ακομα δεν εχουν ξεκαθαρισει αν θα φορολογηθει η ορθοδοξη η ολες οι εν ελλαδι εκκλησιες η αν ειναι μονο η εκκλησια της ελλαδας και εξαιρεθουν το οικουμενικο, ιεροσολυμων,κ.α πατριαρχεια.... τα καναλια παιζουν πολυ καλα τον ρολο τους....
Το θέμα είναι πολύ απλό ρε παιδιά:
Φορολογείται (όσο φορολογείται) η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, δε φορολογείται η Εκκλησία, ο Γιώργος, ο Λάκης, η Κατίνα. Φορολογείται δηλαδή το ακίνητο, όχι ο άνθρωπος.
Αυτός είναι ο ΓΕΝΙΚΟΣ κανόνας, και πάνω σ' αυτόν θα υπάρξουν (δυστυχώς) εξαιρέσεις (π.χ. δε θα φορολογούνται τα ακίνητα που ανήκουν σε ξένες χώρες - οι πρεσβείες τους δηλαδή, και ίσως και άλλες εξαιρέσεις).
Το θέμα είναι γιατί πρέπει η Εκκλησία να θεωρηθεί εξαίρεση, και να ισχύσουν γι' αυτήν διαφορετικοί κανόνες απ' ότι θα ισχύσουν για όλα τα άλλα Νομικά Πρόσωπα.
Εγώ θεωρώ ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσουν, και θα πρέπει η εκκλησία να υπαχθεί στος κανόνες που ισχύουν για όλο το ντουνιά.
Και αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που αντιστέκονται, δηλαδή στυλώνουν τα πόδια και λένε "Η εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου".
Θέλουν δηλαδή να θεωρείται η εκκλησία (τους) κάτι σαν το ΙΚΑ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Πάτρας, τον "Ευαγγελισμό", τέτοια.
Ενώ εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι σαν το Σκλαβενίτη Α.Ε., τη Χαλυβουργική Α.Ε., τη Mc Donalds Α.Ε., τον Ισθμό της Κορίνθου Α.Ε., το Καζίνο Λουτρακίου Α.Ε., τη LIDL Ο.Ε., τέτοιο πράμα είναι, δηλαδή θα πρέπει να είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, και να αντιμετωπίζεται ισόνομα, και δίκαια.
Είναι θέμα από ποιά οπτική γωνία βλέπει κανείς το θέμα.
Εξαιρέσεις στους κανόνες λειτουργίας και πάλι [ίσως ναι - ίσως όχι] υπάρξουν:
Π.χ. αυτοί πουλάνε κεριά στις εκκλησίες. ΠΡΕΠΕΙ ή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κόβουν ταμειακή απόδειξη για τα κεριά που πουλάνε? Εγώ λέω ΝΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ. Άλλοι (και εδώ μέσα), θα πουν "Όχι, δεν πρέπει".
Όσο περισσότερες εξαιρέσεις επιτρέπονται, τόσο πιο μπάχαλο γίνεται ένα σύστημα.
Και δε βλέπω γιατί στην εκκλησία πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις.