Νέα

Ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός Έλλην πατριώτης;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα manifesto
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 12
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

manifesto

Μέλος
Εγγρ.
30 Αυγ 2008
Μηνύματα
9
Like
0
Πόντοι
0



Από το βιβλίο του Ι.Θ.Κακριδή «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΆΔΟΣΗ» έκδ. Εθνικής Τραπέζης, σελ. 13 διαβάζουμε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τον 18ο ακόμη αιώνα το χριστιανικό κήρυγμα αμφισβητεί την ελληνικότητα από το εκκλησίασμά του, που το αποτελούσαν ωστόσο Έλληνες. Αδελφοί μου, λέει ο Κοσμάς, έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί...». Κοσμά Αιτωλού 1779, Διδαχαί, εκδ. Αρχιμανδρίτου Α.Ν.Καντιώτου 1959, σελ. 59.


Τά «γράμματα» που ήθελε να μαθαίνουν οι νέοι είχαν στόχο όχι την επιστημονική σκέψη αλλά την διδαχή του Χριστιανισμού:

«Αδελφέ μου - έλεγε σε ένα κήρυγμα του- εσύ οπού κάμνεις τα παιδιά, να τα παιδεύης και να τα μανθάνης γράμματα και εξόχως ελληνικά, διότι η Εκκλησία μας είναι εις την ελληνικήν γλώσσαν. Δεν σας λέγω περισσότερα, διότι είσθε φρόνιμοι και γνωστικοί...».

Το ξεκαθαρίζει μάλιστα στο παρακάτω απόσπασμα, για να ισχυριστεί το «Από το σχο­λείον ανοίγει το μοναστήριον.»


«— Έχετε σχολείον εδώ εις την χώραν σας να διαβάζουν τα παιδιά;
—Δεν έχομεν, άγιε του Θεού.
— Να μαζευθήτε όλοι να κάμετε ένα σχολείον καλόν, να βάλετε και επιτρόπους να το κυβερνούν, να βάνουν διδάσκαλον να μανθάνουν όλα τα παιδιά γράμματα, πλούσια και πτωχά. Διότι από το σχολείον μανθάνομεν τι είναι Θεός, τι είναι Αγία Τριάς, τι είναι Άγγελοι, δαίμονες, παρά­δεισος, κόλασις, αρετή, κακία. τι είναι ψυ­χή, σώμα κ.λ.π. Διότι χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος. Από το σχο­λείον ανοίγει το μοναστήριον. Αν δεν ήτο σχολείον, πού ήθελα μάθει εγώ να σας δι­δάσκω;»

Εμελέτησε τα γράμματα και τι βρήκε; Πλούταρχο, Άρατο; Ευκλείδη; Δημόκριτο; Κάθε άλλο δεν βρήκε παρά τα προστάγματα του Χριστού.

«Διατί, άγιοι ιερείς και τίμιοι προεστώτες δεν ερμηνεύετε τα ευλογημένα αδελφοί μου, τόσον τα εμελέτησα τα γράμματα. Καθώς ο χρυσικός λογαρίζει το ασήμι και δεν το αφήνει τελείως αζούραν, και τότε είνε λαμπρόν και καθαρόν και το αγοράζει με κάθε προθυμίαν ο άν­θρωπος, έτσι και εγώ ηύρα καθαρά, άψα και αληθινά, λαμπρά και υπερλαμπρότερα από τον ήλιο τα λόγια και τα προστάγ­ματα του Χριστού. Και όποιος πιστεύει τον Χριστόν και τον λέγει Θεόν και κάμνει τα πράγματα του, οπού λέγει το άγιον Ευαγγέλιον, εκείνος είνε καλότυχος και τρισμακάριστος και καμμίαν φοράν δεν θέλει εντροπιασθή."

Το σχολείον δεν ανοίγει το ιατρείο, το δικηγορικό γραφείο, το γραφείο του πολιτικού μηχανικού αλλά «το σχολείον ανοίγει την εκκλησίαν».
Με λίγα λόγια ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν ένας σκληρός προσυλητιστής σε έναν πρωτόγονο Χριστιανισμό, γεμάτο δεισιδαιμονία και απόλυτο επιστημονικό σκοτάδι.

"Και δια τούτο πρέπει να στερεώνετε σχολεία ελληνικά, να φωτίζωνται οι άν­θρωποι διότι διαβάζοντας τα ελληνικά τα ηύρα οπού λαμπρύνουν και φωτίζουν τον νουν του μαθητού ανθρώπου. Καθώς φω­τίζει ο ήλιος την γην όταν είνε ξαστεριά, και βλέπουν τα μάτια μακρυά, έτσι βλέπει και ο νους τα μέλλοντα από κάθε λογής κακόν και αμαρτία διατί το σχολείον ανοίγει την εκκλησίαν, μανθάνομεν τι είνε Θεός, τι είνε η Αγία Τριάς, τι είνε άγγε­λος, τι είνε αρετή, τι είνε οι δαίμονες, τι είνε η κόλασις. Τα πάντα από το σχολεί­ον τα μανθάνομεν».

Εδώ έχουμε όμως το απόλυτο πυροτέχνημα.
Κανείς δεν είπε λέξη γι΄ αυτό. Προσπάθησαν όμως να το διαστρευλώσουν, να μας εθίσουν στο μέγα ψέμμα πως ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν τάχατες Έλλην πατριώτης. Ενώ στην πραγματικότητα ήταν μέγιστος ανθέλλην του χείριστου είδους που προωθούσε τον Χριστιανικό κοσμοπολιτισμό την άρνηση του έθνους και την καταστροφή του Ελληνικού γένους.


«Ή πατρίδα μου η ψεύτικη, η γήινη και ματαία, είναι από του Αγίου Άρτης και από την επαρχίαν Απόκουρον. Ημείς, Χριστιανοί μου, δεν έχομεν εδώ πατρίδα (Εβρ. ιγ' 14). Δια τούτο και ό Θε­ός μας έβαλε τον νουν εις το επάνω μέ­ρος, δια να στοχαζώμασθε πάντοτε την ουράνιον βασιλείαν, την αληθινήν πατρί­δα μας»!..

Ιδού πώς την περιγράφει ο ίδιος ο Κοσμάς ο Αιτωλός τι σημαίνει Έλληνας:

«Έμαθα πώς με την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χρίστου και Θεού δεν είσθενε Έλληνες, δεν εί­σθενε ασεβείς αιρετικοί άθεοι, αλλ' είσθε­νε ευσεβείς ορθόδοξοι Χριστιανοί»!..

 

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
3.997
Κριτικές
41
Like
559
Πόντοι
6.055
νομιζω οτι ο συγκεκριμενος τυπος ητανε μαγκας σε αυτα που γουσταρε να κανει και να πει,τωρα αν του ελεγες για πουτανες θα σε εστελνε στο πυρ το εξωτερων
 

pepe_le_pew

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2008
Μηνύματα
1.709
Like
0
Πόντοι
16
Το μεγαλο ερωτημα ειναι αν ο Κοσμας και ο Δαμιανος ηταν πραγματικα αναργυροι!!

  Γιατι εγω νομιζω τα επιαναν τα φακελακια αλλα εκαναν τους αναργυρους για να μην τους πιασει η εφορία!!
 
OP
OP
M

manifesto

Μέλος
Εγγρ.
30 Αυγ 2008
Μηνύματα
9
Like
0
Πόντοι
0
Μία θρησκεία που έχει διαρκώς στο μυαλό της το χρήμα, προσπαθεί να πείσει τα θύματά της να είναι ανάργυροι.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ!

 

hunter1000

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2007
Μηνύματα
1.636
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
16
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ    ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΙΑ  ΚΑΤΑ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΠΟΙΜΝΙΟ Η ΕΛΛΗΝΑΣ
ΜΑΡΙΝΗΣ - Βασικες αρχες της Ελληνικης θρησκειας
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΚΚΕΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.710
Κριτικές
3
Like
4.703
Πόντοι
606
ο κοσμας ο αιτωλος διακατεχοταν απ'την ιδια αντιληψη που ειχαν και πολλοι χριστιανοι κληρικοι ανα τους αιωνες..οτι δηλαδη ο αρχαιοελληνικος πολιτισμος ειναι ξενος απ'τον κατοπινο ελληνοχριστιανικο και ως εκ τουτου καταδικαστεος.Ως ζηλωτης χριστιανος,δεν μπορουσε να αποδεχτει το δωδεκαθεο,τον ελευθερο τροπο ζωης των αρχαιων και τις αντιληψεις τους,γι'αυτο και στα φλογερα κηρυγματα του μιλουσε με τα χειροτερα λογια για τους ελληνες,τους οποιους διαχωριζε απ'τους ρωμιους στους οποιους ανηκε...Ειχε,με λιγα λογια,μια σαφως θεοκρατικη αντιληψη των πραγματων
 

gabadoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
14 Μαρ 2007
Μηνύματα
10.664
Like
2
Πόντοι
166
  Ελλην Πατριωτης;

  Στους καιρους που εζησε,με τον τροπο που εζησε και κυριως με οσα εκανε

  και ειπε......

  Ναι,ειναι Ελλην Πατριωτης...

  Και απο τους μεγαλυτερους μαλιστα

  Ο φιλος που ανοιξε το παρον θρεντ,τι θα εκανε στην θεση του

  Αγιου,εκεινα τα χρονια;

  Θα ειχε  το θαρρος μεσα στην μαυρη σκλαβια ,να μιλα σε εναν λαο και

  με καθε τροπο να τον αναθερμαινει,την στιγμη που η χατζαρα του

  κατακτητη ειναι πανω απο το κεφαλι του;

  Η οπως αλλοι φλογεροι "πατριωτες" θα πηγαινε στις αγγλιες και στα

  παρισια....;
 

alphonso

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
17.710
Κριτικές
3
Like
4.703
Πόντοι
606
αλλωστε,τα περι αντιπατριωτισμου προσαπτονται κυριως απο γραφικους αρχαιομανιτες που δεν βλεπουν περα απ'τη μυτη τους...
 

sferdeklos

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιουν 2008
Μηνύματα
9.019
Κριτικές
2
Like
22
Πόντοι
66
Παράδειγμα: Όταν φέρνεις ενα παιδί για πρώτη φορά κοντά στον αθλητισμό (και ας μην είσαι αθλητικός τύπος ή καλός προπονητής), είναι σωστό και ωφέλιμο (αθλητική παιδεία, υγεία). Από το τίποτα και απο το να αναλλώνεται (το παιδί) σε άσκοπες και ανώφελες ασχολίες, είναι μια πρόοδος.
Αν λοιπόν δεχτούμε ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε ζηλωτής και όργανο προσύλητισμού της Ο.Ε.(κακός προπονητής), κάπως έτσι θα πρέπει να αναλογιστούμε την προσπάθεια του να πείσει τους ραγιάδες να μάθουν ανάγνωση και γραφή. Ελπίζω το παραπάνω παράδειγμα να σας βοηθά να καταλάβετε την αναλογία. Σίγουρα, τα πρώτα χρόνια η παιδεία θα ήταν κατευθυνόμενη προς τα κείμενα της εκκλησίας, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις αλλαγές που γίνονταν σε όλους τους τομείς εκείνο το καιρό στην Δ.Ευρώπη καθώς και τη συναλλαγή των Ελλήνων με τα προοδευτικά κέντρα της εποχής εκείνης, τότε η ελληνική παιδεία, αργά ή γρήγορα, θα έβγαινε απο το μονοπάτι της εκκλησίας.
Επίσης, εκείνο τον καιρό μόνο το παπαδαριό είχαν το ελεύθερο και τα μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Και μην ξεχνάτε ότι όποιος μιλούσε εναντίον της ακεραιότητας της Οθ. αυτοκρατορίας τον κρεμούσαν (τουλάχιστον).
Επομένως ο Κοσμάς μπορεί να μην ήθελε να διακινδυνεύσει την αποστολή του αφυπνίζοντας την ελληνίκη συνείδηση, παρά μόνο την θέληση για γράμματα. 
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός είχε επισκεφθεί το τόπο καταγωγής μου, και από τις περιγραφές της γιαγιάς μου (που τα ειχε ακουσει απο την γιαγιά της), υπήρξε απλός στην ένδυση και στην τροφή, είχε εμμονή με την ίδρυση σχολείου στο χωριό και επίσης έδωσε κάποιες προφητείες. Αυτήν είναι η εικόνα που έχω. Μπορεί το post του manifesto να είναι αληθές, αλλά τουλάχιστον αυτός,ο Κοσμάς, δραστηριοποιήθηκε όταν το Φανάρι αμολούσε καλούμπα...
Εδώ δοξάζουμε ακόμα τα ονόματα των αυτοκρ. Κωνσταντίνου και Θεοδόσιου, ο Κοσμάς σας πείραξε!!!!  :tickedoff:
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από τα μεγάλα λάθη της εκκλησίας, και μετά να αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για το έργο αυτών των ανθρώπων, όπως του Κοσμά.

Ελέησον δέσποτα τον φον Σφέρδεκλο τον 999ο           
 

zouzis

Μέλος
Εγγρ.
4 Φεβ 2006
Μηνύματα
148
Like
1
Πόντοι
1
Από το βιβλίο του Ι.Θ.Κακριδή «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΆΔΟΣΗ» έκδ. Εθνικής Τραπέζης, σελ. 13 διαβάζουμε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τον 18ο ακόμη αιώνα το χριστιανικό κήρυγμα αμφισβητεί την ελληνικότητα από το εκκλησίασμά του, που το αποτελούσαν ωστόσο Έλληνες. Αδελφοί μου, λέει ο Κοσμάς, έμαθα πως με την χάριν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθε ορθόδοξοι χριστιανοί...». Κοσμά Αιτωλού 1779, Διδαχαί, εκδ. Αρχιμανδρίτου Α.Ν.Καντιώτου 1959, σελ. 59.

Δεν γνωρίζω αν αληθεύει το απόσπασμα, αλλά αν είναι έτσι τότε το παραπάνω δεν δικαιολογείται για καμία σκοπιμότητα. Αν δεν ήθελε να προκαλέσει τον τούρκο θα μπορούσε να μην αναφέρει τίποτα για έλληνες κτλ μπορούσε να μιλήσει για το καλό των γραμμάτων και ότι αν ξέρουν διάβασμα θα διαβάζουν τα ευαγγέλια. Άλλο να σπρώχνεις στα γράμματα και άλλο να απομακρύνεις από την Ελλάδα.  Επίσης αυτό που είπατε ότι κάποια στιγμή θα άλλαζε η παιδεία προς τις επιστήμες, νομίζω ότι αν ήταν στο χέρι του ή στο χέρι του πατριαρχείου αυτό δεν θα συνέβαινε.
 

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Μηνύματα
7.928
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
  Ελλην Πατριωτης;

  Στους καιρους που εζησε,με τον τροπο που εζησε και κυριως με οσα εκανε

  και ειπε......

  Ναι,ειναι Ελλην Πατριωτης...

  Και απο τους μεγαλυτερους μαλιστα

  Ο φιλος που ανοιξε το παρον θρεντ,τι θα εκανε στην θεση του

  Αγιου,εκεινα τα χρονια;

  Θα ειχε  το θαρρος μεσα στην μαυρη σκλαβια ,να μιλα σε εναν λαο και

  με καθε τροπο να τον αναθερμαινει,την στιγμη που η χατζαρα του

  κατακτητη ειναι πανω απο το κεφαλι του;

  Η οπως αλλοι φλογεροι "πατριωτες" θα πηγαινε στις αγγλιες και στα

  παρισια....;


:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
 
OP
OP
M

manifesto

Μέλος
Εγγρ.
30 Αυγ 2008
Μηνύματα
9
Like
0
Πόντοι
0
EPI THS OYSIAS DEN ELABA APANTHSH.

MALLON SFYRIZETE ADIAFORA!

SYGNOMH GIA THN GRAMMATOSEIRA!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom