Mind αφού είσαι διαβασμένος άνθρωπος πρέπει να ξέρεις ότι η Στατιστική είναι περίεργη επιστήμη, για να εξάγεις ακριβή και συγκρίσιμα συμπεράσματα οι μεταβλητές και τα κριτήρια πρέπει να είναι τα ίδια. Πχ. στον πίνακα που έχεις βάλει για τις άλλες χώρες καταγράφεται η αντίστασή τους στους Γερμανούς, σε εμάς καταγράφεται κυρίως η αντίσταση στους Ιταλούς. Αν ήθελε να είναι ακριβής ο δημιουργός του πίνακα θα έπρεπε να καταγράφει τις ημέρες αντίστασης από την εισβολή των Γερμανών. Ακόμη και έτσι όμως πως προκύπτουν οι 219 μέρες ;
τα παραπάνω δεν τα γράφω για να απαξιώσω το τι κάναμε το ΄40, κάθε άλλο, απλά μου αρέσει να είμαι ακριβής και αφήνω κατά μέρος τις εντυπώσεις.
Mindreader δεν ξέρω γιατί σε κάλυψαν οι προλαλήσαντες αφού αμφότεροι μου απαντούν σε κάτι που δεν έθιξα καν δηλαδή τις συνθήκες και τα υπόλοιπα δεδομένα που ίσχυαν την εποχή της εκάστοτε εισβολής. Και δεν το έθιξα γιατί πολύ απλά ο πίνακας που έβαλες δεν λαμβάνει τίποτα από όλα αυτά υπόψιν.
αυτό που θέλω να πω και το ξαναγράφω πιο αναλυτικά είναι ότι αν χρησιμοποιείς ένα τέτοιο πίνακα που απλά καταγράφει ένα μόνο μέγεθος (τις ημέρες αντίστασης κάθε χώρας) χωρίς κανένα άλλο κριτήριο και αυτό το κάνεις για να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα: τη μαχητικότητα των τότε Ελλήνων και σε σύγκριση με τους άλλους λαούς τότε θα έπρεπε για να έχει κάποια ουσία το συμπέρασμα κατ' ελάχιστον να καταγράφει το ίδιο μέγεθος : την αντίσταση κάθε χώρας απέναντι στον ίδιο αντίπαλο . Αλλιώς η μόνη χρησιμότητα τέτοιων αριθμών (χωρίς άλλη πληροφορία) είναι για τις μάζες που θέλουν μόνο την ευκολία της εθνικής υπερηφάνειας χωρίς τις επώδυνες υποχρεώσεις που δημιουργούν τις προυποθέσεις για τέτοια αποτελέσματα.
maik_mk και stokadoura επί της ουσίας δεν διαφωνώ σε αυτά που γράψατε, απλά είναι δεδομένα για μια άλλη συζήτηση ή αλλιώς έναν άλλο πίνακα που θα λάμβανε υπόψιν όλα τα επί μέρους κριτήρια.
Πιστεύετε πχ. ότι αν στην Πωλωνία είχε επιτεθεί η Ιταλία ο πόλεμος θα κρατούσε 30 ημέρες;
Εντάξει πάμε λοιπόν να το εξετάσουμε με αριθμητικά στοιχεία.
Ο πίνακας αναφέρει 219 ημέρες αντίστασης. Η ερώτησή σου είναι το πως προκύπτει το νούμερο.
Ας δούμε την αντίσταση στον φασισμό συνολικά.
Η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλαδα στις 28 Οκτωβριου του 1940.
Η Ελλάδα κατελήφθη οριστικά με την κατάληψη της Κρήτης που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου του 1941.
Αυτό το χρονικό διάστημα 219 ημέρες είναι. Μέτρησέ το αν θέλεις.
Τώρα αν θέλει κάποιος να έχει ΄΄μαθηματική'' αυστηρότητα μπορεί να ισχυριστεί πολλά όπως:
Πρώτον: Οτι δεν μπορείς να δεις προσθετικά την αντίσταση απέναντι σε Ιταλούς και Γερμανούς, μια και η πολεμική ισχύς των δυο επιτιθεμένων είναι άλλης τάξης μεγέθους.
Η απάντηση είναι ότι οι πολεμικές δυνατότητες και των δυο ήταν πολύ ισχυρότερες απο τις περιορισμένες δυνατότητες της Ελλάδας. Πέραν του γεγονότος ότι σε κάποια χρονική περίοδο ( έστω μικρή )η Ελλάδα είχε διμέτωπο και με την Ιταλία και την Γερμανία.
Δεύτερον. Οτι το γεωγραφικό ανάγλυφο της Πίνδου έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στον αμυνόμενο δηλαδή στην Ελλάδα.
και πολλά άλλα που δεν έχουμε το χώρο για να παραθέσουμε εδώ.
Το γεγονός όμως ότι μόνο στην Κρήτη χρειαστηκαν κάτι λιγότερο απο ένα μήνα οι Ναζί για να την καταλάβουν με πολύ μεγάλες απώλειες δείχνει κάτι.
Αυτό που από την αρχή του thread υποστήριζα.
Οτι οι παππούδες μας δεν ήταν Κότες !!!
Για το τί κάνουμε σήμερα εμείς σε παραπέμπω στην καθημερινότητα των παραβιάσεων και των ''ψυχραιμων'' δικών μας αντιδράσεων που μοιραία κάποτε θα καταλήξουν σε κάποια νεα ΙΜΙΑ στην ήπια εκδοχή τους, η σε μια Νεα Κύπρο στην άσχημη εκδοχή τους.
Και - όλως τυχαίως - στις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί της κακομεταχείρισης των προσφύγων απο την Ελλάδα, προστίθενται οι μόλις σημερινές δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου όπου δηλώνει ''αλληλεγγύη'' στα ''αδέρφια'' του τους μουσουλμάνους πρόσφυγες που περνάνε στα νησία μας. Τι φιλέσπλαχνοι και ευαίσθητοι ρε παιδί μου οι Τούρκοι ??? Οι Τούρκοι που έχουν αναγάγει τη γενοκτονία σε εθνικό σπόρ.
Τώρα το αν θέλουμε εμείς να κάνουμε τους στρουθοκάμηλους, στο πλαίσιο μιας ''ψύχραιμης σωφροσύνης'' η όχι είναι δικό μας θέμα.
Ξέρεις και οι στρουθοκάμηλοι πτηνά είναι και μάλιστα μεγάλα.
Κάτι σαν μεγάλες Κότες δηλαδή !!
ΕΛπίζω τώρα να σου απάντησα !!