Chevalier Fidèle
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 1 Ιαν 2007
- Κριτικές
- 1
- Like
- 304
- Πόντοι
- 386
Εδώ νομίζω πως διαφωνώ.
Η όλη εξέλιξη της εξουσίας, από αυτή της φεουδαρχίας, προς την απόλυτη μοναρχία και μετά στις δημοκρατίες με τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα στα Δυτικά κράτη δεν είναι τόσο ευτελής διαδικασία όπως την περιγράφεις.
Πρόκειται για μια ιστορική περίοδο 800 χρόνων (ίσως ξεκινάει από την υπογραφή της magna carta για μερικούς, ίσως από το πρώτο κοινοβούλιο του Simon de Montfort) με συνεχόμενες αλλαγές, με κακές αλλά και καλές προθέσεις όπως λες, με ιδιοτελείς αλλά και ανιδιοτελείς σκοπούς, σκοτεινά αλλά και φωτεινά κίνητρα.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την Μεταρρύθμιση της Εκκλησίας, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Thomas Cromwell, Martin Luther, Huldrych Zwingli, John Calvin κλπ για φιλία προς αστούς. Σίγουρα μερικούς από αυτούς, μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για δογματικές, άκαμπτες και ανήθικες θέσεις, αλλά πίστευαν σε κάτι διαφορετικό από το υλικό κέρδος.
Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Hume και τον Locke για καθαρή ιδιοτέλεια.
Ούτε τον Adam Smith, ούτε τον John Stuart Mill, ούτε τον Gladstone και πολλούς άλλους.
Πολύπλοκο ζήτημα, με χιλιάδες βιβλία και εκατομμύρια απόψεις, θέλει συζήτηση σε δωμάτιο με τζάκι, παγωμένη σόδα, ακριβές μοκέτες, πουτάνες για τα διαλείμματα, διαβασμένους συζητητές και ΟΧΙ κολλημένες απόψεις εθνικιστών και αναρχο-κομμουνιστές.
Τα σέβη μου στους καλούς συζητητές.
Kαλα, σαφως και χθες τετοια με τη γραμμη μου αυτη δεν ειχα σκοπο να περιγραψω τη διαδικασια θεσπισης αστικων και πολιτικων δικαιωματων στη νεοτερικοτητα.
Οι εν λογω συγγραφεις και φιλοσοφοι που παρεθεσες, ανεξαρτητως των κινητρων ατομικα ενος εκαστου να θεσουν τα επιχειρηματα τους , ωστοσο αντλουσαν την ολη επιχειρηματολογια απο το " αποσταγμα" των διαφορων κοινωνικων διαδιακασιων που λαμβαναν χωρε τοτε . Και κατα τη γνωμη μου η μελετη θεωρητικα των επιχειρηματων αυτων ειναι λειψει αν δε συνοδευεται παραλληλα με λεπτομερη μελετη του αντιστοιχου κοινωνικου περιβαλλοντος τοτε. ( υπαρχουν στη βιβλιογραφια τετοια εγχειρηματα, μου διαφευγει αυτη τη στιγμη και εχω την εντυπωση οτι ειναι και στα γερμανικα τα περισσοτερα).
Εξαλλου και ο Βεμπερ ισχυριζεται ( και δεν ειναι και καθολου αμελητεο το δικο του επιχειρημα)οτι οχι μονο η διαδικασια αυτη δεν εκκινουσε απο υλικα ελατηρια αναζητησης και μεγιστοποιησης κερδους, αλλα αντιστροφα η σκοποθεσια της αναζητησης και μεγιστοποιησης του υλικου κερδους εκκινουσε απο πνευματικες προκειμενες και συγκερκιμενα απο την προτεσταντικη ηθικη ( η οποια με τη σειρα της δε προεκυψε εν κενο αλλα ειναι αποτοκο και παραγωγο της ολης δυτικης θεολογικης σκεψης απο τον Αγ. Αυγουστινο και το Θωμα Ακινατη , Γουιλιαμ του Οκκαμ κλπ ).
Το θεμα ειναι ομως οτι αν ολα αυτα αποκοπουν απο ενα απολυτο μετρο ηθικης αξιολογησης, τοτε εδραζεται που? Οπου και να εδραζεται το ιδιο ευκολα μπορει να ανατραπει . Απο τη στιγμη που η νεοτερικοτητα αποκοβεται απο το θεολογικο κριτηριο τοτε το οποιο ηθικο κριτηριο παραμενει αιωλο και αδυναμο. Και η νεοτερικοτητα μπορει να εχει πιθανες εκβασεις της το ναζισμο , το σοβιετικο ολοκληρωτισμο , τη σημερινη χρηματοοικονομικη ολιγαρχια κλπ.
Γιατι ανετοτατα θα πει καποιος γιατι να θεωρησω ως αυταξια οτι ολοι οι ανθρωποι εχουν ιδια δικαιωματα? Γιατι το απολυτο μετρο να ειναι ο ανθρωπος ατομικα και να μην ειναι η οποια κοινοτητα ? Ποιος εχει προτεραιοτητα? Και αν εχει ο ανθρωπος ατομικα τοτε εχει απο τοτε που γεννιεται η υπο προυποθεσεις? Τι ειναι αυτο που κανει τον ΚΑΘΕ ανθρωπο να εχει αυταξια? το λεει ο καλος θεουλης και η βιβλος και τα ιερα βιβλια? Αφου δε πιστευουμε πλεον σε αυτα, αυτοκυβερνομαστε?
Επομενως ποιος το λεει? Το λεει ο οποιος λοκ, χιουμ ανταμ σμιθ ? Στα πελε μας θα σου πει ο αλλος και εγω λεω οτι οι ταδε και οι ταδε ειναι υπανθρωποι και δε μπορουν να ειναι το ιδιο με τους ταδε γιατι αυτο και αυτο.
Γιατι ομως ειναι τοσο σταθερα αυτα που τελικα ειπαν οι οποιοι Λοκ Μιλ Χιουμ κλπ? Γιατι ηταν λειτουργικα, γιατι οι περισσοτεροι που ειχαν τη δυναμη τοτε θεωρησαν οτι εφαρμοζοντας τα ευνοουνται και ετσι συμφωνησαν να το πανε ετσι το εργο. Σου λεει αυτο και αυτο θα ισχυει . Και φυσικα δε το ειχαν σαν ονειρο θερινης νυκτος αλλα το επεβαλαν με τα οπλα. Απο την αιματοβαμμενη επανασταση του Κρομγουελ, απο τις επαναστασεις των Ολλανδων της Οραγγης, απο την Αμερικανικη Επανασταση, τη Γαλλικη,τον Αμερικανικο Εμφυλιο μεχρι τις νικες της Ανταντ στον πρωτο οπου οι δυτικες δημοκρατιες ξεθεμελιωσαν και γκρεμισαν τις προνεοτερικες μοναρχιες που κρατουσαν απο το μεσαιωνα, και των συμμαχων της Γιαλτας στο Δευτερο παγκοσμιο, τη αποικιοκρατια μεχρι και τις σημερινες αμερικανικες και δυτικες παρεμβασεις στις διαφορες τριτοκοσμικες χωρες εμπεδωθηκε και στο υλικο επιπεδο του καταναγκασμου οτι ειχε ηδη κυρωθει στο φιλοσοφικο και ηθικο επιπεδο ( αφου ειχε ηδη προδιαμορφωθει στο υλικο επιπεδο της παραγωγης ).