιαίους μαθηματικούς τύπους τον Ηλεκτρισμό, την Βαρύτητα, τον Μαγνητισμό, την Αστρονομία, και τα Ασθενή Ρεύματα Πυρήνων Ατόμων.
Δεν πρέπει ποτέ να μάθουν οι Έλληνες ότι: οι Αστρονόμοι – Μαθηματικοί, Εύδοξος, Κάλλιπος, Αρίσταρχος, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Κόνων, Ίππαρχος, Κλεομήδης, Απολλώνιος, Πτολεμαίος, θέων, Υπατία, Πάππος, είχαν εξαντλήσει τα όρια της ανθρώπινης νοημοσύνης επιλύοντας ΝΟΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ εξισώσεις 12 αγνώστων (δώδεκα εξισώσεις δώδεκα αγνώστων) ενώ το όριο των σημερινών Η/Υ είναι «7 εξισώσεις 7 αγνώστων». Διότι πρέπει να προβληθούν οι κλεπταποδόχοι αρχαίας γνώσης Κέπλερ, Γαλιλαίος κλπ…
Δεν πρέπει οι έλληνες να γνωρίζουν ότι : οι Μηχανικοί – Τεχνικοί Ευπαλίνος, Σώστρατος, Ήρων, Ζώσιμος, Καλλίνικος, κατασκεύαζαν τοπογραφικά όργανα τριγωνομετρικής τοπογραφήσεως, αυτόματους μηχανισμούς και όργανα ηλεκτρικών εφαρμογών, διότι πρέπει να προβληθεί ο κλεπταποδόχος Έντισον ως εφευρέτης του …ηλεκτρισμού, αν και οι ανωτέρω έλληνες μηχανικοί χρησιμοποιούσαν το Ήλεκτρον (κεχριμπάρι) ως φυσικό συσσωρευτή στατικού ηλεκτρισμού σε τεχνικές εφαρμογές…
Δεν πρέπει οι έλληνες να γνωρίζουν ότι : οι Γεωγράφοι – Εξερευνηταί Σκύλαξ, Πυθέας, Εύδοξος, Στράβων, Παυσανίας, Κοσμάς Ινδικοπλεύστης, Εκαταίος, είχαν χαρτογραφήσει όλη την επιφάνεια του πλανήτη, διότι υπάρχει κίνδυνος να μάθουν οι έλληνες ότι η Ατλαντίδα και η Αμερικανική Ήπειρος ανήκαν διοικητικά στους Δελφούς, ενώ η Ασίας ανήκε διοικητικά στις Σάρδεις, με κεντρικό συντονιστή το Απολλώνειο Κέντρο Δήλου, στο οποίο οι Υπερβόρειοι Έλληνες (Βόρεια Σιβηρία) έστελναν ως ένδειξη αναγνώρισης «κάθε έτος, εκλεκτά σιτηρά», μέσω των Ελλήνων Αριμασπών και Ισσηδόνων και Μασαγετών Κεντρικής και Νοτίας Σιβηρίας.
Δεν πρέπει οι έλληνες να γνωρίζουν ότι οι Έλληνες Ιατροί, Γαληνός, Κέλσος, Ηρακλείδης , Ηρόφιλος, Πραξαγόρας, Αγνοδίκη, Κτηρίας, Ιπποκράτης, Εριβιώτης, προέβαιναν σε ιάσεις «εξισορροπήσεως ηλεκτρομαγνητικών ρευστών του σώματος» ρυθμίζοντας την αλκαλικότητα και την οξύτητα των οργάνων. Ότι προέβαιναν σε ιάσεις με χρήση «αριστερόστροφων αμινοξέων» (αντιβιοτικών) λαμβανόμενων από φυτά, γνωρίζοντας πλήρως ότι μόνον τελευταία ανεκάλυψε η μοριακή βιολογία, για την δράση – αντίδραση των αριστερόστροφων αμινοξέων (αντιβιοτικών) με τα δεξιόστροφα αμινοξέα (πρωτεΐνες οργανισμών).
Δεν πρέπει οι έλληνες να μάθουν ότι τα σύμβολα «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΣΒΑΣΤΙΚΑ» και «ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΣΒΑΣΤΙΚΑ» ήταν σύμβολα φυσικής και μαθηματικών, με τα οποία οι Έλληνες Πυθαγόρας και Δημόκριτος και Αρίσταρχος εξέφραζαν δεξιόστροφους και αριστερόστροφους πυρήνες ατόμων, πλανήτες, ηλιακά συστήματα, γαλαξίες και συμπαντικούς τομείς συνόλων γαλαξιών.
Πριν από 2500 χρόνια ο Ιπποκράτης έκανε εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στην καρδιά…
Παρά τα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα της εποχής του, ο Ιπποκράτης πραγματοποιούσε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Εκείνος και οι μαθητές του, αντιμετώπιζαν με επιτυχία περιστατικά της ορθοπεδικής, της καρδιοχειρουργικής και της βασικής χειρουργικής. Ακόμα και επεμβάσεις στο ανθρώπινο κρανίο πραγματοποιούσε ο Ιπποκράτης, όπως διαβάζουμε σε αρκετά από τα έργα του…. Εκτός από την ίδια την επέμβαση, ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στην προετοιμασία του ασθενούς και του χειρουργείου.
Στο έργο του Κατ’ ιατρείον, περιγράφει αναλυτικά πώς πρέπει να ετοιμάζεται ο ασθενής πριν την επέμβαση, πώς αποστειρώνονται τα εργαλεία, πως διαμορφώνεται ο χώρος, αλλά και πώς χρησιμοποιείται το τεχνητό και το φυσικό φως κατά την επέμβαση….
Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο Ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης……
Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μείγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο. «Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού», δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist…
Αποστολος Ορφευς
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:kiss-mark: :kiss-mark: :kiss-mark: :kiss-mark:

Για αυτούς που λένε ότι το άγιο φως είναι τεχνιτό.Το άγιο φως είναι θαύμα.
Όταν το 1548 οί Αρμένιοι προσπάθησαν νά πάρουν αυτοί τό Άγιο Φώς βγάζοντας έξω τόν Ορθόδοξο Πατριάρχη, τότε μέ μία μεγάλη βροντή έσπασε ή κολόνα έξω από τόν Ναό πού δίπλα της στεκόταν κλαίγοντας ό Πατριάρχης! Τό Άγιο Φώς βγήκε από εκεί καί τό πήρε ό Ορθόδοξος Πατριάρχης.Μονο Ορθόδοξος Πατριάρχης μπορεί να το βγάλει κανείς άλλος Και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που πάντα Έλληνας το βγάζει.Αμήν
 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:happy: :happy:
 

paparotriftoulas

Ανώτατος
Εγγρ.
13 Σεπ 2014
Μηνύματα
9.939
Κριτικές
67
Like
29.246
Πόντοι
10.336
Οταν προσπαθεις να μαθεις σε εναν ξενο μια δυσκολη (ελληνικη στην περιπτωση μας) λεξη, παρατηρεις οτι πολλες φορες οση προσπαθεια κι αν καταβαλουν δεν θα βρουν ακριβως την προφορα να το πουν με την πρεπουσα ακριβεια της μητρικης, καποιο συμφωνο ή καποιος φθογγος θα "κολλησει" την γλωσσα τους επειδη δεν το χρησιμοποιουν ποτε στην δικη τους.
υπαρχει αραγε καποια ερευνα που να δειχνει ποιας μητρικης γλωσσας οι ομιλητες εχουν την μεγαλυτερη ευχερεια λογου και αποδοση προφορας σε ξενες γλωσσες; Δηλαδη, ποιος λαος μπορει με την ελαχιστη προσπαθεια να αποδωσει με ακριβεια μια προταση στην μεγαλυτερη πλειοψηφια των υπολοιπων γλωσσων... Θα ηταν ενδιαφερον, και σιγουρα οι ομιλητες της ελληνικης (ως μητρικη) θα ηταν ψηλα στη λιστα
 
  • Like
Αντιδράσεις: amjik

gizaha

Μέλος
Εγγρ.
25 Αυγ 2011
Μηνύματα
28
Like
89
Πόντοι
0
Αργκό και οι περισσότερες με Τουρκική ρίζα, αλλά με ορθή χρήση βγάζουν γέλιο:

τεκές (99% υπερβολή)
Κουμάρι
Λεβέντης-λεβέντικο
τσοντάρω
τράμπα
σφηνόπουτσα
ντελαπάρω
καβλιτζέκι
μαρκούτσι (μεταφορικά)
γκουμούτσα (μεταφορικά)
ξεσταύρι
γαμώπουστας
σαψάλης
γιαλατζί (όχι το φαγητό, ο χαρακτηρισμός)
μαϊμού (όχι το ζώο, ο 90s χαρακτηρισμός)
μαϊμούνι-μαϊμουνιές (ο 90s χαρακτηρισμός)
μούφα (ο χαρακτηρισμός)
μουσατένιο
ταρζανέλια
 

paparotriftoulas

Ανώτατος
Εγγρ.
13 Σεπ 2014
Μηνύματα
9.939
Κριτικές
67
Like
29.246
Πόντοι
10.336
As a native English speaker, I'm finding Greek more difficult to learn than German, French and Spanish. The difficulty for me is eased a little because I'm accustomed to 3 genders (as in German) and because English uses many Greek words - especially medical terms.
σιγουρα τα ελληνικα ειναι υπερβολικα δυσκολη γλωσσα για πολλους λαους, πλεονεκτημα εχουν οι ισπανοι - ισπανοφωνοι, οι οποιοι σε λιγους μηνες εχουν μαθει να συννενοουνται εξ ολοκληρου στα ελληνικα, γιατι ελληνικα και ισπανικα μοιραζονται χιλιαδες κοινες λεξεις, αλλα εχουν και παρομοιο ακουσμα - τεμπο ομιλιας.

it should make you feel better tho, knowing that not even Greeks nowadays know how to speak (or write) proper greek :2funny:
 
  • Like
Αντιδράσεις: amjik
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:kiss-mark: :kiss-mark:

 
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:kiss-mark: :kiss-mark:
Είπε γέροντας:
Να έχετε μιά εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας σε μιά γωνιά του σπιτιού. Κοντοσταθείτε έστω λίγα δευτερόλεπτα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ,
ή πριν φύγετε το πρωί,
κάντε το Σταυρό σας με μία μικρή προσευχή, έστω ένα «Κύριε δόξα Σοι».
Να σας βλέπει να το κάνετε.

Ξέρετε ότι με το βασιλικό και τα Σταυρολούλουδα που παίρνουμε από την Εκκλησία την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού , μπορούμε να πιάνουμε μαγιά, γιατί φουσκώνει το ζυμάρι θαυμάσια και έτσι μπορούμε να κάνουμε λειτουργίες και ψωμί;

2. Ξέρετε ότι ο Αγιασμός που κάνουμε στην Εκκλησία μας την παραμονή και ανήμερα των Θεoφανείων αλλά και οποιοσδήποτε άλλος αγιασμός που γίνεται από Ορθόδοξο ιερέα, όσο και να τον κρατήσουμε, δε χαλάει;

3. Ξέρετε ότι στα Ιεροσόλυμα και από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού κάθε Μεγάλο Σάββατο βγαίνει το Άγιο Φως θαυματουργικά μόνον σε ορθόδοξο Πατριάρχη με βοή;
Ένα προσκύνημα θα σας πείσει.

4. Ξέρετε ότι στο Όρος Σινά εκεί που ο Θεόπτης Μωυσής είδε τη βάτο την καιόμενη και μη καταφλεγόμενη ,
όταν σπάσετε μία πέτρα,
στα τοιχώματά της είναι αποτυπωμένη η βάτος αυτή του Προφήτη Μωυσέως;

5. Ξέρετε ότι όταν πεθαίνουν οι καλόγεροι στη Μονή του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα ,
τα σώματά τους δεν παγώνουν,
ούτε ξυλιάζουν,
ούτε μυρίζουν
και δεν τα θάβουν στο χώμα αλλά τα τοποθετούν σε ένα δωμάτιο;

6. Ξέρετε ότι πάνω στο κεφάλι ( στο κόκκαλο ) του ψαριού « Γουλιανός » , που ζει στη λίμνη Γεννησαρέτ,
είναι αποτυπωμένη η βάπτισις του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό;

7. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο στο Όρος Θαβώρ , στα Ιεροσόλυμα , στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας, εμφανίζεται μια φωτεινή Νεφέλη ,
η οποία καλύπτει το χώρο του Μοναστηριού και φωτίζει όλη τη νύχτα τον γύρω περίβολο;

8. Ξέρετε ότι όταν γιορτάζει η Αγία Μαρκέλλα στη Χίο και πάει ο ιερεύς και ο λαός εκεί που μαρτύρησε η Αγία ,κοντά στην ακροθαλασσιά, να ψάλλουν την Παράκλησή της,
τα θαλασσινά νερά θερμαίνονται και βγάζουν ατμούς και φυσαλίδες
και μόλις τελειώσει η παράκληση, σταματούν, όλα αυτά τα φαινόμενα;

9. Ξέρετε ότι στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής κοντά στην Τρίπολη υπάρχει μία εικόνα αρχαία της Παναγίας που μυστηριωδώς βγάζει Άγιο Μύρο αρίστης ποιότητος
και μεγάλης διάρκειας σε ευωδία;

10. Ξέρετε ότι στο Άγιον Όρος επίσης η Παναγία μας μίλησε πολλές φορές με τους μοναχούς για να τους προστατεύση από ληστοπειρατές όταν κινδύνευαν,
όπως συνέβη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας που είναι θαυματουργός;

11. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο στο πανηγύρι της Παναγίας μας 15 Αυγούστου στο Μαρκόπουλο της Κεφαλλονιάς εμφανίζονται φίδια στην εικόνα της Παναγίας
και δεν τσιμπούν τους προσκυνητάς;
Οι κάτοικοι βγάλανε και το ποίημα που λέει:

«Τα φίδια από το Μαρκόπουλο καλώ για να με φάνε,
μα κείνα είναι τση Παναγιάς και με χαϊδολογάνε».

Από το βιβλίο "Εμπειρίες από τον αμίλητο κόσμου του Άθω"
 
  • Like
Αντιδράσεις: linear
OP
OP
amjik

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.631
Κριτικές
61
Like
43.338
Πόντοι
22.785
:kiss-mark: :smiling-face-with-heart-eyes:
Κάτι για τους θαλασσινούς!

"Τα ονόματα της θάλασσας στην αρχαία Ελλάδα ανάλογα της καταστάσεώς της από την επίδραση του ανέμου στην επιφάνειά της.
Με άνεμο 0 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Γαλήνη".
Με άνεμο 1 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Αλσάλος".
Με άνεμο 2 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν " Θάλαττα ή Θάλασσα".
Με άνεμο 3 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Μύρα" έτσι γεννιούνται οι λέξεις Λατ. Ιταλ: Mare, Γαλ: Mer, Ισπ. Πορτ.: Mar, Γερ: Meer, Ρωσ.: Mope, Φινλ.: Meri, Σλοβάκ.: Mora, Σλοβέν.: Morje, αλλά και Marin, Marina, Miror.... αλλά και Μαίρα (Νηρηίδα), από αυτή και το εβραϊκό Μυριάμ = κυρα τής θάλασσας. Σαν αντιδάνειο, το όνομα Μαρία η συλλογική μνήμη το μετέτρεψε νεότερα σε "Μαίρη", που είναι και ό αστέρας Σείριος. Μαρία, Μαρίνα, = θάλασσα. Από την ίδια λέξη και ρίζα της "Μύρα”, έχουμε τις " Μύριοι" πολλοί όπως η θάλασσα, αλλά και "Μυρμιδόνες".
Με άνεμο 4 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Πέλαγος" έτσι έχουμε τις ονομασίες "Πελασγός" = πελαγίσιος, ταξιδευτής, Πελαγονία, Πελαγονική Χερσόνησος .......
Με άνεμο 5 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Πόρος", από το αρχ. Ελλ. ρήμα "Πείρω" = διαπερνώ, μεταβαίνω απέναντι, περνώ θάλασσα. Αλλά με τι περνώ την θάλασσα; Με πλωτό "Μέσον” Ναῦς... Από το αρχ. Ελλ. ρήμα "Πείρω" έχουμε και τις "Πειρατής" "Πειρατεία". Πόροι Αλός" λέγονται οι θαλάσσιοι δρόμοι. Όποιος ήταν μέσα στον "Πόρο" (στο πέρασμα, στον θαλασσινό δρόμο) και η πρόθεση που το δηλώνει αυτό είναι το "εν" (εντός) ήταν "έν-πορος"."έμπορος" Από εκεί ξεκινά το εμπόριο. Γινόταν "Εύ-Πορος" πλούσιος δηλαδή ή αν δεν μπορούσε να ασχοληθεί με την θάλασσα ήταν "Ά-πορος" δηλ. χωρίς τα πλούτη που προσφέρει η θάλασσα. Σε μια αρχαιοτάτη καταγραφή στις πινακίδες της Γραμμικής Β' (Η Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.) εντοπίζουμε την λέξη "ΤΑ "- "ΛΑ"- "ΣΟ" - "ΠΟ" - "ΡΟ". Εναλλαγή των Του - Δου - Θου οδοντικών άηχων συμφώνων, είναι ο "Θαλασσοπόρος".
Με άνεμο 6 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Πόντος" έτσι έχουμε το "Ποντο-Πόρο" πλοίο, Πόντιους....
Με άνεμο 7 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Κλύδων" έτσι έχουμε τον κλυδωνισμό.....
Με άνεμο 8 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Άχα". Το Χάος (>χάfος), κατά τους Στωικούς εκ του Χέω = χύνω, άχα. Έτσι λοιπόν ταξιδεύει η λέξη και γίνεται Σουηδ. Δαν.: hav, Λατιν.: Aqua
Με άνεμο 9 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Ρόθιον".
Με άνεμο 10 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Δόν - Δάν". Δόν -Δάν = Δόνησις. Ταξιδεύει και αυτή η λέξη και έχουμε την Τούρκ.: deniz , αλλά και εκ της "Σείσεως" συνώνυμο της "Δονήσεως" έχουμε Αγγλ.: "Sea", Ολλανδ.: "Zee", Νορβ.: Sjø
Με άνεμο 11 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Βρύξ".
Με άνεμο 12 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν "Βρύχα" αυτός που ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν "Υπό Βρύχα", έτσι έχουμε το υποβρύχιο κλπ."
Όσο και αν καταστρέφουμε την ομορφότερη και πληρέστερη γλώσσα του κόσμου, ,ευτυχώς υιοθετήθηκε και από αλλοδαπούς και μας θυμίζει πάντα πως είναι η καλλίτερη μάνα και παιδαγωγός.

Πηγή: "Ο ΕΝ ΤΗΙ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ" & "ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom