Όταν γυμνάζεται ένας μυς ταυτόχρονα «γυμνάζεται» και δυναμώνει και ο τένοντας με χαμηλότερο ρυθμό βέβαια από τον μυ. Ο τρόπος που δυναμώνει ο τένοντας είναι με την παραγωγή κολαγόνου που είναι και το κύριο συστατικό του. Όσο περνάνε τα χρόνια οι τένοντες σκληραίνουν και γίνονται λιγότερο ανθεκτικοί.
Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του τένοντα κυρίως μετά από τραυματισμούς. Έχω προσωπική εμπειρία από ολική ρήξη αχίλλειου. Η λογική είναι να φορτίζεται ο τένοντας από διάφορες γωνίες.
Διαφωνω ριζικα. Ο τενοντας οντως αποτελειται από κολαγονο, που το ειδες όμως ότι η γυμναστικη αυξανει το κολαγονο? Δε συνδεεται καθολου με τη γυμναστικη αυτο.
Ο μυς δυναμωνει και αυξανεται με τη γυμναστικη λογω της καταστροφης μυικων ινων και δημιουργιας νεων και περισσοτερων για να ανταπεξελθει στο σοκ της καταπονησης.
Το κολαγονο ειναι συγκεκριμενη πρωτεινη και παραγεται απο τους ινοβλαστες. Ουδεμια σχεση εχει με εκγυμναση παρα μονο με προσληψη ειτε μεσω τροφων που περιεχουν τις βιταμινες αμινοξεα μπλα μπλα που θελει για να δομηθει, ειτε με προσληψη ετοιμου κολαγονου (αυτό δεν εχει τοσο τρανο αποτελεσμα στους τενοντες αλλιως θα ειχαμε βρει…την υγεια μας).
Τελος οι ασκησεις μετα από τραυματισμους που αναφερεις δεν εχουν να κανουν με την ενδυναμωση του τενοντα αλλα με την επαναφορα της ελαστικοτητας του με ειδικη φυσιοθεραπεια. καθως για να σου δωσω να καταλαβεις είναι σαν να σπασεις ένα λαστιχο και μετα να το κολλησεις με κολα. Το λαστιχο θα λειτουργει αλλα δε θα είναι το ιδιο ελαστικο όπως πριν.
Αρκετοι bodybuilders παθαινουν θλαση και ρηξη τενοντα σε μυικες ομαδες επειδη ακριβως η αναπτυξη του μυ δε συνοδευεται από την αναπτυξη του τενοντα. Και αυτό υπο κανονικες συνθηκες δε θα συνεβαινε, αλλα ο πουσαρισμενος μυς με…αφυσικα μεσα, σηκωνει περισσοτερα κιλα από οσα αντεχει ο τενοντας, εαν εχει χασει και την ελαστικοτητα του.
Και μετα κρακ.