Επισης, να πω και κατι αλλο για την συνειδησητου πελατη και του πωλητη.
Ειναι παντα μια μαχη μεταξυ μυαλου και συναισθηματος αυτη που οριζει τη συμπεριφορα του πελατη. Στον αγοραιο ερωτα εχουμε κατι που εξορισμου γερνει τη ζυγαρια στο συναισθημα. Η καυλα δεν αφηνει το πανω κεφαλι να σκεφτει και να επιβληθει στο κατω που κανει τα δικα του. Ετσι ο πελατης βλεπει τη μουναρα που ποτε δεν γευτηκε, η την γειτονισα που λιγουρευεται η τη συμφοιτητρια που ποτε δεν του εκατσε, η την γκομενα του φιλου που ενω του τρεχαν τα σαλια του, απο σεβασμο δεν δοκιμασε ποτε και ορμαει. Το πανω κεφαλι φωναζει, που πας? ειναι ξεπετα, κοροιδευει, σε προσβαλλει, αλλα το κατω εχει αποφασισει...
Ο συνειδητοποιημενος πελατης, ακουει την καυλα του να λεει γουσταρω, ορμα. Κανει συσκεψη με τη λογικη του και λεει, αυτη εχω μαθει οτι παιρνει το 50ρι και μετα ξεπετουα, η την προηγουμενη φορα μου επιτεθηκε η τσατσα με ψυχολογικη πιεση να περασω ντε και καλα, μην αφηνοντας με να σκεφτω καθαρα. Θελω? δεν θελω? επιλεγω ανεπηρεαστος και ελευθερος. Παω παρακατω, δεν επιβραβευω συμπεριφορες που με ριχνουν σαν πελατη και σαν προσωπικοτητα.
Οι μαγαζατορες, εχουν καταλαβει αυτην την ιστορια και πονταρουν στο πρωτο γκρουπ. (Στην πλειοψηφια τους...) Το ιδιο και οι εργαζομενες. Απευθυνονται στο συναισθημα και μονο, μιλανε για καυλες, προγραμμα, αοριστολογουν για το οτι θα περασεις καλα, χωρις βιασυνες, σαλοναρουν με ναζι και υποσχεσεις, αλλα δεν αναφερονται ποτε για πραγματα μετρησιμα και λογικα. Μονο τα χρηματα ειναι ξεκαθαρα, οι υπηρεσιες παιζονται. Δεν βιαζεται, δηλ. ποση ωρα? 20? 25? 30? στοματικο, τι στοματικο? αερος αερος? περνας καλα, δηλ. καλυτερα απο τι? απο κουκλα φουσκωτη?
Βαλτε στην εξισωση και μια σεξουαλικη πεινα που καλλιεργουμε σαν λαος για γενιες, τον πουριτανισμο μου σε μπολιαζουν απο μικρο, την ενοχη που σε βουτανε στη χυτρα απο νωρις και να ο τελειος συνδυασμος πελατη-μαγαζιων.
Και το συμπερασμα? Για μενα, ο καθενας απο μας εχει ευθυνη. Εμεις επιτρεπουμε αυτη τη σχεση. Τα πραγματα θα αλλαξουν μονο αν αλλαξουμε εμεις(στο συνολο μας) Οταν μαθουμε να εχουμε απαιτησεις, να μιλαμε οταν βλεπουμε το στραβο και να κραζουμε το απαραδεκτο η να το μπουκοταρουμε, τοτε θα αλλαξει κι η αλλη πλευρα.