Νέα

Διαφορα θεματα υγειας και διατροφης.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CIM
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 277
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Πώς επηρεάζουν τα δόντια τα ισοτονικά ποτά;

www.pixhost.org/show/968/11760974_image-ashx.jpg] [/url]

Τα αθλητικά ποτά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν οι αθλητές ή οι αθλούμενοι, γενικά, τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν από τον ιδρώτα. Η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του αθλητή πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση ή τον αγώνα.

Μελέτη που έγινε το 2007 με θέμα «Γενική Οδοντιατρική» εξέτασε τα επίπεδα οξύτητας πέντε δημοφιλών ποτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ισοτονικά ποτά είχαν την ισχυρότερη πιθανότητα διάβρωσης της αδαμαντίνης. Η δημοτικότητα των ενεργειακών ποτών είναι σε άνοδο, ειδικά μεταξύ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Τα δόντια τους είναι πιο επιρρεπή στα οξέα που βρίσκονται σε μη αλκοολούχα ποτά εξαιτίας της πορώδους ποιότητας του σμάλτου των ανώριμων δοντιών τους.

Ως αποτέλεσμα, η διάβρωση των δοντιών είναι πιο συχνή σε αυτές τις ηλικίες. Τα ενεργειακά ποτά έχουν σαν συνέπεια να συρρικνώνονται τα περλέ λευκά δόντια και να δημιουργούνται κίτρινα σημάδια πάνω σε αυτά.

• Τα αθλητικά ποτά περιέχουν συνήθως κιτρικό οξύ. Όλα τα οξέα έχουν διαβρωτικές ιδιότητες, αλλά η μέθοδος της κατανάλωσης θα καθορίσει αν τα οξέα θα επηρεάσουν ή όχι τα δόντια μας.
• Πιείτε το ισοτονικό ποτό με καλαμάκι, έχοντάς το στο πίσω μέρος του στόματος, έτσι ώστε το υγρό να μην έρχεται σε επαφή με τα δόντια.
• Ξεπλύνετε το στόμα με νερό μετά την κατανάλωση αυτών των ποτών.
• Περιορίστε την πρόσληψη των ενεργειακών ποτών.
• Διατηρώντας τα ποτά αυτά σε ψυγεία, μειώνεται η διαβρωτική ιδιότητα του οξέος, αφού η δυνατότητα διάλυσής του εξαρτάται από τη θερμοκρασία.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Πώς να μαγειρέψετε εύκολα και υγιεινά;

Ο υγιεινός τρόπος διατροφής δεν συνίσταται μόνο στα τρόφιμα που επιλέγουμε, αλλά και στο πώς τα μαγειρεύουμε...

Σύμφωνα με την Τίνα Αντωνίου, διαιτολόγο- διατροφολόγο και επιστημονική συνεργάτιδα του MediDiatrofi.gr, για να προετοιμάσετε αλλά και να παρασκευάσετε ένα φαγητό, το οποίο θα βοηθήσει στο να μειωθεί η χοληστερόλη, το λίπος, το αλάτι και φυσικά οι θερμίδες, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος, από τα κρεατικά και τα πουλερικά.

2. Μια σειρά από κρύα πιάτα θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε το λίπος από το κρέας και το κοτόπουλο. Βάλτε το ψημένο κρέας στο ψυγείο και μόλις παγώσει αφαιρέστε το λίπος.

3. Όχι στον έτοιμο κιμά. Διαλέξτε οι ίδιοι ένα άπαχο κομμάτι κρέας και δώστε το στον κρεοπώλη να το κόψει σε κιμά.

4. Αν θέλετε να υπολογίσετε το βάρος της μερίδας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το κρέας χάνει με το μαγείρεμα το 25% του βάρους του.

5. Αφαιρέστε πάντα όλη την ορατή πέτσα από τα πουλερικά ή το ψάρι πριν το μαγείρεμα ή το ψήσιμο.

6. Ο χρόνος μαγειρέματος των ψαριών είναι 10 λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους.
Mini Tip: Το ψάρι είναι έτοιμο όταν τα μέρη του χωρίζονται εύκολα.

7. Φτιάξτε ομελέτα, μειώνοντας τους κρόκους αυγών. Βάλτε έναν κρόκο και δύο ασπράδια μαζί με τα αγαπημένα σας λαχανικά. Έτσι είναι και χορταστική και θα έχει λιγότερη χοληστερίνη.

8. Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβα, αφαιρέστε το νερό και το αλάτι της συσκευασίας στραγγίζοντάς τες καλά. Κατόπιν ξεπλύντε την τροφή με νερό και στράγγιξτε τη ξανά.

9. Μαγειρέψτε τα λαχανικά, μέχρι να γίνουν τρυφερά, χωρίς να λιώσουν και να χάσουν το χρώμα και τις θρεπτικές ουσίες τους.

10. Όταν παρασκευάζετε κοτόσουπα ή κρεατόσουπα, για να μειώσετε την χοληστερόλη βάλτε περισσότερα λαχανικά και λιγότερη ποσότητα λευκού και κόκκινου κρέατος.

11. Αντί για κρέμα γάλακτος πλούσια σε λιπαρά, χρησιμοποιείστε γιαούρτι ή αντικαταστήστε με αντίστοιχη κρέμα χαμηλή σε λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται και τα συνολικά λιπαρά, αλλά η γεύση παραμένει απολαυστική.

12. Το γιαούρτι με φρούτα είναι ιδανικό σνακ. Αποφύγετε όμως τα έτοιμα γιαούρτια με φρούτα. Επιλέξτε άπαχο γιαούρτι, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα ή πολτό από φρέσκα φρούτα.

13. ΟΧΙ στο τηγάνισμα. Αλλά ακόμα και όταν τηγανίζετε, φροντίστε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 220 βαθμούς κελσίου και να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά. Κατά προτίμηση τα τρόφιμα που τηγανίζονται να είναι στεγνά για να απορροφούν λιγότερο λάδι, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε το αλάτι. Τέλος, προτιμήστε μια άλλη μέθοδο ψησίματος εκτός τηγανίσματος π.χ βράσιμο, αντί να αφήνετε να μαγειρεύεται το τρόφιμο μέσα στο λάδι.

Ποιος τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο κατάλληλος, για να είστε σίγουροι πως το πιάτο σας δεν «υποσκάπτει» την σιλουέτα σας;

- Ψήσιμο στο κάρβουνα. Τα ψητά θα αποβάλλουν το λίπος που λιώνει και απομακρύνεται είτε το φαγητό είναι κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι.

- Ψήσιμο στο φούρνο, η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής. Τα δε τρόφιμα είναι σκεπασμένα από το καπάκι του σκεύους που τοποθετούνται μέσα, ενώ προσθέτετε και λίγο νερό το οποίο είναι απαραίτητο για το καλό μαγείρεμα του τροφίμου.

- Ψητό στην κατσαρόλα. Επειδή το λίπος δεν φεύγει, καλό είναι να προσθέσετε μια μικρή σχάρα στον πάτο της κατσαρόλας και ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι έτσι ώστε να μη μαγειρεύονται στο λίπος τους. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 75 βαθμούς Κελσίου έτσι ώστε να μη χάνεται η θρεπτική αξία και να μην εγκλωβίζεται το λίπος στις καμένες ίνες.

- Μαγείρεμα στον ατμό. Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που δεν αφήνει τα τρόφιμα να καούν ή να στεγνώσουν, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν.

Mini tip: Αν δεν έχετε την δυνατότητα, να αγοράσετε ακριβά μηχανήματα για ψήσιμο στο ατμό, χρησιμοποιήστε ένα διάτρητο πανέρι. Βάλτε λίγο νερό στον πάτο της κατσαρόλας και στερεώστε το με ένα πιρούνι ώστε να μην βυθίζεται στο νερό.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Λινάρι το χρησιμότατο!

Το λατινικό όνομα (linus usitatissimus, δηλαδή «λινάρι το χρησιμότατο») λέει πολλά για τη σημασία που έχει το λινάρι για τον άνθρωπο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εσχάτως, το λινάρι αποδεικνύεται για έναν πρόσθετο λόγο «χρησιμότατο».

Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα ω3 λιπαρά οξέα στην υγεία μας. Με εξαίρεση το ελαιόλαδο (που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, αλλά καθόλου ω-λιπαρά οξέα), τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ω6 και κάποια από αυτά περιέχουν και ω3. Το λινέλαιο έχει 56% περιεκτικότητα σε ω3 και 16% σε ω6.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ω6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. H εξισορρόπηση των ω3 στον οργανισμό μας, λοιπόν, μας προστατεύει απ' όλα αυτά.

Το λινάρι περιέχει, επίσης, και ορισμένα φυτοοιστρογόνα, τα οποία λειτουργούν προληπτικά απέναντι στον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, τα ω3 λιπαρά οξέα ίσως να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.
Ακόμα, το λινέλαιο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται απ' αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν, επίσης, ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Tο λινέλαιο βοηθάει:

• Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
• Στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου
• Στην αντιμετώπιση του άσθματος
• Την καρδιά
• Το ανοσοποιητικό (έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που έτρωγαν μια κουταλιά λινελαίου με γιαούρτι κάθε πρωί είχαν λιγότερα και πιο ήπια κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς)
• Στους πόνους της περιόδου
• Το δέρμα, σε περιπτώσεις εκζέματος και ξηρού δέρματος
• Στην καρδιακή νόσο
• Κόβει την όρεξη για τα ανθυγιεινά λίπη
• Εξισορροπεί το ζάχαρο στο αίμα
• Δρα κατά της υπέρτασης
• Συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού του σώματος
• Συντελεί στην καύση των ανθυγιεινών λιπών στο σώμα
• Προκαλεί θερμογένεση
• Λειτουργεί κατά της υψηλής χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων.

Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και δρα κατά του HIV/AIDS.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Μήπως τελικά διψάτε;

www.pixhost.org/show/3241/11835351_image-ashx.jpg] [/url]

Οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι σε ένα σημαντικό ποσοστό αφυδατωμένοι. Είτε γιατί δεν έχουν μάθει να πίνουν νερό, είτε γιατί το αντικαθιστούν με άλλα ροφήματα, είτε γιατί λόγω συνθηκών ζωής απλώς δεν πίνουν νερό!

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα, εξαιτίας της κατανάλωσης υγρών, πολλές φορές αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ανθρώπους ώστε να μην πίνουν νερό!

Το αποτέλεσμα όμως αυτής της παράλειψης αρκετές φορές εμφανίζεται στη ζυγαριά. Όχι μόνο δεν δείχνετε ελαφρύτεροι, αλλά αρκετά κιλά βαρύτεροι, μια και το αίσθημα της δίψας πολλές φορές συγχέεται με το αίσθημα της πείνας!

Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν, αντί να πιείτε νερό, να καταλήξετε να τρώτε κάτι που και δεν θα σας ξεδιψάσει αλλά και θα σας προσθέσει περιττές θερμίδες.

Πριν λοιπόν καταλήξετε με μπουκωμένο στόμα, δοκιμάστε να πιείτε 1- 2 ποτήρια νερό. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει!

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Γλυκό μετά το γεύμα

Άραγε μετά το φαγητό επιτρέπεται ένα γλυκάκι; Δεν είναι πάντα κακό. Eξαρτάται από το τι έχουμε φάει στο γεύμα ή, ακόμα καλύτερα, τι έχουμε φάει ολόκληρη τη μέρα. Όταν λοιπόν το κύριο γεύμα μας είναι κάτι πολύ παχυντικό, όπως μπριζόλα με πατάτες τηγανητές ή μακαρονάδα μπολονέζ ή παστίτσιο ή γιουβέτσι ή γενικότερα μαζί με τα ορεκτικά έχουμε «ξεφύγει» θερμιδικά, τότε το γλυκό επιδόρπιο είναι καταστροφικό.

Επειδή το σώμα μας έχει πάρει την ενέργεια που χρειάζεται, τις θερμίδες του γλυκού τις μετατρέπει όλες σε λίπος και τις αποθηκεύει. Να θυμάστε ότι και η ζάχαρη μετατρέπεται πολύ εύκολα από το σώμα μας σε λίπος. Εμείς λέμε, με το μυαλό μας, «ας απολαύσω και το γαλακτομπούρεκο μετά από το γεύμα», ενώ το σώμα λέει: «Για να μου δίνει την ενέργεια αυτή, που εγώ δεν τη χρειάζομαι τώρα, μπορεί να τη χρειαστώ αργότερα, γι’ αυτό ας την αποθηκεύσω για ώρα ανάγκης».

Και επειδή η ανάγκη αυτή δεν έρχεται, οι θερμίδες του γλυκού καταλήγουν σε συμπαγές λίπος κάπου στο σώμα μας, και μάλιστα σε περιοχές του σώματός μας που δεν θα θέλαμε να συσσωρευτεί (γλουτοί, μηροί, στομάχι). Αν όμως το γεύμα μας είναι ελαφρύτερο, όπως ψάρι με λαχανικά ή φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι, όσπρια και άλλα αντίστοιχα, τότε το σώμα δεν θα αποθηκεύσει το γλυκό και θα το «κάψει».

Πηγή: myself.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Βάλτε χρώμα και γεύση στη σαλάτα σας

Σε μια χώρα, την οποία η φύση έχει προικίσει τόσο γενναιόδωρα με λαχανικά, φρούτα, καρπούς, χρώματα, γεύσεις, μυρωδικά, τοπικές συνταγές αλλά και ανθρώπους με φαντασία στη μαγειρική, μια απλή σαλάτα με μαρούλι ή ντομάτα δεν μπορεί να είναι το καλύτερο που σκεφτήκατε!

Μπορεί να είναι ό,τι πιο εύκολο, όμως εξίσου εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε μια σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χρώματα, που ακόμα και ο πιο… δύσκολος δεν θα μπορούσε να της αντισταθεί.

Έχοντας κατά νου τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών στην οποία μπορείτε να κινηθείτε, όπως ρόκα, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, καρότο, κρεμμύδι και πολλά άλλα, μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς που θα εξυψώσουν τόσο τη γεύση όσο και τη θρεπτικότητα της σαλάτας. Μη διστάζετε να προσθέσετε στη σαλάτα σας:

• αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα αλλά και πορτοκάλι, ρόδι ή ανανά
• όσπρια, όπως βρασμένες φακές ή φασόλια μαυρομάτικα
• καρπούς, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια ή κουκουνάρι
• μυρωδικά, όπως δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός, ρίγανη
• καλαμπόκι ή κρουτόν.

Φτιάξτε μια σος κάνοντας διάφορους συνδυασμούς με γιαούρτι, μουστάρδα, μέλι , χυμό πορτοκαλιού, μπαλσάμικο ξίδι ή λεμόνι. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τόσο πολύ ελαιόλαδο, το οποίο -πέρα από τη θρεπτική του αξία- έχει μεγάλη απόδοση σε θερμίδες, και δίνετε την ευκαιρία και σε άλλα γευστικά και θρεπτικά συστατικά.

Με μια γρήγορη ματιά, η σαλάτα σας είναι πολύχρωμη, γευστική αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, πολυακόρεστα και ω3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες έχουν τον κύριο ρόλο στο πιάτο σας, όμως αναδεικνύουν εσάς ως τον πρωταγωνιστή-σεφ της βραδιάς.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Το αλάτι στη ζωή μας

www.pixhost.org/show/2054/11868812_image-ashx.jpg] [/url]
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, όπως π.χ. στην Πολωνία, στην Αυστρία, στη Γερμανία κ.λπ..

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι' αυτό ήταν γνωστό και χρησιμοποιούταν από την αρχαία εποχή. Σε μερικές παραθαλάσσιες περιοχές, το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Έτσι, οι κάτοικοι της Θράκης πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι.

Γιατί χρειαζόμαστε αλάτι;

Όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Τόνι Νζέιμ, το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Το νάτριο συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσης των υγρών του σώματος σε σωστά επίπεδα. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος, καθώς και τον όγκο του αίματος. Επιπλέον, διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στη μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών στα νεύρα, αφού είναι ηλεκτρολύτης, τη συστολή μυών και την καρδιακή λειτουργία. Η απορρόφηση του νατρίου στο λεπτό έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του χλωρίου, των αμινοξέων, της γλυκόζης και του νερού, καθώς επίσης στο πεπτικό σύστημα, και ιδιαίτερα στον μεταβολισμό των τροφίμων, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του παγκρέατος, της σπλήνας και του ήπατος. Τέλος μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρθρώσεις ευέλικτες.

Το αλάτι είναι εχθρός ή φίλος;

Στους ενήλικες, όταν τα επίπεδα του νατρίου είναι πολύ υψηλά, ο οργανισμός κατακρατεί πάρα πολύ νερό και ο όγκος των υγρών του σώματος αυξάνεται. Επομένως, η υπερβολική του κατανάλωση, ιδιαίτερα πριν από την έμμηνο ρύση, κατά την πρόσληψη φαρμάκων που περιέχουν κορτιζόνη ή ορισμένα αντισυλληπτικά, μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών. Επίσης, η παρουσία μη ισορροπημένης ποσότητας νατρίου και νερού στους ιστούς μπορεί να δημιουργήσει οιδήματα στα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η οποία με τη σειρά της συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σχεδόν το 50% των υπερτασικών είναι ευαίσθητοι στο νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών. Ένας ενήλικας είναι σε θέση να αποβάλει το περίσσιο αλάτι από το σώμα του μέσω των νεφρών στα ουρά. Ωστόσο, τα μωρά μέχρι τεσσάρων μηνών δεν έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες αλατιού, διότι οι νεφροί τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Εάν τους δοθεί τροφή με υψηλή περιεκτικότητα άλατος, μπορεί να συσσωρευτεί στο σωματάκι τους, προκαλώντας βλάβες στα νεφρά, το ήπαρ και στον εγκέφαλο και σε ορισμένες περιπτώσεις, τον θάνατο.

Κατά την αποβολή από τα νεφρά των ποσοτήτων νατρίου που δεν χρειάζεται ο οργανισμός, αυξάνεται συγχρόνως και η αποβολή ασβεστίου. Εάν λοιπόν έχετε μειωμένη οστική μάζα ή αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσετε οστεοπόρωση, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.

Επομένως, όταν καταναλώνουμε κανονικές ποσότητες αλατιού, είναι χρήσιμο και φιλικό στον οργανισμό, ενώ σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης είναι επιβλαβή και εχθρικό.

Πόσο αλάτι θα πρέπει να τρώμε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (Σ.Η.Π.) κατανάλωσης νατρίου είναι 1-4 γρ. ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, την υγεία του και τον τρόπος ζωής του, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ¼ με ½ του κουταλιού του γλυκού αλάτι. Για παράδειγμα, όσοι γυμνάζονται συστηματικά χρειάζονται περισσότερο αλάτι από όσους κάνουν καθιστική ζωή, επειδή έχουν σημαντικές απώλειες νατρίου. Οι περισσότεροι πάντως οργανισμοί υγείας επισημαίνουν ότι προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο χρειαζόμαστε και συστήνουν να μειώσουμε δραστικά τη χρήση του.

Οι κυριότερες πηγές του αλατιού στη διατροφή είναι επεξεργασμένα τρόφιμα και το πρόσθετο αλάτι κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Τα κρέατα, τα προϊόντα με βάση το κρέας (π.χ. αλλαντικά), τα τυροκομικά προϊόντα, οι κονσέρβες και διάφορα είδη ψωμιού μπορούν επίσης να είναι υψηλά σε νάτριο. Μικρές ποσότητες νατρίου μπορεί να βρεθούν φυσικά, σε ορισμένα τρόφιμα, όπως στα αυγά και τα ψάρια. Σημείο προσοχής: το νάτριο μπορεί να περιέχεται στα τρόφιμα και με άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού αλατιού, όπως π.χ. ως διττανθρακικό νάτριο (κοινώς η μαγειρική σόδα), προπιονικό νάτριο (π.χ. στα ξερά δαμάσκηνα), γλουταμινικό μονονάτριο (π.χ. στα αλλαντικά), βενζοϊκό νάτριο (π.χ. στα αναψυκτικά) ή baking powder (π.χ. σε κέικ).

Πώς θα μειώσετε την πρόσληψη νατρίου;

• Αντικαταστήστε μέρος του αλατιού που βάζετε στα φαγητά χρησιμοποιώντας περισσότερο φρέσκο χυμό λεμονιού, μυρωδικά (π.χ. σουμάκ).
• Μην προσθέτετε αλάτι στο πιάτο σας, εφόσον έχει προστεθεί ήδη κατά το μαγείρεμα.
• Χρησιμοποιήστε αλάτι με φυσικώς χαμηλότερο νάτριο ή υποκατάστατα αλατιού.
• Εκτός από το αλάτι, προσπαθήστε να ελαττώσετε δραστικά και τη χρήση των άλλων μορφών νατρίου, για παράδειγμα την προσθήκη σόδας και κύβων γεύσης στα φαγητά ή baking powder στα γλυκά.
• Τρώτε περισσότερα νωπά τρόφιμα και λιγότερα βιομηχανοποιημένα.
• Προτιμάτε τα αδρά επεξεργασμένα τρόφιμα, διότι συνήθως περιέχουν λιγότερο νάτριο από όσα έχουν υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία.
• Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την επίδραση του άλατος στον οργανισμό.
• Αποφύγετε τις κλασικές αλμυρές τροφές: αλλαντικά, τυριά, κονσέρβες, αλατισμένο βούτυρο, σνακ (γαριδάκια, τσιπς), παστά, τυποποιημένες σάλτσες, καπνιστά και προϊόντα άρμης.
• Αναζητάτε προϊόντα χαμηλά σε νάτριο, διαβάζοντας τις ετικέτες: Μέχρι 100 mg νάτριο/100 γραμμάρια είναι χαμηλή περιεκτικότητα. 500 mg νάτριο ή περισσότερα/100 γραμμάρια είναι πάρα πολλά.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Άσκηση σε στατικό ποδήλατο

www.pixhost.org/show/3248/11868917_image-ashx.jpg] [/url]

Θέλετε να ξεκινήσετε γυμναστική, αλλά δεν ξέρετε ποιο είδος αερόβιας άσκησης είναι το κατάλληλο για εσάς. Εάν πάντως σκέφτεστε το στατικό ποδήλατο, μάλλον έχετε κάνει καλή επιλογή.

Γιατί; Γιατί η ποδηλασία είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική δραστηριότητα οξυγόνωσης και ενεργοποίησης του κυκλοφορικού συστήματος. Βοηθάει ιδιαίτερα στην αύξηση της αντοχής και της ζωτικότητας και βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τι γυμνάζουμε: Καρδιά, πνεύμονες, μυς ποδιών, γλουτούς.

Καταλληλότητα: Για όλους. Σε περίπτωση όμως σοβαρού προβλήματος στη μέση, ενδείκνυται το καθιστό ποδήλατο.

Συστήνονται κυρίως για: βελτίωση φυσικής και σωματικής κατάστασης, καύση λίπους, τόνωση μυών ποδιών και γλουτών.

Επιλέξτε : όσο γίνεται μεγαλύτερο βάρος δίσκου (τροχού). Εκεί είναι η διαφορά που θα κάνει την άσκησή σας πιο αποτελεσματική, αφού θα έχετε μεγαλύτερη αντίσταση, άρα περισσότερο παραγόμενο έργο και επομένως πιο έντονη αερόβια άσκηση και καύση θερμίδων.

Τι πρέπει να προσέξω όταν γυμνάζομαι σε ένα στατικό ποδήλατο;

• Οι πρώτες σας προπονήσεις πρέπει να είναι σχετικά μικρές σε διάρκεια.

• Να γυμνάζεστε 3 φορές την εβδομάδα με ενδιάμεσες ημέρες ξεκούρασης ή ενασχόλησης με άλλα είδη γυμναστικής.

• Μην κάνετε ποτέ ποδήλατο με γυμνά πόδια – να φοράτε πάντα αθλητικά παπούτσια.

• Ρυθμίστε τη σέλα ώστε κατά την πεταλιά να μην τεντώνει εντελώς το πόδι.

• Ασκήστε δύναμη με το μεσαίο και το μπροστινό μέρος του πέλματος, περισσότερο με τη μύτη και καθόλου με τη φτέρνα.

• Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή του χαλαρώματος, ποδηλατήστε λίγο με φορά προς τα πίσω.

• Μην ανασηκώνεστε από τη σέλα για να «σπρώξετε» με μεγαλύτερη δύναμη.

• Αποφύγετε τη δημιουργία «καμπούρας» στην πλάτη.

• Κρατήστε το σώμα σας σχετικά όρθιο και μη γέρνετε προς τα μπρος ή προς τα πίσω.

• Για να προστατεύσετε την πλάτη σας, μην ακουμπάτε πάνω στο τιμόνι για να «ξεκουραστείτε».

• Μη βάζετε μεγάλη αντίσταση («ταχύτητα») – προτιμήστε τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Συμπερασματικά, το στατικό ποδήλατο γυμνάζει εκτός από το καρδιαναπνευστικό σύστημα και τους μυς των ποδιών και, λιγότερο, τους γλουτούς. Δεν βελτιώνει σημαντικά τον συντονισμό των κινήσεων (δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο ή πολύπλοκο), αλλά είναι μία καλή γυμναστική, όταν την κάνετε σωστά.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Ένα μικρό σποράκι με μεγάλη θρεπτική αξία

www.pixhost.org/show/1003/11880161_image-ashx.jpg] [/url]

Η φάβα είναι η εξαίρεση των οσπρίων του χειμώνα, αποτελώντας το καλοκαιρινό μας όσπριο. Αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, τη συναντάμε σε μορφή πουρέ με χυμό λεμονιού, παρέα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα και ελιές, ενώ συχνά συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά.

Η φάβα προέρχεται από το φυτό λαθούρι. Το λαθούρι είναι ένα είδος κουκιού, ψυχανθές, δικοτυλήδονο. Τα αλεσμένα σπέρματα του λαθουριού ή βρασμένα σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν το μαγειρικό παρασκεύασμα, γνωστό ως φάβα.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ελένη Φουσέκα, πέρα από ένα γευστικό έδεσμα, η φάβα είναι ένα μικρό σποράκι με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελεί μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών.

Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς βοηθά και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.

Είναι μια τροφή που δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αποτελεί καλή πηγή καλίου, αυτό την κάνει εξαιρετική τροφή για κατανάλωση από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο που βοηθά στην διατήρηση της μνήμης.

Εκτός από πουρέ, μπορούμε να την μαγειρέψουμε σαν σούπα ή να την βάλουμε μέσα σε σαλάτες ή ριζότο. Σε περιόδους νηστείας αποτελεί άριστο υποκατάστατο του κρέατος, αρκεί να συνοδεύεται με δημητριακά όπως το ρύζι ή αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, για να υπάρχει πληρότητα αμινοξέων αφού από την φάβα απουσιάζει το αμινοξύ μεθειονίνη.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Γαστρεντερίτιδα: Μια λοίμωξη που μας πανικοβάλλει

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονες υδαρείς κενώσεις, εμέτους, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας είναι πλέον πολύ τακτικά, τόσο, που πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη νόσος είναι η δεύτερη πιο συχνή μετά το κοινό κρυολόγημα. Η μετάδοση της νόσου είναι πολύ εύκολη, αφού μπορεί κάποιος να νοσήσει ακόμα και μετά από επαφή με αντικείμενο, το οποίο πρώτα είχε ή κρατούσε κάποιος που είχε γαστρεντερίτιδα.

Γι’ αυτό και συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών, κυρίως τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση της νόσου (Φεβρουάριος - Απρίλιος). Η γαστρεντερίτιδα στα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και είναι κοινά σε όλους:

1) επαναλαμβανόμενοι έμετοι, οι οποίοι εμφανίζονται αρχικά και υποχωρούν σταδιακά

2) συνεχείς υδαρείς κενώσεις, που ενδέχεται να ξεκινήσουν παράλληλα με τους εμέτους ή μετά αλλά διαρκούν περισσότερο από αυτούς

3) πυρετός, υψηλός ή μόνο δέκατα

4) αδυναμία, ανορεξία.

Η αντιμετώπιση όλων των ανωτέρων συμπτωμάτων από διατροφικής πλευράς παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή προβλημάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του οργανισμού που νοσεί, όπως είναι η αφυδάτωση. Γι' αυτό καλό είναι πάντα να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές και με λίγη υπομονή να είστε σίγουροι πως τα συμπτώματα της νόσου θα υποχωρήσουν σε 2- 3 ημέρες.

Διατροφικές συμβουλές

1. Πίνετε σε μικρές κάθε φορά ποσότητες νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, εναλλακτικά αραιώστε 1 ποτήρι λεμονάδα με 4 ποτήρια νερό ή κάποιο άλλο υγρό που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού. Αν δεν σας είναι εύκαιρο κάποιο τέτοιο διάλυμα, μπορείτε να προσθέσετε σε λίγη σόδα ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη και αραιώστε τα με λίγο καθαρό νερό. Η σόδα περιέχει το διττανθρακικό οξύ, το αλάτι νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να μην αφυδατωθεί. Τα ανωτέρω υγρά δεν θα σταματήσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν θα αφήσουν το σώμα να αφυδατωθεί. Μετά από έμετο, βέβαια, συνίσταται η λήψη υγρών να γίνεται μετά την πάροδο τουλάχιστον μιας ώρας, πάντα σε μικρές δόσεις.

2. Όταν νιώσετε καλύτερα, μπορείτε να φάτε σε μικρές ποσότητες μπανάνα ή μήλο, τροφές που θα δώσουν στον οργανισμό το απαραίτητο κάλιο.

3. Καλό είναι να τρώτε σούπα με ρύζι ή φιδέ με λίγο αλάτι, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση ή άλλα οργανικά προβλήματα που απαγορεύουν αυστηρά την κατανάλωση αλατιού.

4. Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για την αντιδιαρροϊκή του δράση.

5. Σε πολλές μαρτυρίες αναφέρεται πως τα αναψυκτικά τύπου Cola εμφανίζουν παρόμοιες ιδιότητες με το τσάι. Πράγματι, λόγω τις περιεκτικότητάς τους σε τανίνες, οι οποίες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και άρα των αριθμό των κενώσεων, παρατηρείται μείωση των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχει περίπτωση να δημιουργούν πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου. Άρα, η ζημιά που προκαλούν αξιολογείται ως σοβαρότερη, γι' αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή τους.

6. Η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, άρα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Να καταναλώνετε πιο συχνά απλούς υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, το ρύζι, το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια, οι φρυγανιές.

7. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι). Αν νοσήσει παιδί που η διατροφή του στηρίζεται στο γάλα, συστήνεται η προσθήκη ρυζάλευρου ή και η αραίωση του γάλακτος. Καλό επίσης είναι να αποφεύγετε τα γλυκά, τις λιπαρές τροφές, τις σάλτσες, κ.ά..

8. Μετά το πέρας το συμπτωμάτων, η διατροφή σας θα πρέπει να επανέλθει στους καθημερινούς σας ρυθμούς, με σταδιακό τρόπο. Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με κάποια σούπα με κοτόπουλο στήθος χωρίς την πέτσα ή μοσχάρι ή ψάρι άπαχο. Συνεχίστε προσθέτοντας σιγά σιγά διάφορα τρόφιμα, με τελευταίες επιλογές τα όσπρια και τα λιπαρά φαγητά.

9. Μια πολύ βασική παράμετρος είναι αυτή που αφορά στην τήρηση κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια παρασκευής του φαγητού. Όπως και ότι πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή της μαγειρεμένης τροφής σε θερμοκρασία δωματίου πέραν από 3-4 ώρες.

10. Τελευταία και αρκετά σημαντική συμβουλή είναι πως η ίαση της νόσου απαιτεί από τον πάσχοντα, πέραν των ανωτέρων, και χρόνο ξεκούρασης καθώς και προσπάθεια να απαλλαγεί από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας αλλά και της κακής– αγχωτικής ψυχολογίας που μπορεί να τον διακατέχει.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Διαιτητικό «βρώμικο»; Κι όμως, γίνεται!

www.pixhost.org/show/1010/11906629_image-ashx.jpg] [/url]
Είστε λάτρης του «βρώμικου»; Είναι μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας η κατανάλωσή του; Η παρέα σας μετά τη διασκέδαση αποφάσισε να το «τιμήσει» και εσείς νιώθετε ότι πρέπει να ακολουθήσετε; Και όλα αυτά ενώ κάνετε δίαιτα;

Δεν υπάρχει λόγος ούτε να κάνετε ότι δεν βλέπετε ούτε να τελειώσει άδοξα η νυχτερινή σας διασκέδαση.
Ακολουθούν πέντε μικρά μυστικά για να «καθαρίσετε» το «βρώμικο», κάνοντάς το κατάλληλο ακόμα και σε περίοδο δίαιτας!

1. Διαλέξτε το λιγότερο λιπαρό βασικό συστατικό. Προτιμήστε τα αλλαντικά με βάση τη γαλοπούλα και, αν είναι δυνατόν, επιλέξτε αυτά με χαμηλά λιπαρά. Κάντε το ίδιο και με το τυρί, προτιμήστε τυρί χαμηλών λιπαρών.

2. Αν υπάρχει η δυνατότητα για ψωμί ολικής άλεσης ή άλλου τύπου εκτός από λευκό, σαφώς και να το προτιμήσετε.

3. Γεμίστε το με λαχανικά και όχι με πατάτες.

4. Πείτε «όχι» στις διάφορές σάλτσες που σαν βάση τους έχουν τη μαγιονέζα. Αρκετά λιπαρά μαζεύονται! Προτιμήστε τη μουστάρδα (που έχει όμως αρκετό αλάτι).

5. Πριν ξεκινήστε να τρώτε, πιείτε ένα μπουκαλάκι νερό. Θα σας περιορίσει την όρεξη και θα σας βοηθήσει να ευχαριστηθείτε, τρώγοντας αργά, το φαγητό σας.

Πηγή: diatrofi.gr

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Αρακάς: Σημαντικός για την υγεία

www.pixhost.org/show/1010/11906636_image-ashx.jpg] [/url]

Η πιο συνηθισμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή αρακά είναι ο κατεψυγμένος. Αν και θυμίζει λαχανικό (πωλείται μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και μαγειρεύεται ως λαδερό), ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Ο αρακάς, λόγω της γλυκιάς γεύσης του, της υφής, του χρώματος, αλλά και του σχήματός του, είναι το πλέον αγαπητό φαγητό, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όσπρια και λαδερά, των παιδιών.

Το κύριο διατροφικό χαρακτηριστικό του αρακά είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ οι πρωτεΐνες βοηθούν στη δημιουργία και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος. Ο αρακάς είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος όσο και για την πρόληψη ορισμένων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πέρα από τα ωφέλιμα μακροθρεπτικά συστατικά, περιέχει ακόμα ένα εύρος βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως και φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία προάγουν την υγεία. Ο αρακάς αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, μαγγανίου και μαγνησίου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φυλλικό οξύ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, αλλά εμπλέκονται και σε πολλές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, ο αρακάς είναι καλή πηγή καλίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Α. Τα μέταλλα κάλιο, φώσφορος και μαγνήσιο είναι απαραίτητα, μεταξύ άλλων, και για την ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού συστήματος, των νεφρών και των υγρών του σώματός μας. Τέλος, ο αρακάς είναι πλούσιος σε διάφορα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γενικώς δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Ανδρική υπογονιμότητα: Τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά;

www.pixhost.org/show/1011/11907697_image-ashx.jpg] [/url]

Η γονιμότητα είναι συνήθως η αντανάκλαση της γενικότερης υγείας. Εάν κάνετε μια υγιεινή ζωή και διατροφή οι πιθανότητες να έχετε φυσιολογικό σπέρμα είναι μεγάλες, αρκεί να μην έχει υποστεί στο παρελθόν μόνιμες βλάβες στα όργανα παραγωγής του σπέρματος εξ αιτίας τραυματισμών ή φλεγμονών και να μην έχει γεννηθεί με δομικές ή λειτουργικές βλάβες που εμποδίζουν την παραγωγή φυσιολογικού σπέρματος. Μερικά από τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι και κυρίως το κάπνισμα, καθώς επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό ανά κυβικό εκατοστό αλλά και τον χρόνο ζωής των σπερματοζωαρίων .

Στην ίδια κατηγορία με τα πιο σημαντικά αίτια είναι η κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ( χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη κλπ ) καθώς και η χρήση αναβολικών στεροειδών.
Σύμφωνα με το gynecology.gr κάτι που προκαλεί εντύπωση είναι πως και η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει την αναλογία των σπερματοζωαρίων διότι αυξάνει την έκκριση επινεφριδιακών στερροιδικών ορμονών οι οποίες μειώνουν την έκκριση τεστοστερόνης. Η μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης οδηγεί σε μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων. Στα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας συμβάλει και η μειωμένη λήψη βιταμίνης C και ψευδαργύρου με την τροφή, και οπωσδήποτε η κακή διατροφή.

Προσοχή θέλουν φλεγμονές στα επιμέρους αναπαραγωγικά όργανα όπως προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα αλλά και οι φλεγμονές που επηρεάζουν τους όρχεις όπως παρωτίτιδα μετά την εφηβεία.
Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει εάν στο παρελθόν έχει γίνει λήψη του αντιδιαρροικού φαρμάκου Sulfasalazine, και του αντιμυκητιασικού Ketoconazole. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και η έκθεση σε επικίνδυνο περιβάλλον όπως ακτινοβολίες, επιδημίες, χρώματα, μόλυβδο, ιώδιο, βενζίνη, βόριον, βαρέα μέταλλα και τοξικά χημικά αλλά και απόβλητα.

Σημαντικό εξίσου είναι και η καταστροφή των σπερματικών πόρων από σεξουαλικά μεταδιδόμενες φλεγμονές όπως βλεννόρροια ή χλαμύδια . Αυτά επίσης μεταδίδονται και στην σεξουαλική σύντροφο και επηρεάζουν την δική της γονιμότητα. Τέλος η μεγάλη σεξουαλική αποχή επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα, ενώ η σεξουαλική επαφή με μεσοδιάστημα 3 έως 6 μέρες θεωρείται ότι βελτιώνει το σπέρμα.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Παγωτό: Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων!

Tο παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών γιατί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες γάλακτος, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, βέβαια, ως γαλακτοκομικό προϊόν μάς προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μπορούμε να καταναλώσουμε ένα παγωτό ειδικά όταν το αγοράζουμε από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ και το προορίζεται για τα παιδιά σας.

Προσέξτε να μην αγοράζετε στο παιδί σας παγωτό το οποίο έχει λιώσει και έχει επαναψυχθεί. Αυτό θα το καταλάβετε όταν το σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία δεν είναι αυτό που γνωρίζατε, αλλά φαίνεται παραμορφωμένο. Επίσης, μην καταναλώνετε παγωτά που εμφανίζουν κρυστάλλους, αφού υποδηλώνουν ότι έχουν επαναψυχθεί. Όταν αγοράζετε παγωτό να το διατηρείτε το παγωτό πάντα στην κατάψυξη.

Το παγωτό να το προτιμήσετε από οποιοδήποτε άλλο σνακ ή γλυκό για το απογευματινό κολατσιό του παιδιού σας. Γιατί έτσι του προσφέρετε τις πολύτιμες ουσίες του γάλακτος και των ξηρών καρπών, αν διαλέξετε παγωτό αυτού του τύπου, με πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα γλυκό, και η καλύτερη στιγμή για να δώστε στο παιδί ένα παγωτό είναι στο πρωινό ή στο απογευματινό κολατσιό, όταν το βγάζετε βόλτα. Προσοχή στην ποσότητα, ώστε να μην του κόψετε την όρεξη για το φαγητό. Αρκεί η κοινή λογική για να καταλάβετε ότι όσο περισσότερο παγωτό του δώσετε, τόσο λιγότερο φαγητό θα θελήσει να φάει. Ιδανική ποσότητα είναι γύρω στα 60-80ml, όσο, για παράδειγμα, ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι.

Τέλος , αγοράζετε πάντα παγωτά γνωστών εταιρειών. Σας προσφέρουν τη σιγουριά ενός μεγάλου ονόματος, την εμπειρία χρόνων και την εγγύηση της τελευταίας τεχνολογίας τους.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Οδηγίες για την δυσπεψία και την βαρυστομαχιά

Αν δεν καταφέρετε να φρενάρετε τη βουλιμία και τα πρώτα σημάδια της δυσπεψίας κάνουν την εμφάνισή τους, απειλώντας να...
χαλάσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Αν αρχίσετε και νιώθετε βαρύ το στομάχι σας και έχετε κάποιο από τα δυσάρεστα συμπτώματα που προαναφέραμε, αποφύγετε –αντίθετα με ό,τι κάνουν οι περισσότεροι- τα ανθρακούχα ποτά, καθώς δίνουν την αίσθηση προσωρινά ότι ανακουφίζουν, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν φούσκωμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική έκκριση του στομάχου. Τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη διαδικασία της πέψης ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Επίσης δεν κάνει καλό το τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα.

Αν συνηθίζετε να πίνετε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό κάθε φορά που έχετε συμπτώματα δυσπεψίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη χρόνια χρήση μπορεί να πάθετε γαστρίτιδα.

Πιείτε νερό, ζεστό νερό με λεμόνι ή ένα ζεστό ρόφημα.

Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη. Στο τελευταίο μπορείτε να προσθέσετε άγριο γεράνι (για τη μείωση των όξινων εκκρίσεων) ή δεντρομολόχα (για να απαλλαγείτε άμεσα από το στομαχόπονο). Τα αφεψήματα του χαμόμηλου και του φασκόμηλου λειτουργούν επίσης ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Η κανέλα επίσης θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Στην περίπτωση που υποφέρετε από πόνους, πολύ αποτελεσματική είναι η κομπρέσα από λιωμένο δεντρολίβανο που θα βράσετε και θα τοποθετήσετε χλιαρό στην πονεμένη περιοχή.

Το κυκλικό μασάζ στην κοιλιά (γύρω από τον αφαλό) με ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι στο οποίο θα έχετε ρίξει μέσα μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων από πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μύρο, μέντα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή θυμάρι, βοηθάει πολύ στην ανακούφιση των δυσπεπτικών συμπτωμάτων.

Περπατήστε. Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει.

Προσπαθείστε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάτε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση.

Εάν κάνετε εμετό, δεν θα πρέπει να σας πιάσει πανικός, γιατί το στομάχι «ανακουφίζεται» και η δυσπεψία περνάει πιο γρήγορα.

Εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν σε 10-12 ώρες ή εκδηλωθεί και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.

Και για την άλλη μέρα....

Την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος να παραλείψετε να φάτε γεύμα ή βραδινό, γιατί θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής στο μεθεπόμενο γεύμα.

Φάτε κάτι ελαφρύ και σε μικρότερες ποσότητες, περιορίστε τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες) και προτιμήστε το λευκό κρέας, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

medlabgr.blogspot.com
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Σημαντικό για την υγεία το πρωινό

Ένα υγιεινό πρωινό γεύμα σάς προσφέρει μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά, περισσότερη ενέργεια, επιλογή ισορροπημένων γευμάτων καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα και φυσικά, όταν επιλέγεται με σωστό τρόπο, συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Επομένως, το πρωινό θα πρέπει να σας εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας και όχι να σας κάνει να αισθανθείτε δυσφορία και υπνηλία λόγω «βαρυστομαχιάς».

Τα αμυλούχα τρόφιμα, εκτός από τη βάση της καθημερινής μας διατροφής (σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής), πρέπει να αποτελούν και το βασικό συστατικό του πρωινού σας γεύματος, καθώς σας προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) που θα σας εξασφαλίσουν την ενέργεια για όλη την ημέρα σας (αφού οι υδατάνθρακες είναι το βασικό ενεργειακό «νόμισμα» του οργανισμού), πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, το πρωινό σας γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά, μπισκότα, φρούτα, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα ή γιαούρτι) και πρωτεΐνες (προαιρετικά, δεδομένου ότι στη σύγχρονη διατροφή προσλαμβάνονται σε όλα τα υπόλοιπα γεύματα π.χ. τυρί, αυγό).

Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι διαφόρων ασθενειών του σύγχρονου δυτικού κόσμου, όπως του διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας. Για να αυξήσετε το περιεχόμενο της διατροφής σας σε φυτικές ίνες, πρέπει να επιλέγετε τρόφιμα ολικής άλεσης ή σικάλεως, τα οποία ως λιγότερο επεξεργασμένα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Ταχίνι: Εύγευστο και θρεπτικό

www.pixhost.org/show/3263/11944282_image-ashx.jpg] [/url]

Το ταχίνι είναι το τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.

Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.

Ακόμη είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού.

Πιο αναλυτικά, το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία, συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν τη χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό!

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Μυστικά για αστραφτερή οδοντοστοιχία

Καθώς γερνάμε, τα δόντια μας αλλάζουν και με τη «βοήθεια» ορισμένων τροφίμων και κάποιων βλαβερών συνηθειών μας αποκτούν αντιαισθητικούς λεκέδες και δυσχρωμίες.

1. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα που σας υπόσχονται λαμπερό και κάτασπρο αποτέλεσμα! Μην αφήσετε τις πολυτελείς και ευφάνταστες συσκευασίες να σας παραπλανήσουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας, για να σας προτείνει το καταλληλότερο.

2. Ορισμένοι επιλέγουν ακόμη τη μέθοδο που τους έμαθε η γιαγιά τους… με τη χρήση μαγειρικής σόδας, την οποία απλώνουν απαλά πάνω στα δόντια με μια οδοντόβουρτσα.

3. Τροφές όπως το σέλινο, τα μήλα, τα αχλάδια και τα καρότα αυξάνουν την έκκριση σάλιου στο στόμα, που βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών που κατακάθονται στα δόντια και ευνοούν την ανάπτυξη πέτρας και τερηδόνας.

4. Το να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, επίσης, αυξάνει την έκκριση σάλιου, μειώνοντας τους λεκέδες και τις δυσχρωμίες που σχηματίζονται στα δόντια.

5. Κόψτε το κάπνισμα. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποκτήσετε ένα… αποκρουστικό χαμόγελο! Για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου… που ήδη γνωρίζετε πολύ καλά!

6. Οι οδοντίατροι λένε πως ό,τι μπορεί να λερώσει ένα άσπρο πουκάμισο μπορεί να «λερώσει» και την οδοντοστοιχία σας! Καφές, τσάι, διάφορα ποτά και χυμοί. Τα αποτελέσματα από την κατανάλωσή τους φαίνονται με το πέρασμα των χρόνων όλο και πιο έντονα.

7. Φροντίστε να τα βουρτσίζετε καθημερινά και να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιατρού σας κατά γράμμα.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Γιατί το νερό είναι πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό;

www.pixhost.org/show/2077/11959884_image-ashx.jpg] [/url]

Το νερό, κύριο συστατικό των ζώντων οργανισμών, αποτελεί την πιο βασική ουσία για τον οργανισμό, η οποία μάλιστα δεν έχει καμιά θερμιδική αξία. Έχει χαρακτηριστεί επιτυχώς, ως λίκνο της ζωής, διότι είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες. Αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος π.χ. 90% στο αίμα, 75% στο μυϊκό ιστό, 20% στο λιπώδη ιστό κλπ.

Συνολικά αποτελεί το 98% του βάρους στο έμβρυο, περίπου 75% στα παιδιά και 50-65% στο ανθρώπινο σώμα των ενηλίκων.

Τα 2/3 του υπάρχοντος νερού βρίσκονται στα κύτταρα και μόνο το 1/3 είναι εξωκυτταρικό. Στο σώμα με τις καταβολικές διεργασίες, παράγονται την ημέρα 200-300 mL, ανεξάρτητα από το νερό που πίνουμε ή λαμβάνουμε με τις τροφές.

Ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να καθορισθούν επακριβώς οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως η ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά είναι ένα λίτρο, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φθάνει μέχρι και 7-8 λίτρα.

Η ανάγκη λήψης νερού εκδηλώνεται με τη δίψα, αλλά σε αυξημένες απώλειες νερού από τον οργανισμό (έντονη μυϊκή εργασία, έντονη εφίδρωση) η ικανοποίηση του αισθήματος της δίψας δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οργανισμού σε νερό, παρά μόνο το ήμισυ.

Εμπειρικά λέγεται ότι το ανθρώπινο σώμα πρέπει να λαμβάνει 1g νερού ανά kcal τροφής. Έτσι αν η τροφή κατά μέσο όρο δίνει 4kcal/g η ποσότητα του νερού που θα πρέπει να λαμβάνεται είναι τετραπλάσια από εκείνης της τροφής. Δηλαδή για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες/ ημέρα το νέρο που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα.

Το συνολικό όμως νερό που συμμετέχει στις λειτουργίες του σώματος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το νερό που εκκρίνεται στα διάφορα σημεία του σώματος επαναπορροφάται σε άλλα σημεία και δεν αποβάλλεται. Η συνολική ποσότητα νερού που συμμετέχει στη λειτουργία του σώματος είναι 5-15 λίτρα ημερήσια. Οι απώλειες νερού του σώματος, που είναι 1-7,5 lit, αναπληρώνονται με τη λήψη νερού, ενώ η επαναρρόφηση που γίνεται από τον οργανισμό είναι 3,7-9,8 lit.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Έτσι οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνουν τις απώλειες νερού.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Ματώνουν τα ούλα σας; Υπάρχει λύση!

Συνήθως δεν τους δίνουμε αρκετή σημασία, ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε ότι τα ούλα επηρεάζουν όχι μόνο τα δόντια αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Ο λόγος που ματώνουν τα ούλα σας είναι κυρίως γιατί υπάρχει φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ουλίτιδα. Όταν η ουλίτιδα προχωρήσει, παρατηρείται περιοδοντίτιδα, στην οποία μπορεί επίσης να εμφανίζεται αιμορραγία. Τέλος, τα ούλα συνήθως ματώνουν κατά την εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν αμελούμε τη στοματική μας υγιεινή και την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Επίσης όταν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, π.χ. διαβήτης. Τέλος το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση επειδή καταστρέφει τα αγγεία των ούλων ενώ παράλληλα μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, εκτός από τη θεραπεία στο οδοντιατρείο, η οποία είναι επιβεβλημένη, θα πρέπει με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου να συνεχίζεται η σωστή στοματική υγιεινή και στο σπίτι.

Μετά τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων (δηλαδή ούλα ρόδινα, σφιχτά, χωρίς αιμορραγία), το σημαντικότερο ρόλο παίζει η πρόληψη ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα. Η πρόληψη συνίσταται στη σωστή στοματική υγιεινή, στη διακοπή του καπνίσματος και στις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο (τουλάχιστον ανά 6μηνο). Ωστόσο υπάρχει και ο μοναδικός φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και είναι, ο συχνός και κυρίως ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος, σε συνδυασμό με τη χρήση νήματος και ορισμένες φορές με το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Οι στοματικές πλύσεις με χαμομήλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom