Νέα

Χρηματοληπτική ικανότητα Ελληνικών Τραπεζών

• Μέλος που άνοιξε το νήμα axaxouxas
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 380
  • Εμφανίσεις 17K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Κατάρρευση συμβαίνει στις υγειής αγορές/οικονομίες/κοινωνίες.

Στο μπουρδέλο στο οποίο ζούμε (και παραξόξως σε εποχες σαν και αυτές έχει πλεονεκτήματα) οποιαδήποτε αδυναμία του συστήματος θα καλυφθεί ΑΜΕΣΑ από τους 4-5 μεγάλους τραπεζίτες και την ΤτΕ. Ο νοών νοείτω.

Για το θέμα αυτό υπήρχε ένα ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times όπου η κύρια ιδέα είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενεργητικό που ξεπερνάει κατά πολύ το ΑΕΠ των χωρών τους επομένως είναι δύσκολο να φουντάρουν.
www.ft.com/cms/s/0/61d7e148-8f15-11dd-946c-0000779fd18c,dwp_uuid=11f94e6e-7e94-11dd-b1af-000077b07658.html?nclick_check=1]Are European banks too big to fail?[/url]

Η κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται στην επισυναπτόμενη εικόνα.

Αυτά βέβαια ίσχυαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιατί σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Συνημμένα

• Greek Banks.gif
    Greek Banks.gif
    5,3 KB · Εμφανίσεις: 22

ElftexTP

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2008
Κριτικές
22
Like
25
Πόντοι
616
Για το θέμα αυτό υπήρχε ένα ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times όπου η κύρια ιδέα είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενεργητικό που ξεπερνάει κατά πολύ το ΑΕΠ των χωρών τους επομένως είναι δύσκολο να φουντάρουν.
www.ft.com/cms/s/0/61d7e148-8f15-11dd-946c-0000779fd18c,dwp_uuid=11f94e6e-7e94-11dd-b1af-000077b07658.html?nclick_check=1]Are European banks too big to fail?[/url]

Η κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται στην επισυναπτόμενη εικόνα.

Αυτά βέβαια ίσχυαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιατί σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Όπως πάντα η επιχειρηματολογία σου είναι documented και up to date.

Το δικό μου σχόλειο απλά βασιζόταν σε ανάλυση φίλου υψηλά ιστάμενου σε γνωστή Τράπεζα και στην κοινή μου λογική όντας μια 20ετία σχεδόν στο διεθνές κουρμπέτι.

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Μένω άφωνος, χάσκω με ανοικτό το στόμα, τι ενημέρωση είναι αυτή!!!!!
Όμως, αυτό που με φοβίζει πάντα είναι οι διαβεβαιώσεις των Ελλήνων πρωθυπουργών, ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, όλα πάνε καλά.
Αυτό το δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με κάνει να τρέμω από τον φόβο.
Είμαι δειλός, ένα ανθρωπάκι ή μήπως έχω φάει πολλά ψέματα τόσα χρόνια και έχω δυσπεψία.

jd

Μέλος
Εγγρ.
10 Απρ 2007
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
6
Η φερεγγυότητα των τραπεζών είναι μεγάλο θέμα. Εγώ δίνω την κεφαλαιϊκή επάρκεια σύμφωνα με ένα περιοδικό:
εικτες κεφαλαιακης επαρκειας ελληνικων τραπεζων
περιοδικο "the banker" των financial times ιουλιος 2008

1. marfin fg 37.10 %
2. probank 9.07 %
3. attikhς 8.12 %
4. alpha 7.10 %
5. aspis 7.06 %
6. marfin egnatia 6.42 %
7. πειραιως 5.47 %
8. eurobank 5.45 %
9. ete 5.40 %
10.tt 5.32 %
11.εμπορικη 4.78 %
12.ατε 4.44 %

δεικτες κεφαλαιακης επαρκειας κυπριακων τραπεζων
περιοδικο "the banker" των financial times ιουλιος 2008

1. marfin popular 6.81 %
2. ελληνικη 5.98 %
3. κυπρου 5.38 %

τί ακριβώς σημαίνουν οι παραπάνω δείκτες? Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο? γιατί τότε όλοι θα πρέπει να πάμε Marfin.

jd

Μέλος
Εγγρ.
10 Απρ 2007
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
6
Επειδή είμαι άσχετος με τα οικονομικά τί σημαίνει

Total Assets to GDP?  Όσο μικρότερος ο δείκτης τόσο καλύτερα?

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Και γω δεν καταλαβαίνω τίποτε. :think:
Μήπως με τους πολλούς ξενόφερτους ορισμούς προσπαθούν να μας κρύψουν τίποτα :think:
Πέστε τα απλά να καταλάβουμε ρε αδέλφια.
Τον μπουλό και στο μπαούλο, έτσι για να λέμε απλά.

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Από το πρωί με τρώνε τ'αρχίδια μου, κάτι κακό θα ακούσουμε σήμερα. :think:
Ευχωμαι και προσεύχομαι :priest: :priest: μην πληρόσουμε εμείς οι πτωχοί την πλεονεξία των μεγάλων

Finder

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2008
Like
2
Πόντοι
1
ΕΕ: Στα 50.000 ευρώ τελικά το ελάχιστο εγγυημένο ποσό καταθέσεων
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν να συνεχίσουν να βοηθούν τις προβληματικές μεγάλες τράπεζες.

Οι υπουργοί οικονομικών των « 27» χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν, τελικά, στο ποσό των 50.000 ευρώ ως το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του AFP.

Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων στα 100.000 ευρώ.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε τελικά να συμφωνήσει στην αύξηση του ποσού αυτού στα 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν, δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε να αυξηθεί η εγγύηση παραπάνω από το επίπεδο που είχε προτείνει η Γαλλία. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν να βοηθούν τις προβληματικές μεγάλες τράπεζες, με στόχο τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «αποφασισμένες να δράσουν συντονισμένα» για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, μετά το πέρας της συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντη στη χρηματοπιστωτική κρίση και αποφασισμένη να δράση συντονισμένα», είπε η κυρία Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Από το ξεκίνημα της πιστωτικής κρίσης οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις των εγγυημένων ποσών των καταθέσεων. Τα πόσα αυτά ανάλογα τη χώρα κυμαίνονταν από 20000 ως 25000 ευρώ. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς.

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Like
31
Πόντοι
166
Δάσκαλεεεεε εεεεε Δασκαλεεεεεεεε στάσουυυυυυ μύγδαλααααααααα
Ουφφφφ  νόμιζα μήπως δεν σε προλάβω και πεις τίποτα σπουδαίο και δεν το ακούσω.
Οι υπουργοί οικονομικών των « 27» χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν, τελικά, στο ποσό των 50.000 ευρώ ως το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του AFP.
Εσύ το πιστεύεις αυτό δάσκαλε;

Finder

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2008
Like
2
Πόντοι
1
Από το 2000 ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Atlantic Monthly Ζακ Μπετί έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων επιχειρήσεων που οδηγούν σε αδιέξοδα το σύστημα. Επεσήμαινε όμως από τότε και μια δομική αντίφαση:

«Tη δεκαετία του 1980 έγινε κάτι εντελώς νέο στις αναπτυγμένες οικονομίες: μεγάλα πακέτα μετοχών και χρηματιστικών προϊόντων αγοράστηκαν από ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Oι διοικητές αυτών των ασφαλιστικών ταμείων πιέζουν συνεχώς τους μάνατζερ των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύουν να επιτύχουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις. Ετσι λοιπόν γεννήθηκε μια μεγάλη αντίφαση μέσα στο «ασφαλιστικό - μετοχικό σύστημα»: η αναζήτηση των ασφαλιστικών ταμείων για τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη υπονομεύει τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίοι ταυτόχρονα λόγω του λαϊκού καπιταλισμού είναι και μέτοχοι των εταιρειών».

H αντίθεση καπιταλιστών και προλεταρίων που είδε ο Mαρξ αρχίζει να θολώνει. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συλλογικά γίνονται καπιταλιστές!
H αντίθεση καπιταλιστών και προλεταρίων που είδε ο Mαρξ αρχίζει να θολώνει. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συλλογικά γίνονται καπιταλιστές!

O Ζακ Μπετί δεν είναι επ’ ουδενί κρατικιστής. Δεν πιστεύει πως το κράτος μπορεί πλέον να ελέγξει τις επιχειρήσεις, όπως έκανε παλιότερα. Ανήκει σε μια γενιά φιλελεύθερων στοχαστών (είναι βιογράφος του Πίτερ Ντάκερ) που τρομάζουν από το μεγάλο κράτος αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντλεί επιχειρήματα από τη μεγάλη φιλελεύθερη παράδοση των ΗΠΑ που ανησυχεί με κάθε συγκέντρωση εξουσίας. O μεγάλος πολιτικός διανοητής Τζέιμς Μάντισον είχε γράψει για το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών που οι κρατικές εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) πρέπει να έχουν. Στην «ιδιωτικοποιημένη» κοινωνία, όμως, έχουμε εξουσία των επιχειρήσεων χωρίς υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο. Πώς θα δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο σύστημα ελέγχου και ισορροπιών στον σύγχρονο καπιταλισμό; Ο Ζακ Μπετί δεν τρέφει αριστερές αυταπάτες:

«H κρατική παρέμβαση για την εξισορρόπηση της δύναμης των επιχειρήσεων δεν δείχνει να λειτουργεί, αφού η δικαιοδοσία του κράτους σταματάει στα γεωγραφικά του σύνορα - δεν έχει καν τη δύναμη να ελέγξει τις παγκοσμιοποιημένες επιχειρήσεις. Aπό την άλλη, το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων μειώνει συνεχώς τη δυνατότητα του κράτους να παρέμβει σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Θα χρειαστεί, άραγε, ο εφιάλτης του πολιτικού Χένρι Ανταμς (μια παγκόσμια υπερκυβέρνηση) για να ισορροπήσει η αυξανόμενη δύναμη των πολυεθνικών επιχειρήσεων; Kανείς δεν ξέρει. H ιστορία δεν μπορεί να γίνει οδηγός σε φαινόμενα που τώρα πρωτοεμφανίζονται».

H δυσκολία να καθοριστούν διεθνείς κανόνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων (έχοντας δεδομένη την απουσία μιας υπερκρατικής εξουσίας) φαίνεται ανάγλυφα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στις HΠA σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές με την Kίνα. «H διαμάχη αυτή», έγραψε ο Μπετί,

«έχει βγάλει στην επιφάνεια ένα θεμελιακό ερώτημα: Γιατί στη συμφωνία των HΠA με την Kίνα ή γιατί μέσω του Παγκόσμιου Oργανισμού Eμπορίου εξάγουμε ένα μέρος μόνο του οικονομικού μας συστήματος; Tο δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κομμάτι του σύγχρονου καπιταλιστικού μας συστήματος. H απαγόρευση της παιδικής εργασίας είναι κομμάτι του οικονομικού μας συστήματος. Oι ρυθμίσεις περί 8ώρου και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας είναι κομμάτι του οικονομικού μας συστήματος. O καπιταλισμός μας έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να τα συμπεριλαμβάνει όλα αυτά. Kαι όμως, η Δύση εξάγει στον Tρίτο Kόσμο τον “άγριο καπιταλισμό”, αυτόν που η ίδια απέρριψε πριν από εκατό περίπου χρόνια. Mε αυτόν τον τρόπο αφήνει τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων να προβάλλουν τις φαντασιώσεις τους στις λευκές σελίδες της παγκόσμιας οικονομίας»

Δεν ευθύνονται όμως μόνο τα στελέχη των επιχειρήσεων για το γεγονός ότι ο «άγριος καπιταλισμός» βασιλεύει παντού, πλην των καπιταλιστικών χωρών.

«Ενα μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτήν την επιχειρηματική συμπεριφορά έχουμε πλέον όλοι μας. Ηδη το 50% των Aμερικανών είναι μέτοχοι επιχειρήσεων. Oι απαιτήσεις όμως των μετόχων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη κάνουν τα στελέχη των επιχειρήσεων να ψάχνουν στον Tρίτο Kόσμο “ευκαιρίες επένδυσης” και να κλείνουν τα μάτια στις ανελεύθερες και εξαθλιωτικές συνθήκες εργασίας».

Tι μπορεί να γίνει όμως; «Tο στοίχημα του 21ου αιώνα», υποστηρίζει ο Ζακ Μπετί,

«είναι να περάσουμε από την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων, στον έλεγχό τους. Ο εκδημοκρατισμός των επενδύσεων, που πέτυχε ο λαϊκός καπιταλισμός, υπαγορεύει την ανάγκη να αναλάβουμε τις ευθύνες για τον καπιταλισμό. H αντίρροπη δύναμη στις υπερβολές των επιχειρήσεων δεν μπορεί να εμφανιστεί πλέον ως κρατικός παρεμβατισμός (όπως έγινε μέχρι σήμερα με το “Νιου Ντιλ”, τις εθνικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων κ.λπ.), αλλά πρέπει να ξεπηδήσει μέσα από το ίδιο το οικονομικό σύστημα».

Πρέπει να επιχειρήσουμε πέρα από τον εκδημοκρατισμό της ιδιοκτησίας και τον εκδημοκρατισμό του ελέγχου αυτών των επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως και ένας Τρίτος Δρόμος για τον δημοκρατικό έλεγχο του συστήματος. Στην εναρκτήρια του έτους 1999 ομιλία του στο Kογκρέσο, ο Kλίντον πρότεινε ένα σχέδιο που θα έκανε την αμερικανική κυβέρνηση τον μεγαλύτερο επενδυτή στη Wall Street. O τότε πρόεδρος των HΠA πρότεινε ούτε λίγο - ούτε πολύ να επενδυθεί το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο χρηματιστήριο και να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τα κέρδη. Oι συντηρητικοί πολέμησαν το σχέδιο ονομάζοντάς το «συγκεκαλυμμένο μπολσεβικισμό» και η κυβέρνηση Kλίντον υπαναχώρησε. «O σπόρος όμως ήδη έχει ριχτεί», λέει ο Μπετί. «Oι κρατικές επενδύσεις, όπως πολύ σωστά φοβούνται οι συντηρητικοί, θα εισήγαγαν την κρατική επιρροή στη διοίκηση των μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμη και κρατική συμμετοχή στον έλεγχό τους». Aποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με το κοινό καλό (υπερβολική ρύπανση, χαμηλοί μισθοί, ελλιπής υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας κ.λπ.) είναι σήμερα καθαρά ιδιωτική υπόθεση. Mε το κράτος μέτοχο στις επιχειρήσεις θα υπήρχε πλέον κοινωνικός έλεγχος. «H δημοκρατία θα μπορούσε να βαδίσει χέρι χέρι με τον καπιταλισμό», συμπεραίνει ο συγγραφέας.

«Aυτή η ιδέα δεν ήταν ουτοπία», συνεχίζει.

«Mπορούσε να εξελιχθεί σε πρακτική πολιτική που να έχει απτά και αγαθά αποτελέσματα. Φοβούμενος όμως ο Αλ Γκορ τη γελοιοποίηση από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του (σύνθημα των οποίων ήταν: “Φαντασθείτε τους ανθρώπους που διοικούν το ταχυδρομείο, να διοικούν και τη Γουόλ Στριτ!”) “ξέχασε” να συμπεριλάβει το σχέδιο Kλίντον στην καμπάνια του για τις εκλογές του 2000. Tο θέμα όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί, επειδή δεν το θυμήθηκε ο Αλ Γκορ. Tα αποτελέσματα του σημερινού καπιταλισμού (χρηματοπιστωτική κρίση, απώλεια θέσεων εργασίας λόγω ελεύθερου εμπορίου και συρρίκνωσης των επιχειρήσεων, απώλειες ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών κεκτημένων των εργαζομένων και μισθοί που αυξάνονται κατά πολύ λιγότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας) αργά ή γρήγορα θα γίνουν ανυπόφορα. Tότε θα καταλάβουμε πως οι επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων στη Γουόλ Στριτ έθεσαν τις βάσεις για μια παγκόσμια ιστορική αλλαγή».

Πάσχος Μανδραβέλης

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής, κι αν θέλει κάποιος μου το εξηγεί:

Είπε ο Αλογοσκούφης:
"Όλες οι καταθέσεις είναι εγγυημένες".

Συνάγω ότι αυτό σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται στον καταθέτη ότι ό,τι κι αν γίνει, ο καταθέτης δε θα χάσει το κομπόδεμά του. Αν η τράπεζα που το έχει εμπιστευθεί φαληρίσει, θα του το επιστρέψει το κράτος.

Αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι αυτό που είπε ο Αλογοτέτοιος είναι μπαρούφα, και ότι το νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίζονται αυτά, "εγγυάται" μόνο τα πρώτα 20.000 ευρώ κάθε καταθετικού λογαριασμού.

Μαθαίνουμε επίσης ότι σέ όλες τις ΕΕ χώρες ισχύει αυτό, και ότι μόνο η Ιρλανδία είπε: "Εγώ εγγυώμαι το 100% των καταθέσεων". Το αποτέλεσμα είναι ότι μάζεψε εγγλέζικα λεφτά, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Γίνεται η σύνοδος (χτες). Αποφασίζουν οι ΕΕ Αλογοσκούφηδες να αυξήσουν το όριο της εγγύησης από 20.000 σε 50.000 ευρώ.

Και ο δικός μας (ο ατόφιος, ο γνήσιος Αλογοσκούφης) λέει:
"Η Ε.Ε. αποφάσισε να αυξήσει το όριο σε 50.000, αλλά εμείς (η Ελλάς) θα το πάμε στις 100.000. Πέρα απ' αυτό, ισχύει η πολιτική δέσμευση ότι το σύνολο των καταθέσεων είναι εγγυημένο".

Αυτό με τα bold γράμματα μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι σημαίνει?  Τι πα να πει?  Τι έννοια έχει?  Τι θα γίνει με την "πολιτική δέσμευση" αν π.χ. κάποιος έχει 150.000 στην Τράπεζα Μυκόνου, και η Τράπεζα Μυκόνου βαρέσει κανόνι όπως η Leeman Brothers?

Γιατί εγώ ΔΕΝ το καταλαβαίνω.

andy51

Μέλος
Εγγρ.
19 Σεπ 2007
Like
322
Πόντοι
36
Σημαίνει οτι το Ελληνικό Δημόσιο θα στηρίξει όποια τράπεζα εχει πρόβλημα ρευστότητος...Προφανώς ο υπουργός υποθέτει οτι πρωτον δεν θα πτωχεύσουν όλες οι τράπεζες και δεύτερον οτι δεν θα πάμε ολοι αύριο το πρωί σε μια τράπεζα να ζητήσουμε τα λεφτά μας....

Αν γίνει αυτό,προφανώς θα πτωχεύσει αμέσως η συγκεκριμένη τράπεζα.

-ROBOCOCK-

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2008
Like
0
Πόντοι
0
χωρις να εχω διαβασει κανενα προηγουμενο ποστ θα ηθελα να ρωτησω τα εξης:
1)Οταν λενε οτι εγγυονται μεχρι 50.000 ευρω εννοουνε ανα ατομο ή ανα τραπεζικο λογαριασμο? Δλδ αν πτωχευσουν 3 ελληνικες τραπεζες και εγω έχω απο 200 χιλιαρικα σε καθεμια , θα παρω πισω 3Χ50.000=150.000 ή σκετο 50.000?
2)Γιατι να μην βαλω τα λεφτα στην τραπεζα της ελλαδος? Υπαρχει περιπτωση να βαρεσει ποτε κανονι? Γιατι με την απλη μου λογικη αν πτωχευσει η τραπεζα ελλαδος θα σημαινει οτι θα εχουμε πτωχευσει και ως εθνος...

supermarios

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιουν 2006
Like
0
Πόντοι
0
2)Γιατι να μην βαλω τα λεφτα στην τραπεζα της ελλαδος? Υπαρχει περιπτωση να βαρεσει ποτε κανονι? Γιατι με την απλη μου λογικη αν πτωχευσει η τραπεζα ελλαδος θα σημαινει οτι θα εχουμε πτωχευσει και ως εθνος...

Δεν παίζει...

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
1)Οταν λενε οτι εγγυονται μεχρι 50.000 ευρω εννοουνε ανα ατομο ή ανα τραπεζικο λογαριασμο? Δλδ αν πτωχευσουν 3 ελληνικες τραπεζες και εγω έχω απο 200 χιλιαρικα σε καθεμια , θα παρω πισω 3Χ50.000=150.000 ή σκετο 50.000?

1) 4 σελίδες πίσω έχω δώσει απάντηση.

2) Δεν δέχεται καταθέσεις ιδιωτών η Τράπεζα της Ελλάδος.

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057

για το πρωτο ερωτημα σου νομιζω οτι ειναι 20000 ευρω ανα δικαιουχο,δηλ.αν εχεις ενα λογαριασμο μονο σου με 150000 ευρω ας πουμε τοτε σε περιπτωση πτωχευσης παιρνεις μονο 20000,ενω αν στον ιδιο λογαριασμο ειχες ας πουμε αλλα 2 ατομα συνδικαιουχους τοτε θα παρεις 60000(20000*3 συνδικαιουχοι).Για το δευτερο δεν νομιζω οτι μπορει να γινει αυτο.

dvdmaniac

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής, κι αν θέλει κάποιος μου το εξηγεί:

Είπε ο Αλογοσκούφης:
"Όλες οι καταθέσεις είναι εγγυημένες".

Συνάγω ότι αυτό σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται στον καταθέτη ότι ό,τι κι αν γίνει, ο καταθέτης δε θα χάσει το κομπόδεμά του. Αν η τράπεζα που το έχει εμπιστευθεί φαληρίσει, θα του το επιστρέψει το κράτος.

Αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι αυτό που είπε ο Αλογοτέτοιος είναι μπαρούφα, και ότι το νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίζονται αυτά, "εγγυάται" μόνο τα πρώτα 20.000 ευρώ κάθε καταθετικού λογαριασμού.
Σημαίνει ότι η κυβέρνηση πολιτικά διασφαλίζει και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το σύνολο των καταθεσων στις ελληνικές τράπεζες να μην έχει πρόβλημα. Το ουσιαστικό βέβαια στην όλη ιστορία είναι ότι αυτην την στιγμή εξασφαλισμένο με νομοθετική ρύθμιση είναι μόν το ποσόν των 20.000 ανά δικαιούχο σε λογαριασμό ανά τράπεζα και αν και εφόσον αυτό πάει στις 50.000 πάλι όμως με νομοθετική ρύθμιση. Τώρα αν φαληρίσει καμία και έχει καταθέσεις πάνω από 50.000 τρέξε στον αλογοσκούφη για να σου διασφαλίσει στα λόγια ουσιαστικά τα υπόλοιπα. ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ;;;;;;;
Μαθαίνουμε επίσης ότι σέ όλες τις ΕΕ χώρες ισχύει αυτό, και ότι μόνο η Ιρλανδία είπε: "Εγώ εγγυώμαι το 100% των καταθέσεων". Το αποτέλεσμα είναι ότι μάζεψε εγγλέζικα λεφτά, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Γίνεται η σύνοδος (χτες). Αποφασίζουν οι ΕΕ Αλογοσκούφηδες να αυξήσουν το όριο της εγγύησης από 20.000 σε 50.000 ευρώ.

Και ο δικός μας (ο ατόφιος, ο γνήσιος Αλογοσκούφης) λέει:
"Η Ε.Ε. αποφάσισε να αυξήσει το όριο σε 50.000, αλλά εμείς (η Ελλάς) θα το πάμε στις 100.000. Πέρα απ' αυτό, ισχύει η πολιτική δέσμευση ότι το σύνολο των καταθέσεων είναι εγγυημένο".

Αυτό με τα bold γράμματα μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι σημαίνει?   Τι πα να πει?  Τι έννοια έχει?   Τι θα γίνει με την "πολιτική δέσμευση" αν π.χ. κάποιος έχει 150.000 στην Τράπεζα Μυκόνου, και η Τράπεζα Μυκόνου βαρέσει κανόνι όπως η Leeman Brothers?

Γιατί εγώ ΔΕΝ το καταλαβαίνω.

21 Grams

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2008
Like
0
Πόντοι
16

Απ' ό,τι άκουσα στα ελεγχόμενης αξιοπιστίας ελληνικά ΜΜΕ, είναι ανά άτομο/καταθέτη. Έχω την εντύπωση (δεν είμαι οικονομολόγος) ότι μπορείς να αυξήσεις το ποσό αν βάλεις συνδικαιούχο(-ους) στον λογαριασμό (ή στους λογαριασμούς) σου.

dvdmaniac

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
Σημαίνει ότι η κυβέρνηση πολιτικά διασφαλίζει και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου το σύνολο των καταθεσων στις ελληνικές τράπεζες να μην έχει πρόβλημα. Το ουσιαστικό βέβαια στην όλη ιστορία είναι ότι αυτην την στιγμή εξασφαλισμένο με νομοθετική ρύθμιση είναι μόν το ποσόν των 20.000 ανά δικαιούχο σε λογαριασμό ανά τράπεζα και αν και εφόσον αυτό πάει στις 50.000 πάλι όμως με νομοθετική ρύθμιση. Τώρα αν φαληρίσει καμία και έχει καταθέσεις πάνω από 50.000 τρέξε στον αλογοσκούφη για να σου διασφαλίσει στα λόγια ουσιαστικά τα υπόλοιπα. ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ;;;;;;;

-ROBOCOCK-

Μέλος
Εγγρ.
29 Αυγ 2008
Like
0
Πόντοι
0
2) Δεν δέχεται καταθέσεις ιδιωτών η Τράπεζα της Ελλάδος.
[/quote]
σιγουρο αυτό?
Πάντως και η εθνικη δεν νομιζω οτι ειναι ποτε δυνατον και πτωχευσει...

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom