Φερομόνη
Φερομόνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από ένα άνθρωπο και προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση ή μεταδίδει κάποιο μύνημα σε ένα άλλο άτομο του ίδιου είδους. Υπάρχουν φερομόνες σεξουαλικές και άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ατόμων. Η ύπαρξη και χρήση τους έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και αποδειχθεί.
Ο όρος "φερομόνη" προτάθηκε απο τους Peter Karlson και Adolf Butenandt το 1959, και προέρχεται ετοιμολογικά απο τις Ελληνικές λέξεις "φέρειν" (η μεταφορά) και "ορμόνη" (το ερέθισμα, η διέγερση).
Έχει αποδειχθεί ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εκκρίνουν φερομόνες, πτητικές ουσίες οι οποίες αναδίνονται από τους πόρους της επιδερμίδας και χρησιμεύουν για να ελκύουν το αντίθετο φύλο.
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν λαμβάνει ένα οσφρητικό σήμα αυτού του τύπου; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα, η περιοχή του εγκεφάλου που παίζει αποφασιστικό ρόλο στη συναισθηματική μας συμπεριφορά. Είναι η υπόθεση της «σεξουαλικής μύτης», μια περιοχή πίσω από τη μύτη μας που συλλαμβάνει τις φερομόνες και στέλνει σήμα στους οσφρητικούς βολβούς του μεταιχμιακού συστήματος.