Θέλετε να θυμηθούμε τί παίρνουν κόκκινοι και μαύροι φασίστες όταν τα βάζουν με αστούς δημοκράτες;
Τι ωραία που...ξεβρακώνονται οι αστοι ....δημοκράτες !
Οι κακοί Ρώσοι κρατούσαν το Τείχος κι οι ...καλοί Δυτικοί ...αγωνιζονταν να το ριξουν ! Πάντα για το καλο της Δημοκρατίας και του Γερμανικού λαού βέβαια ...
Αντιγραφή απο δημοσιευμα των Νεων του Σαββατου :
Το 1989, αυτό που φοβόταν η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν πλέον το φάντασμα του κομμουνισμού, αλλά το φάντασμα της επανένωσης της Γερμανίας
[size=14pt]
Θάτσερ και Μιτεράν δεν ήθελαν να πέσει το Τείχος
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , ΤΟΥ ΜΙCΗΑΕL ΒΙΝΥΟΝ[/size]
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009
Καθώς η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ έμοιαζε αναπόφευκτη δυο μήνες πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, αυτό που φοβόταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά και ο Φρανσουά Μιτεράν δεν ήταν πλέον το φάντασμα του κομμουνισμού, αλλά το φάντασμα της επανένωσης της Γερμανίας.
Ητότε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε συναντηθεί στη Μόσχα με τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Στη συνάντησή τους, η Θάτσερ ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία και η Δυτική Ευρώπη δεν ήθελαν την επανένωση της Γερμανίας και ζήτησε από τον Γκορμπατσόφ να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τον Σοβιετικό ηγέτη ότι η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν συνέφεραν τη Δύση. Η ίδια και οι δυτικοί ομόλογοί της δεν θα έκαναν τίποτε που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμη και 20 χρόνια από τότε, εκείνες οι θέσεις της μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση.
Η Θάτσερ είχε παραδεχθεί ότι η στάση της ήταν πολύ διαφορετική από τις δημόσιες δηλώσεις στη Δύση και τις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, ζητώντας από τον Γκορμπατσόφ να μη δίνει σημασία σε αυτές. «Δεν θέλουμε μια ενωμένη Γερμανία», φέρεται να του είπε. «Αυτό θα οδηγούσε σε μια αλλαγή των μεταπολεμικών συνόρων, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας». Οι σκληροπυρηνικές απόψεις της Θάτσερ περιέχονται σε μυστικά αρχεία του Κρεμλίνου τα οποία βγήκαν λαθραία από τη Μόσχα. Όταν ο Γκορμπατσόφ παρέδωσε την εξουσία το 1991, αντίγραφα των κρατικών αρχείων πήγαν στο προσωπικό του ίδρυμα στη Μόσχα. Πριν από μερικά χρόνια ο Πάβελ Στροΐλοφ, ένας νεαρός συγγραφέας, αντιλήφθηκε την τεράστια ιστορική αξία των αρχείων κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στο ίδρυμα. Φωτοτύπησε περισσότερες από χίλιες σελίδες και τις πήρε μαζί του στο Λονδίνο όπου συνέχισε την έρευνά του.
Από τα αρχεία διαφαίνεται η εχθρότητα που αισθανόταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τους υπόλοιπους ηγέτες του ανατολικού μπλοκ- σε κάποιο σημείο μάλιστα χαρακτηρίζει τον τότε ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας «μαλάκα».
Αντίθετα η Μάργκαρετ Θάτσερ δήλωνε «βαθύτατα εντυπωσιασμένη» από το θάρρος και τον πατριωτισμό του Πολωνού ηγέτη Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι.
Είχε παρατηρήσει, επίσης, ότι ο Σοβιετικός ηγέτης αντιδρούσε «ήρεμα» στην ήττα του Κομμουνιστικού Κόμματος στις εκλογές της Πολωνίας.
Ο Χίτλερ.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν ήταν η μόνη που ανησυχούσε από τις εξελίξεις στη Γερμανία. Ένα μήνα μετά την πτώση του Τείχους, ο προσωπικός σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, Ζακ Αταλί, είχε συναντηθεί με τον στενό σύμβουλο του Κρεμλίνου Βαντίμ Ζαγκλάντιν. Ο Αταλί είχε δηλώσει ευθέως ότι η Γαλλία δεν ήθελε «με κανέναν τρόπο» την επανένωση της Γερμανίας προσθέτοντας ότι η άρνηση της ΕΣΣΔ να επέμβει στην Ανατολική Γερμανία «προβλημάτιζε τη γαλλική ηγεσία». Στον Φρανσουά Μιτεράν φέρεται να είχε πει ότι «θα πήγαινε να ζήσει στον Άρη» σε περίπτωση επανένωσης της Γερμανίας. Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει τις σοβαρές του επιφυλάξεις στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Σύμφωνα με βρετανικά έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, ο Μιτεράν είχε προειδοποιήσει τη Σιδηρά Κυρία ότι μια ενωμένη Γερμανία «ενδέχεται να βρεθεί με περισσότερο έδαφος από εκείνο που είχε ο Χίτλερ».
ΓΝΩΜΗ Τώρα ξέρουμε την αλήθεια
ΤΟΥ ΜΙCΗΑΕL BINYON
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 12 Σεπτεμβρίου 2009
Η Ιστορία μοιάζει πολύ λιγότερο ηρωική όταν ανακαλύπτεις πώς γράφεται. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι ένα από αυτά τα μνημειώδη γεγονότα που προανήγγειλαν την κατάρρευση του κομμουνισμού, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και μιας Ευρώπης διαιρεμένης από τα σοβιετικά τανκς. Καθώς κοιτάμε 20 χρόνια πίσω, πιστεύουμε ότι τα γεγονότα σχεδιάστηκαν και ελέγχονταν από πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωμάτες. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια αυθόρμητη και χαοτική αντίδραση σε γεγονότα που κανένας- στο αρχηγείο της Στάζι, στις δυτικές κυβερνήσεις ή στο Κρεμλίνο- δεν είχε προβλέψει ή γνώριζε πώς να σταματήσει.
Βρισκόμουν στο Βερολίνο εκείνη την εποχή. Καθώς έπεφτε το Τείχος αναρωτιόμουν τι σκέπτονταν στα δύο στρατόπεδα. Τώρα ξέρουμε. Το Κρεμλίνο βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση, κυρίως επειδή ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε αρνηθεί να επέμβει. Δύο μήνες νωρίτερα η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε πάει στο Κρεμλίνο με μια αποστολή: να σταματήσει την επανένωση. Εμπιστεύθηκε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του αποκάλυψε τα μυστικά της, ζητώντας να κλείσουν τα μαγνητόφωνα και να σταματήσουν να κρατούν σημειώσεις οι στενογράφοι. Δυστυχώς για κείνη, οι στενογράφοι δεν ξέχασαν αυτά που είπε. Προσέφεραν μια μεγάλη υπηρεσία στην Ιστορία.
Και τώρα ξέρουμε ότι το 1989 ήταν τόσο τραυματικό για τη Δύση όσο ήταν και για την Ανατολή.