You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Να τελειώνουμε τα παραμύθια με τους αγρότες επιτέλους!!
- Μέλος που άνοιξε το νήμα mgb
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 287
- Εμφανίσεις 11K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Ξεχασες και τις ΠΟΥΤΑΝΕΣΑν και σε κάποιο βαθμό συμφωνώ με τις απόψεις του άρθρου, θα ήθελα να ξέρω αν το capital.gr (και διάφοροι άλλοι νεοφιλελεύθεροι) έχει την αυτή άποψη για τις επιδοτήσεις των 28 δις προς τις τράπεζες...Διότι είναι υποκριτικό να μιλάνε ορισμένοι για διάσωση του χρηματικοπιστωτικού συστήματος μέσω κρατικών εγγυήσεων και να στηλιτεύουν τους αγρότες...
Εν προκειμένω, οι αγρότες έχουν σκάψει το λάκο τους...Οι επιδοτήσεις πήγαν κυρίως στα σκυλάδικα της επαρχίας, δεν εκσυγχρόνισαν υποδομές και μεθόδους και έγιναν οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι...
Είναι κρίμα ένας ευλογημένος τόπος από άποψη κλιματικών και γεωγραφικών συνθηκών όπως η ελλάδα να έχει σκατά γεωργική παραγωγή και το Ισραήλ πχ που είναι ουσιαστικά μια έρημος να είναι πρότυπο γεωργικής παραγωγής...
Τόσο μαλάλες είμαστε και εκεί...
fffanatic
Μέλος
- Εγγρ.
- 16 Δεκ 2008
- Like
- 12
- Πόντοι
- 16
Συμφωνω με τον όρο "υπάνθρωπος" όσον αφορά στο χαρακτηρισμό των "πολιτικών"
Διαφωνώ με αυτο που λες για σχεδιασμό - βασικά έχουμε το θρίαμβο της παντελους έλλειψης σχεδιασμου
Σχεδιασμος οσον αφορα τα παραπολιτικα παιχνιδια και τακτικες εννοω.......με ελεγχομενα ΜΜΕ και αλλα πολλα................
Αυτοι οι υπανθρωποι επισης δεν εχουν ουτε καν την ικανοτητα της κριτικης σκεψης........
Δημιουργουνται-κατασκευαζονται με καποια γνωση......απο τα 'μεγαλα' πανεπιστημια...........δλδ επαγγελματιες πολοτικοι δλδ επαγγελματιες ψευτες!
Αν δειτε πολιτικο να μιλαει θα παρατηρησετε οτι αυτα που λεει ειναι αποστηθισμενα κειμενα..........η' επικαλουνται αναφορες πηγων.....η κατι που εχει πει καποιος αλλος.........
Και εννοειται οτι ποτε δεν απανταει στην ερωτηση!
erinal
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 16 Δεκ 2008
- Like
- 91
- Πόντοι
- 866
Το κείμενο ειναι λίγο ... ισοπεδωτικό. Κακής ποιοτητας προπαγάνδα, αρκετά χονδροκομμένη. Ερασιτεχική δουλειά.
Λοιπον
Δεν ειναι όλοι οι αγρότες ιδιοι. Οι περισσότεροι οντως έχουν πρόβλημα. Το κείμενο βρίθει κλισέ και γενικολογίας
1. Πότε δόθηκαν κατευθυνσεις στους αγρότες όσον αφορά μελλοντικές περισσότερο κερδοφόρες καλλιέργειες; Ποια η αγροτική πολιτική του κράτους;
2. Πως εξηγει ο συντάκτης τη διαφορά ανάμεσα στα ψίχουλα που παίρνει ο κτηνοτρόφος για το γάλα και ο παραγωγός για τα λαχανικά και τις τιμές που πληρώνουμε εμεις στις λαικες και στα σουπερ μαρκετ; Κανεις ποτέ δε χτύπησε τη μαφία των μεσαζόντων - συμπεριλαμβανομενων και "σοβαρών" επιχειρήσεων - μέλη του ΧΑΑ.
3. Συμφωνώ με τον str8 για το θέμα των 28 δις στις τράπεζες.
Οι αγρότες φταινε. Αλλα πιο πολύ φταινε οι σοβαροφανείς καραγκιόζηδες που το παιζουν πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Το κειμενο του capital.gr ειναι χαμηλής ποιότητας και με ενα ύφος ψευτο-αγανάκτησης που μόνο γέλιο προκαλεί.
Εχω διαβάσει πολύ καλύτερα διατυπωμένα κειμενα στο bourdela.com
επικροτώ την άποψη του ενφό
Ένας φίλος μου έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Βιολογία). Στο ίδιο τμήμα, όπως μου είπε, γινόταν εκείνη την εποχή (περίπου 10 χρόνια πριν) έρευνα για τις μελλοντικές καλιέργιες. Περιληπτικά, τα συμπεράσματα ήταν ότι οι Έλληνες αγρότες θα'πρεπε σταδιακά να εγκαταλείψουν προϊόντα όπως το βαμβάκι, που ήταν ασύμφορα και χωρίς μέλλον. Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ακτινίδιο).
Οι υπεύθυνοι/συνδικαλιστές/αγροτοπατέρες διάβασαν προσεκτικά την έρευνα που παρήγγειλαν και (έκπληξη!) την αγνόησαν παντελώς. Γιατί να μην το κάνουν άλλωστε αφού γνωρίζαν ότι τα κορόιδα (ΕΕ και κράτος) θα πλήρωναν για πάρτη τους.
Οντως η νοοτροπία αυτή υπήρξε - και σε ενα βαθμό υπάρχει ακόμα. Ομως τα κόζα άλλαξαν και αυτό που τότε φάνταζε σαν κάτι μακρινό τώρα ειναι το (θολό) παρόν.
Εντουτοις, η θέσπιση αγροτικής πολιτική ΔΕΝ ειναι θέμα των αγροτών. Υπάρχει ένα κωλοχανείο που ορισμένοι ονομάζουν αγροτικής ανάπτυξης (δε θυμάμαι πως το λέγανε πριν το βαφτίσει αλλιως ο κωστακης) με υπαλλήλους και προσωπικό και υπουργο και γενικους γραμματεις και όλα εκεινα τα παράσιτα που ζουνε απο τους φόρους που πληρώνω. Ολα αυτά τα χρόνια έπαιζαν πασιέτζα στους υπολογιστές που τους ειχαν φέρει (ένεκα υποχρεωτικού e-government), έτρωγαν τυρόπιτες και διαβαζαν αθλητικές εφημεριδες. Και πληρώνονταν γιαυτό. ΕΓΩ τους πληρωνα.
Ευθυνη αυτου του "υπουργείου" ειναι η ΧΑΡΑΞΗ αλλα και η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ αγροτικής στρατηγικής/ πολιτικής. Οχι του αγρότη.
Υ.Γ. Αμφιβάλεις φίλε Κάλαχαν ότι τα μέλη του φόρουμ μας είναι πολύ πιο ενημερωμένα και λογικά άτομα απ'ότι όλοι αυτοί οι ''δημοσιογράφοι'', αναλυτές (ούρων; ) σε διάφορα έγκυρα έντυπα;
Οχι φίλε μου δεν αμφιβάλλω ποσώς. Εδω μέσα υπάρχουν άτομα με κοφτερό μυαλό και άποψη. Γι'αυτό και κατα καιρους σκανε μυτη διάφοροι υπάλληλοι μμε και ψαρευουν απόψεις.
giorgospapa
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 6 Ιουλ 2006
- Κριτικές
- 10
- Like
- 39
- Πόντοι
- 2.157
κι εσυ πού το ξερεις αυτο ??..Γι'αυτό και κατα καιρους σκανε μυτη διάφοροι υπάλληλοι μμε και ψαρευουν απόψεις.
κι εσυ πού το ξερεις αυτο ??
Ερμηνεύω την παρέμβασή σου σαν προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αντίστοιχη με εκεινη της κυβέρνησης στο σκανδαλο του βατοπεδίου
Ησουν μπλεγμενος και εσυ εκει εχω την εντυπωση.
Palios pounai alios
Μέλος
- Εγγρ.
- 14 Απρ 2008
- Like
- 8
- Πόντοι
- 16
Συμφωνώ ότι πολλές φορές πιάνεται μαλάκας ο αγρότης, αφού δίνει το προιόν του π.χ. 10 λεπτά στους μεσάζοντες και αυτοί το πουλάνε ένα ευρώ στο supermarket.
Διαφωνώ απόλυτα με την τακτική τους να επιμένουν στην καλλιέργεια προιόντων ασύμφορων όπως π.χ. το μπαμπάκι, να το γνωρίζουν από χρόνια ότι είναι ασύμφορο και να κλαίγονται κιόλας ότι βγάζουν ψίχουλα, απλά και μόνο για να πάρουν επιδοτήσεις.
Προσωπικά τα τελευταία χρόνια άλλαξα 4 δουλειές. Όταν δεν πήγαινε καλά η μία και δεν έβγαζα τα χρήματα που περίμενα δεν κόλλαγα σ' αυτήν αλλά την παράταγα και πήγαινα σε άλλη. Τι έπρεπε να κάνω δηλαδή για τις 3 προηγούμενες δουλειές που ήμουνα και δεν μου βγήκαν; Να συνδικαλιστώ με συναδέλφους, να κλείνω εθνικές και να ζητάω επιδότηση από το κράτος; Απλά, άλλαξα αντικείμενο εργασίας και νομίζω το ίδιο κάνουν και πολλοί άνθρωποι γύρω μου. Εμείς είμαστε μαλάκες δηλαδή που παίρνουμε την ευθύνη πάνω μας και οι αγρότες πονηροί; Αν δεν βγαίνουν σαν αγρότες ας κάνουν κάτι άλλο. Δημοσιο-υπαλληλίκι το έκαναν!
Διαφωνώ απόλυτα με την τακτική τους να επιμένουν στην καλλιέργεια προιόντων ασύμφορων όπως π.χ. το μπαμπάκι, να το γνωρίζουν από χρόνια ότι είναι ασύμφορο και να κλαίγονται κιόλας ότι βγάζουν ψίχουλα, απλά και μόνο για να πάρουν επιδοτήσεις.
Προσωπικά τα τελευταία χρόνια άλλαξα 4 δουλειές. Όταν δεν πήγαινε καλά η μία και δεν έβγαζα τα χρήματα που περίμενα δεν κόλλαγα σ' αυτήν αλλά την παράταγα και πήγαινα σε άλλη. Τι έπρεπε να κάνω δηλαδή για τις 3 προηγούμενες δουλειές που ήμουνα και δεν μου βγήκαν; Να συνδικαλιστώ με συναδέλφους, να κλείνω εθνικές και να ζητάω επιδότηση από το κράτος; Απλά, άλλαξα αντικείμενο εργασίας και νομίζω το ίδιο κάνουν και πολλοί άνθρωποι γύρω μου. Εμείς είμαστε μαλάκες δηλαδή που παίρνουμε την ευθύνη πάνω μας και οι αγρότες πονηροί; Αν δεν βγαίνουν σαν αγρότες ας κάνουν κάτι άλλο. Δημοσιο-υπαλληλίκι το έκαναν!
giorgospapa
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 6 Ιουλ 2006
- Κριτικές
- 10
- Like
- 39
- Πόντοι
- 2.157
κι εσυ πού το ξερεις αυτο ?Ησουν μπλεγμενος και εσυ εκει εχω την εντυπωση.
κι εσυ πού το ξερεις αυτο ?
Εχω στοιχεια αδιάσειστα. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Θα λάβεις αντιγραφο.
giorgospapa
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 6 Ιουλ 2006
- Κριτικές
- 10
- Like
- 39
- Πόντοι
- 2.157
πες μου μερα, ωρα και σημειο να στειλω το γιοσακη..Εχω στοιχεια αδιάσειστα. Δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Θα λάβεις αντιγραφο.
giorgospapa
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 6 Ιουλ 2006
- Κριτικές
- 10
- Like
- 39
- Πόντοι
- 2.157
συμπαρασταση στην αγροτια.παλη μεχρι τελικης πτωσεως
μεχρι να δικαιωθουν πρεπει να παραμεινουν στα μπλοκα οι αγροτες.ας εκοψαν την ελλαδα στα δυο.καλα κανουν
απ ό,τι βλεπω εχουμε ζωντανη ζυνδεση με τέμπη και λινκ απο τον περίσσιό..
Φυλήςυχος Πολίτης
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 18 Μαρ 2008
- Like
- 0
- Πόντοι
- 166
μη ριξω καμια χριστοπαναγια πρωι-πρωι και με μπαναρω..
Σώσον και ευλόγησον!!!
Το κείμενο ειναι λίγο ... ισοπεδωτικό. Κακής ποιοτητας προπαγάνδα, αρκετά χονδροκομμένη. Ερασιτεχική δουλειά.
Λοιπον
Δεν ειναι όλοι οι αγρότες ιδιοι. Οι περισσότεροι οντως έχουν πρόβλημα. Το κείμενο βρίθει κλισέ και γενικολογίας
1. Πότε δόθηκαν κατευθυνσεις στους αγρότες όσον αφορά μελλοντικές περισσότερο κερδοφόρες καλλιέργειες; Ποια η αγροτική πολιτική του κράτους;
2. Πως εξηγει ο συντάκτης τη διαφορά ανάμεσα στα ψίχουλα που παίρνει ο κτηνοτρόφος για το γάλα και ο παραγωγός για τα λαχανικά και τις τιμές που πληρώνουμε εμεις στις λαικες και στα σουπερ μαρκετ; Κανεις ποτέ δε χτύπησε τη μαφία των μεσαζόντων - συμπεριλαμβανομενων και "σοβαρών" επιχειρήσεων - μέλη του ΧΑΑ.
3. Συμφωνώ με τον str8 για το θέμα των 28 δις στις τράπεζες.
Οι αγρότες φταινε. Αλλα πιο πολύ φταινε οι σοβαροφανείς καραγκιόζηδες που το παιζουν πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Το κειμενο του capital.gr ειναι χαμηλής ποιότητας και με ενα ύφος ψευτο-αγανάκτησης που μόνο γέλιο προκαλεί.
Εχω διαβάσει πολύ καλύτερα διατυπωμένα κειμενα στο bourdela.com
Οντως το κείμενο είναι παιδαριώδες .. αλλά δεν παύει να λέει ορισμένες αλήθειες.. ας προσπαθήσω να παραθέσω ορισμένα επιχειρήματα
(1) γιατί θα πρέπει το κράτος να χαράσει πάντα στρατηγική. Εχει αποδειχθεί ότι όποτε έχει γίνει αυτό είναι συνήθως λανθασμένη. Οι αγρότες δεν έχουν μυαλό ή οργανώσεις οι οποίες να αναθέσουν σε ειδήμονες μελέτες τα αποτελεσματα των οποίων θα εφαρμόσουν μετά? Η απάντησ είναι απλή. Εχουν οργανωσεις οι οποίες τις έχουν οι ίδιοι καταντήσει άντρα τρωκτικών και αχρείων (ΠΑΣΕΓΕΣ, συνεταιρισμοί κλπ)
(2) Αποδέχομαι ότι η διαφορά μεταξύ τιμών πρώτων υλών και τελικής τιμής καταναλωτή είναι απαράδεκτα μεγάλη. Παρόλα αυτά οι αγρότες τι κάνουνε γιαυτό? Τι κάνουνε οι συνεταιρισμοί τους εκτός από το να συσσωρεύουν χρέη και να μην κάνουν καμία παραγωγική μεταποιητική επένδυση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο παλαιός αγρότης έχει ξοφλήσει και την θέση του πρέπει να πάρει ο αγρότης-επιχειρηματίας. Επίσης δεν είναι δικαιολογία η διαφορά τιμής διότι αν οι τιμές παραγωγού ήταν μεγαλύτερες τότε ανάλογα θα ήταν μεγαλύτερη η τελική τιμή καταναλωτή ή το εγχωριο προιόν θα αντικαθίστατο από εισαγόμενο (φτηνότερο και πολλές φορές ποιοτικότερο). Δυστυχώς το κράτος είναι ανίκανο να χαλιναγωγήσει τις τιμές καταναλωτή (δεν έχει την θέληση αλλά και έχει περιορισμένα μέσα). Και στο κάτω κάτω της γραφής τι τους ενδιαφέρει πόσο πληρώνει ο καταναλωτής το τελικό προιόν? Και γιατί στις λαικές αγορές όλοι οι παραγωγοί χρεώνουν τα προιόντα τους ακριβώτερα από τους κατ επάγγελμα πωλητές και όχι φθηνότερα ώστε να προτιμηθούν?
(3) Σε ότι αφορά το πακέτο των 28δισ προς τις τράπεζες πιστεύω ότι είναι αναγκαίο για να μην καταρεύσει το όλο οικοδόμημα της οικονομίας. Το πρόβλημα με αυτό είναι να γίνει σωστή διαχείριση του και αυστηρός έλεγχος των συνθηκών λειτουργίας των τραπεζών
(4) Την μαφία των μεσαζόντων μπορεί να την χτυπήσει ο καταναλωτής αρνούμενος την αγορά των ειδών ή περιορίζοντας τις ποσότητες. Μην μπυ πείτε ότι το ελληνικό νοικοκυριό κάνει σωστή διαχείριση .. οι κάδοι αποριμάτων είναι γεμάτοι .. το βλέπετε ποτέ αυτό στην Γερμανία ή σε άλλη ευρωπαική χώρα? Ο έλληνας (λόγω ίσως των μακροχρονιων διαστημάτων στέρησης) αγοράζει πολλά, μαγειρεύει πολλά και πετάει πολλά... Αντε σε μια λαική να ζητήσετε 1 κιλό πατάτες, 4 ντομάτες, 6 μήλα, 1 μαρούλι, μισό κιλό γαύρο.. κανένας δεν θα σου πουλήσει ..
Φυλήςυχος Πολίτης
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 18 Μαρ 2008
- Like
- 0
- Πόντοι
- 166
Αν και εκ των πρωτέρων γνωρίζω τις αντιδράσεις θα σας πω το εξής: Οι μεσάζοντες όπως είναι γνωστοί πρέπει να κριθούν αλλιώς.
Πόσο θα αγόραζα το τάδε προϊόν εάν ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ; Πόσο αγοράζω τώρα που ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Συγκρίνω τις δύο τιμές και έτσι επιλέγω.
Επί πλέον, θα σας πω το άλλο. Εάν οι μεσάζοντες ήταν περιττοί και έβγαζαν κέρδος τσάμπα ως παράσιτα τότε η αγορά θα είχε βρει τρόπο να τους συμπιέσει τα κέρδη και να τους βγάλει εκτός. Να πάψουν να υπάρχουν σαν κλάδος δηλαδή. Και πρώτοι από όλους θα το έκαναν οι ΜΕΓΑΛΟΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ. Έτσι και τα κέρδη τους θα αύξαναν και τις τιμές τους θα κατέβαζαν. Υπάρχουν διότι κάνουν κάποια δουλειά στην πορεία του προϊόντος από τον αγρό (τον τόπο παραγωγής - παρασκευής) στο πιάτο μας (στην κατανάλωση). Το ότι μπορεί να λειτουργούν σαν σκληρό ολιγοπώλειο (ή σαν μαφία) είναι θέμα κρατικού ελέγχου και μέριμνας.
Ένας Φυλήςυχος Πολίτης
Πόσο θα αγόραζα το τάδε προϊόν εάν ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ; Πόσο αγοράζω τώρα που ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Συγκρίνω τις δύο τιμές και έτσι επιλέγω.
Επί πλέον, θα σας πω το άλλο. Εάν οι μεσάζοντες ήταν περιττοί και έβγαζαν κέρδος τσάμπα ως παράσιτα τότε η αγορά θα είχε βρει τρόπο να τους συμπιέσει τα κέρδη και να τους βγάλει εκτός. Να πάψουν να υπάρχουν σαν κλάδος δηλαδή. Και πρώτοι από όλους θα το έκαναν οι ΜΕΓΑΛΟΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ. Έτσι και τα κέρδη τους θα αύξαναν και τις τιμές τους θα κατέβαζαν. Υπάρχουν διότι κάνουν κάποια δουλειά στην πορεία του προϊόντος από τον αγρό (τον τόπο παραγωγής - παρασκευής) στο πιάτο μας (στην κατανάλωση). Το ότι μπορεί να λειτουργούν σαν σκληρό ολιγοπώλειο (ή σαν μαφία) είναι θέμα κρατικού ελέγχου και μέριμνας.
Ένας Φυλήςυχος Πολίτης
Zac Clouseau
Μέλος
- Εγγρ.
- 10 Οκτ 2007
- Like
- 8
- Πόντοι
- 6
κακομαθημένη αγροτιά, μόνο τις επιδοτήσεις σκέφτονται, τα έχουν κάνει σκατά τόσα χρόνια...
Δηλαδή εμένα που μου κάνουνε ζημιά, τι πρέπει να κάνω;
Να μπω με το τριαξονικό μου στο γαμωχωράφι τους και να κάνω πατηλίκια στα σπαρτά;
Βαμβακοπαραγωγοί:
Ας ξεκολλήσετε από το βαμβάκι κι ας πάτε στην κάνναβη (για υφάσματα και μόνο). Το βαμβάκι θέλει πολύ περισσότερο νερό και δεν έχει το ίδιο yield harvest σε σχέση με τα καννάβινα.
(Μια δεκαετία είναι μάγκες...)
Δηλαδή εμένα που μου κάνουνε ζημιά, τι πρέπει να κάνω;
Να μπω με το τριαξονικό μου στο γαμωχωράφι τους και να κάνω πατηλίκια στα σπαρτά;
Βαμβακοπαραγωγοί:
Ας ξεκολλήσετε από το βαμβάκι κι ας πάτε στην κάνναβη (για υφάσματα και μόνο). Το βαμβάκι θέλει πολύ περισσότερο νερό και δεν έχει το ίδιο yield harvest σε σχέση με τα καννάβινα.
(Μια δεκαετία είναι μάγκες...)
Οντως το κείμενο είναι παιδαριώδες .. αλλά δεν παύει να λέει ορισμένες αλήθειες.. ας προσπαθήσω να παραθέσω ορισμένα επιχειρήματα
(1) γιατί θα πρέπει το κράτος να χαράσει πάντα στρατηγική. Εχει αποδειχθεί ότι όποτε έχει γίνει αυτό είναι συνήθως λανθασμένη. Οι αγρότες δεν έχουν μυαλό ή οργανώσεις οι οποίες να αναθέσουν σε ειδήμονες μελέτες τα αποτελεσματα των οποίων θα εφαρμόσουν μετά? Η απάντησ είναι απλή. Εχουν οργανωσεις οι οποίες τις έχουν οι ίδιοι καταντήσει άντρα τρωκτικών και αχρείων (ΠΑΣΕΓΕΣ, συνεταιρισμοί κλπ)
(2) Αποδέχομαι ότι η διαφορά μεταξύ τιμών πρώτων υλών και τελικής τιμής καταναλωτή είναι απαράδεκτα μεγάλη. Παρόλα αυτά οι αγρότες τι κάνουνε γιαυτό? Τι κάνουνε οι συνεταιρισμοί τους εκτός από το να συσσωρεύουν χρέη και να μην κάνουν καμία παραγωγική μεταποιητική επένδυση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο παλαιός αγρότης έχει ξοφλήσει και την θέση του πρέπει να πάρει ο αγρότης-επιχειρηματίας. Επίσης δεν είναι δικαιολογία η διαφορά τιμής διότι αν οι τιμές παραγωγού ήταν μεγαλύτερες τότε ανάλογα θα ήταν μεγαλύτερη η τελική τιμή καταναλωτή ή το εγχωριο προιόν θα αντικαθίστατο από εισαγόμενο (φτηνότερο και πολλές φορές ποιοτικότερο). Δυστυχώς το κράτος είναι ανίκανο να χαλιναγωγήσει τις τιμές καταναλωτή (δεν έχει την θέληση αλλά και έχει περιορισμένα μέσα). Και στο κάτω κάτω της γραφής τι τους ενδιαφέρει πόσο πληρώνει ο καταναλωτής το τελικό προιόν? Και γιατί στις λαικές αγορές όλοι οι παραγωγοί χρεώνουν τα προιόντα τους ακριβώτερα από τους κατ επάγγελμα πωλητές και όχι φθηνότερα ώστε να προτιμηθούν?
(3) Σε ότι αφορά το πακέτο των 28δισ προς τις τράπεζες πιστεύω ότι είναι αναγκαίο για να μην καταρεύσει το όλο οικοδόμημα της οικονομίας. Το πρόβλημα με αυτό είναι να γίνει σωστή διαχείριση του και αυστηρός έλεγχος των συνθηκών λειτουργίας των τραπεζών
(4) Την μαφία των μεσαζόντων μπορεί να την χτυπήσει ο καταναλωτής αρνούμενος την αγορά των ειδών ή περιορίζοντας τις ποσότητες. Μην μπυ πείτε ότι το ελληνικό νοικοκυριό κάνει σωστή διαχείριση .. οι κάδοι αποριμάτων είναι γεμάτοι .. το βλέπετε ποτέ αυτό στην Γερμανία ή σε άλλη ευρωπαική χώρα? Ο έλληνας (λόγω ίσως των μακροχρονιων διαστημάτων στέρησης) αγοράζει πολλά, μαγειρεύει πολλά και πετάει πολλά... Αντε σε μια λαική να ζητήσετε 1 κιλό πατάτες, 4 ντομάτες, 6 μήλα, 1 μαρούλι, μισό κιλό γαύρο.. κανένας δεν θα σου πουλήσει ..
Γεια σου τέρας.
Κατ'αρχας να σου πω οτι δεν ειμαι αγρότης ουτε ειδικός επι αγροτικών θεμάτων. Επίσης, να σου πω οτι δε θεωρώτον εαυτό μου φίλο των αγροτών.
Οσον αφορά στη χάραξη της στρατηγικής - αυτό είναι ευθυνη του υπουργειου. Οι ΚΑΠ διαπραγματεύονται σε επιπεδο υπουργών ΕΕ και μόνο αυτοί έχουν τη γνώση τόσο των συμφωνηθέντων όσο και εικόνα των μελλοντικών εξελίξεων. Η ενεργή εμπλοκή των αγροτών που αναφέρεις είναι το κάτι παραπάνω, αλλα το πλαισιο το θετει το υπουργειο.
Για το (2) υπάρχει μια λεπτη διαχωριστική γραμμή. Δεν αναφέρθηκα στο εαν ενδιαφέρει ή όχι τους αγρότες πόσο το αγοραζουμε εμεις. Αυτο που ειπα ειναι οτι πολλοί απο αυτους πεφτουν θυματα μονοπωλιακών/ μαφιόζικων συμπεριφορών που τους ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Εχω δει μπροστά μου εκπροσωπο τέτοιας εταιρίας να εκβιάζει με στυλ - τόσο σου δίνουν και οι άλλοι (που το ξέρει αραγες;). Αλλιως πεταξέ τα.
Αυτου του ειδους οι πρακτικές ειναι μαφιόζικες και υπαρχουν εδώ και καιρό. Με την ανοχη και τη συνενοχή των κυβερνώντων και των τραπεζών (αυτών που παίρνουν τα 28 δις) που δανείζουν τους συνεταιρισμούς αλλά και τους αγρότες σαν ατομα.
Οσον αφορά στο (3) - δε νομίζω οτι θα πρέπει να σωθουν όλες οι τράπεζες. Ας μεινουν όσες πραγματικά έκαναν σωστά τη δουλειά τους (οποια και αν ειναι αυτή). Οι άλλες ας κλεισουν. Δεν ειναι υγιες να επιβιώσουν όλες. Και δεν ειναι εφικτό. Συμφωνώ με την ανάγκη για νέο πιο αυστηρο νομικό πλαίσιο αλλα απο την άλλη οι ίδιες οι τραπεζες έδειξαν και συνεχίζουν να δειχνουν εκνευριστική αδιαφορία για το ισχυον νομικό πλαίσιο.
Οι μεσάζοντες μπορουν να σπασουν μονο με δυναμικό σπάσιμο των μαφιόζικων κυκλωμάτων. Αλλα για να γινει αυτό χρειάζεται (1) πολιτική βούληση (2) αδέκαστη δικαιοσύνη. Αρα.. αρχίδια.
Παρόμοια θέματα
- Απαντήσεις
- 42
- Εμφανίσεις
- 5K
- Απαντήσεις
- 33
- Εμφανίσεις
- 3K