Την έχω ήδη σκεφτεί αυτή τη δυσκολία που λες (υπηρεσίες κλπ), όταν είχαμε κάνει ανάλογη συζήτηση με τον @urlauberΔεν έχει σχέση με τη δουλειά μου το πού θα μείνω.
Μιλάω καθαρά για το πώς επιβιώνεις σε μια ξένη χώρα.
Και έχω πάει 3 φορές στην Ισπανία και είναι άθλιοι με τα Αγγλικά. Ακόμα και σε τουριστικά μέρη είχα βρει μαγαζιά που δε μίλαγαν αγγλικά.
Άντε τώρα να θες να βγάλεις άκρη με δημόσιες υπηρεσίες, εφορία, τράπεζες κλπ.
Πολλοί δεν τα σκέφτονται αυτά, αλλά αν δε μιλάς τη ντόπια γλώσσα είναι μεγάλο πακέτο όταν πας να μείνεις εκεί.
Θες κάποιον να σε βοηθήσει στην αρχή κι αυτός μπορεί να είναι μία nomad community, το ελληνικό προξενείο, ένα γραφείο εγκατάστασης ξένων κλπ. Δεν είναι μόνο η γλώσσα, αλλά και η ιδιαιτερότητα των διαδικασιών που μπορεί να έχει μία χώρα. Δεν είναι όμως καθημερινό πρόβλημα αυτό.
Καθημερινό πρόβλημα θα ήταν αν είχε καμμιά δύσκολη γλώσσα σαν τα ουγγρικά, όπου θα υπήρχε ένας μόνιμος τοίχος ανάμεσα σε σένα και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εδώ σε ένα μήνα θα μπορείς να μιλάς άνετα με τον κόσμο, αν έχεις μάθει τα ισπανικά από πριν σε κάποια πλατφόρμα πχ όπως το Duolingo Η μόνη δυσκολία που έχω να τους καταλάβω είναι όταν είμαι σε παρέα κι αρχίσουν να μιλάνε όλοι μαζί και πάει η γλώσσα τους ροδάνι. Αλλιώς είναι πολύ εύκολη γλώσσα.
Τέσπα, το θέμα είναι να κρίνεις συγκριτικά, πχ στην Ισπανία μπορεί να έχεις τη γλώσσα, αλλά στην Ολλανδία έχεις τον καιρό κι αλλού κάτι άλλο. Κρίνοντας ΣΥΝΟΛΙΚΑ πολλούς παράγοντες θα πάρεις την απόφασή σου.