Ας πούμε κάτι για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
Είναι γνωστό πως οι κορονοϊοί είναι επιρρεπείς σε αντιγονική μετατόπιση επειδή είναι ιοί RNA που μεταλλάσσονται πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με τους ιούς DNA.
Οι σοβαροί επιστήμονες (δεν εννοώ τον εαυτό μου που δεν είμαι ειδικός) το είχαν προβλέψει ό,τι θα συνέβαινε μετά βεβαιότητος.
Μόνο οι Άγγλοι που το ψάχνουν πολύ, έχουν βρει 300.000 μεταλλάξεις, ενώ παγκόσμια έχουν αναφερθεί κοντά στο μισό εκατομμύριο.
Για να το πούμε με απλά λόγια, οι ιοί μεταλλάσσονται για να επιβιώσουν.
Αυτοί οι ιοί μεταλλαλασσόμενοι καθίστανται πιο εύκολα μεταδιδόμενοι αλλά είναι συνήθως λιγότερο επιβλαβείς.
Το θέμα είναι ό,τι όσο πιο εύκολα μεταδίδεται κάποιος ιός τόσο μικρότερη αποτελεσματικότητα έχουν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτός είναι ο φόβος όσων παίρνουν τις αποφάσεις. Από μόνη της μια μετάλλαξη μπορεί να μην είναι φονική, αλλά η αύξηση της μολυσματικότητας μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορο κρασάρισμα των συστημάτων υγείας που θα οδηγήσει σε πλημμελή φροντίδα ασθενών.
Υπάρχει βέβαια μια μελέτη των Βρετανών που δείχνει πως η μετάλλαξη B117 είχε μεγαλύτερα ποσοστό θανάτου σε 60χρονους ασθενείς σε σχέση σε τα ποσοστά θανάτων που είχαν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία μέχρι τότε. Πάντως η μελέτη δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν έχει αξιολογηθεί αρκετά.
Τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων που έχουν βρεθεί.
Και επειδή είναι εμβόλια που έχουν βασιστεί στο DNA του ιού, το οποίο δεν αλλάζει, να αχρηστευτούν δεν πρόκειται. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να μειώνεται σιγά-σιγά η αποτελεσματικότητά τους. Αλλά οι εταιρίες το παρακολουθούν και πολύ εύκολα μπορεί να παρέμβουν κάποια στιγμή σε παρτίδες που θα βγουν αργότερα.
Άλλωστε αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της γρίπης. Κάθε χρόνο αλλάζει.
Πάντως, όπως και να΄χει, ένας εμβολιασμένος ακόμα και να εκτεθεί σε ένα μεταλλαγμένο πιο ανθεκτικό στέλεχος, το ανοσοποιητικό του έχει απομνημονεύσει την πρωτεΐνη της ακίδας και θα επιτεθεί αμέσως στο στέλεχος. Η όποια νόσηση θα είναι πολύ πιο ήπια.