Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το είδος του μελιού. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος παρασκευής. Το καλύτερο είναι να βρείτε κάποιον παραγωγό που βγάζει περιορισμένες ποσότητες και δείχνει ότι αγαπάει αυτό που κάνει.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική ιδιότητα και αποδεικνύει την αγνότητά του. Κοινώς, το μέλι πρέπει να παγώνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Θυμάμαι ως φοιτητής πήγαινα στη λαϊκή και έβλεπα παραγωγό μελιού και το πρώτο πράγμα που ρωτούσα είναι αν παγώνει το μέλι του. Μου έλεγε ότι δεν παγώνει και ενώ θεωρούσε ότι η απάντηση του θα με έκανε να το αγοράσω τότε του έλεγα πως το μέλι πρέπει να παγώνει και μετά μου τα γύριζε. Όσοι μου έλεγαν ότι παγώνει τότε αγόραζα.
Επίσης, το μέλι από τα σούπερ μάρκετ δεν τα εμπιστεύομαι γιατί ξέρω ότι φτιάχνουν μεγάλες ποσότητες και κυρίως δεν θα τα δεις ποτέ να παγώνουν.
Τέλος, δύο τρόποι για να διαπιστώσεις από μόνος σου ότι το μέλι που αγόρασες είναι καλό είναι:
1. Παίρνεις μια γεμάτη κουταλιά μέλι και την αφήνεις να πέσει πάνω από ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Αν το μέλι πέσει στον πάτο του ποτηριού είναι καλό.
2. Παίρνεις επίσης μια γεμάτη κουταλιά μέλι και την υψώνεις πάνω από ένα ποτήρι άδειο (ή γεμάτο με νερό δεν έχει σημασία). Αν όσο την υψώνεις όλο και περισσότερο το μέλι συνεχίζει να πέφτει με συνεχή ροή (σαν μια λεπτή κλωστή) χωρίς να διακόπτεται τότε είναι καλό. Φυσικά το μέλι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μην έχει φτάσει ακόμα στην κρυστάλλωση.