Λοιπόν, κάποια πράγματα στα γρήγορα.
1. Η σημερινή απόφαση δεν αφορούσε την έκβαση της δίκης, αν δηλαδή θα οι κατηγορούμενοι θα κρίνονταν ένοχοι ή αθώοι, αλλά εξειδικευμένο στοιχείο της δίκης, δηλαδή την στάση ακριβώς που είχαν αυτοί έναντι του εγκλήματος (κίνητρα ή για τους γνώστες "υποκειμενική υπόσταση"). Το θέμα αυτό είναι νομικής καθαρά υφής, και πολύ τεχνικό: υπάρχουν πολλοί δικαστές που δεν μπορούν με βεβαιότητα να διακρίνουν τον άμεσο από τον ενδεχόμενο δόλο, τον ενδεχόμενο δόλο από την αμέλεια κτλ. Πόσο μάλλον 3 ένορκοι, γιατί στους 4 ψήφους οι 3 ήταν των ενόρκων.
2. Στα μικτά ορκωτά, η παρουσία των ενόχων αφορά κυρίως την κρίση αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος και όχι νομικούς χαρακτηρισμούς ή επιμετρήσεις ποινών. Η παρουσία τους στην περίπτωση Κορκονέα ήταν μάλλον άχρηστη, διότι ο ίδιος απ' όσο ξέρω δεν υποστήριξε ποτέ ότι ήταν αθώος. Αντιθέτως, στην παρούσα δίκη έφτασαν στο σημείο να κάνουν μετατροπή του κατηγορητηρίου, κάτι το οποίο από μόνο του είναι εξαιρετικά σπάνιο στην δικαστική πρακτική.
3. Τόσο στην νομολογία όσο και στην θεωρία, έχει συζητηθεί εκτενώς κατά πόσο οι ένορκοι μπορούν να προσφέρουν σε μια ποινική δίκη. Το κύριο επιχείρημα υπέρ, είναι ότι συμβάλλουν με την ετυμηγορία τους στην λαϊκή νομιμοποίηση της απόφασης. Κατά βέβαια, προτείνονται η άγνοια περί των νομικών θεμάτων και φυσικά οι επιρροές που δέχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, πολύ περισσότερο από τους δικαστές.
4. Υπενθυμίζω ότι στην αρχή της διαδικασίας οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν παραιτηθεί: ο ένας είχε διαρρεύσει ότι δεχόταν απειλές για την ζωή του. Τελικά τους ΕΦ ανέλαβε ο τρελός του χωριού. Στην δίκη, υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην κλήρωση ενόρκων, υπάρχει και το παράδειγμα μίας ενόρκου που ζητούσε επίμονα την εξαίρεση της, ήδη από τον διορισμό της, επικαλούμενη ακόμα και λόγους υγείας. Τελικά υποχρεώθηκε να παραστεί μέχρι τέλους, με ποινή προστίμου. Επίσης υπήρξε και το παράδειγμα ενόρκου που προέβει ακόμα και σε προσωπικές επιθέσης κατά κατηγορουμένου, κάτι το οποίο φυσικά δείχνει συγκεκριμένη στάση απέναντι του και απέχει πολύ από οποιαδήποτε έννοια αντικειμενικότητας.
5. Η τελική ποινή είναι βέβαια το τραγικό αποτέλεσμα μιας πιο τραγικής δίκης, μιας και φτάσαμε σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο από εξοστρακισμό σφαίρας. Επίσης δεχόμαστε συνέργεια με απλή παρουσία στην σκηνή του εγκλήματος. Αυτά σε οποιαδήποτε χώρα με στοιχειώδη νομικό πολιτισμό δεν στέκουν.
6. Το μόνο θετικό είναι ότι ο Κούγιας πήρε επιτέλους μπρος. Όχι τόσο γιατί είπε ότι θα ασκήσει έφεση, αλλά γιατί έθεσε το θέμα σε σωστή βάση: κακοδικία.
Υπάρχει βέβαια ειδικό ένδικο βοήθημα, η αγωγή κακοδικίας, η οποία εξαφανίζει τελείως την απόφαση.