Νέα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

• Μέλος που άνοιξε το νήμα SpermBob
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 326
  • Εμφανίσεις 17K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Είστε υπέρ ή κατά για την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστημίων;

• Ναι στο νέο νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση

Ψήφοι: 30 54,5%
  • Όχι, κατάληψη μέχρι του χρόνου μέχρι να απορριφθεί

Ψήφοι: 25 45,5%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    55

SpermBob

Τιμημένος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Κριτικές
4
Like
28
Πόντοι
16
Αγαπητοί φίλοι, έχουμε συζητήσει επί μακρόν τα περί καταλήψεων, αναρχικών, παιδείας κτλ. αλλά δεν θυμάμαι να έχουμε πιάσει αποκλειστικά αυτό το λεπτό ζήτημα.
Πιστεύω ότι θα γινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα αν λέγαμε την γνώμη μας  για το θέμα των "ιδιωτικών πανεπιστημίων"

Η δική μου άποψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά καθ΄αυτά, δεν είναι αρνητική.
Εγώ τελείωσα ένα «δημόσιο» πανεπιστήμιο στη Ελλάδα και έκανα μεταπτυχιακό σε ένα από τα λεγόμενα «ιδιωτικά» πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το επίπεδο των σπουδών στο δικό μας «δημόσιο» πανεπιστήμιο και ενθουσιασμένος από το επίπεδο των σπουδών στο «ιδιωτικό».

Ο προβληματισμός που έχω όμως για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, είναι ότι λόγω της μπουρδελο-νοοτροπίας που υπάρχει εδώ τα ιδιωτικά αυτά πανεπιστήμια θα πάψουν να λειτουργούν σαν κέντρα δημιουργίας και μεταφοράς γνώσης και επιστήμης και θα καταλήξουν σε supermarket πτυχίων.

Ας δούμε για παράδειγμα τα ΙΕΚ. Όταν αυτά ξεκινήσανε σαν δημόσιοι φορείς τόσο το επίπεδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης όσο και το ποσοστό της αποκατάστασης των αποφοίτων ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχω προσωπική άποψη γιατί κάποιο φεγγάρι δίδασκα εκεί. Όταν το κράτος επέτρεψε την δημιουργία ιδιωτικών ΙΕΚ, βγήκε και η κουτσή μαρία και άνοιξε ΙΕΚ. Για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση δεν χρειάζεται να σας πω, δείτε και μόνοι σας την απαξίωση του θεσμού των ΙΕΚ στις ημέρες μας...
Και το παράδειγμα με τα ΙΕΚ είναι ένα πολύ απλό, διότι αυτά δεν είχαν σκοπό την δημιουργία επιστήμης ούτε την έρευνα. Μια απλή επαγγελματική εξειδίκευση ήθελαν να δώσουν σε όσους επιθυμούσαν μεγαλύτερη επαγγελματική εξειδίκευση.

Τα πράγματα με το πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Εκεί υποτίθεται οτι πρέπει να προάγεται η επιστήμη και η γνώση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν δεν θα είχα πρόβλημα να έφτιαχνε ιδιωτικό πανεπιστήμιο το AIT, το ALBA, το ΥΓΕΙΑ, το Ιατρικό Αθηνών, η Εθνική Τράπεζα κτλ. για τα οποία είμαι σίγουρος οτι θα ήταν ισοδύναμα και ανώτερα απο τα σημερινά δημόσια.
Δεν γουστάρω όμως να δω ιδιωτικά πανεπιστήμια Ξυνή, Κορέλκο, Δέλτα, ΣΒΙΕ και δεν συμμαζεύεται. Και δυστυχώς εδώ που ζούμε αυτά θα τα δούμε.

Για τον λόγο αυτό στην δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην ΕΛΛΑΔΑ (και μόνο !!!!) είμαι αντίθετος...

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Το κύριο επιχείρημα ενάντια είναι ότι και τα δημόσια θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο με όρους λειτουργίας ιδιωτικών και αγοράς.
  Η όποια χρηματοδότησή τους θα θεωρηθεί ότι.. υπονομεύει τον ανταγωνισμό και την αγορά! Επιτέλους να μην εκπορνευτεί οτιδήποτε! Ας αφήσουν και κάτι να πέσει κάτω!
Από την άλλη το τι προσφέρουν τα δημόσια και αντίστοιχα οι δικοί τους όρο λειτουργίας ... μεγάλη σζήτηση!

palermo

Μέγας
Εγγρ.
18 Φεβ 2006
Κριτικές
140
Like
426
Πόντοι
3.595
Αγαπητοί φίλοι, έχουμε συζητήσει επί μακρόν τα περί καταλήψεων, αναρχικών, παιδείας κτλ. αλλά δεν θυμάμαι να έχουμε πιάσει αποκλειστικά αυτό το λεπτό ζήτημα.
Πιστεύω ότι θα γινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα αν λέγαμε την γνώμη μας  για το θέμα των "ιδιωτικών πανεπιστημίων"

Η δική μου άποψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά καθ΄αυτά, δεν είναι αρνητική.
Εγώ τελείωσα ένα «δημόσιο» πανεπιστήμιο στη Ελλάδα και έκανα μεταπτυχιακό σε ένα από τα λεγόμενα «ιδιωτικά» πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το επίπεδο των σπουδών στο δικό μας «δημόσιο» πανεπιστήμιο και ενθουσιασμένος από το επίπεδο των σπουδών στο «ιδιωτικό».

Ο προβληματισμός που έχω όμως για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, είναι ότι λόγω της μπουρδελο-νοοτροπίας που υπάρχει εδώ τα ιδιωτικά αυτά πανεπιστήμια θα πάψουν να λειτουργούν σαν κέντρα δημιουργίας και μεταφοράς γνώσης και επιστήμης και θα καταλήξουν σε supermarket πτυχίων.

Ας δούμε για παράδειγμα τα ΙΕΚ. Όταν αυτά ξεκινήσανε σαν δημόσιοι φορείς τόσο το επίπεδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης όσο και το ποσοστό της αποκατάστασης των αποφοίτων ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχω προσωπική άποψη γιατί κάποιο φεγγάρι δίδασκα εκεί. Όταν το κράτος επέτρεψε την δημιουργία ιδιωτικών ΙΕΚ, βγήκε και η κουτσή μαρία και άνοιξε ΙΕΚ. Για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση δεν χρειάζεται να σας πω, δείτε και μόνοι σας την απαξίωση του θεσμού των ΙΕΚ στις ημέρες μας...
Και το παράδειγμα με τα ΙΕΚ είναι ένα πολύ απλό, διότι αυτά δεν είχαν σκοπό την δημιουργία επιστήμης ούτε την έρευνα. Μια απλή επαγγελματική εξειδίκευση ήθελαν να δώσουν σε όσους επιθυμούσαν μεγαλύτερη επαγγελματική εξειδίκευση.

Τα πράγματα με το πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Εκεί υποτίθεται οτι πρέπει να προάγεται η επιστήμη και η γνώση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν δεν θα είχα πρόβλημα να έφτιαχνε ιδιωτικό πανεπιστήμιο το AIT, το ALBA, το ΥΓΕΙΑ, το Ιατρικό Αθηνών, η Εθνική Τράπεζα κτλ. για τα οποία είμαι σίγουρος οτι θα ήταν ισοδύναμα και ανώτερα απο τα σημερινά δημόσια.
Δεν γουστάρω όμως να δω ιδιωτικά πανεπιστήμια Ξυνή, Κορέλκο, Δέλτα, ΣΒΙΕ και δεν συμμαζεύεται. Και δυστυχώς εδώ που ζούμε αυτά θα τα δούμε.

Για τον λόγο αυτό στην δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην ΕΛΛΑΔΑ (και μόνο !!!!) είμαι αντίθετος...

υπάρχουν ιδιωτικά δημοτικά,γυμνάσια,λύκεια,νοσοκομε'ία κλπ,γιατί τέτοια αντίδραση για πανεπιστήμια?είπε κανένας ότι θα καταργηθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο?είπε κανένας ότι θα μπουνε δίδακτρα στο δημόσιο πανεπιστημίο?όταν δηλαδή έγινε το Ιατρικό κέντρο,έκλεισε ή υποβαθμίστηκε ο Ευαγγελισμός?ας κάνει ο κ. Ξυνής ό,τι θέλει,αν κάνει καλό πανεπιστήμιο,θα πάει κόσμος αν κάνει μαλακία θα φαληρίσει.......και τόσα χρόνια ΧΩΡΙΣ ιδιωτικά πανεπιστήμια,γιατί τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ?

hot_alkis

Μέλος
Εγγρ.
21 Αυγ 2006
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
0
Το θέμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ως εξής. Καταρχάς σε όλη την υφήλιο υπάρχουν ελάχιστα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μη κερδοσκοπικά. ʼλλο μη κερδοσκοπικά και άλλο ιδιωτικά. Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι και το Harvard ενώ  δημόσιο είναι και το Cambridge και η Oxford. Το πρόβλημα είναι να μην καταντήσουμε με τα ιδιωτικά σαν την Πορτογαλία που άνοιξαν σωρηδόν και μέσα σε μια δεκαετία έκλεισαν γιατί κακά τα ψέματα σκοπός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι το κέρδος και μάλιστα το εύκολο. Δείτε τι έχει γίνει με το μεγαλύτερο ιδιωτικό στην Αμερική το Φοίνιξ κοντεύει να κλείσει γιατί οι παρεχόμενες υπηρεσίες του ήταν κατώτερες αυτών που έπρεπε να έχουν και φτάσαμε στο σημείο να καταγγέλλεται καθηγητής του  ότι δεν είχε καν Bachelor. Είτε το θέλουμε είτε όχι στην Ελλάδα θα μεσουρανούν τα δημόσια. ʼρα θα πρέπει να είναι πανεπιστήμια της προκοπής με κατάλληλη χρηματοδότηση η οποία να είναι ανάλογη της αξιολόγησης και των βαθμών που λαμβάνει η κάθε Σχολή. Ας ανοίξουν τα ιδιωτικά αλλά ποιοι θα πάνε? Πάντως σίγουρα όχι οι καλλίτεροι. Γιατί να πάω σε ένα ελληνικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα διδάσκει στα Αγγλικά ενώ με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα θα μπορούσα να πάω στην Αγγλία σε ένα πανεπιστήμιο κύρους.
Και μια τελευταία προσωπική εμπειρία. Τώρα κάνω το διδακτορικό μου  και χρειάστηκα κάτι βιβλία από εξωτερικό και μάλιστα από διάφορες Βιβλιοθήκες. Πήγα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για να τα παραγγείλω και μου ζήτησαν οι αθεόφοβοι 44 ευρώ για κάθε ένα βιβλίο για να μου τα φέρουν μόνο για μια εβδομάδα να τα διαβάσω και να τα επιστρέψω. ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ η τιμή είναι 44 ευρώ + 19% Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ και 15 ευρώ συν 19 % για κάθε άρθρο. Έτσι ενισχύει το κράτος την ερευνητική προσπάθεια στην Ελλάδα? Εδώ για να αγοράσεις ένα βιβλίο δίνεις μόνο 9% Φ.Π.Α. και στον νέο ερευνητή για να δανειστεί του ζητάς 19 % ΦΠΑ? Με τα πολλά κύριοι έσκασα 2450 ευρώ συνολικά!!! .Λοιπόν εγώ είμαι της άποψης  δημόσια πανεπιστήμια αλλά με δίδακτρα και αντίστοιχες παροχές από αυτά. Ακόμα και στις φοιτητικές εστίες να πληρώνουν ένα συμβολικό τίμημα για δυο λόγους: ο πρώτος για την συντήρηση των κτηρίων και ο δεύτερος για να τα σέβονται.
Όταν το κράτος δαπανά το 75% σε συντάξεις, πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων και τόκους από τα δάνεια που έχει πάρει που να πρωτοδώσει?    Στην ʼμυνα ? Στην Υγεία? Περιμένω με ενδιαφέρον σχόλια και παρατηρήσεις

fkmenace

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2006
Like
14
Πόντοι
6
Άλκη, καταρχάς τι πάει να πει ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό? Ο όρος ιδιωτικό πανεπιστήμιο αναφέρεται στο γεγονός ότι έχει δίδακτρα, άσχετα με το που πάνε αυτά. Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι ένα ίδρυμα που κάνει παροχές και επιδοτεί δραστηριότητες, χωρίς κανείς να χρειαστεί ποτέ να του δώσει 30 με 35 χιλιάδες δολλάρια το χρόνο.

Επιπλέον, είμαι μαζί σου στο θέμα που πέρασες. Αλλά για να μπορεί κανείς να μιλήσει για επιπλέον χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να μιλήσουμε για πολύ περισσότερα μέτρα που πρέπει να προηγηθούν. Σκέψου μόνο πόσοι φοιτητές μένουν πάνω από 6 χρόνια σε μια σχολή, για τους οποίους πρέπει να χορηγηθούν νέα βιβλία όταν τα μαθήματα ή οι καθηγητές αλλάξουν, σκέψου πόσα βιβλία των 100 ευρώ έχουν μοιραστεί σε 200 φοιτητές χωρίς να τα χρειαστούν ποτέ κτλ. Αυτά είναι δύο από τα δεκάδες παραδείγματα. Επομένως πρώτα χέρι στη μακαριότητα και βόλεψη των φοιτητών και στην αυθαιρεσία των καθηγητών, και ύστερα  μπορούμε να μιλάμε για επιπλέον χρηματοδότηση.

Αυτά όμως είναι άσχετα με το θέμα μας, και συγγνώμη που παρέκλινα. Για την πιθανότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορώ να πω πάρα πολλά, ιδιαίτερα σαν ενεργός φοιτητής. Αντί όλων αυτών θα σας διηγηθώ την κατάσταση μου. Φοιτώ στην ΑΣΟΕΕ, με την γνωστή έλλειψη αιθουσών, τα σπασμένα αμφιθέατρα κάθε τρεις και λίγο, τους ελάχιστους χώρους αναψυχής, τις δύο αίθουσες με λιγότερους από 100 υπολογιστές και μάλιστα 5ετίας και πάνω με Windows '95-'97 πάνω (αν είναι δυνατόν!!), και , και, και. Είχα την τύχη επιπλέον να επισκεφθώ το Northwestern και το Wharton, δύο από τις κορυφαίες business σχολές στον κό&#963
;μο. Τέλος, αυτή τη στιγμή και (ΔΥΣΤΥΧΩΣ, γαμώ την τύχη μου) μέχρι τον Μάρτιο είμαι στην Γερμανία. Είχα την ευκαιρία να δώσω μόνο δύο μαθήματα λόγω καταλήψεων πέρσι και ήρθα "καταχρεωμένος". Εδώ , σε ένα πανεπιστήμιο που οι φοιτητές δίνουν κάθε χρόνο 2 επί 123 + 500 ευρώ συν τα λεφτά για βιβλία, έχουμε δεκάδες αίθουσες υπολογιστών με flat οθόνες και την τελευταία έκδοση Mozilla, Adobe και Office κτλ. , διώροφο κτίριο λέσχης, τα κτίρια του οικονομικού που κάνω μάθημα είναι 3ετίας, η βιβλιοθήκη μας (κάθε τμήμα την δικιά του, χώρια από την κεντρική) είναι διώροφη (στην ΑΣΟΕΕ είναι ένας όροφος στο τμήμα Αντωνιάδου) και υπάρχουν στη μέση κάτι ποτάμια και δάση, γήπεδα κτλ. κτλ.

Εγώ λοιπόν, χωρίς να ζητάω επίπεδο σπουδών Berkley , που είναι το καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο στον κόσμο σχεδόν (σίγουρα στην Αμερική), δεδομένου να μου προσφέρονται τα παραπάνω και η ευκαιρία να κάνω μάθημα, δέχομαι τα λεφτά αυτά να τα δίνω (και λέω να τα δίνω, γιατί είναι λεφτά που μέχρι και φοιτητής μπορεί να δουλεύει και να τα δίνει).

ΝΑΙ, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Υ.Γ. Δεν αγνοώ το θέμα του ΜΕΤΑ, ούτε το θέμα των ΙΕΚ. Απλά επειδή ο χρόνος τώρα δεν το επιτρέπει, επιτρέψτε μου να επανέλθω αργότερα.

trixotos kavliaris

Μέλος
Εγγρ.
6 Νοε 2006
Like
2
Πόντοι
16

Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως όλα, γίνονται για το κέρδος.
Η ίδρυση των ιδιωτικών Παν/ μίων εξυπηρετεί και μόνο τα παραπάνω γνωστά ΙΕΚ και κανέναν άλλον. Απλώς θέλουν περισσότερα χρήματα, με τη βούλα βέβαια Παν/ μίου.
Ποιός σοβαρά σκεφτόμενος θα προτιμήσει αυτά τα ιδιωτικά Παν / μια στην Ελλάδα όταν θα μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό και θα του αναγνωρίζεται το πτυχίο στο εξωτερικό;;;

Πρώτα ας σουλουπώσουν τα δημόσια Παν / μια της χώρας και ας δώσουν χρήματα για έρευνες και έπειτα να σκεφτούν για ιδιωτικά. Διαφορετικά είναι εκ του πονηρού.
Φυσικά θα πρέπει πρώτα να σπάσουν το απόστημα που λυμαίνεται τα δημόσια Παν / μια της χώρας ( και κυρίως η κλίκα των καθηγητών και πρυτάνεων. Βεβαίως προϋποθέτει πολιτικό κόστος. Αλλά ποιός έχει τα @@@@δια σήμερα στην Ελλάδα;;;;;)

Γι' αυτό, κατά τη γνώμη μου, πρώτα να αναβαθμίσουν τα δημόσια, που δεν έχουν κανένα κύρος στο εξωτερικό, έστω κι αν χρειαστεί να πληρώνουν οι φοιτητές ένα μικρό ποσό το εξάμηνο, και μετά να κοιτάξουν τις τσέπες ορισμένων επιτήδειων , που θέλουν να αναβαθμιστούν σε Παν/ μια.

in_between

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2005
Like
0
Πόντοι
1
Ρε συ fk, τί δεν σου αρέσει στη Γερμανία και όλο παράπονο είσαι (επί μήνες...) και έχεις πάντα λυμένο το ζωνάρι για καυγά με τον in_between;!;
Γαμώ το στανιό μου δηλαδή! Μακάρι να έκανα και εγώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Dortmund ας πούμε!
Αν κρυώνεις, ντύσου... Σε τρώει το μαράζι για το Berkeley (συμφωνώ και επαυξάνω) ή νοσταλγείς κανένα βαρβάτο παιδί στην πατρίδα;!;

Πίσω από το ΚΑΛΟ ιδιωτικό Πανεπιστήμιο βρίσκονται ΠΑΝΤΟΤΕ οι ισχυρές και φιλόδοξες Πολυεθνικές (λιγότερο ή περισσότερο) Εταιρείες... Είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ ή -να γελάσω ή να κλάψω;- η INTRACOM εφάμιλλες ή συγκρίσιμες με την Microsoft, την IBM, την Intel, την Boeing, την General Electric και την GM της ή την Nokia, την Saab και την Olivetti;!;
Το Πανεπιστήμιο δεν το κάνουν τόσο οι υλικές υποδομές όσο οι Πανεπιστημιακοί και η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Αν αυτά υπάρξουν, οι υποδομές θα έρθουν και ακάλεστες! Οι υποδομές όμως ΔΕΝ μπορούν να φέρουν τους κατάλληλους ανθρώπους και κάποια σωστή νοοτροπία...
Δεν αντιτίθεμαι στην κίνηση για την αναθεώρηση του ʼρθρου 16 μόνο και μόνο γιατί τα περισσότερα Δημόσια έχουν φτάσει σε σημείο που να ντρέπεσαι να τα χαρακτηρίσεις μπουρδέλα γιατί θα αδικήσεις τους οίκους ανοχής... Αλλά άλλο κινητικότητα και άλλο Προοπτικές...
Στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο ποιος θα βάλει χέρι και πώς και γιατί;!; Θα καταργηθεί η Αυτοτέλειά τους ή μήπως περιμένεις να τα προκόψουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;!; Αν κάτι έχει κάποιο νόημα, αυτό είναι η "Σύνδεση Αξιολόγησης και Χρηματοδότησης"... Αν και στο βάθος βλέπω τον Βαρθολομαίο και τη Θωμαή και τον Κατσανέβα και τη Δαμανάκη και την Γκερέκου...

Ξέρει κανείς ρε Παιδιά (με ντοκουμέντα, με ιστοσελίδες) σοβαρά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια σε Ελβετία, σε Ολλανδία, σε Σουηδία, σε Φινλανδία, σε Βέλγιο, σε Γερμανία, σε Γαλλία;;; Δεν μιλάω για Harvard, MIT, Columbia, Princeton, Chicago, Urbana-Illinois, Yale, Stanford, Caltech, KAVLI ή για SUNY (δημόσιο άραγε; ) και Rochester και Washington University, Seattle και UCLA και πάει λέγοντας... Τί ξέρετε για Γερμανία και Γαλλία και Αγγλία και Σκωτία;

trixotos kavliaris

Μέλος
Εγγρ.
6 Νοε 2006
Like
2
Πόντοι
16
Φίλε in between

εγώ έχω σπουδάσει Μόναχο, δλδ δημόσιο Παν/ μιο.

Για Γερμανία μη περιμένεις και πολλα΄για ιδιωτικά, γιατί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα δημόσια.

Φιλικά.

in_between

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2005
Like
0
Πόντοι
1
Έτσι είχα ακούσει και 'γω... ΄Φχαριστώ.

Ποια θεωρούνται σήμερα (πριν ένα αιώνα μέτραγαν η Χαϊδελβέργη, το Γκαίτινγκεν κ.λ.π.) τα πιο καλά Γερμανικά Πανεπιστήμια; Πώς τα αξιολογούν οι Γερμανοί σε σχέση με τα κορυφαία Αγγλικά;

fkmenace

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2006
Like
14
Πόντοι
6
Λοιπόν τελευταία φορά καραγκιόζη in between. Σταμάτα να αναφέρεσαι επί προσωπικού , και σε εμένα συγκεκριμένα, για να μην σε πάρει ο διάολος.

Όχι δεν με περιμένει κανένα βαρβάτο παιδί, αν θέλεις θα σου ρθω εγώ που είμαι βαρβάτο και τριχωτό παιδί , και αφού τον φας θα σου ξηγήσω και το νόημα αυτών που γράφω, αφού μάλλον είσαι λίγο ηλίθιος.

Το πανεπιστήμιο τη Χαϊδελβέργης ΗΛΙΘΙΕ, θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Και αυτό που γράφω εγώ , ΗΛΙΘΙΕ, είνα ότι μου αρέσει πολύ εδώ πάνω και ότι δεν θέλω να φύγω. Για αυτό ξεκόλλα από τη ζωή σου, και αν είσαι τόσο μάγκας ώστε κρυμμένος πίσω από τον υπολογιστή σου να με προκαλείς χωρίς λόγο, θα θελα να σε δω και από κοντά. Παλιοκαραγκιόζη!!  :headbang:

trixotos kavliaris

Μέλος
Εγγρ.
6 Νοε 2006
Like
2
Πόντοι
16
Έτσι είχα ακούσει και 'γω... ΄Φχαριστώ.

Ποια θεωρούνται σήμερα (πριν ένα αιώνα μέτραγαν η Χαϊδελβέργη, το Γκαίτινγκεν κ.λ.π.) τα πιο καλά Γερμανικά Πανεπιστήμια; Πώς τα αξιολογούν οι Γερμανοί σε σχέση με τα κορυφαία Αγγλικά;

Και σήμερα τα προαναφερθέντα Παν / μια μετρούν σε μεγάλο βαθμό διεθνώς όσον αφορά τις κλασσικές σπουδές.
Το θέμα είναι πρώτα προσανατολιζόμαστε τί ακριβώς θέλουμε να σπουδάσουμε και μετά επιλέγουμε το ίδρυμα.

Απο προσωπική εμπειρία οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται για τα αγγλικά παν/ μια αλλά κυρίως για Αμερική, αν μιλάμε για εκτός Γερμανίας.

Δε ξέρω αν μπόρεσα να σε βοηθήσω. Αισιοδοξώ....

in_between

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2005
Like
0
Πόντοι
1
Πάλι ευχαριστώ! Είναι λογικό να προτιμούν οι Γερμανοί το MIT ή το Harvard από το Καίμπριτζ και την Οξφόρδη...

fk! Οι Γερμανοί θεωρούν την Χαϊδελβέργη εφάμιλλη των Βρεταννικών που προανέφερα;!; Ακόμα: εκεί που λες πως είσαι, έχουν εξαντληθεί τα Lexotanil και τα Tavor;!; Μήπως είναι πολύ ακριβά; Νομίζω ότι πρέπει ή να τα ξεκινήσεις ή να αυξήσεις στα σοβαρά τη δόση...

Sincity

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Like
6
Πόντοι
6
Πάλι μαλώσαμε - είναι κρίμα

Θεωρώ γενίκευση την αναφορά σε "δημόσια" πανεπιστήμια Ελλάδος και Γερμανίας και άτοπα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια τέτοια σύγκριση

Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν τέτοια σχέση με τα δημόσια γερμανικά, όση σχέση έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση με την αντίστοιχη γερμανική.

Η (αναπόφευκτη) ίδρυση ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων πιθανότατα απλά θα μετατρέψει ΙΕΚ και κέντρα ελευθέρων σπουδών σε "πανεπιστήμια". Όσοι δεν έχουν λεφτά θα μπουν σε ελληνικό δημόσιο, όσοι έχουν λεφτά και φιλοδοξίες θα την κάνουν για κάποιο καλό μαγαζί του εξωτερικού

Ο λόγος; Η ελλάδα δε φημίζεται για την παιδεία της. Έτσι απλά. Κανείς δε θα προτιμήσει να πληρώσει και να έρθει σε ένα Έλληνικό πανεπιστήμιο αντί να σπουδάσει σε ένα καλό μαγαζί στη Γαλλία ή στη Γερμανία ή στην Αγλλία.

Κανείς δε θα σπουδάσει σε ελληνικό δημόσιο μαγαζί γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι γνώσεις που θα του παράσχουν είναι 15ετίας, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος των σπουδών του δεν εξαρτάται από αυτόν και έχοντας στο νου του τους κομματικούς, επιχειρηματικούς και μασονικούς κύκλους που λυμαίνονται το χώρο.

Η ελλάδα έχει και θα έχει την παιδεία που της αξίζει, όσο αυτοί που επηρρεάζονται αρνητικά από αυτή την ξεφτίλα δεν αντιδρούν αλλά αντίθετα, επιθυμουν ενίσχυση του status quo.  

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
Πάλι μαλώσαμε - είναι κρίμα

Θεωρώ γενίκευση την αναφορά σε "δημόσια" πανεπιστήμια Ελλάδος και Γερμανίας και άτοπα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια τέτοια σύγκριση

Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν τέτοια σχέση με τα δημόσια γερμανικά, όση σχέση έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση με την αντίστοιχη γερμανική.

Η (αναπόφευκτη) ίδρυση ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων πιθανότατα απλά θα μετατρέψει ΙΕΚ και κέντρα ελευθέρων σπουδών σε "πανεπιστήμια". Όσοι δεν έχουν λεφτά θα μπουν σε ελληνικό δημόσιο, όσοι έχουν λεφτά και φιλοδοξίες θα την κάνουν για κάποιο καλό μαγαζί του εξωτερικού

Ο λόγος; Η ελλάδα δε φημίζεται για την παιδεία της. Έτσι απλά. Κανείς δε θα προτιμήσει να πληρώσει και να έρθει σε ένα Έλληνικό πανεπιστήμιο αντί να σπουδάσει σε ένα καλό μαγαζί στη Γαλλία ή στη Γερμανία ή στην Αγλλία.

Κανείς δε θα σπουδάσει σε ελληνικό δημόσιο μαγαζί γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι γνώσεις που θα του παράσχουν είναι 15ετίας, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος των σπουδών του δεν εξαρτάται από αυτόν και έχοντας στο νου του τους κομματικούς, επιχειρηματικούς και μασονικούς κύκλους που λυμαίνονται το χώρο.

Η ελλάδα έχει και θα έχει την παιδεία που της αξίζει, όσο αυτοί που επηρρεάζονται αρνητικά από αυτή την ξεφτίλα δεν αντιδρούν αλλά αντίθετα, επιθυμουν ενίσχυση του status quo. 

ρε φιλε χτυπησες καρδια!+1

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Στην Γερμανία και στην Αγγλία δεν υπάρχει θέμα καλού ή μη πανεπιστημίου.

Αναφορά στην ποιότητα (κατά κανόνα) σε αυτές τις χώρες γίνεται για σχολές και όχι πανεπιστήμια στο σύνολό τους . Θεωρώ ότι καλύτερο κριτήριο από την αξιολόγηση των σχολών από τμήματα HR «δυνατών» εταιριών για τις πιο "καλές" σχολές δεν υπάρχει. (όταν μας ενδιαφέρει η επαγγελματική βαρύτητα του πτυχίου και όχι η ακαδημαϊκή καριέρα).

Σύγκριση Γερμανικών και Βρετανικών πανεπιστημίων δεν είναι δυνατή. ʼσχετα μεταξύ τους συστήματα, ειδικά στον τομέα των πολυτεχνικών σχολών όπου η οδός για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι τελείως διαφορετικός στις δύο αυτές χώρες. Και οι 2 χώρες παρουσιάζουν tops and "pops" (πάντα σε επίπεδο σχολών). Και από τις 2 χώρες κάποια ιδρύματα και συγκεκριμένες σχολές αυτών είναι ζηλευτές και από τις δύο μεριές.

Απλά παραδείγματα: «Ivory» το Imperial αλλά δεν λέει τίποτα εάν κάνεις traffic? (κενές θέσεις σχεδόν κάθε χρόνο!) Απίστευτο πολυτεχνείο το Darmstadt, αλλά εάν θες να σπουδάσεις Χημικός Μηχανικός?.καλύτερα στη Fachhochschule (πανεπιστήμιο εφηρμοσμένων επιστημών) Darmstadt παρά στο πολυτεχνείο της ίδιας πόλης (υπό την αιγίδα της Hoechst).
(Πάντα με επαγγελματικά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά)

Δυνατά ιδιωτικά Γερμανικά πανεπιστήμια υπάρχουν μόνο στον τομέα των οικονομικών επιστημών και εντοπίζονται γεωγραφικά κυρίως στο Rhein-Main Gebiet (συνωστισμός Τραπεζικών Ιδρυμάτων κλπ). Μάλιστα, ο ρυθμός απορρόφησης των αποφοίτων από τα εν λόγω ιδρύματα είναι εξωπραγματικός, πλησιάζοντας και θυμίζοντας μοντέλα πέραν του Ατλαντικού, όπου πριν ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, έχεις conditional offers από δυνατούς εργοδότες.

Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα?.

Και κάτι ακόμη?.καλά πανεπιστήμια εξωτερικού, θεωρούνται στην Ελλάδα συνήθως αυτά που απλά είναι γνωστά επειδή εκεί σπουδάζουν πολλοί Έλληνες. Επίσης είναι κλασσικό στην Ελλάδα να "μετράει" το όνομα του πανεπιστημίου και όχι η φήμη της σχολής.... (Προβλήματα που τα έχουν λύσει ακόμη και οι  χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ)

Υπάρχουν σχολές (όχι πανεπιστήμια?επιμένω σε αυτό) στην Ευρώπη, συνήθως άγνωστες στην Ελλάδα, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ?αλλά μπορεί και να ισχύει το αντίθετο.

trixotos kavliaris

Μέλος
Εγγρ.
6 Νοε 2006
Like
2
Πόντοι
16
Φίλε Yorgos,

Συμφωνώ με τα παραπάνω.

Επίσης πολύ καλό ήταν και  το Technische Universität του Μονάχου. Προσωπικά εγώ δεν ήμπουν εκεί, αλλά φίλοι μου που σπουδάσαν εκεί μου έχουν πεί τα καλύτερα.

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Φίλε Yorgos,

Συμφωνώ με τα παραπάνω.

Επίσης πολύ καλό ήταν και  το Technische Universität του Μονάχου. Προσωπικά εγώ δεν ήμπουν εκεί, αλλά φίλοι μου που σπουδάσαν εκεί μου έχουν πεί τα καλύτερα.

Θα επιμείνω...εξαρτάται ποια σχολή....

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Δυστυχώς η όλη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο επικεντρώθηκε στο κλινικά νεκρό εδώ και χρόνια άρθρο 16 και όχι στον εκτελεστικό του νόμο..
Το ζήτημα δεν είναι ναι ή όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια..Αυτό το έχει λύση η πράξη (γνωστή και ως αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα) εδώ και χρόνια...Κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και προπτυχιακό (πχ Αλμπα και Ντηρή)..
Το ζήτημα είναι ποια μη κρατικά πανεπιστήμια θέλουμε, πώς θα λειτουργούν, ποιος θα τα ελέγχει και άλλα τέτοια..
Όσο μένει η κατάσταση αρύθμιστη μπορει ο κάθε ιδιοκτήτης ΙΙΕΚ με ένα franchise από πανεπιστήμια του κώλου, κυρίως από Αγγλία μεριά (πρώην αγγλικά ιεκ που η θάτσερ τα ανωτατοποίησε για να τα τσεπώνει από έλληνες, κύπριους και άραβες λεφτάδες) να το παίζει πρύτανης- και πολλοί το κάνουν ήδη...

Το πρόβλημα βέβαια στην Ελλάδα είναι ότι όποιες προϋποθέσεις και να τεθούν πάντοτε κάποιοι έξυπνοι θα βρουν τον τρόπο να τις παρακάμψουν...Και αυτό με κάνει αρκετά διστακτικό στο όλο θέμα των μη κρατικών αει...

Ναι λοιπόν στα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά σε ποια μη κρατικά πανεπιστήμια; Στις ιδιωτικές αρπαχτές (πχ αει δημοσιογραφίας με πρύτανη θέμο - μάκη και κοσμήτορα ψινάκη; ) ή σε μια σοβαρή προσπάθεια που είναι ζήτημα αν 3 ή τέσσερις φορείς μπορούν να συντηρήσουν και διατηρήσουν σε σοβαρό επίπεδο;

paykiller

Μέλος
Εγγρ.
24 Απρ 2006
Κριτικές
6
Like
0
Πόντοι
1
Καλα τα ιδωτικα πανεπιστημια.Γιατι να φευγει τοσο συναλαγμα?Γιατι τοσο αγχος για το παιδι που ειναι χιλιαδες χλμ μακρια?Τα ειδαμε και τα δημοσια που πηγαμε!!Επιπεδο καθηγητων,υποδομες,κομματικα ρουσφετια για να περασουμε μαθηματα,ελλεψη βασικων υλικων στα εργαστηρια κλπ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

dthanos

Μέλος
Εγγρ.
17 Οκτ 2006
Like
8
Πόντοι
1
Καλα τα ιδωτικα πανεπιστημια.Γιατι να φευγει τοσο συναλαγμα?Γιατι τοσο αγχος για το παιδι που ειναι χιλιαδες χλμ μακρια?Τα ειδαμε και τα δημοσια που πηγαμε!!Επιπεδο καθηγητων,υποδομες,κομματικα ρουσφετια για να περασουμε μαθηματα,ελλεψη βασικων υλικων στα εργαστηρια κλπ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

+1000

Μπας και αυξηθεί και ο ανταγωνισμός λίγο και μπας και φιλοτιμηθούν μερικοί "καθηγητάδες" και ασχοληθούν με αυτό για το οποίο πραγματικά πληρώνονται κι όχι για να κυνηγάνε επιδοτούμενα προγράμματα για αρπαχτές, ή για να πηδάνε φοιτητριούλες ή για να τα ξύνουν όλη μέρα (ή για να βάζουν φοιτητές τους να τους τα ξύνουν, γιατί βαριούνται μόνοι τους!!!)

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom