Διπλό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αυτό διότι
μέσα στο 2009 θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκκαθαριστικό σημείωμα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που ισχύει βάσει των υφιστάμενων διατάξεων καθώς, και αυτό της... έκτακτης εισφοράς με τα νέα κλιμάκια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο το οποίο κατάθεσε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και σύντομα πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας ώρας.
Με βάση τα ισχύοντα, ΕΤΑΚ θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και αυτά ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τα 100.000 ευρώ στην περίπτωση των άγαμων και 200.000 ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων με 2 παιδιά.
Ωστόσο,
αν τα ακίνητα αφορούν οικόπεδα, γραφεία ή καταστήματα, τότε ο φόρος ΕΤΑΚ με συντελεστή ένα τοις χιλίοις επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας των εν λόγω ακινήτων. Το αφορολόγητο των 100.000 ευρώ ή των 200.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη μόνο για τις κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες ή εξοχικές) και όχι για τα υπόλοιπα ακίνητα. Στην περίπτωση της έκτακτης εισφοράς από το σύνολο της αντικειμενικής αξίας κάθε μέλους της οικογένειας αφαιρούνται 400.000 ευρώ και από το όριο αυτό και άνω επιβάλλεται φόρος από 0,1% ως 0,9%.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις στη νέα αυτή φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων, των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των μεσιτών, των κατασκευστών και των φοροτεχνικών. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι τα μέλη των παραπάνω φορέων και επαγγελματικών ομάδων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθούν στις ενστάσεις που έχουν για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, αλλά και τις λοιπές φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Oι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των πολιτών που θα κληθεί να πληρώσει την έκτακτη εισφορά ανέρχεται σε περίπου 1.000.000. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των πολιτών που θα πληρώσουν τη συγκεκριμένη εισφορά και σε κάθε περίπτωση το όριο των 400.000 ευρώ αφορά ατομική και όχι οικογενειακή περιουσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν έγγαμος έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και η σύζυγός του έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ θα πληρώσουν μόνο το ΕΤΑΚ και όχι την έκτακτη εισφορά, γιατί ο καθένας ατομικά δεν ξεπερνάει το όριο των 400.000 ευρώ. Αντιθέτως, αν ο σύζυγος είχε στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 650.000 ευρώ τότε θα πλήρωνε έκτακτη εισφορά 200 ευρώ για το κλιμάκιο από 400.000 ευρώ ως 600.000 ευρώ και 100 ευρώ για το κλιμάκιο από 600.000 ευρώ ως 650.000 ευρώ. Σύνολο πρόσθετης έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης 350 ευρώ. Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν και τον φόρο ΕΤΑΚ που αντιστοιχεί σε ένα τοις χιλίοις επί της αξίας των ακινήτων. Το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων με δύο παιδιά επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με την περιουσιακή τους κατάσταση.
Ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η φορολόγηση είναι προοδευτική, αφορά αντικειμενικές αξίες και όχι τις εμπορικές και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά σε ένα εκατομμύριο οικογένειες.
Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε τέτοια φορολογικά μέτρα και αγωνιούν για το ποια θα είναι τα επόμενα, μόνιμου μάλιστα χαρακτήρα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα παλιά, τα ξενοίκιαστα, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα κάθε είδους χωρίς εισόδημα ακίνητα στη χώρα μας θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς...