Ένα παιδί καταλήγει στο ταμπλετ ΜΟΝΟ όταν ο γονιός δεν είναι δίπλα του. Την περίοδο που είχα ένα παιδάκι (όχι δικό μου), το μόνο που ζήταγε ήταν εμένα. Έπαιζε, με χτυπούσε, γελούσε, και μετά κοιμόταν πάνω μου σαν μωρό. Έτριβα την πλατουλα του όταν το έβαζα για ύπνο σιγά σιγά για να αποκοιμηθεί. Η μάνα του του είχε πάρει ένα σκασμό παιχνίδια, δυο σακούλες στο μπόι του Καριπιδη. Και της εξήγησα ότι όλα αυτά είναι άχρηστα, τα δώρα και τα λεφτά δε σημαίνουν τίποτα. Αυτό που θέλει είναι η παρέα, η προσοχή, δίκη μου, δίκη σου και φυσικά με παιδάκια στον παιδικό σταθμό. Με τον καιρό και τους μήνες που συζούσαμε, του έδωσε το κινητό να παίξει (για να μας αφήσει ήσυχους) γιατί ήθελε να γαμηθουμε, να πιούμε, κτλ. Σιγά σιγά ο μικρός κόλλησε με το κινητό, γιατί εκεί βρήκε την ντοπαμίνη του όπως θες πες το. Μετά εάν του έπαιρνες το κινητό μπορούσε να πάθει νευρικό κλονισμό. Αυτό φταίει; Όχι, εμείς. Ειναι ζόρικο να μπορείς να έχεις μια ισορροπημένη καθημερινότητα με δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις, και να έχεις αρκετό χρόνο με το παιδί. Εμεις οκέι, δε θα έχουμε τόσο και εξάλλου δε γουστάρω τον ρόλο της μανας, σαν κάτι μπαμπάδες θύματα που νταντεύουν σα σκυλιά. Μια γυναίκα πρέπει να είναι υπεύθυνη και να περνάει χρόνο μαζί του συνέχεια. Και ΕΚΕΙ βλέπεις ποια αξιζει και ποια όχι. Όχι στο «ποια αρέσει τα παιδιά» και τέτοιες πίπες. Όλες οι μάνες (σχεδόν) θα τρέξουν το παιδί τους. Θα το ντύσουν, θα του ετοιμάσουν πρωινό, θα το πάνε εκεί θα το πάνε αλλου, θα το φροντίσουν. Αυτό είναι γονιδιακό, μητρικό ένστικτο πες το όπως θες. Άλλο αυτό, άλλο να ΘΕΣ να περνάς χρόνο μαζί του. ΧΡΟΝΟ. Όχι να κοιτάς πώς να το στείλεις εδώ ή εκεί για να πας να πάρεις 70€ κόκα απ’ τον τυρόβλακα οδηγό και να παρτάρεις μαζί μου να σε γαμαω πέντε ώρες σερί και να βλέπουμε ταινίες.
Άλλο μάνα... και άλλο ΜΑΝΑ.
Λίγες οι μάνες που το κάνουν αυτό που λέω. ΔΥΣΕΥΡΕΤΕΣ. Από μάνες - και δη βίζιτες μάνες - που κλαίνε για το παιδί τους αλλά το χρησιμοποιούν βάζοντας γνώμονα την δίκη τους καλοπέραση, ΠΗΞΑΜΕ.
Γι’ αυτό πριν πείτε το ναι και πριν τελειώσετε μέσα της, να είστε σίγουροι από δέκα μεριές για το ποιος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο πάτε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μαζί του.