Άρα στην Κατοχή τά πράγματα ήταν πολύ καλύτερα.
Δεν παει έτσι Άλεξ, δεν συγκρίνονται κάποια πράγματα.
Και η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μακάρι να τελειώσει αύριο, αλλά δεν θα τελειώσει, ούτε αυτή ούτε οι συνέπειες της. [/quote
η οικογενεια μου κατοικουσε σε μια απο τις κωμοπολεις που καταστρεψανε οι γερμανοι. ξυπνησανε περικυκλωμενοι απο τους ναζι. το σπιτι μας καηκε οπως και τα περισσοτερα.περασανε μερικες ωρες μεχρι να αποφασισουν ποιοι απο τους κατοικους θα εκτελεστουν για αντιποινα.ειδαν συγγενεις και φιλους να οδηγουνται στο αποσπασμα.
αναγκαστηκαν να φυγουν απο τη περιοχη γενικα και να μετακομισουν οπου ηταν εφικτο. ο πατερας μου και ο αδελφος του ηρθαν στην αθηνα φιλοξενουμενοι ενος συγγενη. περπατωντας ετσι; βαζοντας χαρτια και χορτα αναμεσα στο σωμα και τα ρουχα που ειχαν αφου ολα τα υπολοιπα καηκαν.
οι αδελφες τους μοιραστηκαν σε αλλες περιοχες.οπου μπορουσε καποιος να τους φιλοξενησει. ζητωντας δανεικα εσωρουχα αφου οτι ειχαν καηκε.
ο παπους μου εμαθε εβδομαδες μετα οτι οι γιοι του φτασανε ζωντανοι και ειχαν καπου να μεινουν.
θες να μου πεις οτι αυτο που περασαν συγκρινεται με το σημερινο;
Kαι εμενα τον παππου μου, 17 χρονων, τον ειχανε 10 χρονια αιχμαλωτο οι Τουρκοι, με την Μικρασιατικη καταστροφη, και εστρωσε σιδηροδρομικη γραμμη απο Τουρκια μεχρι Αιγυπτο. Για καλη του τυχη, αρρωστησε, πρηστηκε το κεφαλι του και τον παρατησαν να πεθανει στην ερημο. Βρηκε τροπο και δυναμη και ηρθε στην Ελλαδα, 27 χρονων. Μια ζωη ελεγε στα παιδια του την ιστορια του, για να τους δειξει οτι ολες οι δυσκολιες μπορουν να ξεπεραστουν.
Η μανα μου, μια ζωη μου ελεγε για την πεινα στην κατοχη. Για την φιλη της που την σκοτωσανε σε μπλοκο οι Γερμανοι. Μου ελεγε ομως και για την χαρα και τις ελπιδες που ειχε ο κοσμος τις ημερες της απελευθερωσης. Ολες οι γειτονιες της Αθηνας στους δρομους, αγκαλιαζοντουσταν και γλενταγανε.
Αυτοι οι ανθρωποι ομως κοιταγανε μπροστα, ειχανε ελπιδα για το μελλον. Εμεις; Την ημερα της απελευθερωσης μας, αν, και με οποιες συνθηκες ερθει, θα μπορεσουμε να βγουμε στους δρομους, και να αγκαλιασουμε ο ενας τον αλλο;