Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ.
Θυμάσαι τι έκανες πριν από 24 χρόνια;
Η μεγάλη ώρα για την Λίβερπουλ πλησιάζει και πλέον οι «κόκκινοι»… αγγίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια, έχοντας κάνει 11 διαδοχικές νίκες!
Οι συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να έχουν να κάνουν περισσότερο με τον υπερ-φορμαρισμένο Λουίς Σουάρες και τον αρχηγό, Στίβεν Τζέραρντ, αλλά εμείς αποφασίσαμε να το… πάμε λίγο ηλικιακά παρουσιάζοντας τον μικρότερο παίκτη της ομάδας, Ραχίμ Στέρλινγκ και τον προπονητή της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς.
Ήταν 1990... Ο Ραχίμ Στέρλινγκ δεν είχε καν γεννηθεί, ο Μπρένταν Ρότζερς ήταν 18 χρονών κι έπαιζε ως αμυντικός στην δεύτερη ομάδα της Ρέντινγκ και η Λίβερπουλ κατακτούσε για τελευταία χρονιά το πρωτάθλημα στην Αγγλία...
Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, Ρότζερς και Στέρλινγκ είναι πολύ κοντά στο να κατακτήσουν το πρωτάθλημα με την Λίβερπουλ... Ένας προπονητής που αντιμετώπισε την ανεργία και ο μικρότερος παίκτης της ομάδας, που μεγάλωσε χωρίς πατέρα, με προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής.
Βλέποντας την Λίβερπουλ φέτος, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι πριν μερικά χρόνια ο Μπρένταν Ρότζερς έμεινε άνεργος και δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Κι όμως... Ο προπονητής που έχει κάνει τους «κόκκινους» να παίζουν με αυτόν τον «επιβλητικό» τρόπο, έστελνε βιογραφικά σε ομάδες και ποτέ δεν έπαιρνε απάντηση…
Με την Λίβερπουλ να είναι στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι φυσικό ότι θα τεθεί το ερώτημα το αν μπορεί ο Ρότζερς να αντέξει την πίεση, με τον ίδιο να δείχνει ότι μέχρι στιγμής τα καταφέρνει μια χαρά. Αυτό που ενδεχομένως να τον παρακινεί είναι όσα έγιναν τα Χριστούγεννα του 2009 και στις αρχές του 2010.
Τότε που ο Ρότζερς απολύθηκε από την Ρέντινγκ (Δεκέμβριο) αμέσως μετά έχασε τη μητέρα του (Φεβρουάριο) κι όπως ήταν φυσικά τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν καθώς, αν και έγραψε σε κάποιες ομάδες για να βρει δουλειά δεν πήρε καμία απάντηση.
«Οι άνθρωποι με ρωτούν ποια είναι η επιτυχία σου; Η απάντηση μου είναι, η αποτυχία μου. Έτσι μπορείς να πετύχεις. Με οποίον τρόπο και να το έκανες, κάτι δεν δούλεψε. Για πρώτη φορά στην ζωή μου ένιωσα ότι θα αποτύγχανα στην Ρέντινγκ. Μάλλον διάβασα λάθος το «σενάριο», νόμιζα ότι είχα τρία χρόνια, αλλά είχα 20 παιχνίδια.
Οπότε είχα μια επιλογή. Ή θα εξαφανιζόμουν για να γίνω διευθυντής σε κάποια ακαδημία, όπου θα έμενα για 14 χρόνια ή θα έδειχνα χαρακτήρα, επιμονή και θα συνέχιζα. Ευτυχώς μπόρεσα να το κάνω... Ο φόβος της αποτυχίας είναι αυτό που με παρακινεί.
Η πρώτη μου σκέψη όταν απολύθηκα ήταν να τηλεφωνήσω στην οικογένεια μου, να βεβαιωθώ ότι το έμαθαν πρώτοι. Ο σκοπός ήταν μετά, επειδή ήταν η πρώτη φορά στην ζωή μου που δεν είχα δουλειά, να διασφαλίσω ότι δεν χάλασα τα Χριστούγεννα για την οικογένεια μου.
Μετά από αυτό πήγα στο Ντουμπάι, να σκεφτώ και άρχισα να γράφω στην λιακάδα για την εμπειρία μου, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Τι θα μπορούσα να έχω βελτιώσει. Τι να κάνω στην επόμενη δουλειά μου. Μετά πέθανε η μητέρα μου. Είχα τα δυο μεγαλύτερα κενά στην ζωή μου, την απώλεια της μητέρας μου και του ποδοσφαίρου.
Ανάρρωνα πνευματικά και αποφάσισα να πάω γυμναστήριο, να είμαι σε φόρμα και μετά άρχισα να γράφω σε κάποιες ομάδες να δω αν μπορούσα να κλείσω κάποια δουλειά ή μια συνέντευξη. Δεν πήρα καμία απάντηση», είχε πει ο ίδιος για αυτή την περίοδο.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν μπορούσε να βρει ομάδα ο Ρότζερς αξιοποίησε τον χρόνο μακριά από τα γήπεδα και έκανε ταξίδια. Έχοντας θητεία και ως προπονητής της ομάδας Νέων της Τσέλσι, όπου τον είχε καλέσει ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Ιρλανδός ήταν κοντά στο να πάρει έναν ρόλο στο προπονητικό επιτελείο της Μάντσεστερ Σίτι, όταν ήταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο των «πολιτών».
Όμως, στις 16 Ιουλίου του 2010 έγινε ο προπονητής της Σουόνσι και την επόμενη σεζόν ανέβασε τους «κύκνους» από την Championship στην Πρέμιερ Λιγκ. Από τότε ο Ρότζερς μιλούσε συχνά στον Τύπο για την φιλοσοφία του πάνω στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας.
Τόνιζε ότι το καλύτερο για εκείνον ήταν να σχηματίζουν οι παίκτες πολλές γραμμές, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να γίνονται διαγώνια περάσματα και κάθε φορά που ένας παίκτης θα παίρνει την μπάλα, θα μπορεί να την περάσει σε τουλάχιστον δυο συμπαίκτες του.
Αυτό σε συνδυασμό, με την αμυντική γραμμή να είναι ψηλά, τα φουλ μπακ να πιέζουν και με την άμυνα να «συνδυάζεται» με την επίθεση, έχει δημιουργήσει την σημερινή εικόνα της Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» πιέζουν ασφυκτικά τον αντίπαλο, τηρώντας παράλληλα το «πρότυπο» της Μπαρτσελόνα, να προσπαθούν να κερδίζουν ψηλά στο γήπεδο την μπάλα.
Βέβαια όλα αυτά, δεν ίσχυσαν στο πρώτο παιχνίδι του Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο της Λίβερπουλ για το πρωτάθλημα. Στις 18 Αυγούστου του 2012 η Λίβερπουλ ηττήθηκε με 3-0 από την Γουέστ Μπρομ, η «βαρύτερη» ήττα για τους «κόκκινους» σε πρώτη αγωνιστική πρωταθλήματος από το 1937.
Η κατάληξη της πρώτης χρονιάς του Ρότζερς στον πάγκο της Λίβερπουλ, έκλεισε με τον συνήθη τρόπο με την ομάδα να μένει εκτός FA Cup στον τέταρτο γύρο χάνοντας με 3-2 από την ομάδα της League One, Όλνταμ, και να τερματίζει έβδομη στην Πρέμιερ Λιγκ.
Αυτό είχε προκαλέσει μια… μουρμούρα στο «Άνφιλντ» και υπήρχαν και εκείνοι που δεν πίστευαν 100% στο έργο του Ιρλανδού. Ακόμα και κάποιοι παίκτες του δεν τον είχαν δεχτεί πλήρως...
Κράτησε τον «φευγάτο» Λουίς Σουάρες το καλοκαίρι, με τον Ουρουγουανό, ο οποίος… λύσσαγε για μια μεταγραφή, να υπογράφει νέο συμβόλαιο και να κάνει μια από τις καλύτερες σεζόν του. Επίσης, έκανε μια ριζική αλλαγή, χρίζοντας τον Σίμον Μινιολέ βασικό τερματοφύλακα των «κόκκινων» και στέλνοντας τον Πέπε Ρέινα, ο οποίος ήταν οχτώ χρόνια το νούμερο 1 της Λίβερπουλ, δανεικό στη Νάπολι.
Λίγους μήνες πριν τον Ιανουάριο πήρε τον Ντανιέλ Στάριτζ από την Τσέλσι, πίστεψε σε εκείνον και δικαιώνεται. Χωρίς μεγάλες και ακριβές μεταγραφές και επενδύοντας στους παίκτες που βρήκε στον σύλλογο...
Τον Φεβρουάριο του 2010 η Λίβερπουλ για πρώτη φορά έδωσε 600.000 λίρες στην ΚΠΡ για να πάρει ένα 15χρονο, αδύνατο αγόρι, μετά από απαίτηση του τότε προπονητή των «κόκκινων», Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος υποστήριζε ότι η μεταγραφή έπρεπε να γίνει άμεσα για να προλάβουν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…
Τέσσερα χρόνια μετά ο Ραχίμ Στέρλινγκ στα 19 του είναι βασικό μέλος της πρώτης ομάδας, ονειρεύεται ότι θα κατακτήσει με την Λίβερπουλ το πρώτο του πρωτάθλημα και ετοιμάζεται να πάει στην Βραζιλία με την Εθνική Αγγλίας στο Mundial.
Όλα αυτά όμως δεν έγιναν από την μια μέρα στην άλλη και δεν έγιναν ούτε εύκολα. Ο Ραχίμ Σακίλ Στέρλινγκ, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του, πέρασε μια δύσκολη εφηβεία με προβλήματα συμπεριφοράς, πήγε σε ειδικό σχολείο και βρέθηκε δυο φορές να κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε κοπέλα. Ακόμα, πιστός στην… μόδα, που θέλει τους ποδοσφαιριστές να γίνονται γονείς σε μικρή ηλικία, ο Στέρλινγκ έχει ήδη μια κόρη και δεν έχει κλείσει ακόμα τα 20!
Η ιστορία του Στέρλινγκ ξεκινά από την Τζαμάικα. Ο Στέρλινγκ κατάγεται από εκεί και έμεινε στην χώρα της Καραϊβικής μέχρι τα πέντε του, όπου τον μεγάλωνε η γιαγιά του. Στα πέντε του μαζί με την μητέρα του, την Ναντίνε, άφησε την Τζαμάικα, πέρασε τον Ατλαντικό και πήγε στο Λονδίνο.
Λόγω προβληματικής συμπεριφορές ο Στέρλινγκ δεν φοίτησε σε ένα κανονικό δημοτικό, αλλά στο σχολείο «Vernon House», το οποίο είναι ένα ειδικό σχολείο για παιδιά που έχουν τέτοια θέματα. Εκεί, όμως ένας δάσκαλος… προφήτης του είχε πει: «Αν συνεχίσεις έτσι, όπως πας στα 17 σου ή θα είσαι στην φυλακή ή θα παίζεις για την Εθνική Αγγλίας».
Το δεύτερο έγινε και ο Στέρλινγκ έχει εκπροσωπήσει την Αγγλία σε όλες τις μικρές Εθνικές, φτάνοντας τώρα στην Ανδρών με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 14 Νοεμβρίου του 2012 στο φιλικό με την Σουηδία.
Με την μεταγραφή του στις ακαδημίες της Λίβερπουλ ο Στέρλινγκ άφησε το σπίτι που έμενε με την μητέρα του στο Γουέμπλεϊ στην ηλικία των 15. Αυτό ήταν δύσκολο για εκείνον και πολλές φορές του έλειπε η μητέρα του τόσο πολύ, που ένας από τους υπεύθυνους της Λίβερπουλ, τον πήγαινε με το αμάξι μέχρι το Γουέμπλεϊ για να μείνει με την μητέρα του και τον πήγαινε πίσω για προπόνηση την επόμενη μέρα.
«Η μητέρα μου είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου. Θέλει να έχει τον πρώτο λόγο πολλές φορές, προσπαθώ να την ακούω, γιατί τα περισσότερα από όσα λέει είναι σωστά», είχε πει ο Στέρλινγκ για την μητέρα του, η οποία τον μεγάλωσε μόνη της.
Η μητέρα του πάντως μόνο ευχαριστημένη δεν θα ήταν για τις δυο φορές που ο γιος της κατηγορήθηκε για επιθέσεις σε γυναίκες. Τον Νοέμβριο του 2012 κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σε μια 27χρονη γυναίκα, αλλά τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν καθώς δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι αυτόπτες μάρτυρες. Τα έξοδα της υπόθεσης πληρώθηκαν από το κράτος αν και ο Στέρλινγκ, λαμβάνει περίπου 30.000 λίρες την εβδομάδα!
Πέρσι τον Αύγουστο ο Στέρλινγκ κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε στην πρώην κοπέλα του και μοντέλο, Σάνα Αν Ρόουζ Χάλιντεϊ. Κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο μερικούς μήνες μετά. Εκτός από όλα αυτά ο Στέρλινγκ στα 17 του έγινε πατέρας και έχει μια κόρη δυο ετών, την Μέλοντι Ρόουζ.
Πλέον ο Στέρλινγκ έχει αφήσει τον… παλιό του εαυτό πίσω και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και ο προπονητής του, ο Μπρένταν Ρότζερς, που έχει γίνει για αυτόν μια πατρική φιγούρα.
Γεννημένος στην Τζαμάικα, ο Στέρλινγκ δεν θα μπορούσε να μην είναι γρήγορος. Με ύψος 1,70 η εκρηκτικότητα του είναι ένα από τα κύρια μέσα, με το οποία νικά τους αντιπάλους του.
«Πάντα έπαιζα με αντιπάλους που είναι μεγαλύτεροι από εμένα. Με είχαν κοροϊδέψει οι θεατές σε ένα παιχνίδι Νέων στην Γερμανία για το βάρος μου. Με αυτό το σώμα, έπρεπε να μάθω νέα κόλπα για να ξεγελώ τους αντιπάλους μου», είχε σχολιάσει ο ίδιος για το σώμα του.
Η δύναμη και η αντοχή του Στέρλινγκ είχαν εντυπωσιάσει εξ αρχής τους ανθρώπους της Λίβερπουλ. Σε έναν αγώνα για το Κύπελλο Νέων, ο οποίος είχε πάει στην παράταση, μέτρησαν ότι ο Στέρλινγκ έτρεχε με την ίδια ένταση στο 118΄ όσο και στο 3΄ και μάλιστα συγκρίνοντας αυτούς τους αριθμούς με εκείνους του τότε πρώτου επιθετικού της Λίβερπουλ, Φερνάντο Τόρες οι άνθρωποι της ομάδας έλεγαν ότι ήταν… η μέρα με την νύχτα.