======= 89 =======
Το ασανσέρ σταμάτησε στον ημιόροφο. Από την αρχή το βλέμμα είχε καρφωθεί στην λέξη ημί πριν το όροφος στην ετικέτα του ασανσέρ. Ποτέ δεν χώνεψα αυτή την λέξη υποβιβάζει ή καταστρέφει όποια λέξη την ακολουθεί. Ημίθεος, ημίμετρα. Αυτή η λέξη δεν ήταν για μένα. Μίσούσα το έτσι και ετσί, το λίγο, τα ήθελα όλα ή τίποτα και ακόμα έτσι είμαι 37 χρόνια ζωής χωρίσ συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
Οι κινήσεις μου ασυναίσθητες, σχεδον ρομποτικές. Δεν σκέφτόμουν, δεν το ήθελα αλλά δεν μπορούσα κιόλας. Μπήκα στον χώρο, οι μυρωδιές απο τα εδέσματα έντονες, το μάτι μου έπεσε πάνω στην μηχανή του καφέ. Πλησίασα έβαλα την κούπα και πάτησα κάτι κουμπιά. Πήρα ένα πιατάκι έβαλα πάνω την κούπα και προχωρησα προς το πιο απόμακρο τραπέζι. Καθισα, κάτι δεν μου άρεσε. Είδα ότι μόλις άδειασε το μοναδικο τραπέζι με λίγο θεα την παραλιακή και στο βάθος την θάλασσα. Σηκώθηκα πήρα τον καφέ μου και πήγα σε εκείνο. Κοιτούσα έξω απο το παραθυρο σαν υπνοτισμένος και ρουφούσα λαίμαργες γουλιές απο αυτόν τον καφέ. Πικρός, ζεστός μα για μένα βάλσαμο. Ποτέ δεν έβαλα ζαχαρη στον καφέ μου, ποτέ δεν θα βάλω και δεν μπορώ να καταλαβω τους ανθρώπους που το κάνουν. Ο σκέτος καφές υποσυνήδειτα δηλωνει ενηλικίωση, κόβει κάθε δεσμό απο την μάνα, απο την μητέρα που μου έφτιαχνε έναν καφέ νες με πολυ γαλά και ακόμα πιο πολυ ζάχαρη για να με βοηθήσει όπως έλεγε τις μέρες που είχα πολυ διάβασμα.
Και ενώ είχα χαθεί στις σκέψεις μου και ενώ δεν είχα καταλαβει ότι ήμουν πάνω απο καμιά ώρα εκεί πέρα ξαφνικα τρόμαξα όταν ο Μητσάρας ήρθε και τράβηξε απότομα τη απέναντι καρέκλα.
-Εδώ είσαι μικρέ?… έφαγες?
-Δεν έχω όρεξη για τίποτα.
– Δεν σε ρώτησα άν έχεις όρεξη. Πρέπει να φας.
– Δημήτρη ποιος το γαμάει το φαι? ενα ατομο πέθανε εξαιτιας μας στην αγκαλιά μου και εσυ ασχολείσαι με το φαί.
Δεν τον είχα πεί ποτέ Δημήτρη πάντα τον έλεγα κύριο Μήτσο ή Μητσάρα. Λίγο το ξενυχτι λίγο όλα όσα είχα περάσει την τελευταία βδομάδα, ένοιωθα ότι δεν είμαι εγώ, έβραζα απο νευρα και αγανακτηση.
Κοίτα μικρέ για ότι συνέβη δεν φταις εσυ ούτε και εγώ. Αυτό αργά ή γρηγορα θα συνέβαινε, απλά εσυ και εγω δράσαμε σαν καταλυτης, απλά εσυ και εγώ το επισπευσαμε.
Όση ώρα μιλούσε ασυναίσθητα έφερα στο μυαλό μου την εικόνα και του πατέρα μου που πεθανε πριν λίγες μέρες στο Νοσοκομείο και σκεφτόμουν ότι και σε εκείνο τον θάνατο έδρασα σαν καταλυτης. Εξαιτίας μου ξεσπασε και πέθανε φωναζοντας μου.
Μικρέ θα σου πω για τελευταια φορά αυτή την συμβουλή:
ΝΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ.
Εδώ δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τις αρχές. Έχω μιλήσει με δικηγόρο. Δεν θέλει και πολύ η αστυνομία να μας μπλέξει σε κάτι που δεν φταίμε. Θα πάει ο δικηγόρος να δει εαν μας χρειάζονται κάτι διαφορετικά θα φύγουμε, πρέπει να πάμε στην Ζάκυνθο. Θα σου κάνει και σενα καλό η ηρεμία του νησιού.
Σηκώθηκε πήγε στο μπουφέ έφτιαξε ένα πιατο για μένα και έναν για αυτό, έβαλε και καφέ και ήρθε στο τραπέζι.
Είχε ένα μαγικό τρόπο αυτός ο άνθρωπος να με ηρεμεί, είχε έναν τρόπο να σε πείθει για το οτιδήποτε, πάντα ήρεμος και πράος μιλούσε χωρίς να μπορέσεις να αισθάνθείς αγωνία ή εκνευρισμό ποτέ στο βλέμμα του.
Έφαγα ότι μου έβαλε στο πίατο και σηκώθηκα να συμπληρώσω καφέ, τον είχα αναγκη πιο πολύ απο ποτέ.
Λοιπόν μικρέ, φτιάξε πράγματα να είμαστε έτοιμοι και πάμε αγορά να σου πα΄ρω κινητό. εαν όλα πανε καλά 13:00 θα φύγουμε για ζάκυνθο.
Έτσι και έγινε. Σηκώθηκα εμφανώς πιο ήρεμος αλλά με τις σκέψεις ακόμα ανάκατες στο μυαλό μου πήγα στο δωματιο , πηρα την βαλίτσα και κατέβηκα κάτω. Ήρθε ο Μητσάρας πλήρωσε και ετοιμάστηκαμε να φύγουμε. Όταν πλησιάσαμε στο αυτοκίνητο καταλαβα ότι δεν μας θέλει καθόλου. Λείπανε οι πινακίδες και πάνω στο παρμπριζ ήταν τοποθέτημενη μια κλήση. Άρχισε να βρίζει ακατάπαυστα ο μητσαρας και να κλοτσάει την μπροστινή ρόδα.
Πήρε την κλήση να δει την γράφει….
Αν είναι δυνατόν μας έγραψε το λιμενικό. Ποιος το λιμενικό? ποιον εμένα? Είδαν ξένη πινακίδα και ξέσπασαν πάνω μας? Ποιον ενοχλούσαμε 8:15 το πρωι?
Την δίπλωσε την έβαλε στην τσέπη του πουκαμισου του και άνοιξε το βανακι. Βάλαμε μέσα τις βαλίτσες και μου λέει μπες μικρέ πάμε να τις παρουμε πίσω.
Μπήκα μέσα και φόρεσα τα γυαλιά ηλίου μου αφού ο ήλιος εκείνη την ώρα ήταν ανηποφορος, ειδικά έαν δεν εχεις κοιμηθεί καθόλου.
Μίλησε με τον δικηγόρο του πάλι στην διαδρομή και του είπε ότι θα καθαριζε αυτός και για αυτό. Παρκάραμε στο λιμεναρχείο με αλάρμ και μου λέει κάτσε εδω εσυ μικρέ παω να πάρω τις πινακίδες. και κάλεσε πάλι τον δικηγόρο.
Λίγα λεπτά άργοτερα επέστρεψε. Λοιπόν μικρέ έλα μαζί μου.
-ΤΙ έγινε?
είναι μια λιμενικός που πρέπει να την δείς?
Κατέβηκες να με φωνάξεις να δω την λιμενικό?
και για αυτό… αλλά θέλει να κάνουμε μαι προσφυγή και δεν έχω τα γυαλιά μου έλα να την γράψεις εσυ που είσαι και δικηγόρος…
Κατέβηκα και τον ακολούθησα.
Μπήκαμε μέσα στο λιμεναρχείο και ανεβηκαμε στον πρωτο όροφο. Η ζωή μου εκανε για άλλη μια φορά πλάκα. Στο εν λόγω γραφείο ήταν η λιμενικός που είδα τα ξημερώματα.
Να στον νεαρό δώσε την αιτηση κοπελιά, είπε ο Μητσάρας. Είναι ο ανιψιος μου και σπουδάζει νομική. Και είναι και καλό παιδί.
Εγώ δεν μιλούσα ούτε αυτή αλλά είδα στο δικηγόρος αντεδρασε κάπως θετικά. Ο ένας αναγνώρισε τον άλλο και απλά κοιταζόμασταν. Εγώ με μεγαλύτερο ενδιαφερον αυτή καχύποπτα και υπεροπτικά. Μου έδωσε την αίτηση και ένα στυλό και γύρισε την πλάτη της απότομα. Την πήρα και συμπλήρωσα ότι ήθελε.Στη συνέχειαο Μητσάρας μπήκε στον Λιμενάρχη. Ηταν απιστευτος αυτός ο ανθρωπός, όσο απλός έδειχνε τόσο ήξερε να ελίσσεται, ενώ οι γνωριμίες του ήταν σε άλλο επίπεδο.
Βγήκε απο το γραφέιο με τον λιμενάρχη να τον ακολουθεί. Λοιπόν ευτυχία δωσε στον κύριο τις πινακίδες πίσω. Ευχαριστούμε κύριε Λιμένάρχη είπε ο Μητσαρας. Σας περιμένουμε όποτε θέλετε τόσο εσάς όσο και την νεαρή στην ζάκυνθο για διακοπές.
-Εγώ πολυ δύσκολα είπε ο Λιμεναρχης. Αλλά η μικρή λογικά μόλις τελειωσει την εκπαιδευση για εκεί την βλέπω..
Λοιπόν κοπελιά γράψε το τηλέφωνο μου και παρε με πριν έρθεις…
Την είδα διστακτική σαν να μην ήθελε χάρες και αν υποχρεωθεί αλλά έγνεψε καταφατικά ο λιμεναρχής και υπάκουσε. Στα χέρια μου κρατούσα τις πινακίδες και ο Μητσαρας με ακολουθούσε κατεβηκαμε τις βαλαμε στο αυτοκινητο και ο δικηγόρος μας εδωσε το οκ για αναχωρηση.
Μικρε την είδες την λιμενικό?
Την έιχα δει και στο ξενοδοχείο κύριε μήτσο στο ίδιο μέναμε….
Εχω περάσει πολλά στην Ζωή μου!!!!
exwperaseipolla.wordpress.com