Νέα

ΝΕΟΣ κορωνοϊός Covid-19 από τη Γουχάν (Κίνα)...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CLOSER822
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 105K
  • Εμφανίσεις 3M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Μηνύματα
2.052
Like
1.046
Πόντοι
216
μεχρι στιγμης δεν ειχαμε δευτερο κυκλο καπου, πχ στην κινα, σποραδικα εισαγωμενα κρουσματα μονο.

αν οι μισοι το εχουν περασει και εχουν πολλα αντισωματα σε πολλες αρρωστιες ειναι δυσκολο να ξανακολησεις και να ξαναπερασεις (ανεμοβλογια, δεν την ξαναπερνας δευτερη φορα)
σε αλλες η ανοσια σου κραταει ενα χρονο περιπου (γριπη)

Πιστευω οτι τα σκληρα μετρα χρειαζονται αλλα για ενα διαστημα 1 αντε 2 μηνες. Μετα κατι αλλο απο μετρα υγιεινης θα ειναι υπερβολή. Απλα όσο διαρκούν τα μετρα να τηρουνται αυστηρα. Η διαρκεια τους ειναι αντιστροφως ανάλογη του βαθμου τηρησης τους.
 
Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Μηνύματα
9.502
Like
6.655
Πόντοι
1.106

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Αποσπάσματα από μια συνέντευξη του εξελικτικού βιολόγου Rob Wallace, συγγραφέα του βιβλίου [tt]Big Farms Make Big Flu: Dispatches on Influenza, Agribusiness and the Nature of Science[/tt], στο περιοδικό Marx21. Όποτε ο Wallace αναφέρεται στον αγροτικό τομέα, δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία.

[...]

Rob Wallace: Ο πραγματικός κίνδυνος κάθε νέας έξαρσης είναι η αποτυχία, ή για να το θέσουμε καλύτερα, η βολική άρνηση, ν’ αντιληφθούμε ότι ο Covid-19 κι ο κάθε Covid-19 δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Τα αυξανόμενα κρούσματα ιών συνδέονται στενά με την παραγωγή τροφίμων και την κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οποιοσδήποτε θέλει να κατανοήσει το γιατί οι ιοί γίνονται όλο και περισσότερο επικίνδυνοι πρέπει να ερευνήσει το βιομηχανικό μοντέλο της γεωργίας και, πιο συγκεκριμένα, της ζωικής παραγωγής. Επί του παρόντος, ελάχιστες κυβερνήσεις κι ελάχιστοι επιστήμονες είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Μάλλον το αντίθετο. Όταν εμφανίζονται νέες εξάρσεις, οι κυβερνήσεις, τα μήντια, ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού κατεστημένου, εστιάζουν σε τέτοιο βαθμό σε κάθε μεμονωμένη έκτακτη ανάγκη που παραμελούν τις δομικές αιτίες που οδηγούν ξαφνικά πολλαπλά παθογόνα, το ένα μετά το άλλο, στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Marx21: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

Rob Wallace: Θα έλεγα η βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια, αλλά υπάρχει και μια ευρύτερη σκοπιά. Το κεφάλαιο διαπράττει παγκοσμίως αρπαγές γης ακόμη και στο τελευταίο παρθένο δάσος κι απ’ τον τελευταίο μικρογαιοκτήμονα. Οι επενδύσεις αυτές οδηγούν στην αποψίλωση των δασών κι η ανάπτυξη οδηγεί στην ανάδυση ασθενειών. Η λειτουργική βιοποικιλότητα και συνθετότητα που εκπροσωπούν αυτές οι τεράστιες εκτάσεις γης ανακατευθύνονται μ’ έναν τέτοιο τρόπο που προηγουμένως απομονωμένα παθογόνα κατακλύζουν τα κοπάδια ζώων που εκτρέφονται κι ύστερα μεταβαίνουν στις ανθρώπινες κοινότητες. Εν ολίγοις, τα κέντρα του κεφαλαίου, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να θεωρηθούν τα κύρια λοιμώδη επίκεντρα.

[...]

Marx21: Ποιος είναι ο ρόλος των πολυεθνικών εταιρειών σ’ αυτή τη διαδικασία;

Rob Wallace: Ο πλανήτης Γη είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ο πλανήτης Καλλιέργεια, τόσο από άποψη βιομάζας όσο κι από άποψη της έκτασης γης που χρησιμοποιείται. Η γεωργία στοχεύει να στριμώξει την αγορά τροφίμων. Σχεδόν το σύνολο του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος είναι οργανωμένο γύρω απ’ τη στήριξη προσπαθειών εταιρειών βασισμένων στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να κλέψουν τη γη και τους πόρους των πιο αδύναμων χωρών. Ως αποτέλεσμα, πολλά απ’ αυτά τα νέα παθογόνα που πριν βρίσκονταν υπό έλεγχο απ’ τα δασικά οικοσυστήματα τώρα απελευθερώνονται, απειλώντας το σύνολο του πλανήτη.

Marx21: Ποιες οι επιδράσεις των παραγωγικών μεθόδων της γεωργίας σ’ αυτό;

Rob Wallace: Η ηγούμενη απ’ το κεφάλαιο γεωργία που αντικαθιστά τις περισσότερο φυσικές οικολογίες προσφέρει τα ακριβή μέσα με τα οποία τα παθογόνα μπορούν να εξελιχθούν στους πιο λοιμώδεις και μολυσματικούς φαινότυπους. Δεν θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα καλύτερο σύστημα για την εκτροφή θανατηφόρων ασθενειών.

Marx21: Πως συμβαίνει αυτό;

Rob Wallace: Η εκτροφή γενετικών μονοκαλλιεργειών οικόσιτων ζώων απομακρύνει οποιοδήποτε «αντιπυρική ζώνη» ανοσίας είναι διαθέσιμη για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Οι πληθυσμοί μεγαλύτερου μεγέθους και πυκνότητας διευκολύνουν μεγαλύτερα ποσοστά μετάδοσης. Τέτοιες συνθήκες συνωστισμού μειώνουν την ανοσολογική απόκριση. Η υψηλή παραγωγικότητα, αναπόσπαστο στοιχείο οποιασδήποτε βιομηχανικής παραγωγής, προσφέρει μια συνεχώς ανανεωμένη προσφορά ευπαθών, οι οποίοι αποτελούν το καύσιμο για την εξέλιξη της λοιμογόνου ικανότητας. Με άλλα λόγια, οι αγροεπιχειρήσεις εστιάζουν σε τέτοιον βαθμό στα κέρδη που το ρίσκο ενός ιού που ίσως σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων αντιμετωπίζεται ως ένα ρίσκο που αξίζει να παρθεί.

Marx21: Τι!;

Rob Wallace: Οι εταιρείες αυτές μπορούν απλώς να μετακυλίσουν το κόστος των επιδημιολογικών τους κινδύνων σ’ όλους τους υπόλοιπους. Από τα ίδια τα ζώα στους καταναλωτές, τους εργάτες γης, τα τοπικά οικοσυστήματα και τις περιφερειακές ή εθνικές κυβερνήσεις. Οι ζημίες είναι τόσο εκτατικές που αν το κόστος αυτό επέστρεφε πίσω στον οικονομικό ισολογισμό των εταιρειών αυτών, οι αγροεπιχειρήσεις όπως τις γνωρίζουμε θα κατέρρεαν για πάντα. Καμία απ’ αυτές τις εταιρείες δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος της ζημίας που επιβάλλει.

Marx21: Πολλά μήντια ισχυρίζονται ότι το σημείο αφετηρίας του κορωνοϊού ήταν μια «αγορά εξωτικών τροφίμων» στο Ουχάν. Αληθεύει αυτό;

Rob Wallace: Και ναι και όχι. Υπάρχουν χωρικά στοιχεία που στηρίζουν αυτή την άποψη. Συγκεκριμένα, ανίχνευση της μετάδοσης του κορωνοϊού που τον ιχνηλατεί πίσω στην Αγορά Χονδρεμπόριου Θαλλασινών της Χουνάν, όπου πωλούνταν άγρια ζώα. Τα περιβαλλοντικά δείγματα πράγματι φαίνεται να υποδεικνύουν τη δυτική άκρη της αγοράς αυτής όπου κρατούταν άγρια ζώα. Όμως, μέχρι πόσο πίσω πρέπει να εξερευνήσουμε αυτή την αλυσίδα; Ποιο υπήρξε πραγματικά το σημείο-μηδέν; Η εστίαση στην αγορά παραμελεί τις καταβολές των αγροεπιχειρήσεων «άγριας φύσης» στην ενδοχώρα και την αυξανόμενη κεφαλαιοποίησή της. Παγκοσμίως, και στην Κίνα, τα τρόφιμα «άγριας φύσης» όλο και περισσότερο επισημοποιούνται ως ένας ιδιαίτερος οικονομικός τομέας. Όμως, η σχέση του με τον βιομηχανικό αγροτικό τομέα πηγαίνει πέρα απ’ ότι απλώς μοιράζονται τους ίδιους σάκους με χρήματα. Καθώς η βιομηχανική παραγωγή -χοιρινά, πουλερικά, κλπ- επεκτείνεται στα παρθένα δάση, ασκεί πίεση στους επενδυτές τροφίμων «άγριας φύσης» να πάνε πιο βαθιά στο δάσος για να βρουν πληθυσμούς ως πόρους, αυξάνοντας έτσι την αλληλεπίδραση με νέα παθογόνα, συνεπώς και τη διάδοσή τους, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19.

Όλη η συνέντευξη εδώ:
 

Συνημμένα

  • hide.jpg
    hide.jpg
    185,1 KB · Εμφανίσεις: 15

skatastamoutratous

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2019
Μηνύματα
1.052
Like
1.726
Πόντοι
216
Μην κρίνετε τα διαφορετικά μέτρα που παίρνει η κάθε χώρα ως πεπατημένες. Η αλήθεια είναι ότι όλοι πάνε στα τυφλά και δεν υπάρχει οδικός χάρτης ή πρωτόκολλο

Επιδημίες στο παρελθόν υπήρξαν πολλές. Σαν κι αυτή όμως καμία. Δεν άλλαξε ο άνθρωπος ή οι απειλές. Έχει αλλάξει όμως η κοινωνία μας. Οι πανεύκολες ΄και αστραπιαίες μετακινήσεις, η συσσώρευση τεράστιων πληθυσμών σε μεγαλουπόλεις και η απόλυτη εξάρτηση της διαβίωσης του πληθυσμού από αγορά καταναλωτικών είναι τεράστιοι σύμμαχοι στις επιδημίες. Γιαυτό και το σύστημα έχει φρακάρει παγκοσμίως.

Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι τα μέτρα παίρνονται και (ή και γιατί όχι κυρίως) με πολιτικά κριτήρια. Οι κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ένα γιγάντιο blame game ή αλλιώς το ποιος θα χρεωθεί τον μουντζούρη. Και σε τέτοια παιχνίδια είναι πιο σημαντικό η γυναίκα του Καίσαρα να δείχνει τίμια παρά να είναι…
 

nikolakis66

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Σεπ 2005
Μηνύματα
1.013
Κριτικές
4
Like
851
Πόντοι
376
Επιδημίες στο παρελθόν υπήρξαν πολλές. Σαν κι αυτή όμως καμία.

παντελως λαθος.τι σημαινει σαν αυτη καμια;
το 58 ειχαμε 1.1 μυρια νεκρους απο γριπη.
το 1918 η ισπανικη γριππη χτυπησε 1 στους 3 και ειχαμε απο 17 εως 50 εκατομυρια νεκρους.
επιδημιες πανωλης ειχαμε πολλες και το μεσαιωνα στην ευρωπη το ποσοστο θνησιμοτητας ηταν 20-25% του πληθυσμου. νομιζω οτι οταν μιλαμε σημερα για 1% δεν συγκρινεται με αυτο.
ας μην λεμε λοιπον υπερβολες
 

mpouxos

Ανώτατος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2014
Μηνύματα
8.385
Κριτικές
169
Like
8.691
Πόντοι
10.326
Γελάνε και τα κόκαλα του Κολοκοτρώνη με την απλή γριπουλα! :rockon:
 
  • Like
Αντιδράσεις: xxxris

mpouxos

Ανώτατος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2014
Μηνύματα
8.385
Κριτικές
169
Like
8.691
Πόντοι
10.326
Πάμε για μεγάλο ΦΙΑΣΚΟ!!!
Θα παρακαλάνε από μέσα τους για περισσότερους νεκρούς!!!

:heavymetalbig: :heavymetalbig: :heavymetalbig: :heavymetalbig: :heavymetalbig:
 

skatastamoutratous

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2019
Μηνύματα
1.052
Like
1.726
Πόντοι
216
παντελως λαθος.τι σημαινει σαν αυτη καμια;
το 58 ειχαμε 1.1 μυρια νεκρους απο γριπη.
το 1918 η ισπανικη γριππη χτυπησε 1 στους 3 και ειχαμε απο 17 εως 50 εκατομυρια νεκρους.
επιδημιες πανωλης ειχαμε πολλες και το μεσαιωνα στην ευρωπη το ποσοστο θνησιμοτητας ηταν 20-25% του πληθυσμου. νομιζω οτι οταν μιλαμε σημερα για 1% δεν συγκρινεται με αυτο.
ας μην λεμε λοιπον υπερβολες

Σήμερα και ιατρικά και τεχνολογικά διαθέτουμε τόσα μέσα και όπλα που οι επιδημίες που αναφέρεις πιθανόν δεν θα τις είχαμε καν πάρει χαμπάρι αν ξεσπούσαν αύριο (ή δεν θα ξεσπούσαν καθόλου).
Η άλλη όμως όψη του νομίσματος είναι ότι εξαιτίας της τεχνολογίας,  της παγκοσμιοποίησης, και του τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών η όποια επιδημία εξελίσσεται σήμερα ταχύτερα και σε μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού δίνοντας μικρά χρονικά περιθώρια αντίδρασης.

Παρ ‘όλα αυτά (συμφωνώ μαζί σου εδώ) παραμένει γεγονός ότι τα θύματα της παρούσης επιδημίας είναι απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά παλαιοτέρων. Ο τεράστιος αντίκτυπος που έχει (και αυτόν ζούμε) είναι πιο πολύ οικονομικός και ψυχολογικός - μια τέτοιου είδους απειλή είχε διαγραφεί ακόμα και σαν υποψία από το dna των σύγχρονων ανθρώπων. Εεεε το ζήσαμε κι αυτό…
 

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
4.457
Κριτικές
3
Like
12.400
Πόντοι
3.506
«Μπλόκο» βάζει η Γερμανία στην προμήθεια ιατρικού υλικού από την Κίνα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, με τις γερμανικές αρχές να το δεσμεύουν, για να καλύψουν τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας τους.

Αυτό αναφέρουν οι Κινέζοι προμηθευτές στους Έλληνες αντιπροσώπους παρα-φαρμακευτικών προϊόντων, όπως μάσκες, γάντια και αναπνευστήρες, το οποίο και παραγγέλνουν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω κορωνοϊού.

(Τα Γερμανικά γουρούνια το έκαναν πάλι το θαύμα τους..!

Ουστ!...Ραους!)

 

kappa_fi

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Μηνύματα
1.745
Like
281
Πόντοι
36
Η κυβέρνηση συστήνει σε γιατρούς και νοσηλευτές να  εξετάζουν και να νοσηλεύουν χωρίς γάντια, μάσκες και ειδικές στολές, ενώ αρνείται να υποβάλει σε εξέταση νοσηλευτικό προσωπικό που έχει έρθει ήδη σε επαφή με νοσούντες και νοσούσες απ' τον κοροναϊό.

Γίνεται κυριολεκτικά της πουτάνας κι εδώ μέσα οι γνωστοί άγνωστοι ψωλαρμενίζουν:

Οργή γιατρών και νοσηλευτών για τις οδηγίες ΕΟΔΥ

 

nikolakis66

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Σεπ 2005
Μηνύματα
1.013
Κριτικές
4
Like
851
Πόντοι
376
Σήμερα και ιατρικά και τεχνολογικά διαθέτουμε τόσα μέσα και όπλα που οι επιδημίες που αναφέρεις πιθανόν δεν θα τις είχαμε καν πάρει χαμπάρι αν ξεσπούσαν αύριο (ή δεν θα ξεσπούσαν καθόλου).
Η άλλη όμως όψη του νομίσματος είναι ότι εξαιτίας της τεχνολογίας,  της παγκοσμιοποίησης, και του τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών η όποια επιδημία εξελίσσεται σήμερα ταχύτερα και σε μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού δίνοντας μικρά χρονικά περιθώρια αντίδρασης.

σημερα ομως εχουμε διπλασιο πληθυσμο απο το 58 αρα μεγαλυτερη πυκνοτητα και ευκολοτερη διασπορα, εχουμε ανοικτα συνορα και πανευκολες μετακινησεις πληθυσμων οποτε η διασπορα μιας νεας ασθενειας ειναι μεγαλυτερη.

επιπλεον εχουμε μεγαλυτερη προσβαση στη πληροφορια,μεγαλυτερη ανεξαρτησια του τυπου, μεγαλυτερη ανευθυνοτητα και πολλους που "αναβαθμιζουν" την απειλη για να κεριδσουν κλικ.η θετικη αποψη υποβαθμιζεται και η αρνητικη μεγενθυνεται
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom