Ακόμη μία απόδειξη ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την μόρφωση και ότι το ακριβότερο σχολείο της Ελλάδας δεν προσφέρει αναγκαστικά την καλλίτερη εκπαίδευση.
Διότι αν ο άριστος μαθητής δεν γνωρίζει την έννοια του πλεονασμού (εκτός και αν θέλει να κάνει σαφή διαφοροποίηση με τα alter ego - κλώνους του που μάλλον δεν θα πήγαν στο ίδιο σχολείο), αλλοίμονο μας για το συντακτικό ή την γραμματική που έμαθαν οι υπόλοιποι απόφοιτοι.
Οπότε μάλλον είναι δικαιολογημένοι οι άριστοι όταν μιλάνε για έννοες όπως η φτώχεια με τέτοια επχειρήματα:
Διότι δεν διδάχθηκαν βασικά οικονομικά ή στατιστική για να είναι σε θέση να κατανοήσουν το πώς ορίζεται η φτώχεια όπως την εννοεί η Eurostat και αναγκαστικά και η ΕΣΥΕ (60% του διάμεσου του ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος).
Και βέβαια θα πρέπει να ξέρει κανένας για το πώς μετριούνται τα μεγέθη, σε ποια νούμερα στηρίζονται τα αποτελέσματα, πως γίνεται η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ , αν μετριέται η μαύρη εργασία , τις έννοιες της απόλυτης και σχετικής φτώχειας, δείκτες Gini και άλλα πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα.
Εγώ θα παραμείνω σε μία μελέτη του ΕΚΚΕ με στοιχεία του 2004 η οποία στηρίζεται σε δειγματοληπτική έρευνα και η οποία θεωρείται κλασσική στο είδος της.
Όπου βέβαια οι ερευνητές ρώτησαν και μερικές σωστές ερωτήσεις και είχαμε ορισμένα άκρως διαφωτιστικά αποτελέσματα. Όπως αυτό:
Από την άλλη όμως, το 64% των φτωχών μένει σε μονοκατοικίες, το 96% έχει σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και έγχρωμη τηλεόραση, ένας στους δύο έχει αυτοκίνητο, το 80% διαθέτει πλυντήριο ρούχων και το 13% προσωπικό υπολογιστή.
Οπότε χωράει πολύ συζήτηση για το τι είναι φτωχός στην Ελλάδα . Και βέβαια αν στο Κορωπί και τα Σπάτα ζούνε σε παράγκες.
Εγώ πάντως γελάω όταν βλέπω τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ για τα δηλωθέντα εισοδήματα και βλέπω τι δηλώσανε στις φορολογικές τους δηλώσεις στην Ζάκυνθο, στο Ηράκλειο ή στις Νότιες Κυκλάδες και τι στο Υπόλοιπο Αττικής.
Θα σου απαντήσω σοβαρά γιατί απαντάς και σοβαρά.
Κλώνο δεν είχα δεν εχω και ούτε θα αποκτήσω. Το εάν ένας μαλάκας άρρωστος με την παρτη μου θεωρεί ότι είμαι κλώνος επειδή ποστάρω από το νικ της κοπελιάς μου σε έχω για πιό έξυπνο, οπότε δεν έχει λόγο να το συνεχίσουμε.
Για τα λοιπά θα παραθέσω και στοιχεία (απ΄το ΕΚΚΕ που σ αρέσει), αλλά και αυτό που βλέπω κάθε μέρα στο δρόμο. Οι συνταξιούχοι υποφέρουν, οι φοιτητές το ίδιο μαζί και οι γονείς τους, οι νέοι κάνουν συμβάσεις της πλάκας για 700 ευρώ, οι καλοί επιστήμονες στην πλειοψηφία τους παίρνουν τον πούλο για όξω και οι αγρότες φυτοζωούν τυλιγμένοι στη απαξίωση των ελληνικών προιόντων λόγω Ευρώ και μέτρων της ΕΕ.
Εχω ζήσει για σύντομα χρονικά διατήματα σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Αμερική και η ποιότητα ζωής είναι ασύγκριτη.
Εάν λοιπόν εσύ θεωρείς ότι σε χώρα
1.
όπου όλες οι βιοτεχνίες έχουν κλείσει και έχουν μεταναστεύσει σε φτηνές βαλκανικές χώρες,
2.
όπου οι μεγάλες βιομηχανίες (πχ γάλακτος) και τράπεζες έχουν όλες περιέλθει σε χέρια ξένων
3.
όπου το μισό ελληνικό χρηματιστήριο ελέγχεται από ξένα κεφάλαια
4.
οπου το 70% των ελληνικών νοικοκυριών ζει με δανεικά
5.
όπου δεν υπάρχει ίχνος βαρειάς βιομηχανίας με απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων
6.
οπου το 7% του ΑΕΠ πάει χαμένο στη γραφεικρατία του Δημοσίου
κριτήριο είναι η δήλωση εισοδήματος στη Ζάκυνθο, τις Νότιες Κυκλάδες και το Ηράκλειο εγώ απαντώ με αυτά που διαβάζω......
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζορίζονται υπερβολικά για να τα βγάλουν πέρα στοιχειωδώς
Οι πιο φτωχοί της Ευρώπης
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Μπορεί η φτώχεια να φέρνει τη στέρηση, αλλά η στέρηση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάποιος είναι φτωχός. Στην Ελλάδα, όμως, τα έχουμε και τα δύο. Είμαστε πρώτοι σε ποσοστό πληθυσμού που πλήττεται από τη φτώχεια και δεύτεροι σε στερήσεις βασικών ανέσεων της εποχής μας, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Οπως προκύπτει, λοιπόν,
από τα κοινοτικά στοιχεία , ένας στους πέντε Ελληνες βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας. Τα νοικοκυριά στη χώρα μας των οποίων τα εισοδήματα δεν υπερβαίνουν το 60% του μέσου εθνικού όρου εισοδημάτων αντιστοιχούν στο 21% του πληθυσμού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «25», παρέα με τη Σλοβακία και την Ιρλανδία. Δεύτερη είναι η Πορτογαλία με ποσοστό 20% και τρίτη η Ιταλία με 19%.
Από πλευράς στοιχειωδών ανέσεων, ένας στους τρεις Ελληνες τις στερείται. Συγκεκριμένα, μόνο το 38% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να πάει μία εβδομάδα διακοπές σε ξενοδοχείο κάθε χρόνο, να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού ή τη δόση του δανείου χωρίς καθυστερήσεις, να μπορεί να έχει ως γεύμα κάθε δύο ημέρες κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι και να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό με εξαίρεση την Πορτογαλία. Το 26% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες «ανέσεις», το 21% έχει τη δυνατότητα να καλύψει δύο και το 9% τρεις.
Επίσης, το 12% των Ελλήνων αδυνατεί να αγοράσει αυτοκίνητο, δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Πορτογαλία (17%). Οσον αφορά «ανέσεις» που έχουν σχέση με την κατοικία (έλλειψη υγρασίας, ηλιοφάνειας, εσωτερικής τουαλέτας...), το 27% δηλώνει ότι τις στερείται. Το αντίστοιχο ποσοστό των Πορτογάλων είναι 39%.
Από την άλλη πλευρά, άλλο φτωχός στη Σουηδία ή στη Δανία και άλλο στην Ελλάδα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά το 20% αντιμετωπίζει επίσης το φάσμα των στερήσεων, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό φτάνει στο 60%...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Απαιτείται δίκαιη κατανομή πόρων
Η ακτινογραφία της φτώχειας στην Ελλάδα μέσα από έρευνα του ΕΚΚΕ
Στις λαϊκές γειτονιές των αστικών κέντρων μεταναστάνευει ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια
Αθήνα
Οξύνεται το πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα. Το ποσοστό του 21% -από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ- αγγίζει η ομάδα του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, παρά τη σημαντική άνοδο των κρατικών κονδυλίων που δαπανώνται τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών.
Στην «κορυφή» των κοινωνικών ανισοτήτων βρίσκονται περιφέρειες της Ηπείρου με ποσοστό πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας 37%, της Στερεάς Ελλάδας με 32%, καθώς και της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας με 31%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Αττική με ποσοστό πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας 12%, η Κρήτη με 18% και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 22%.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων πολυσέλιδη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) που δημοσιεύεται στο Βήμα της Τρίτης. Η έρευνα καταδεικνύει ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός μεταναστεύουν από την περιφέρεια της χώρας στα γκέτο και στις λαϊκές γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Μελετώντας τη φτώχεια που πλήττει την τρίτη ηλικία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου 500.000 άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.
Ωστόσο, το 79% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ζουν σε νοικοκυριά που μετρούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο. «Έτσι δεν εκπλήσσει το ότι τα άτομα ηλικίας από 18 ως 64 ετών πλήττονται επίσης από τη φτώχεια» τονίζουν οι ερευνητές του ΕΚΚΕ.
Παράλληλα, παρατηρείται ότι στην Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο μισός πληθυσμός των αγροτικών περιοχών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή σε σύνολο 131.000 κατοίκων των αγροτικών περιοχών της Ηπείρου, οι 76.000 βρίσκονται κάτω από τη γραμμή της φτώχειας, ήτοι ποσοστό 57,8%!
Την τελευταία 30ετία ενώ υπήρξε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική ανάπτυξη, η κατάσταση των οικονομικά ευπαθών ομάδων δεν παρουσίασε ανάλογη βελτίωση, διότι μόνο ποσοστό «20,4% από την αύξηση της κατανάλωσης ήταν προς όφελος των φτωχών», ενώ το 79,6% δόθηκε στους προνομιούχους!
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας, σύμφωνα με την έρευνα, συγκαταλέγονται τα νοικοκυριά με έναν εργαζόμενο που είναι απόφοιτος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.
Βεβαίως θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το Υπόλοιπο Αττικής, οι Κυκλάδες και το Ηράκλειο δεν πεινάνε........