Σωστόςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
Εγώ με τον Κίμωνάκο έχω μία λατρεία. Ειναι και πατριώτης μου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΚΙΜΩΝΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
Τα μαθητικά χρόνια και οι πρώτοι πολιτικοί αγώνες
Ο Κίμων Κουλούρης γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1940 στην Λευκίμμη της Κέρκυρας. Από τα μαθητικά του χρόνια είχε ενδιαφέρον και ανησυχία για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στον τόπο μας. Η αφορμή για τη συμμετοχή του στις μαθητικές κινητοποιήσεις των ημερών, ήταν το Κυπριακό. Εντάχθηκε στο μαθητικό κίνημα θεωρώντας πως οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για την Κύπρο δεν θα έδιναν προοπτική λύσης του μεγάλου εθνικού ζητήματος αλλά θα περιέπλεκαν ακόμα περισσότερο το Κυπριακό. Από τότε επέδειξε τα πρώτα πολιτικά σκιρτήματα που ήταν η αρχή των ανησυχιών του για την πολιτική και τους πολιτικούς αγώνες.
Φοιτητικά χρόνια
Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών όπου, παράλληλα με τις σπουδές του, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Πρωταγωνίστησε στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του '60, εκλεγόμενος συνεχώς μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής του. Ήταν μέλος όλων των τότε Πανσπουδαστικών Συνεδρίων και έλαβε ενεργά μέρος στους αγώνες του 114.
Τη συνδικαλιστική και πολιτική του αυτή δράση πλήρωσε με αποβολή ενός χρόνου από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου φοιτούσε.
Η γνωριμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Εντάχθηκε στην οργάνωση νέων της Ένωσης Κέντρου (ΟΝΕΚ) και αργότερα έγινε στέλεχος της ΕΔΗΝ της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου.
Εκείνη την περίοδο, γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου, εκτιμήθηκε, αγαπήθηκε από εκείνον και συνδέθηκε μαζί του με στενή σχέση η οποία διατηρήθηκε ανέφελα μέχρι το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Είχε έντονη αντιδικτατορική δράση, στην οποία αναδείχθηκε ως ένα από τα ηγετικά στελέχη του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).
Προς τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ
Η πτώση της δικτατορίας τον βρήκε υπεύθυνο της αντιστασιακής οργάνωσης του ΠΑΚ στην Αγγλία, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια κι από εκεί επιστρέφει στις 16 Αυγούστου 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα. Παράλληλα, στην Αγγλία, έκανε μεταπτυχιακά στον τομέα της Οικονομίας των Μεταφορών.
Ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), συνέβαλε στη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ανταποκρίθηκε στο μεγάλο αίτημα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή, που είχε τόσο ανάγκη ο τόπος. Από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της οργανωτικής ανάπτυξης, πανελλαδικά, του νέου τότε Κινήματος, οργάνωνε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έγιναν ποτέ στον τόπο μας. Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνώρισαν το ταλέντο και την ικανότητά του να μετατρέπει την απαίτηση για αλλαγή σε συγκροτημένο λαϊκό ρεύμα.
1981
Το 1981 ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο άνοιξε για την πολιτική ζωή του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται κυβέρνηση και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός τότε, αναθέτει στον Κίμωνα Κουλούρη την ευθύνη του αθλητισμού στην πατρίδα μας. Η τετράχρονη θητεία του ως Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού σφραγίστηκε από τη μεγάλη αναγέννηση του αθλητισμού, τους καρπούς της οποίας απολαμβάνουμε σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμη, γιατί συνέλαβε τη μεγάλη δύναμη που εμπεριέχει ο αθλητισμός· όχι μόνο την αθλητική αλλά και την πολιτιστική δύναμη, αυτήν της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του νέου. Μιας προσωπικότητας διεκδικητικής, αγωνιστικής στην οποία ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά .
Κυβερνητικές θητείες και έργο
Τα πρωτοπόρα για την εποχή εκείνη (αρχές της δεκαετίας του '80) προγράμματα, "αθλητισμός και γυναίκα", "αθλητισμός και παιδί", "αθλητισμός και τρίτη ηλικία", "αθλητισμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες" ήταν αυτά που διαμόρφωσαν μια νέα σχέση του αθλητισμού με την κοινωνία. Μεγάλα έργα υποδομής όπως το σημερινό Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεκάδες κλειστά και ανοιχτά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, αίθουσες γυμναστικής δημιουργήθηκαν σ' όλη την Ελλάδα εκείνη την περίοδο κι είχαν την σφραγίδα της δικής του επιμονής και του οργανωτικού του ταλέντου.
Το 1985 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών και από τότε επανεκλέγεται στις εκλογές του 1989 (ΙΟΥΝΙΟΣ), 1989 (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ), 1990 (ΑΠΡΙΛΙΟΣ), 1993 (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ), 1996 (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ) και 2000 (ΑΠΡΙΛΙΟΣ). Αναλαμβάνει Υφυπουργός Εσωτερικών το 1988-1989 και τοποθετείται ξανά στην ίδια θέση τον Ιούλιο 1994 έως το Σεπτέμβριο 1995. Στη δεύτερη αυτή θητεία του ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις Ιθαγένειες, ακύρωσε με γενναίες αποφάσεις το καθεστώς ατολμίας που υπήρχε μέχρι τότε στην Ελληνική πολιτεία στην χορήγηση της Ελληνικής ιθαγένειας. Ιστορική ήταν η απόφαση να χορηγήσει την ελληνική ιθαγένεια σε εκατοντάδες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη που μέχρι τότε την είχαν επί δεκαετίες στερηθεί, υποκείμενοι σ' ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.
Το Σεπτέμβριο του 1995 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών μέχρι τον Ιανουάριο του 1996.
Είναι ένα από τα επτά τακτικά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούν το εθνικό μας Κοινοβούλιο στους κορυφαίους αυτούς οργανισμούς της Ευρώπης. Μέλος πολλών Επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έχει δημοσιεύει πολλά άρθρα, με επίκεντρο προβληματικής την οικονομία και την προοπτική της χώρας στην ΟΝΕ. Με καθαρό διεισδυτικό τρόπο προσεγγίζει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για ν' αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα έχουμε στην μετα-ΟΝΕ εποχή.
Προσωπικά Ενδιαφέροντα
Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι η μουσική και ο αθλητισμός, με τα οποία αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του... όσο μπορεί να βρει.
Είναι παντρεμένος με τη Ρούλα Καπετανάκη και έχουν τρεις κόρες και ένα γιο.