Ότι η ελληνική παιδεία περνάει κρίση είναι γεγονός. Το θέμα είναι γιατί; Τι φταίει; Είναι εύκολο να το αναλύσουμε με μερικά μηνύματα στο φόρουμ αυτό; Και αν ακόμα βρούμε τις πραγματικές αιτίες -πράγμα αδύνατο χωρίς πραγματική έρευνα- τι θα γίνει; θα αλλάξει τίποτα από αυτό εδώ το φόρουμ; Αν καταλαβαίνετε, στην πολιτική βούληση και τον σωστό σχεδιασμό το πηγαίνω. Γιατί το να βάλεις ένα θέμα τόσο τεράστιο και πολύπλευρο στις διαστάσεις του με τον γενικό τίτλο greek school και μετά να αφορίζει γενικόλογα ο καθένας το σύστημα, δε λέει και τίποτα. Μπορώ να πω διάφορα για το θέμα, αλλά αλήθεια είναι τόσο πολύπλευρο που και μόνο που σκέφτομαι να αρχίσουμε σοβαρή συζήτηση, νομίζω ότι θα χρειαστεί να κολλήσουμε στο πληκτρολόγιο και δεν θα το ήθελα, τουλάχιστον τώρα. Μπορεί αυτά που λέω να ακούγονται ως υπεκφυγές, αλλά σίγουρα δεν είναι.
Εμένα όμως με πείραξε αυτό το ύφος και τα στερεότυπα του τύπου "η νέα γενιά είναι άχρηστη", το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι άχρηστο, η χώρα είναι άχρηστη, οι Έλληνες είναι άχρηστοι κλπ. Αυτά βέβαια τα ξέρω και τα ζω. Είναι πολύ συνηθισμένα στους μετανάστες και όχι μόνο τους Έλληνες. Όπως πολύ συνηθισμένα είναι και τα αντίστροφα. Όταν βρίσκονται μεταξύ τους οι μετανάστες, από τη μια να διαμαρτύρονται για τη χώρα τους και αμετά από λίγο να λένε για το πόσο μαλάκες είναι οι Γερμανοί, ας πούμε και πόσο πιο έξυπνοι είναι αυτοί, αλλά η άτιμη η τύχη και οι άχρηστοι που έμειναν στην Ελλάδα πίσω και κατάντησαν τη χώρα έτσι, τους κόβουν τα φτερά. Φυσικό είναι αυτό βέβαια, γιατί στην ουσία είναι έξω και από τις δύο χώρες και βλέπουν τα πράγματα απ' έξω. Το ίδιο κάνει και η κάθε γενιά που βλέπει απ' έξω την επόμενη και κάνει μια "ελαφρά τη καρδία" κριτική γι' αυτήν.
Οπότε, για να ολοκληρώσω, μήπως παρουσιάζετε και τα δύο συμπτώματα των μεσήλικων Ελλήνων μεταναστών κύριε Athens, με αποτέλεσμα να θυμώνω μαζί σας, μιας και τα ζω δίπλα μου όλα αυτά που σας περιγράφω;
ίσως ... αλλά συνεχίζω να επιμένω στους αρχικούς ισχυρισμούς μου ...
και πραγματικά δεν πιστευω οτι μέσα απο μια τοσο επιφανειακή και ανώνυμη συζήτηση μπορεί να προκύψει κατι ευρύτερα θετικό. Απλες διαπιστωσεις γίνονται αποδεκτές η μη απο την ομήγυρη ...
Ακόμη να προσθέσω οτι δεν είμαι αισιόδοξος οτι κατι μπορεί να αλλάξει προς το θετικότερο στο προσεχές μέλλον.
Το παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι που πλησιάζει θα νεκρώσει τα πάντα. Απο την άλλη ισως μια τετοια εκρηκτικά αρνητική κατάσταση ισως ανατρέψει απροσδόκητα την κρατούσα πραγματικότητα σε πολλους τομεις .... ίσως ...