Δεν εχει δομη η ψυχαναλυση? Ειναι χυμα δηλαδη? Συγγνωμη εμενα η διαδικασια που λες δεν μου φαινεται παραλογη και μπορω να σου αντιπαραθεσω εξισου μεγαλα μυαλα που εχουν πει το αντιθετο με βαση την εμπειρια. Αν μιλας για την νευροφυσιολογια που μεταφραζει τα συναισθηματα σε χημικες αντιδρασεις, δεν εχω κανενα λογο να το αρνηθω, ομως εμενα μου γεννιεται το ερωτημα του πως δημιουργουνται οι αντιδρασεις? Μηπως με την ιδια διαδικασια που οταν θυμωνει καποιος εκκρινει αδρεναλινη, οταν εχει καταθλιψη μειωνεται η σεροτονινη και οχι το αναποδο? Δεν ξερω λεω...Ξερει κανεις?
Μπορει να σου φαινεται παρωχημενο και οι μεγαλοι ψυχαναλυτες να μας εχουν αφησει χρονια το ιδιο ομως εχει συμβει και με τον πλατωνα, τον αριστοτελη, τον ντα βιντσι, τον μηχαηλ αγγελο κλπ (και φυσικα τον χεντριξ
). Με την λογικη, αυτη της ερευνας και της αποδειξης φανταζομαι οτι οταν ο Δημοκριτος μιλησε για το ατομο θα επρεπε να ειχε φαει πολυ γιαουρτι απο τους αλλους, και θα το ετρωγε για 2500 χρονια μεχρι να αποδειχτει στα εργαστηρια, τον γαλιλαιο τελικα επρεπε να τον καψουν η ισως και τον αριστοτελη καλα του εκαναν και τον ειχαν δαιμονοποιησει 1500 χρονια γιατι ηταν αντιθετος με την επιστημη της εποχης, την θρησκεια.
Το γενικο προβλημα που εχω παρατηρησει τα τελευταια χρονια ειναι οτι γινεται μια προσπαθεια απο τους νεους επιστημονες, αποδομησης των παλιων που εθεσαν τις βασεις. Αυτο δεν συμβαινει μονο στην ψυχολογια αλλα και σε αλλους τομεις με χαρακτηριστικο παραδειγμα την Ιστορια. Ετσι πχ ο Αλεξανδρος εγινε σφαγεας-κολομπος, οι σπαρτιατες στρατοκαυλα πουστακια και οι Αρχαιοι ελληνες τεμπεληδες πισωγλεντηδες (μμμμ παρατηρω οτι το πουστης υπαρχει παντου). Αυτο κατα την γνωμη μου γινεται γιατι πια εχουν ειπωθει ολα σε σχεση με αυτα και για να κανει καποιος μια ρηξικελευθη προταση και να κερδισει διασημοτητα και κυρος πρεπει να ανατρεψει τους προηγουμενους. Αν πεις οτι η ψυχαναλυση κανει δουλεια δεν λες κατι καινουριο, αν πεις ομως οτι ειναι γτπ ειναι ανατροπη! Στην φυσικη ενω μεχρι στιγμης για την δομη του συμπαντος επικρατουσε η θεωρια του μπιγκ μπανκ αρχισε να γινεται πολυ διαδεδομενη η θεωρια των υπερχορδων (και μετα θεωρια Μ) την οποια αναθεμα και αν την καταλαβαινουν πληρως 5-10 ατομα στον πλανητη και φυσικα δεν μπορει να αποδειχτει σε εργαστηρια. Ειναι πολλοι επιστημονες που την πιστευουν και την ακολουθουν και ας προβλεπει 10 στην 500στη συμπαντα και 7-12 διαστασεις (???)
Το γιατι πιστευεις οτι ειναι παρωχημενη η ψυχαναλυση θα ηθελα να το μαθω με [size=10pt][/size]πιο συγκεκριμενους λογους απο το οτι δημιουργηθηκε εναν αιωνα πριν. Με λιγα λογια την επιστημονικη αποδειξη οτι υπαρχει δεν την βρισκουμε, την αποδειξη οτι δεν υπαρχει την ξερουμε? Το χρονικο περιθωριο απο την δημιουργια της δεν μετραει εννοειται, ουτε οτι μπηκαν πραγματα απο πανω, η πηρε αλλη κατευθυνση. Με την ιδια λογικη ειναι παρωχημενη και η θεωρια των ιδεων του πλατωνα η η Αρετη του Σωκρατη.
Το νοημα της ψυχολογιας ειναι η ψυχικη εξελιξη και εφοσον τελικα ο καθενας μας αυτην την βλεπει διαφορετικα, νομιζω οτι αυτο που ισχυει ειναι το whatever gets you through the night
Εννοειται οτι συμφωνω οτι δεν ειναι μονο ο φρουντ ψυχολογια ουτε η ψυχαναλυση. Αυτο που ειπα και ξαναλεω οτι εδειξε την αιτια των ψυχικων διαταραχων στην παιδικη ηλικια, Θεση που χρησιμοποιηται μεχρι σημερα οχι μονο απο την ψυχαναλυτικη σχολη
ΥΓ Αυτα που γραφονται σημερα και η "γνωση που χτιζεται" θα αξιολογηθουν στις πραγματικες τους διαστασεις σε καμμια 50ρια χρονια. Θα προτεινα, χωρις να θελω να κανω τον εξυπνο αλλα μονο λογω [size=4pt]διαφορας ηλικιας[/size] γιατι εχω δει πολλα μεγαλα να ανατρεπονται (οπως ο κομμουνισμος ας πουμε
), να κρατησεις χαμηλα την μπαλλα
ΥΓ 2 Εσυ που τα ξερεις ολα αυτα?