Νέα

Ερωτηση για λογιστες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα kosamf
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 26
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Λοιπον, για να τελειωνουμε, μπορει ενα τζιμανι να μου απαριθμησει ΟΛΕΣ τις σχολες που βγαζουν αποφοιτους με δικαιωμα υπογραφης απεριοριστων ισολογισμων (δηλαδη, Α' Ταξεως Λογιστες)?

Ειμαι λιγο τσαντισμενος, γιατι σε ολο το γαμο-ιντερνετ της γαμο-Ελλαδας δεν υπαρχει μια λιστα  :headbang:

fantaros25

Μέλος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2008
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
16
γιατι δεν υπαρχει καμια... με τα χρονια περνεις δικαιωμα Α Ταξης... ολοι απο Γ ξεκιναμε...

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
γιατι δεν υπαρχει καμια... με τα χρονια περνεις δικαιωμα Α Ταξης... ολοι απο Γ ξεκιναμε...

Οχι ρε φιλε
Δεν παει ετσι

Το Α το παιρνει μονο το/τα σχετικα ΤΕΙ, + καποια ΑΕΙ, τα οποια ομως ΔΕΝ αναφερονται ξεκαθαρα (ο νομος λεει "οικονομικου προσανατολισμου")

fantaros25

Μέλος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2008
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
16
μηπως μπερδευεις τα Βιβλία Α΄  ταξης με τους λογιστές Α Τάξης...?  γιατι ειναι αντίστροφη η λογική...

διαβασε εδώ

κατευθειαν Α ταξης λογιστής δε βγαίνεις απο πουθενα...

Νίπλης

Ανώτατος
Εγγρ.
4 Απρ 2013
Like
75.578
Πόντοι
12.756
μηπως μπερδευεις τα Βιβλία Α΄  ταξης με τους λογιστές Α Τάξης...?  γιατι ειναι αντίστροφη η λογική...

διαβασε εδώ

κατευθειαν Α ταξης λογιστής δε βγαίνεις απο πουθενα...

σωστος ο τυπος , και το london scool of economics να τελειωσεις Α ταξης λογιστης δεν εισαι .

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
Εγω λεω για λογιστη Α' Ταξης- το ανωτατο
Οπως θα ειδες, αναφερει καποιες συγκεκριμενες σχολες
Αναφερει βεβαια, κι εναν κωλονομο, που αμα πατησεις πανω στο λινκ, σε πεταει σε γιατρους, μαιευτηρες και αρχιτεκτονες κλπ

Γι' αυτο σου λεω, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφερονται οι σχολες 1,2,3 κλπ...
Αλλα περιγραφονται ως "οικονομικης κατευθυνσης"!

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
σωστος ο τυπος , και το london scool of economics να τελειωσεις Α ταξης λογιστης δεν εισαι .

Ωραια, εγω δεν ειπα πως εισαι
Απλα, ειπα πως αμα τελειωσεις ΤΕΙ διαχειρισης υδατινων πορων δεν θα ΓΙΝΕΙΣ ποτε
Ενω αμα τελειωσεις london school of economics σιγουρα υπαρχει μια διαδικασια που σου επιτρεπει να γινεις (χωρις να την ξερω)

redmanftw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2012
Κριτικές
10
Like
96
Πόντοι
376
Ωραια, εγω δεν ειπα πως εισαι
Απλα, ειπα πως αμα τελειωσεις ΤΕΙ διαχειρισης υδατινων πορων δεν θα ΓΙΝΕΙΣ ποτε
Ενω αμα τελειωσεις london school of economics σιγουρα υπαρχει μια διαδικασια που σου επιτρεπει να γινεις (χωρις να την ξερω)
αυτο εννοειται

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537

Εδω εχουν καταγραψει ολες τις σχολες που σε στελνουν στο Επιμελητηριο (μαζι με πληροφορικες, στατιστικα κλπ... δηλαδη ΓΤΠ κατασταση), αλλα και παλι δεν διευκρινιζουν αν ΟΛΕΣ αυτες παιρνουν δικαιωμα
Απ' ο,τι καταλαβα, μαλλον παιρνουν, γιατι ο νομος λεει "οικονομικες σχολες", και το Επιμελητηριο της αναφερει πανω-πανω ως "οικονομικες".

Αλλα, και παλι, εσεις θα παιρνατε εναν πληροφορικαριο του Παπει να σας κρατησει τα βιβλια, αν ησασταν πχ η Χαλυβουργικη?
Δηλαδη, δεν τα καταλαβαινω αυτα τα πραματα

redmanftw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2012
Κριτικές
10
Like
96
Πόντοι
376
δινεις πανελληνιες τυπε και ρωτας για το μηχανογραφικο;

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
δινεις πανελληνιες τυπε και ρωτας για το μηχανογραφικο;

Οχι ρε, εγω ειμαι αιωνιος φοιτητης τμηματος που σιγουρα υπογραφει ο,τι ισολογισμο θες (αρκει να τελειωσω καποτε)
Απλα, ειχαμε πιασει κουβεντα σημερα μ' εναν φιλο, για εναν κοινο μας γνωστο, που ισχυριζεται πως θα γινει ορκωτος λογιστης εχοντας τελειωσει ΟΔΕ Παπει. Εγω αμφισβητουσα πως μπορει να γινει λογιστης Α' Ταξης.
Αυτο

redmanftw

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
15 Ιαν 2012
Κριτικές
10
Like
96
Πόντοι
376
Οχι ρε, εγω ειμαι αιωνιος φοιτητης τμηματος που σιγουρα υπογραφει ο,τι ισολογισμο θες (αρκει να τελειωσω καποτε)
Απλα, ειχαμε πιασει κουβεντα σημερα μ' εναν φιλο, για εναν κοινο μας γνωστο, που ισχυριζεται πως θα γινει ορκωτος λογιστης εχοντας τελειωσει ΟΔΕ Παπει. Εγω αμφισβητουσα πως μπορει να γινει λογιστης Α' Ταξης.
Αυτο
καλη φαση τυπε θα τελειωσεις ποτε;

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
καλη φαση τυπε θα τελειωσεις ποτε;

Δεν ξερω. Γενικα, σε καποια αλλα πραγματα ειμαι πολυ καλυτερος, αλλα ισως αναγκαστω να κανω τετοιες κωλοδουλειες για να επιζησω σ' αυτη την κωλοκοινωνια αυτης της κωλοχωρας
Τι να γινει? Καθεις κι η μοιρα του

fantaros25

Μέλος
Εγγρ.
17 Ιουλ 2008
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
16
κακως τον αμφισβητουσες... για να γινεις ορκωτος λογιστης πρεπει να γραφτεις στο Σωμα Ορκωτων, και για να γραφτεις εκει
πρεπει να γραφτεις στο οικ. επιμελητηριο. οποτε ναι, μπορει να γινει και τα δυο... και μαλιστα Α ταξης φτανουν 5 χρονια δουλειας

OP
OP
K

kosamf

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Δεκ 2009
Κριτικές
25
Like
1.915
Πόντοι
2.537
κακως τον αμφισβητουσες... για να γινεις ορκωτος λογιστης πρεπει να γραφτεις στο Σωμα Ορκωτων, και για να γραφτεις εκει
πρεπει να γραφτεις στο οικ. επιμελητηριο. οποτε ναι, μπορει να γινει και τα δυο... και μαλιστα Α ταξης φτανουν 5 χρονια δουλειας

ΟΚ, για το ΟΔΕ
Ισχυει το ιδιο και για την... Πληροφορικη Παπει??
Αυτο ειναι που μου κανει τρελη εντυπωση

samsung

Μέλος
Εγγρ.
24 Σεπ 2006
Κριτικές
4
Like
8
Πόντοι
16
Να ρωτάτε τους παλιούς, ρε, για τέτοια πράματα!

ΔΙΨΗΦΙΟΣ αριθμός μέλους στο Ο.Ε.Ε. !!!

Συνημμένα

• oeem.jpg
    oeem.jpg
    177,3 KB · Εμφανίσεις: 42
Εγγρ.
17 Μαΐ 2013
Κριτικές
3
Like
16
Πόντοι
16
Και από τη βιομηχανικής του ΠΑΠΕΙ μπορείς να γίνεις Α λογιστής.

ούτε εγώ έχω καταλάβει το γιατί.  :huh: :huh: :think:

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Αυτο

κατ αρχήν δεν υπάρχει πλέον ορκωτός λογιστής αλλά ορκωτός ελεγκτής...

δεύτερον ο ορκωτός ελεγκτής υπογράφει τον ισολογισμό σαν ελεγκτής του και όχι σαν συντάκτης του

τρίτον για να γίνεις ορκωτός ελεγκτής (ακόμη και στο ελληνικό Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών) απαιτείται τουλάχιστον μια επταετία με ενδιάμεσες εξετάσεις.. το ΣΟΕ δεν δέχεται για υποψήφιους αποφοίτους άλλων σχολών πλην μόνον οικονομικών ενώ τα ξένα επαγγελματικά σωματεία δέχονται (για παράδειγμα εγώ έχω πτυχίο Μαθηματικού και είμαι fellow Institute of Chartered Accountant England and Wales) και τα της Ευρωπαικής Ενωσης αναγνωρίζονται ως ισότιμα στην Ελλάδα (δηλαδή γράφονται ως μέλη του ΣΟΕ)...

αν είσαι μέλος του ΣΟΕ στην βαθμίδα του ορκωτού τότε είναι και σαν να έχεις πτυχίο Α! Τάξης

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
γκουγκλ ιζ γιουρ φρενντ

ενας νομος τα καθοριζει όλα αυτά Ν. 2515/97.

Οι λογιστές με βάση το πτυχίο τους κατατάσσονται σε 4 τάξεις:

Η άδεια Δ ' τάξης είναι για βιβλία αγορών και εσόδων - εξόδων μέχρι 25 εκ. δρχ.
Η Γ' τάξη τηρεί βιβλία Α ' & Β ' κατηγορίας.
Η Β ' τάξη τηρεί βιβλία Α ' & Β ' & Γ ' κατηγορίας με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 420 εκ. δρχ.
Η Α ' τάξη τηρεί όλα τα βιβλία όλων των τάξεων ανεξάρτητα ορίου ακαθαρίστων εσόδων .
Με βάση αυτή την διάκριση:
Οι απόφοιτοι Γυμνασίου χρειάζονται συνολικά 17 χρόνια για την άδεια Γ' τάξης. Οι απόφοιτοι επαγγελματικού & πολυκλαδικού Λυκείου15 χρόνια για την Γ' τάξη. Οι απόφοιτοι Ι.E.Κ & μακροχρόνιων σχολών των ΕΛΚΕΠΑ 13 χρόνια για Γ' τάξη.
'Όλοι αυτοί σταματάνε στη Γ ' τάξη και δεν εξελίσσονται.
Οι πτυχιούχοι Διοίκησης & οικονομίας, Εμπορίας & διαφήμισης, Τουριστικών επιχειρήσεων των Τ.Ε.I  χρειάζονται 7 χρόνια για άδεια Β ' τάξης. Στη Β 'τάξη προάγονται μετά από εξετάσεις επί πληρωμή στο Ο.Ε.Ε και αφού παραμείνουν υποχρεωτικά στη Γ' τάξη 3 χρόνια.
Οι απόφοιτοι των Τ.Ε.I του τμήματος Λογιστικής αφού καθίσουν 2 χρόνια σαν βοηθοί χωρίς κανένα δικαίωμα ούτε στο να κρατήσουν βιβλία β 'κατηγορίας (εσόδων - εξόδων) παίρνουν άδεια Γ' τάξης (Βιβλία α'& β' κατηγορίας). Μετά από παραμονή 3 χρόνων στη Γ' τάξη, δίνουν εξετάσεις για να περάσουν στη Β 'τάξη. Ύστερα από παραμονή 8 χρόνων στη Β ' τάξη δίνουν εξετάσεις για να πάρουν την άδεια Α ' τάξης και έτσι να ασκήσουν επιτέλους αυτό που σπούδασαν.
Οι απόφοιτοι των Α.Ε.I ξεκινάνε από την Γ΄ τάξη και μετά από 3 χρόνια δίνουν εξετάσεις για την Β' τάξη. Αφού καθίσουν 4 χρόνια στη Β 'τάξη, δίνουν εξετάσεις για να πάρουν την άδεια Α 'τάξης και να ασκήσουν επιτέλους αυτό που σπούδασαν επί 4 χρόνια στο πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα ίσχυαν τα εξής: Ισολογισμό & λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης υπογράφουν οι πτυχιούχοι των Α.Ε.I & Τ.Ε.I μετά από 5ετή προϋπηρεσία. Ενώ οι πτυχιούχοι Διοίκησης & οικονομίας, εμπορίας & διαφήμισης, Τουριστικών επιχειρήσεων των Τ.Ε.I υπογράφουν μέχρι 350 εκ. μετά από 10 έτη προϋπηρεσία, κανείς όμως δεν τους εμπόδιζε να ασκούνται στα βιβλία αυτά μέχρι να αποκτήσουν το δικαίωμα υπογραφής.
Είναι ολοφάνερο το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και η αδικία που διαγράφεται. Χιλιάδες λογιστές δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν. Εάν δε, υπολογιστεί και το υψηλό επίπεδο ανεργίας στον κλάδο, τα χρόνια αυτά της αναμονής μέχρι την Α 'τάξη, μπορεί να διπλασιαστούν ή και να πολλαπλασιαστούν .
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με τη πιστή εφαρμογή του νόμου κατά γράμμα, μια επιχείρηση που έχει τζίρο πάνω από 500 εκ. και οργανωμένο λογιστήριο με 15 άτομα, πρέπει όλοι αυτοί να έχουν άδεια Α' τάξης για να μπορούν να δουλέψουν σ' αυτό.

Με την πιστή τήρηση του νόμου:
Όποιος, δεν έχει την ανάλογη άδεια δε μπορεί να δουλέψει σε άλλη κατηγορία ούτε σαν βοηθός.  Ένας των Α.Ε.I που έχει άδεια Γ' τάξης δεν μπορεί να  ασχοληθεί ούτε σαν ο βοηθός λογιστή Β' τάξης πολύ περισσότερο Α' τάξης .

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom