Καλημερα....
Ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της αρχαίας Ελλάδας. Η ζωή και το έργο του Αγησίλαου απασχόλησε πολλούς συγγραφείς της αρχαιότητας και των νεότερων χρόνων.
Ο Ξενοφώντας τον χαρακτηρίζει σαν έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ο Πλούταρχος τον παραλληλίζει με τον Πομπήιο.
Ήταν ο 18ος στη σειρά βασιλιάς της Σπάρτης, γιος του Αρχίδαμου του Β'. Διαδέχτηκε στο θρόνο τον ετεροθαλή αδελφό του Άγη τον Β' και με τη βοήθεια του στρατηγού Λύσανδρου κατέλαβε την Αθήνα. Ήταν ηγεμόνας λαοφιλής και είχε μεγάλη επιρροή πάνω στους Σπαρτιάτες. Ο Λύσανδρος τον βοήθησε να ανέβει στο θρόνο παρ' όλα τα πολλά εμπόδια που υπήρχαν, γιατί πραγματικός διάδοχος του θρόνου ήταν ο Λεωτυχίδης, ενώ ο ίδιος ο Αγησίλαος ήταν χωλός και δεν είχε πάρει βασιλική μόρφωση και αγωγή. Ένας παλιός μάλιστα χρησμός έλεγε ότι η Σπάρτη θα υπόφερε πολλά, από συνεχείς πολέμους, αν κάποτε αποκτούσε "χωλή βασιλεία".
Ο Λύσανδρος, πιστεύοντας ότι το ανέβασμα του άσημου, μικρόσωμου και, μαζί με τ' άλλα, κουτσού Αγησίλαου, θα διευκόλυνε τα σχέδιά του, έπεισε με διάφορους τρόπους τους Σπαρτιάτες να ανεβάσουν στο θρόνο τον Αγησίλαο, αλλά ο Αγησίλαος αποδείχτηκε συνετός, ισχυρός στο χαρακτήρα, μια πολιτική και στρατιωτική μεγαλοφυία κι ανάτρεψε τα σχέδια του Λύσανδρου.
Εκείνη την εποχή, μετά από το θάνατο του Κύρου, που είχε επαναστατήσει εναντίον του αδελφού του βασιλέα της Περσίας Αρταξέρξη, αυτός διέταξε τον Τισσαφέρνη, το σατράπη της Λυδίας, να υποτάξει τις ελληνικές πόλεις που βοήθησαν τον Κύρο.
Οι Ιωνικές πόλεις ζήτησαν τη βοήθεια των Σπαρτιατών κι αυτοί έστειλαν στην Ιωνία, με δυο χιλιάδες στρατό, τον Αγησίλαο.
Ο Τισσαφέρνης, μη προλαβαίνοντας να ετοιμαστεί, έκανε ανακωχή με το Σπαρτιάτη βασιλιά, αλλά μόλις πήρε βοήθεια, καταπατώντας τη συνθήκη, τον διέταξε να φύγει. Ο Αγησίλαος τότε κατάστρωσε ένα πανούργο σχέδιο και κάνοντας τον Τισσαφέρνη να νομίσει ότι θα του επιτεθεί στην πεδιάδα του ποταμού Μαιάνδρου, μπήκε μ' ορμή στη Φρυγία, την κατέλαβε και λεηλάτησε πολλές πόλεις της.
Ο Αγησίλαος, μετά από πολλές επιτυχίες που είχε εναντίον του Τισσαφέρνη πρώτα και του Τιθραύστη του αντικαταστάτη του, έγινε επικίνδυνος για τους Πέρσες, που πληρώνοντας διάφορες ελληνικές πόλεις, τις έπεισαν να κηρύξουν πόλεμο εναντίον της Σπάρτης.
Οι έφοροι της Σπάρτης, μπροστά στη δύσκολη θέση που βρέθηκαν μετά από μερικές αποτυχίες του σπαρτιατικού στρατού, ζήτησαν επειγόντως τη βοήθεια του Αγησίλαου.
Έτσι ο βασιλιάς, που το μήνυμα των εφόρων ματαίωνε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, αναγκάστηκε να γυρίσει λέγοντας: "Διώχνομαι από την Ασία, από δέκα χιλιάδες τοξότες", εννοώντας τις δέκα χιλιάδες χρυσά νομίσματα, που είχαν δώσει οι Πέρσες, για να εξεγείρουν τις ελληνικές πόλεις εναντίον της Σπάρτης.
ωραιο ειναι και το ακολουθο που περιγραφεται παρακατω
Η βασιλεια του Χωλου οφειλεται στην Παρουσια του Αλκιβιαδη στην καποτε στην Σπαρτη διοτη ο ερωτιλος Αλκιβιδης "πηγε" με την συζηγο του Αγι την Τιμαια
οσο αυτος ελειπε στην Αθηνα και αυτη υπεκυψε ετσι ο γιος της (μπασταρδο του Αλκιβιαδη) Λεωτυχιδης εχασε τον Θρονο.....και ανελαβε ο Αγησιλαος ο Χωλος
Σαραντος Καργακος Ιστορια της Αρχαιας Σπαρτης β τομος (ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 2τομο οποιος δεν το εχει να το παρει)