Επισκέπτης
Με το άπλυτοι διαφωνείς; Για τη φαντασία τους συμφωνείς;
καθόλου φαντασία αυτοί οι βάρβαροι που ήταν ακόμη στα δέντρα όταν εμείς...μπλα,μπλα,μπλα...
[URL unfurl="true"]http://kostaskatsoularis.blogspot.gr/2009/05/blog-post_22.html[/url]
Η 6η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκινά επίσημα την Πέμπτη, ωστόσο τη Δευτέρα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο γίνεται μια πρώτη, εναρκτήρια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και οι εκδόσεις «Αιώρα» προσκαλούν στην ομιλία του ιστορικού Howard Zinn με θέμα «Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας». Τον συγγραφέα θα παρουσιάσουν ο Παύλος Τσίμας και ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
■ Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γερμανία, από τις πλέον ώριμες αγορές βιβλίου, με μεγάλο και σχετικά απαιτητικό κοινό. Μερικά στατιστικά από τη γερμανική αγορά προκαλούν μελαγχολία για τα δικά μας δεδομένα, αλλά και δείχνουν πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε (αν φυσικά το αποφασίσουμε).
■ Καταρχάς, το κοινό του βιβλίου είναι τεράστιο, πάνω από τους 35 εκ. πολίτες αγοράζουν ένα ή περισσότερα βιβλία το χρόνο. Η ανά αναγνώστη δαπάνη για την αγορά βιβλίων είναι κατά μέσον όρο 108,50 ευρώ ετησίως.
■ Το διάβασμα είναι 7η στη σειρά αγαπημένη συνήθεια των Γερμανών, μετά την μουσική, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το καλό φαγητό, τις παρέες και τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, μόνον το 16,2% δεν διαβάζει καθόλου, ενώ οι «εντατικοί» αναγνώστες διαβάζουν 18 βιβλία το χρόνο. Το 54% δηλώνει ότι διαβάζει αρκετά έως πάρα πολύ, με τις γυναίκες να κυριαρχούν δηλώνοντας ότι το 45% διαβάζει ή συμβουλεύεται σχεδόν καθημερινά ένα βιβλίο.
■ Τέλος, στη Γερμανία υπάρχουν –άκουσον άκουσον– βιβλιοθήκες. Συνολικά, 11.000 σε όλη την επικράτεια. Διαθέτουν 357 εκατομμύρια τίτλους, έχουν 670.000 επισκέπτες ημερησίως και δανείζουν 456 εκατ. τίτλους ετησίως σε 11 εκατομμύρια αναγνώστες. Κάντε τις συγκρίσεις σας.
■ Οι Εκδόσεις Καστανιώτη ανακοίνωσαν τη Δευτέρα που μας πέρασε την αποκλειστική για τα βιβλιοπωλεία διάθεση της συσκευής ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων ΒeBook σε συνδυασμό με τη δωρεάν διάθεση οχτώ ψηφιακών βιβλίων (ebook) γνωστών Ελλήνων συγγραφέων.
■ H συσκευή BeBook χρησιμοποιεί οθόνη τεχνολογίας e-Ink, η οποία δίνει την αίσθηση του τυπωμένου χαρτιού. Οι συγγραφείς που διαθέτουν από ένα βιβλίο τους, δωρεάν σε αυτή την πρώτη φάση, είναι οι Ντόρα Γιαννακοπούλου, Στέφανος Δανδόλος, Λένα Διβάνη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αλέξης Σταμάτης, Ευγενία Φακίνου και Λένος Χρηστίδης.
■ Το βιβλίο του καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη «Απρόρρητα» (εκδόσεις «Το πέρασμα») παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Στοά του Βιβλίου. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Σκανδαλίδης και Φώτης Κουβέλης, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
■ Οι εκδόσεις «Το πέρασμα» είναι μια σχετικά νέα εκδοτική πρωτοβουλία, που έχει ως σκοπό να παρακολουθεί σημαντικά ζητήματα της μεταβατικής εποχής μας, εστιάζοντας συχνά στα πιο αμφιλεγόμενα από αυτά. Παράδειγμα: το βιβλίο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που φιλοξενούσε επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά.
■ Τα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) είναι μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που λειτουργεί από το 1992 με σκοπό τη δημιουργία ενός επιστημονικού και αρχειακού χώρου, επικεντρωμένου στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων του 20ου αιώνα. Πρόσφατα βιβλία τους, «Η νεολαία Λαμπράκη τη δεκαετία του 1960», της Ιωάννας Παπαθανασίου, με τη συνεργασία της Πολίνας Ιορδανίδου, Άντας Κάπολα, Τάσου Σακελλαρόπουλου και Αγγελικής Χριστοδούλου.
■ Επίσης: «Επί ξυρού ακμής – ένας "κομμένος" αντάρτης του ΔΣΕ στα βουνά της Ρούμελης», του Βασίλη Αποστολόπουλου, συνέκδοση με το «Βιβλιόραμα».
■ Εκδήλωση για το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Η μελαγχολία της Δευτέρας» (Ωκεανίδα). Θα μιλήσουν οι Πέτρος Μάρκαρης, Αλέξανδρος Βέλιος και Πάσχος Μανδραβέλης. Αύριο, Δευτέρα, στις 19.00, στο Public στην Πλατεία Συντάγματος.
■ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus, πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή τριών γνωστών κι αγαπητών ξένων συγγραφέων: Του Ιταλού Νικολό Αμανίτι, του Γερμανού Ντάνιελ Κέλμαν και του Περουβιανού Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Θέμα τους, «Το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας», ενώ την παρουσίαση των συγγραφέων στο κοινό και τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης. Μεθαύριο, Τρίτη, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.