Η "δυσφορία φύλου" που αναφέρεις είναι ιατρικός ορος. Οχι κοινωνικός. Ιατρικά περιγράφεται μια κατάσταση προκειμένου να μελετηθεί και να βοηθηθούν τα άτομα που την έχουν.
Η ιατρική θα πρεπει να οδηγειται επιστημονικά μονο απο το μετρήσιμο όφελος που μπορεί να προσφερει και οχι με το αν θα προσφέρει ικανοποίηση και αυτοεπιβεβαίωση στο ατομο που την αναζητά.
Απο τις μελέτες που ξέρω (οσο το εχω ψαξει δλδ χωρις να ειμαι ειδικός) ολα τα άτομα αυτά μπορουν να ωφεληθούν από μακροχρόνια ψυχολογική/ψυχιατρική παρακολουθηση και η πλειονότητα απο αυτά μπορούν να καταστούν κοινωνικά λειτουργικά (ως ετερο- ή συχνοτερα ομοφυλόφυλοι). Απο την μειοψηφία που θα χρειαστούν οντως μονιμες παρεμβασεις οπως ορμονοθεραπεια ή επεμβάσεις, τα περισσότερα ατομα είναι με δυσφορία φύλου που ξεκινησε νωρις απο την παιδική ηλικία και οχι ως έφηβοι που ειναι η μόδα τωρα στις δυτικές χώρες.
Εκεί το πρόβλημα ειναι οτι βάζουν τους ιατρούς να ασκούν την επιστήμη τους με βάση κοινωνικά και νομικά δεδομένα και οχι αποτελέσματα μελετων.
Τέλος μπορεί το κάθε τρανς άτομο να θελει να το αποκαλούμε όπως νομίζει. Δεν σημαίνει οτι θα το κάνουμε. Γιατί δλδ το misgendering να υπερισχύει της ελευθερίας λόγου;
Σαφώς και είναι ιατρικός όρος, δεν είπα ότι είναι κοινωνικός. Είπα ότι αναφερόμαστε σε κατασκευές φύλου όταν κάνουμε λόγο σχετικά. Το ότι αναφερόμαστε σε κατασκευές φύλου δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς κοινωνικές επιστήμες για να το αντιληφθεί:
«
ως δυσφορία φύλου (παλαιότερα διαταραχή ταυτότητας φύλου) ορίζεται η έντονη ασυμφωνία και αναντιστοιχία μεταξύ της ταυτότητας κοινωνικού και βιολογικού φύλου.
Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την αναταραχή δεν μπορούν να σχετιστούν με την έκφραση του φύλου τους, ειδικά όταν αυτό ταυτίζεται μέσα σε παραδοσιακούς, άκαμπτους κοινωνικούς δυαδικούς αρσενικούς ή θηλυκούς ρόλους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πολιτιστικό στιγματισμό.»
Και βέβαια το ζήτημα της μη λειτουργικότητας των ατόμων που παρουσιάζουν ή αν θέλεις διαγιγνώσκονται με δυσφορία φύλου είναι κοινωνικό, δεν είναι βιολογικό και κατ’επέκταση ούτε ιατρικό. Αντιμετωπίζεται όμως και ιατρικά μεταξύ άλλων (αναφέρομαι στη λειτουργικότητα), μαζί με τις (αναφερόμενες στο σχετικό άρθρο που παρέθεσα) νομικές ρυθμίσεις που χρειάζονται σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα.
Όσον αφορά τώρα το misgedering, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον αντίστοιχο ελληνικό όρο:
δυσφυλισμός. Είμαι σίγουρος ότι η χρήση του θα ευχαριστήσει αρκετά μέλη εδώ μέσα.
Επειδή έγινε ένα μπάχαλο με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της σφαγμένης θηλυκότητας που άκουγε στο όνομα Άννα, ας πούμε ότι από τη μια έχουμε το ζήτημα της ταυτότητας φύλου και από την άλλη τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.Α.Τ.Φ.).
Ειπώθηκε λοιπόν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για γυναίκα στην περίπτωση της Άννας που σφαγιάστηκε, διότι δεν είχε προχωρήσει στη διαδικασία Ν.Α.Τ.Φ.
Ο σεβασμός όμως στην ταυτότητα φύλου, το να αναγνωρίζεται δηλαδή μια τρανς γυναίκα ως γυναίκα, ακόμα και χωρίς να έχει κατοχυρώσει νομικά την ταυτότητα, είναι ατομικό δικαίωμα που προβλέπεται από τον νόμο.
Βλ. άρθρο 1 του Ν.4491/2017.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ελας έβγαλε την παραπάνω ανακοίνωση. Σου λέει πού πας να μπλέξεις με την καταπάτηση του νόμου; Για τέτοια είμαστε τώρα;
Αυτά που λέτε κυρίες και κύριοι. Όσοι γουστάρουν να παραβαίνουν τον νόμο, ας κάνουν ένα βήμα μπροστά.