Για να μιλήσουμε λίγο με παραδείγματα, για να ξέρουμε τι λέμε:
Εγώ έχω υποβάλλει δύο φορολογικές δηλώσεις ως άνεργος και πάω για την τρίτη. Στην πρώτη, δεν υπήρχαν τα τεκμήρια. Το εκκαθαριστικό μου, ήταν ένα κατάλευκο χαρτί και φυσικά, δεν χρεώθηκα ούτε μισό ευρώ. Στη δεύτερη, την περσινή, μπήκαν τα τεκμήρια, τεκμήριο διαβίωσης, συν τεκμήρια δύο παμπάλαιων μικρομεσαίων αυτοκινήτων, δεκαετίας του ΄90(το δεύτερο είναι το παλιό οικογενειακό αμάξι και το έχω στο χωριό), αποτέλεσμα 400 ευρώ φόρος εισοδήματος, μόνο επάνω στα τεκμήρια. Από το 0 (μηδέν), με πήγανε στα 400!!
Η μητέρα μου που της κάνω τη φορολογική δήλωση, με σύνταξη χηρείας, της πλάκας και ένα νοίκι 270 ευρώ που το παίρνει στη χάση και στη φέξη, επί πολλά συνεχή χρόνια πλήρωνε 130, 140 ευρώ φόρο εισοδήματος. Πόσο της ήρθε πέρσι, με τα ίδια δεδομένα (δεν έγινε λάθος): 1100 ευρώ!
Εννοείται δεν έχουμε πληρώσει ούτε μισό ευρώ, γιατί απλά δεν έχουμε (και δεν έπαιξε και το "χόμπυ" για μένα, ούτε μία φορά, αφότου μου ήρθε το εκκαθαριστικό).
Μετά βίας και από οικονομίες, πληρώνουμε τουλάχιστον το χαράτσι, το οποίο είναι 650 ευρώ, για ένα σπίτι 40 χρόνων, αλλά με αντικειμενική τιμή ζώνης 1700 ευρώ το τετραγωνικό (98 τετραγωνικά). Δε μένω στο Κολωνάκι, μένω σε γειτονιά του Πειραιά (όχι παραλία, καμία σχέση με παραλιακή περιοχή ή Προφήτη Ηλία κλπ).
Σημείωση: θα πέσουν μπινελίκια σε όσους αρχίσουν ειρωνείες, ότι είμαι φοροφυγάς και τέτοια...