Αιωνιος φοιτητης, συγγραφεας (ανεκδοτος, προς το παρον) και τον τελευταιο μηνα δουλευω σε ενα οικονομικο σαιτ, κανοντας κυριως δευτερογενη δουλεια (αντιγραφες απο Ναυτεμπορικη, ΣΚΑΙ, capital...), αλλα και λιγη πρωτογενη δουλεια (μελετη οικ. στοιχειων)- κυριως απο δικια μου πρωτοβουλια και θεληση να μαθαινω πραγματα...
Δηλαδη, αν ηθελα, θα μπορουσα απλα να πεταω ειδησεις σε μια φορμα δημοσιευσης, αλλαζοντας λιγο τον προλογο και την φωτογραφια...
Παραταυτα, επειδη οπως ειπα εχω μεγαλη φιλομαθεια, αρχισα να παρατηρω λιγο πιο συστηματικα χρηματιστηριακους δεικτες, προϊόντα, τιμες, ισολογισμους, κλπ κλπ... Ολα αυτα τα εκανα ουτως ή αλλως, και απο το σπιτι μου, αλλα τωρα που τα ειχα μπρος στα ματια μου επι 8 ωρες, ο ρυθμος αφομοιωσης πραγματων εκτιναχθηκε.
Ε, και στα πλαισια αυτης της παρακολουθησης, κατεληξα οτι οι βιομηχανιες μεταλλων και οι μεγαλες κατασκευαστικες (+ κατασκευη ενεργειακων σταθμων+ ΑΠΕ), ειναι το μονο εξαγωγιμο προϊον αυτης της χωρας... Οποτε επικεντρωθηκα λιγο παραπανω.
Οικονομικο συμφερον δεν εχω - αν ρωτας αυτο. Ουτε χρηματιστηριο παιζω, ουτε σκοπευω να πιασω δουλεια σε καποια απο αυτες τις εταιριες. Προς το παρον, ειμαι απλος παρατηρητης της "μεγαλης εικονας" - ως ελληνικη οικονομια δηλαδη.
Στο χα πει κι εγώ προχτές πως είσαι πολύ λίγος, τωρα το παραδέχεσαι και μόνος σου.
Κάτι είναι κι αυτό.
Το ίδιο σου το σχόλιο παρακάτω αποδεικνύει πόσο άσχετος είσαι.
/////////////////////////////////////////////////////////////
Ρε μαλακα, σοβαρα τωρα...
Εσυ νομιζεις οτι υπαρχει εμποριο χρυσου σε φυσικη μορφη?
Οτι, δηλαδη, πας, ψωνιζεις 5 κιλα από τον Τραμπακοπουλο, τα πας σε μια θυριδα, και μετα αμα χρειαστεις ρευστο τα επιστρεφεις στον Τραμπακοπουλο??? Hmmm....
ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ???
////////////////////////////////////////////////////////////
Να σε κάνω λοιπόν λίγο σχετικό για να μην ξανακάνεις τον έξυπνο, ενώ όπως παραδέχεσαι κι ο ίδιος είσαι ένας αιώνιος φοιτητής που δεν έχει δουλεψει καν ακόμα κι η γλώσσα του είναι πιο μεγάλη από το μυαλό του.
Δεν
νομίζω πως υπάρχει εμπόριο χρυσού. Είμαι σίγουρος γιατί έχω στην κατοχή μου χρυσές λίρες, πεντόλιρα, και ράβδους.
Όταν θέλω να βρω χρυσό δεν βρίσκω "πια". Οι τράπεζες δεν δίνουν. Γι αυτό ακριβως ο χρυσός σε φυσική μορφή δεν έχει τιμή. Το μόνο που γίνεται ενδιάμεσα είναι η "αξιολόγηση" ώστε να μην πέσεις σε κίβδηλο ή σε προσμείξεις που μειώνουν την καθαρότητα.
Δεν τα πας σε θυρίδα. Σε οποιαδήποτε ανακύρηξη πτωχευσης όλα τα υπάρχοντα σε θυρίδες δεσμεύονται.
Η φύλαξη είναι θέμα του καθενός και μόνο. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα εκεί που μένω να φυλάσσω την περιουσία μου και δεν προκαλώ και με τη ζωή μου ώστε να δημιουργήσω υπόνοιες πως κατέχω τόσες ποσότητες κιτρινου μετάλλου.
Τον χρυσό δεν τον αγοράσεις για να πας μετά στον "Τραμπακόπουλο" να τον εξαργυρώσεις με μετρητά, διότι πολύ απλά από
αυτά τα μετρητά θέλεις να προστατευτείς.
Πόσο πιο λιανά να το κάνω?
Δεν τα θέλω τα "σκατόχαρτα" που λέγονται χρήματα. Από αυτά έχω μπόλικα. Κι όταν το χρήμα απαξιώνεται τόσο γρηγορα, ψάχνεις να βρεις άλλες μορφές για να προστατέψεις την περιουσία σου.
Και πρόσεξε αυτό το τελευταίο που λέω γιατί δεν θα το ξαναπώ.
Δεν προσδοκώ να κερδίσω μελλοντικά από τον χρυσό. Προστασία περιουσίας κάνω.
Τα κέρδη έρχονται από αλλού. Όταν έρχονται λοιπόν τα κέρδη, κάποιο ποσό το χρησιμοποιείς για προστασία περιουσίας, όπως κάποτε κάναμε με τα ακίνητα. Ο κόσμος δεν αγόραζε σπίτι για να κερδίσει από τη διαφορά, αλλά επειδή η δραχμούλα ήταν πληθωριστικό νόμισμα κι έχανε συνεχώς την αξία της. Άλλο αν τελικά αποδείχτηκε Ελντοράντο κι εφτασε το τριάρι στον Κορυδαλλό να πωλείται 300 χιλιάρικα.
Αν τελικά η τιμή του χρυσού αυξηθεί και πάει κάποτε 5 χιλιάρικα η ουγγιά (όπως ισχυρίζομαι), δεν θα με χαλάσει, αλλά δεν είναι και ο στόχος μου.
Ο στόχος είναι ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
Η Αμερική κόβει χρήμα και κάνει συνεχώς QE1, QE2, QE3 κι άλλα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να κάνει το ίδιο είτε με το ευρωομόλογο ή θα κόψει κι αυτή χρήμα, γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Η μόνη περίπτωση να κάνω λάθος είναι μία!!
Να βρεθεί αμεσα νέο ειδος ενέργειας, φιλικη στο περιβάλλον, δεν ξέρω τι θα είναι αυτό, υδρογόνο, ηλεκτρισμός...
Τότε και μόνον τότε ο χρυσός θα χάσει την αξία του.
Δες πόσο ψηλά ήταν ο χρυσός το 1929 μετά το κραχ στην Αμερική.... Ξέρεις τον λόγο του κράχ?
Εχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ενώ όλα πήγαιναν καλά στην Αμερικανική οικονομία, οι μετοχές κατέρρευσαν?
Ποια ήταν η βαθύτερη αιτία του ΚΡΑΧ?
Όταν θα έχεις την απάντηση θα ξέρεις πως να ενεργήσεις και στα χρηματιστήρια.
Και μέχρι να τα βρεις όλα αυτά, KEEP YOUR MOUTH SHOUT!
Ειδικά αν δεν ξέρεις ποιος βρίσκεται πίσω από το μόνιτορ και γράφει αυτές τις γραμμές.
Γκέγκε?