επιγραμματικα το συλλογισμο σου, αν εχεις χρονο
το forward P/E 2010 για τον MSCI Greece είναι 9 έναντι 12,8 για τον MSCI Europe και 14,1 για τον MSCI World.
Το 30% discount έναντι της Ευρώπης μου δίνει αρκετό margin of safety (δεν είναι για το σύνολο της αγοράς το 50% που θέλει ο Benjamin Graham, αλλά σε μεμονωμένες μετοχές είναι πάνω από 50%, τουλάχιστον με την δική μου proprietary ανάλυση), ενώ το μονοψήφιο P/E για μια αγορά είναι από μόνο του buy signal ως απόλυτο μέγεθος.
Εγώ λέω ότι σε 12 μήνες από σήμερα η αγορά θα είναι στο + 30% τουλάχιστον, με την μισή άνοδο να οφείλεται στο κλείσιμο του discount και την άλλη μισή άνοδο να οφείλεται στην παρακολούθηση της ανοδικής Ευρωπαικής τάσης.
Επίσης πιστεύω ότι τα spreads θα είναι στις 200 μονάδες βάσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω πως η πραγματική οικονομία, π.χ. η ελληνική αγορά real estate ή η αγορά λιανικής πώλησης, δεν θα γκρεμιστεί... θα γκρεμιστεί, αλλά στην χρηματιστηριακή οικονομία αυτό αποτυπώνεται ήδη. Δηλαδή κι εγώ προτιμώ να έχω γερμανικές ή γαλλικές τράπεζες από τις ελληνικές, αν όμως οι ελληνικές μου προσφέρονται στην μισή τιμή σε σχέση με τις γερμανικές, τότε θα πάρω τις ελληνικές.
Υπάρχουν φοβερά plays....π.χ. εταιρίες που παράγουν commodities με διεθνή τιμολόγηση και καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, που πάραυτα πραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς του εξωτερικού, μόνο και μόνο επειδή έχουν έδρα στην Ελλάδα. Αυτό ενδείκνυται ακόμη και για arbitrage play χαμηλού ρίσκου, δηλαδή να κάνεις ένα paired trade όπου είσαι long "τον έλληνα" και short "τον ξένο" που παράγουν το ίδιο commodity.
Εγώ πάντως έχω να δω τόσες ευκαιρίες στην Ελλάδα από το 2002.
Ως απλή κίνηση αντιστάθμισης μου αρέσει το δολάριο σε μετρητά ή αγορά naked CDS Πορτογαλίας και Ισπανίας. Βέβαια για όσους διαθέτουν σοβαρά κεφάλαια και πρόσβαση "έξω", υπάρχουν και hedge funds για αντιστάθμιση.