Μάλλον δεν ήμουν σαφής
Συμφωνούμε ότι και η συμφωνία δεν ακυρωνεται κκα ότι ο Κούλης είχε πει αυτό
Εκεί που αμφιβάλλω είναι για την ΕΕ. Ο Κούλης είχε πει ότι θα εμποδίσει την είσοδο της βμ αλλά νομίζω ο στοκ έγραψε ότι ο Κοτζιάς είχε αποκλείσει την δυνατότητα. Για αυτό λέω ο Κούλης δεν το ηξερε
Και δεν υπάρχει σαφής θέση στα άρθρα του τι γίνεται αν δεν προχωρήσει η Συμφωνία μεταξύ μας. Δηλαδή δεν είναι σίγουρο πως μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να αναιρέσουμε την άδεια εισόδου σε ΕΕ, ΝΑΤΟ.
Εμείς δε μπορούμε να εμποδίσουμε την είσοδο, αλλά οι άλλοι της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένοι να τους δεχθούν. Ο Μακρόν ειναι αρνητικός και για τους Αλβανούς και για τους Σκοπιανούς. Και αυτός βάζει το φρένο. Σε αντίθεση με τους Γερμανούς που πιέζουν.Θα μπορούσαμε κάλλιστα να στηριχθούμε σε αυτόν, αλλά εδώ δε στηριχθήκαμε πάνω του σε άλλα και άλλα, μόλις μας τράβηξε το αυτί το Βερολίνο. Και πάτημα έχουμε. Τις διακρίσεις του Ράμα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας.
Εμείς με την Άλβανία τα έχουμε, αλλά τι να κάνουμε που οι υποψηφιότητες πάνε πακέτο με των Σκοπίων; Μεγάλο δυστύχημα αυτό για τους Σκοπιανούς γείτονες, αλλά προέχει ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Βέβαια για να παίξεις αυτό το παιχνίδι απαιτούνται πολλά. Αμφιβάλλω αν κάποιος στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος τα έχει την παρούσα στιγμή.
Εδώ κάποια ενδεικτικά σημεία της Συμφωνίας. Ξεβράκωμα κανονικό με δική μας θέληση και δική μας υπογραφή.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει την Ελλάδα (Άρθρο 2, Παράγραφος 1) «να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας δηλαδή υπό την ονομασία Βόρεια Μακεδονία) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος (σ.σ. η Ελλάδα) είναι μέλος». «Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας… το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία προσχώρησης του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος», υπογραμμίζεται στο Άρθρο 2, Παράγραφος 3. Όσο για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτή θα λάβει χώρα υπό το όνομα Βόρεια Μακεδονία…
Εάν δεν υπήρχε ως δέλεαρ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε υπογραφεί ποτέ
www.ethnos.gr