[size=14pt]
Κορωνοϊός: Υπό τη σκιά της πανδημιάς Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία[/size]
Στα χνάρια της Ιταλίας βαδίζουν οι Ισπανοί με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά - Εμπιστοσύνη στον Μακρόν οι Γάλλοι για τα σκληρά μέτρα - Απείθαρχοι παραμένουν οι Γερμανοί στις συστάσεις της Μέρκελ
Την πορεία της Ιταλίας ακολουθεί η Ισπανία. Εκεί, οι θάνατοι σημείωσαν αλματώδη αύξηση μέσα σ’ ένα 24ωρο. Έφτασαν στους 1.720. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών σκαρφάλωσε στα 28.575.
Αυστηρά μέτρα στην Ισπανία
Η κυβέρνηση της ιβηρικής χώρας έχει ήδη λάβει αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνουν κατ’ οίκον περιορισμό. Τα καταστήματα είναι κλειστά, εδώ και μία εβδομάδα, οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες στο απολύτως απαραίτητο και τα πρόστιμα είναι συχνό φαινόμενο, καθώς η αστυνόμευση είναι πάρα πολύ εντατική.
Το κλίμα που επικρατεί στην άλλοτε ζωντανή χώρα αποτυπώνεται σε ένα περιστατικό που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Μία γυναίκα που κάνει τζόγκινγκ στο κέντρο της Μαδρίτης συλλαμβάνεται, με την ίδια να αντιδρά και τους περιοίκους να αποδοκιμάζουν από τα μπαλκόνια τους. Η μοναδική εξαίρεση στην δυστοπική άδεια πόλη είναι όσοι βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμα και για ενοικίαση μέσω σόσιαλ μίντια σκυλιών, ώστε να πάρει κάποιος τον αέρα του.
Εμποστοσύνη σε Μακρόν οι Γάλλοι
Λίγο πιο πίσω ακολουθεί η Γαλλία, η οποία επίσης θρήνησε 112 άτομα μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας έτσι στους 562 τον συνολικό αριθμό των νεκρών. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έχει δίκιο αν αναλογιστεί κανείς ότι νοσηλεύονται ήδη 6.172 άτομα, 1.525 εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και τα κρούσματα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Εν μέσω αυτής της κρίσης, η δημοτικότητα του Εμμανουέλ Μακρόν έχει εκτιναχθεί. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Harris Interactive που διεξήχθη για την τηλεόραση LCI, τα ποσοστά αποδοχής του βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ διετίας.
Περίπου το 51% των Γάλλων δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται, με τους δημοσκόπους να κάνουν λόγο για σπάνια μεταστροφή του εκλογικού σώματος. Ψηφίστηκε από τη Γερουσία σχέδιο νόμου για ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα, απαγορεύονται πλέον αυστηρά οι βόλτες σε παραλίες, πλαζ, πάρκα και δάση, ενώ τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.
Τα επόμενα 24ωρα, μάλιστα, αναμένεται και «couvre feu», που σημαίνει
καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αυτό ήδη τέθηκε σε εφαρμογή στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νίκαια. Παράλληλα, σημειώθηκε μαζική φυγή των Παριζιάνων για τις εξοχικές τους κατοικίες, με
τους ντόπιους κατοίκους να διαμαρτύρονται και να μην λείπουν και οι διαπληκτισμοί.
Το σύστημα υγείας, υπό αυτές τις συνθήκες, έχει πιεστεί ιδιαίτερα. Ο στρατός μεταφέρει τους ελαφρά νοσούντες σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ώστε να αποσυμφορίσει τα κεντρικά νοσοκομεία.
Απείθαρχοι οι Γερμανοί
Οι συνήθως εγκρατείς Γερμανοί έχουν επιδείξει απειθαρχία στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, παρά το δραματικό διάγγελμα της καγκελαρίου. Εξού και
κρίνεται ως πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας. Η ομάδα κρούσης που αντιμετωπίζει τη διασπορά του ιού αναμένεται να παρουσιάσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα ψηφιστούν άμεσα.
Θα κριθούν όλα από την τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Κυριακής με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα του κόσμου βρίσκεται σε καραντίνα, τα εστιατόρια και οι χώροι αναψυχής κλείνουν το ένα μετά το άλλο, καθώς οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 20.000.
Προς καραντίνα και η Βρετανία
Οι νεκροί στη Βρετανία έφτασαν τους 234 και η χώρα βαδίζει και αυτή με καθυστέρηση σε καθεστώς καραντίνας. Οι παμπ κλείνουν, το ίδιο και τα καταστήματα, με τους κατοίκους να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν εν μέρει και εξαιτίας της αδικαιολόγητης χαλαρότητας που επέδειξε η κυβέρνηση Τζόνσον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στους γιατρούς, προτρέποντάς τους να υιοθετήσουν την «
πολεμική ιατρική».
Να αποφασίζουν δηλαδή ποιοι ασθενείς έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να εστιάζουν σε αυτούς. Οι γκρίνιες, πάντως, δεν λείπουν, μιας και
τα νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις, ενώ βρίσκονται στην αρχή της μάχης.