ΙΣΩΣ να διαβάζονται όμορφα τα παραπάνω. Τι πέτυχαν οι επαναστάσεις που έγιναν; ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΚΟΝΟΜΙΚΑ. Όσο από άποψη ελευθερίας, διώχτηκαν οι παλιές καταπιεστικές ελίτ και ήρθαν στη θέση τους άλλες. Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Ο τωρινός στην Κορέα είναι ο εγγονός του πρώτου επαναστάτη. Στην Κούβα, ο Ραούλ, ο αδελφός του Φιντέλ (άσχετα αν αποχώρησε από την προεδρία το 2018). Και δεν γνωρίζουμε τι θα είχε γίνει στην ΕΣΣΔ, αν δεν αιχμαλωτιζόταν και δεν πέθαινε ο πρώτος γιός του Στάλιν και δεν του έβγαινε αλκοολικός ο δεύτερος. Το εν λόγω όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Αν όμως νομίζεις πως τώρα θα πετύχει, ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, γράψε τα επιχειρήματά σου
Αντιπαρέρχομαι αυτή την πρόκληση γιατί νιώθω ότι ο Μπόκολος έχει σταθεί απέναντί μου σαν καουμπόυς που πρόκειται να μονομαχήσει στο Ελ Πάσο. Τόσο ετοιμοπόλεμος φαίνεται. Και το θέμα δεν είναι φυσικά ο Μπόκολος, τον οποίο ενίοτε χαίρομαι να διαβάζω -με την έννοια ότι ορισμένα λεγόμενά του παρουσιάζουν κατά καιρούς ενδιαφέρον- αλλά ο τρόπος της αντιπαράθεσης που κυριαρχεί σε τούτο το φόρουμ, που αντανακλά φυσικά στάσεις και συμπεριφορές αρκετά διαδεδομένες εκεί έξω, τόσο που αποτελούν τον κανόνα.
Οι Ζαπατίστας δεν έχουν καμιά σχέση με τα συγκεντρωτικά κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου μια άρχουσα τάξη κανόνιζε και διήθυνε τα πάντα, με ακραίο παράδειγμα τον σταλινισμό, που παρουσίασε φαινόμενα ολοκληρωτισμού. Δεν έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα τόσο ώστε να είμαι σε θέση να αναπτύξω έναν στοιχειώδη συλλογισμό, κάτι για το οποίο βρίσκομαι εδώ μέσα και το προσπαθώ όσο μπορώ. Ενδεχομένως θα μπορούσα να παραθέσω γνώμες κι απόψεις που έχω διαβάσει αριστερά και δεξιά, αλλά δεν θα έπαυα να είμαι προκατειλημμένος. Γιατί μόνο "όποιος ελεύθερα συλλογάται , όπως λέει ο Ρήγας, συλλογάται καλά".
Ανέβασα την είδηση -και την ανακοίνωση- γιατί μου έκανε εντύπωση η θεμελιώδης θέση που παίρνουν οι συντάκτες αυτού του κειμένου και την οποία ασπάζονται όσοι το διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κι όχι μόνο). Η θεμελιώδης θέση του κειμένου είναι η ακραία άποψη, η πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί ν' αλλάξει προς το καλύτερο και το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος μ' αυτόν είναι να τον καταστρέψει.
Παίζει να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους με κατασταλαγμένες απόψεις που θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα· εγώ δεν ανήκω σ' αυτούς: δεν μπορώ ν' αποφανθώ με σιγουριά αν ο καπιταλισμός επιδέχεται αλλαγές ή όχι. Μονάχα αυτό είμαι σε θέση να σημειώσω προς το παρόν, κι οποιαδήποτε παρατήρηση ακολουθήσει επί του θέματος και του πνεύματος (απ' το οποίο εμφορούνται τούτα τα λόγια), από μένα είναι ευπρόσδεκτη.