Φ45
Ανώτερος
- Εγγρ.
- 16 Αυγ 2007
- Μηνύματα
- 282
- Κριτικές
- 24
- Like
- 1.345
- Πόντοι
- 5.960
Σαφώς και είναι ιατρικός όρος, δεν είπα ότι είναι κοινωνικός. Είπα ότι αναφερόμαστε σε κατασκευές φύλου όταν κάνουμε λόγο σχετικά. Το ότι αναφερόμαστε σε κατασκευές φύλου δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς κοινωνικές επιστήμες για να το αντιληφθεί:
«ως δυσφορία φύλου (παλαιότερα διαταραχή ταυτότητας φύλου) ορίζεται η έντονη ασυμφωνία και αναντιστοιχία μεταξύ της ταυτότητας κοινωνικού και βιολογικού φύλου.
Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την αναταραχή δεν μπορούν να σχετιστούν με την έκφραση του φύλου τους, ειδικά όταν αυτό ταυτίζεται μέσα σε παραδοσιακούς, άκαμπτους κοινωνικούς δυαδικούς αρσενικούς ή θηλυκούς ρόλους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πολιτιστικό στιγματισμό.»
Και βέβαια το ζήτημα της μη λειτουργικότητας των ατόμων που παρουσιάζουν ή αν θέλεις διαγιγνώσκονται με δυσφορία φύλου είναι κοινωνικό, δεν είναι βιολογικό και κατ’επέκταση ούτε ιατρικό. Αντιμετωπίζεται όμως και ιατρικά μεταξύ άλλων (αναφέρομαι στη λειτουργικότητα), μαζί με τις (αναφερόμενες στο σχετικό άρθρο που παρέθεσα) νομικές ρυθμίσεις που χρειάζονται σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα.
Κάνεις λάθος. Η δυσφορία φυλου ειναι απολυτως ιατρικη οντωτητα στα πλαισια διαταραχων του ψυχισμου. Κοινωνικό ειναι το κομμάτι που αφορά την εικονα προς τα εξω. Οπως εχει και ενας crossdresser πχ.
Ομως στη δυσφορια φυλου το άτομο εχει προβλημα το ιδιο με το σώμα του ανεξάρτητα με την κοινωνική του εικονα (που σιγουρα επιβαρυνει). Σε τοσο σοβαρο βαθμό που έχει σημαντικά ποσοστά αυτοκτονιας ως ομάδα. Που δεν βελτιώνονται αν οι μονιμες επεμβάσεις αλλαγής φυλου γινουν χωρις εκτεταμενες ψυχοθεραπείες. Ενω το αντιθετο συμβαίνει, δλδ εκτεταμενη ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αποδοχη του φυλου σε σημαντικο ποσοστό τους, το οποίο αλλάζει τα ποσοστά αυτοκτονιών.
Ο σεβασμός όμως στην ταυτότητα φύλου, το να αναγνωρίζεται δηλαδή μια τρανς γυναίκα ως γυναίκα, ακόμα και χωρίς να έχει κατοχυρώσει νομικά την ταυτότητα, είναι ατομικό δικαίωμα που προβλέπεται από τον νόμο.
Βλ. άρθρο 1 του Ν.4491/2017.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ελας έβγαλε την παραπάνω ανακοίνωση. Σου λέει πού πας να μπλέξεις με την καταπάτηση του νόμου; Για τέτοια είμαστε τώρα;
Αυτά που λέτε κυρίες και κύριοι. Όσοι γουστάρουν να παραβαίνουν τον νόμο, ας κάνουν ένα βήμα μπροστά.
Ο νομος που λες αναφερει:
"Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του.
Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα."
Μπορώ άνετα να σέβομαι το δικαίωμα αυτό, αλλά δεν μπορεί να με υποχρεώσει να εκφράζομαι οπως θέλω πχ χρησιμοποιώντας τις αντωνυμίες που θεωρώ σωστες βασει του δικού μου δικαιώματος ελευθερίας στο λογο που κατοχυρωνεται απο το αρθρο 14 του Ελληνικού συντάγματος και το άρθρο 11 του Ευρωπαικού Συντάγματος.