φοβερή λογική.
επομένως να πάρω εγώ δάνειο 1 εκ, να φτιάξω μια επιχείρηση ανάλογη και να λέω: πληρώστε τα τριπλά από το κανονικό για να έχω κέρδος ανάλογο της επιχείρησής μου. Ρε ποιος σας τα έμαθε αυτά; γαμώ τους οικονομολόγους. Η επιχείρηση ΔΕΝ είναι "παίξε στοίχημα" ούτε καζίνο. Και φυσικά οι τσέπες μας δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος του γιουρουσιού σας.
Και επειδή πιο πριν ανέφερες ένα ωραίο παράγειγμα (εξαιρετικά φουσκωμένο) για καφετέρια, θα σου γράψω εγώ ένα άλλο παράδειγμα όταν θα έχω λίγο χρόνο για να δεις για πόσο μαλάκες μας περνάτε!
Μα φιλε μου ΑΥΤΗ ειναι η θεμελειωδης αρχη του παγκοσμιου εμποριου!!
Η τιμη πωλησης ενος προιοντος διαμορφωνεται συμφωνα με το κοστος παραγωγης του (κοστος υλικων + λειτουργικο κοστος επιχειρησης) προσθετωντας σε αυτο ενα ευλογο κερδος ωστε να καλυφθει και το ευρος της επενδυσης.
Και η αληθεια ειναι οτι στην Ελλαδα,το να στησεις μια επιχειρηση καφε θελει πολλα λεφτα...Γιατι για να χτυπησεις τον ανταγωνισμο,πρεπει να φτιαξεις ενα μαγαζι χλιδατο και ντιζαινατο...
Σε ενα πραγμα θα συμφωνησω...Οτι υπαρχουν αρκετα λαμογια επιχειρηματιες καφετεριων,που εχουν μαγαζι σε περιοχες που υπαρχει ελαχιστος ανταγωνισμος,δηλαδη εχουν σχεδον το μονοπωλειο,και παροτι εχουν μικρο ενοικιο και εχουν ενα μαγαζι ΠΑΡΑΓΚΑ,εξακολουθουν να χρεωνουν 4 ευρω το καφε...
Αντιθετως,οταν μπαινω σε ενα μαγαζι ντιζαινατο που καταλαβαινω απο τη πρωτη στιγμη οτι ο επιχειρηματιας εχει ριξει ΠΟΛΛΑ λεφτα και καθομαι σε καρεκλα που κοστιζει γυρω στα 1000 ευρω η μια,εχει ωραιες και ευγενικες κοπελιτσες για σερβιτορες,επαγγελματιες μπουφετζηδες που φτιαχνουν σωστο καφε και γενικα ΣΩΣΤΗ εξυπηρετηση,τοτε ΔΕΝ κλαιω τα 4 η 5 ευρω που θα πληρωσω για τον καφε...
Και επειδη ειμαστε στο bourdela.tv, να θυμησω στους πιο παλιους,οτι οταν αρχισαν να ανοιγουν τα στριπτιτζαδικα το ενα μετα το αλλο στα τελη του 80 και τις αρχες του 90,τα λαμογια επιχειρηματιες της εποχης,παιρναν τις παλιες ντισκο,δεν κανανε ΚΑΜΜΙΑ σχεδον επεμβαση στο χωρο,παρα φωναζανε εναν υδραυλικο να περασει μια χοντρη σωληνα κατακορυφα στη πιστα για να πιανονται οι κοπελες οταν χορευαν και χρεωναν 5.000 δρχ το ποτο και 5.000 δρχ τον απλο χορο...
Το μοναδικο μαγαζι που ειχε ριξει τις τιμες ηταν η παλια ΑΝΑΤΟΛΗ στο Ταυρο με 3.000 δρχ το ποτο..
ΣΗΜΕΡΑ,μετα απο 20 χρονια περιπου,βλεπεις μαγαζια στολιδια,που καταλαβαινεις απο τη πρωτη στιγμη οτι "εχουν πεσει λεφτα"...Με ντιζαινατο διακοσμο,φωτιστικα show με laser κλπ κλπ και μαλιστα τα περισσοτερα χρεωνουν το ποτο ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ απο οτι 20 χρονια πριν...
Αντι λοιπον να κλαιγομαστε για τη τιμη του καφε,που στις πιο πολλες καφετεριες ειναι δικαιολογημενα ακριβος,λογω των τεραστιων λειτουργικων εξοδων και της μεγαλης επενδυσης που εχει γινει απο τον επιχειρηματια,καλο ειναι να απαιτουμε το αυτονοητο..
Δηλαδη,ομορφα,καθαρα,μοδατα μαγαζια με σωστη εξυπηρετηση και ευγενικο προσωπικο,ωστε να δικαιολογειται ΕΝ ΜΕΡΗ το 4ευρω για εναν κωλοκαφε...