Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

• Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 13 άτομα (0 μέλη και 13 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

• Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

Ψήφοι: 24 12,1%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Κριτικές
48
Like
938
Πόντοι
6.755
Πάλι ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ασχολήστε?Δεν ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ?Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ,ΦΛΕΓΕΤΑΙ,ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΓΡΑΜΗ,ΓΙΑ Ο ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΚΥΡΟΣ ΣΑΣ ΠΙΠΙΛΙΖΕΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ?

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
εγώ δεν μιλάω για την στάση του σύριζα...

εγώ σχολιαζω τον νόμο και το μέγεθος της γελοιότητας του (ο οποίος συμβαδίζει με το γελοίον του συντάκτη του Καστανίδη).. τίποτε άλλο..

Μια χαρά νόμο σε αυτό έκανε το χάρι το καστανίδι. Όποιος θέλει να είναι υπουργός, να φροντίζει τουλάχιστον να μην μπλέκει εμφανώς με τέτοιας προβληματικής ηθικής μπίζνες.

ααα και κάτι ακόμη επειδή λές ότι ξέρεις περί εξωχωρίων εταιρειών...

γνωρίζεις φυσικά ότι οι εξωχώριες εταιρείες που δραστηριποιούνται στην Ελλάδα δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα και να έλκουν εισόδημα από πράξεις που γίνονται στην Ελλάδα .. πόθεν λοιπόν συνάγεις το συμπέρασμα ότι μια εξωχώρια ναυτιλιακή εταιρεία που έχει τα γραφεία της στην Ελλάδα (του παλαι ποτέ κραταιού ΑΝ 89/67 ο οποίος έφερε στην Ελλάδα περίπου 50.000 εξωχώριες εταιρείες οι οποίες υποχρεωτικά κάναν εισαγωγή και δραχμοποίηση συναλλάγματος 50.000 δολλαρίων κατ ετος)..

Πόθεν συνάγω τι; δεν βλέπω το ερώτημα...

οι εξωχώριες εταιρείες που καλύπτουν λαμογιές δεν έχουν γραφεία στην Ελλάδα παλληκάρι μου... έχουν έδρα σε κάποια δικηγορικά γραφεία φορολογικών παραδείσων (μεταξύ αυτών και της Κύπρου συμπεριλαμβανόμενης) ..

Μια χαρά εγκατάσταση έχουν και νόμιμους εκπροσώπους - συνήθως δικηγόρους Ελλάδας αλλά μερικές φορές και τον ιδιοκτήτη.
Ειδικά όταν έχουν ακίνητα, είναι υποχρεωτικός ο προσδιορισμός νόμιμου εκπροσώπου για να πληρώνει τους φόρους.
Αυτά βέβαια στην περίπτωση που θυμούνται να κάνουν δηλώσεις.

και κάτι ακόμη.. πόθεν συνάγεται ότι ο Βερνίκος είναι ιδιοκτήτης της εν λόγω εξωχώριας.. από την εταιρική επωνυμία φαντάζομαι διότι τα εταιρικά μερίδια των εξωχωρίων είναι ανώνυμα και ανήκουν εις τον κομιστήν...

Μήπως και από το γεγονός ότι παραιτήθηκε; Άσε που μπορεί στην απόφαση να είχε οριστεί νόμιμος εκπρόσωπος.

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306

συγνώμη ο δαίμων του τυπογραφείου...

πόθεν συνάγεις ότι μια εξωχώρια ναυτιλιακή είναι πλυντήριο βρώμικου χρήματος...

και στο κάτω κάτω της γραφής εκατό χιλιάρικα τον χρόνο σου αφήνει σε έξοδα, 4 τουλάχιστον ανθρώπους απασχολεί, και 5% φόρο επί του κόστους λειτουργίας της πληρώνει...

ο νόμος Καστανίδη όπως και η στάση του ΠΑΣΟΚ στον νόμο περί βασικού μετόχου (σιγονταρισμένη δεόντως βεβαίως βεβαίως από την πάσης αποχρώσεως αριστερα κοινοβουλευτική και μη) είναι τουλάχιστον για φάπες...

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Μια χαρά νόμο σε αυτό έκανε το χάρι το καστανίδι. Όποιος θέλει να είναι υπουργός, να φροντίζει τουλάχιστον να μην μπλέκει εμφανώς με τέτοιας προβληματικής ηθικής μπίζνες.

Μια χαρά εγκατάσταση έχουν και νόμιμους εκπροσώπους - συνήθως δικηγόρους Ελλάδας αλλά μερικές φορές και τον ιδιοκτήτη.
Ειδικά όταν έχουν ακίνητα, είναι υποχρεωτικός ο προσδιορισμός νόμιμου εκπροσώπου για να πληρώνει τους φόρους.
Αυτά βέβαια στην περίπτωση που θυμούνται να κάνουν δηλώσεις.

Μήπως και από το γεγονός ότι παραιτήθηκε; Άσε που μπορεί στην απόφαση να είχε οριστεί νόμιμος εκπρόσωπος.

το αν θυμούνται ή όχι είναι αλλο καπέλλο.. και στο κάτω κάτω της γραφής μια τέτοια συμπεριφορά δεν διαφέρει από την συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ελλήνων,οι οποίοι όχι μόνο ξεχνάνε αλλά και αρνούνται να πληρώσουν φόρους (συμπεριφορά η οποία βρίσκει και πολιτική υποστήριξη)...

θέμα υπηρεσιών είναι να το εντοπίσει και να επιβάλλει τα δέοντα.. δεν είναι και δύσκολο, δεν είναι και χρονοβόρο...
και στην παρούσα συγκυρία δεν νομίζω ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης.. θέμα καθαρά μηχανισμού είναι ο οποίος είναι διαβρωμένος εκ των έσω και δεν κουνιέται ...

ας στείλει ο Στουρνάρας πέντε ελεγκτες σε μια-δυό εφορίες να δούνε τι γίνεται και αν βρούνε (που θα βρούνε) backlog  :grin: ελεγχων για την βεβαίωση φόρων ή έλλειψη ελέγχων για την είσπραξη βεβαιωμένων φόρων ας κρεμάσει καμμιά δεκαριά εφοριακούς στην πλετεία συντάγματος και πέντε-εξη στην πλατεία αριστοτέλους... απλά, σεμνα και ταπεινά και θα σταματήσει πάραυτα η λογική "τόσα μου δίνουν τόσο δουλεύω"

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
συγνώμη ο δαίμων του τυπογραφείου...
πόθεν συνάγεις ότι μια εξωχώρια ναυτιλιακή είναι πλυντήριο βρώμικου χρήματος...

Κατ' αρχάς πόθεν συνάγω ότι είναι ναυτιλιακή. Επειδή το είπε ο βερνίκος;
Ποιος ξέρει τι έχει βάλει από πίσω. Μας αποκάλυψε το καταστατικό της;

Αν είχε βάλει το κότερο του, είναι ναυτιλιακή;

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
το αν θυμούνται ή όχι είναι αλλο καπέλλο.. και στο κάτω κάτω της γραφής μια τέτοια συμπεριφορά δεν διαφέρει από την συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ελλήνων,οι οποίοι όχι μόνο ξεχνάνε αλλά και αρνούνται να πληρώσουν φόρους (συμπεριφορά η οποία βρίσκει και πολιτική υποστήριξη)...

Επί της ουσίας Τέρας άλλαξες την συζήτηση. Οφφσορ κατά 90% κάνεις για να κρύψεις κάτι. Ιδιοκτησία, πόθεν έσχες, φορολογητέα ύλη.
Θα μπορούσε να ανήκει στο 10% ο βερνίκος, αλλά και πάλι γιατί να μην κάνει καμιά εταιρία του ΚΙΝΔ να αφήσει και λίγο χρήμα εδώ;

Άσε που λόγω προτέρου (αν)εντίμου βίου πολύ αμφιβάλλω γι' αυτό.

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Επί της ουσίας Τέρας άλλαξες την συζήτηση. Οφφσορ κατά 90% κάνεις για να κρύψεις κάτι. Ιδιοκτησία, πόθεν έσχες, φορολογητέα ύλη.
Θα μπορούσε να ανήκει στο 10% ο βερνίκος, αλλά και πάλι γιατί να μην κάνει καμιά εταιρία του ΚΙΝΔ να αφήσει και λίγο χρήμα εδώ;

οφφσορ κάνεις απλα για tax planning λόγους.. δηλαδή για να ελαχιστοποιήσεις τους φόρους τους οποίους πληρώνεις...

διεθνής πρακτική αυτή και καθόλα νόμιμη...

και σε προσωπικό επίπεδο το χρήμα που εισρέει μπορεί να πιαστεί εύκολα με πόθεν έσχες... δεν μπορεί να καλυφθεί με οφφσορ..

για παράδειγμα.. αν εγώ φτιάξω μια οφφσορ και τιμολογώ από εκεί τις δουλειές που κάνω στο εξωτερικό δεν θα πληρώνω ή θα πληρώνω πολύ λίγους φόρους για την εταιρεία αυτή...

το χρήμα όμως θα πρέπει να το κρατήσω στην εταιρεία... γιατί αλλιώς δεν μπορώ να δικαιολογήσω που βρήκα χρήμα για να αγοράσω πχ ένα σπίτι, ένα σκάφος κλπ... το πόθεν έσχες πιάνει το εισόδημα και όχι οι μαλακίες με την επιχειρηματικότητα...

ektor lopez

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2008
Like
53
Πόντοι
366

ρε τυπε οφσορ κανουν και πολλοι μικροτεροι οχι μονο οι κολοσσοι. οφσορ κανεις γιατι θα σου στοιχισει λιγοτερο, οχι για να κρυψεις κατι. ειναι σα να λες οτι ενα σαιτ πληρωνει φιλοξενια σε ξενο σερβερ επειδη εχει να κρυψει κατι και οχι επειδη τον συμφερει οικονομικα.

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Καλά, πείτε μου ότι μου κάνετε πλάκα.
Οι τόσες χιλιάδες αγρότες που είχαν οφφσορ στην Ερμιόνη γιατί το έκαναν;
Επειδή είχαν διεθνείς μπίζνες;

Στην Ελλάδα το 90% των περιπτώσεων των οφφσόρ αφορά μια από τις τρεις κατηγορίες:

α. απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, κυρίως εμπόρων ή ατόμων αυξημένης ευθύνης (πχ. πολιτικών).
Έχω δει πλειστάκις περιπτώσεις μεταβιβάσεων σε οφφσορ για παράκαμψη της καταδολίευσης.

β. αγορά περιουσιακών στοιχείων κατά παράκαμψη του πόθεν έσχες.

γ. απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Παλαιότερα ίσχυε και για τα ακίνητα ίσως και τώρα με τα τεκμήρια.

Το υπόλοιπο 10% μπορεί να αφορά πραγματικές διεθνείς συναλλαγές, αλλά και πάλι προσεγγίζει το γ.

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει όσο συνεχίζει να βγάζει τέτοια παιδιά

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή πρώτη στα έδρανα της Νομικής

Ενας «κύκνος» θα χορεύει στη Σόλωνος! Η αιθέρια Ολγα Κούτσικα κέρδισε το στοίχημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καταφέρνοντας να αποδείξει ότι «εάν θέλεις κάτι, μπορείς σίγουρα να το επιτύχεις». Και η ίδια αρίστευσε τόσο στα μαθήματα όσο και στον χορό. Με τα 19.907 μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στη γενική πρώτη πεντάδα των αριστούχων, που θα εισαχθούν φέτος στα 22 ελληνικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, στελέχος του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας χθες στην «Κ», δεν απέκλεισε η Ολγα να είναι η «πρώτη των πρώτων» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Χορός και μαθήματα

Και ενώ η προετοιμασία για τις εξετάσεις απαιτούσε εντατική μελέτη, η ίδια δεν εγκατέλειψε στιγμή τη μεγάλη της αγάπη - τον χορό. Είναι σπουδάστρια του προεπαγγελματικού τμήματος χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Απαιτείται αισιοδοξία, πίστη, υπομονή και επιμονή» λέει στην «Κ» και είναι σαν να εκφράζει τη δύναμη της Ελλάδας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι νέοι άνθρωποι της χώρας, που έχουν όνειρα, αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν αληθινή δύναμη ψυχής. «Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι στο χέρι μας. Εκπροσωπούμε μια νέα γενιά και θα τα καταφέρουμε» τονίζει.

Ειδικότερα, τα επιτεύγματα αυτού του λεπτοκαμωμένου 18χρονου κοριτσιού αποδεικνύουν την ψυχική δύναμη που μπορεί να κρύβει κάθε άνθρωπος. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας: 19,2, Βιολογία Γενικής Παιδείας: 20, Αρχαία: 20, Λατινικά: 20, Λογοτεχνία: 20, Ιστορία: 20. Αυτές είναι οι επιδόσεις της στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. «Είναι καταπληκτικό. Εχω κάνει πραγματικότητα τα έως τώρα όνειρά μου» λέει στην «Κ» με αληθινό ενθουσιασμό. «Από το σχολείο είχα καλές βάσεις, και με σύστημα στο διάβασμα την τελευταία χρονιά τα κατάφερα» προσθέτει και θεωρείται σίγουρο ότι η φιλόλογος μητέρα της την επηρέασε στην αγάπη της στα φιλολογικά μαθήματα. Βέβαια, η πληρότητα της εγκύκλιας παιδείας του κοριτσιού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν ήταν καλή μόνο στα φιλολογικά. Η Ολγα ήταν η πρώτη (και σημαιοφόρος) στο σχολείο της, το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή, από τις πιεστικές ώρες του διαβάσματος (πάντα υπάρχουν τέτοιες, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα 18χρονο παιδί που κάνει φροντιστήριο σχεδόν κάθε μέρα) η Ολγα είχε «αποκούμπι» ότι ήταν ελεύθερη να ασχολείται χαλαρά με αυτό που αγαπούσε: τον χορό, τον οποίο σπουδάζει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. «Το 1999 ήμουν πέντε χρόνων όταν παρακολούθησα με τους γονείς μου μία παράσταση της Λίμνης των Κύκνων από τα Μπαλέτα Μπολσόι. Με εντυπωσίασαν η μουσική, ο χορός τα κοστούμια της παράστασης. Αμέσως ξεκίνησα κλασικό μπαλέτο σε μία σχολή της περιοχής μου και όταν έφθασα στην Α΄ Λυκείου έδωσα εξετάσεις στη Λυρική Σκηνή» μας λέει η ίδια. «Περνώ πολύ όμορφα στη σχολή με τους συμμαθητές μου και τους δασκάλους μου. Εχω χορέψει μάλιστα και σε παραστάσεις της σχολής το 2010 και το 2011» προσθέτει.

Φανταστείτε, λοιπόν, τη δύναμη και τις αντοχές της Ολγας, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσιμης Γ΄ Λυκείου τρεις φορές την εβδομάδα πήγαινε από το Νέο Ηράκλειο στη Καλλιθέα, στην έδρα της σχολής χορού, για να παρακολουθήσει τα μαθήματά της!

Δύσκολη η επιλογή

Η ίδια, βέβαια, τώρα, μετά την επιτυχία της στη Νομική Αθηνών, θεωρεί ότι η χορευτική καριέρα της μπορεί να μπει σε δεύτερο πλάνο. «Νομίζω ότι η Νομική ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεσή μου» λέει και παραδέχεται ότι ο δικηγόρος - μπαμπάς της οικογένειας την επηρέασε. Στην ίδια σχολή σπουδάζει και ο μεγαλύτερος αδελφός της. Μάλιστα, η Ολγα έχει συγκεκριμένη στόχευση, καθώς εκμυστηρεύεται ότι θα ήθελε να ακολουθήσει τον δικαστικό κλάδο.

«Η καριέρα στον χορό συνήθως ολοκληρώνεται σύντομα. Ας μην παραβλέπουμε, άλλωστε, ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένας τραυματισμός να τα διακόψει όλα πολύ πρόωρα. Αλλωστε, θα συνεχίσω τις σπουδές μου στον χορό. Ομως εάν ήθελα να μιλώ για καριέρα ως χορεύτρια θα έπρεπε να βγω στο εξωτερικό» παρατηρεί η Ολγα. «Μα πώς μπορεί να συνδυαστεί η μαγεία του χορού με τις γκρίζες δικαστικές αίθουσες;» τη ρωτώ. «Ο χορός χρειάζεται πειθαρχία, σκληρή δουλειά, ισχυρό ηθικό υπόβαθρο για να αναδειχθεί η ομορφιά της αρμονίας. Το ίδιο απαιτεί και η απόδοση της δικαιοσύνης» απαντά.

«Χορεύεις και άλλους χορούς;» τη ρωτώ. «Φυσικά» απαντά με την ενθουσιώδη ανεμελιά της ηλικίας της. «Από μοντέρνα μουσική έως παραδοσιακούς κλασικούς χορούς. Αλλά, ομολογώ, περισσότερο μου αρέσει το κλασικό μπαλέτο. Είμαι μια βέρα μπαλαρίνα». Και σίγουρα πρίμα, προσθέτω εγώ, τόσο στο χορό όσο και στη νομική και στη ζωή...

αυτά.. συγκρίνοντας την κοπελλίτσα με κάτι βλαμμένα του στύλ παπαζόλη (που μόνιμα είναι κουρασμένοι από την πολύ ξεκούραση) αρχίζω να ελπίζω

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
αυτά.. συγκρίνοντας την κοπελλίτσα με κάτι βλαμμένα του στύλ παπαζόλη (που μόνιμα είναι κουρασμένοι από την πολύ ξεκούραση) αρχίζω να ελπίζω
Σε τί,σε μια καλή κηδεία;;;;

Αύριο-μεθαύριο ψοφάς... :birdman:

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει όσο συνεχίζει να βγάζει τέτοια παιδιά

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή πρώτη στα έδρανα της Νομικής

Ενας «κύκνος» θα χορεύει στη Σόλωνος! Η αιθέρια Ολγα Κούτσικα κέρδισε το στοίχημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καταφέρνοντας να αποδείξει ότι «εάν θέλεις κάτι, μπορείς σίγουρα να το επιτύχεις». Και η ίδια αρίστευσε τόσο στα μαθήματα όσο και στον χορό. Με τα 19.907 μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στη γενική πρώτη πεντάδα των αριστούχων, που θα εισαχθούν φέτος στα 22 ελληνικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, στελέχος του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας χθες στην «Κ», δεν απέκλεισε η Ολγα να είναι η «πρώτη των πρώτων» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Χορός και μαθήματα

Και ενώ η προετοιμασία για τις εξετάσεις απαιτούσε εντατική μελέτη, η ίδια δεν εγκατέλειψε στιγμή τη μεγάλη της αγάπη - τον χορό. Είναι σπουδάστρια του προεπαγγελματικού τμήματος χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Απαιτείται αισιοδοξία, πίστη, υπομονή και επιμονή» λέει στην «Κ» και είναι σαν να εκφράζει τη δύναμη της Ελλάδας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι νέοι άνθρωποι της χώρας, που έχουν όνειρα, αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν αληθινή δύναμη ψυχής. «Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι στο χέρι μας. Εκπροσωπούμε μια νέα γενιά και θα τα καταφέρουμε» τονίζει.

Ειδικότερα, τα επιτεύγματα αυτού του λεπτοκαμωμένου 18χρονου κοριτσιού αποδεικνύουν την ψυχική δύναμη που μπορεί να κρύβει κάθε άνθρωπος. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας: 19,2, Βιολογία Γενικής Παιδείας: 20, Αρχαία: 20, Λατινικά: 20, Λογοτεχνία: 20, Ιστορία: 20. Αυτές είναι οι επιδόσεις της στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. «Είναι καταπληκτικό. Εχω κάνει πραγματικότητα τα έως τώρα όνειρά μου» λέει στην «Κ» με αληθινό ενθουσιασμό. «Από το σχολείο είχα καλές βάσεις, και με σύστημα στο διάβασμα την τελευταία χρονιά τα κατάφερα» προσθέτει και θεωρείται σίγουρο ότι η φιλόλογος μητέρα της την επηρέασε στην αγάπη της στα φιλολογικά μαθήματα. Βέβαια, η πληρότητα της εγκύκλιας παιδείας του κοριτσιού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν ήταν καλή μόνο στα φιλολογικά. Η Ολγα ήταν η πρώτη (και σημαιοφόρος) στο σχολείο της, το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή, από τις πιεστικές ώρες του διαβάσματος (πάντα υπάρχουν τέτοιες, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα 18χρονο παιδί που κάνει φροντιστήριο σχεδόν κάθε μέρα) η Ολγα είχε «αποκούμπι» ότι ήταν ελεύθερη να ασχολείται χαλαρά με αυτό που αγαπούσε: τον χορό, τον οποίο σπουδάζει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. «Το 1999 ήμουν πέντε χρόνων όταν παρακολούθησα με τους γονείς μου μία παράσταση της Λίμνης των Κύκνων από τα Μπαλέτα Μπολσόι. Με εντυπωσίασαν η μουσική, ο χορός τα κοστούμια της παράστασης. Αμέσως ξεκίνησα κλασικό μπαλέτο σε μία σχολή της περιοχής μου και όταν έφθασα στην Α΄ Λυκείου έδωσα εξετάσεις στη Λυρική Σκηνή» μας λέει η ίδια. «Περνώ πολύ όμορφα στη σχολή με τους συμμαθητές μου και τους δασκάλους μου. Εχω χορέψει μάλιστα και σε παραστάσεις της σχολής το 2010 και το 2011» προσθέτει.

Φανταστείτε, λοιπόν, τη δύναμη και τις αντοχές της Ολγας, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσιμης Γ΄ Λυκείου τρεις φορές την εβδομάδα πήγαινε από το Νέο Ηράκλειο στη Καλλιθέα, στην έδρα της σχολής χορού, για να παρακολουθήσει τα μαθήματά της!

Δύσκολη η επιλογή

Η ίδια, βέβαια, τώρα, μετά την επιτυχία της στη Νομική Αθηνών, θεωρεί ότι η χορευτική καριέρα της μπορεί να μπει σε δεύτερο πλάνο. «Νομίζω ότι η Νομική ταιριάζει περισσότερο στην ψυχοσύνθεσή μου» λέει και παραδέχεται ότι ο δικηγόρος - μπαμπάς της οικογένειας την επηρέασε. Στην ίδια σχολή σπουδάζει και ο μεγαλύτερος αδελφός της. Μάλιστα, η Ολγα έχει συγκεκριμένη στόχευση, καθώς εκμυστηρεύεται ότι θα ήθελε να ακολουθήσει τον δικαστικό κλάδο.

«Η καριέρα στον χορό συνήθως ολοκληρώνεται σύντομα. Ας μην παραβλέπουμε, άλλωστε, ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένας τραυματισμός να τα διακόψει όλα πολύ πρόωρα. Αλλωστε, θα συνεχίσω τις σπουδές μου στον χορό. Ομως εάν ήθελα να μιλώ για καριέρα ως χορεύτρια θα έπρεπε να βγω στο εξωτερικό» παρατηρεί η Ολγα. «Μα πώς μπορεί να συνδυαστεί η μαγεία του χορού με τις γκρίζες δικαστικές αίθουσες;» τη ρωτώ. «Ο χορός χρειάζεται πειθαρχία, σκληρή δουλειά, ισχυρό ηθικό υπόβαθρο για να αναδειχθεί η ομορφιά της αρμονίας. Το ίδιο απαιτεί και η απόδοση της δικαιοσύνης» απαντά.

«Χορεύεις και άλλους χορούς;» τη ρωτώ. «Φυσικά» απαντά με την ενθουσιώδη ανεμελιά της ηλικίας της. «Από μοντέρνα μουσική έως παραδοσιακούς κλασικούς χορούς. Αλλά, ομολογώ, περισσότερο μου αρέσει το κλασικό μπαλέτο. Είμαι μια βέρα μπαλαρίνα». Και σίγουρα πρίμα, προσθέτω εγώ, τόσο στο χορό όσο και στη νομική και στη ζωή...

Και επί του πρακτικού,μαλακία επιχείρημα...αριστούχος υπήρξε κ ο Μπενύ...και πόσοι άλλοι εντός βουλής...και να τι κατάφεραν.... :birdman:

LION7

Ανώτερος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2007
Κριτικές
16
Like
10.278
Πόντοι
8.645
Και επί του πρακτικού,μαλακία επιχείρημα...αριστούχος υπήρξε κ ο Μπενύ...και πόσοι άλλοι εντός βουλής...και να τι κατάφεραν.... :birdman:

Κοροϊδεύουν 10 εκατομύρια ανθρώπους, λίγο το 'χεις;

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Δεν εμπίπτει πάντως στο ''ελπίδα για καλύτερες μέρες'' που είπε ο κωλόγερος.

τουλάχιστον αυτή δίνει κάποια ελπίδα.. πράγμα που δεν συμβαίνει με τομάρια σαν και του λόγου σου...

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
τουλάχιστον αυτή δίνει κάποια ελπίδα.. πράγμα που δεν συμβαίνει με τομάρια σαν και του λόγου σου...
Από πού κ ως πού δίνει ελπίδα;;;;

Επειδή είναι αριστούχα;;;

Και ο Μπενύ αριστούχος υπήρξε....

Εγώ όπως κ να χει είμαι το μέλλον,εσύ είσαι το άδοξο παρελθόν μας που δεν το χεις αποφασίσει να μας αφήσεις ήσυχους κ μας στοιχειώνεις ακόμα. :birdman:

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Από πού κ ως πού δίνει ελπίδα;;;;

Επειδή είναι αριστούχα;;;

Και ο Μπενύ αριστούχος υπήρξε....

Εγώ όπως κ να χει είμαι το μέλλον,εσύ είσαι το άδοξο παρελθόν μας που δεν το χεις αποφασίσει να μας αφήσεις ήσυχους κ μας στοιχειώνεις ακόμα. :birdman:

:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

ή

>:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
BAΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Με μια επιστολή-άρθρο ο γνωστός οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην επιλογή του Γ. Στουρνάρα ως νέου τσάρου της οικονομίας και δίνει συμβουλές στο νέο υπουργό Οικονομικών.

Στην επιστολή που δημοσιεύεται στο protagon.gr ο κ. Βαρουφάκης, γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο, αναφέρει στο Γ. Στουρνάρα τις συμπληγάδες που έχει να αντιμετωπίσει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και τον συμβουλεύει για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει.

Αναλυτικά η επιστολή

«Από την μία μεριά θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια. Από την άλλη, λόγω της ειλικρινούς φιλίας μας, νιώθω την ανάγκη να πω ότι άξιζες κάτι καλύτερο από το τιμόνι της οικονομίας αφού το πλοίο προσέκρουσε στα βράχια.

Ξέρω ότι, με τον έμφυτο ενθουσιασμό σου, το εννοείς όταν λες ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να βγει η χώρα από την Κρίση.

Είναι ο ίδιος ενθουσιασμός που σε έκανε τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, να πιστέψεις (όταν όλοι σε κορόιδευαν) πως η Ελλάδα μπορεί να μπει στην ευρωζώνη – μια πίστη που σχεδόν μόνος σου μετέτρεψες (από την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και βασικού διαπραγματευτή με τους ευρωπαίους) σε πραγματικότητα.

Όμως, Γιάννη, αυτή την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τότε, στα 1995, η Ευρώπη δημιουργούσε κάτι το νέο και συναρπαστικό. Το ερώτημα τότε ήταν αν μπορεί η μικρή και σαθρή Ελλάδα να γίνει αποδεκτή σε αυτό το νέο δημιούργημα, στο ευρωσύστημα, με μια άμβλυνση και κάπως δημιουργική ερμηνεία των όρων που ίσχυαν.

Σήμερα η Ευρώπη αποδομείται. Μια άμβλυνση και κάπως δημιουργική ερμηνεία των όρων του τωρινού «παιγνίου» δεν θα βοηθήσει. Και δεν θα βοηθήσει ούτε εμάς, την Ελλάδα, αλλά ούτε και εκείνους, τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης.

Αποδεχόμενος την θέση του υπουργού Oικονομικών αποδέχθηκες δύο γιγάντιαιες προκλήσεις.

Η πρώτη αφορά, προφανώς, στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο 3. Η δεύτερη σχετίζεται με τις εσωτερικές «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες τόσο πολύ έχεις δουλέψει κι έχεις επιχειρηματολογήσει από την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ.

Ως προς το δεύτερο, όλοι θα καραδοκούν περιμένοντας να δουν πώς θα υλοποιήσεις τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινες όλον αυτόν τον καιρό, καθώς και το αν τελικά θα οδηγήσουν (σε περίπτωση που εισαχθούν) στην ώθηση της οικονομίας που προέβλεπε το ΙΟΒΕ (π.χ. θεαματική αύξηση του ΑΕΠ).

Γνωρίζεις ότι διαφωνούσα με εκείνες τις προβλέψεις σας. Πολύ φοβάμαι όμως, όχι ότι θα διαψευτείς από τα πράγματα, αλλά ότι δεν θα «προκάνεις» (πού ’λεγε κι ο Χαρίλαος) καν να εισάγεις τις μεταρρυθμίσεις σου καθώς ο εκτροχιασμός του τραίνου της Ευρώπης θα δημιουργήσει τέτοια πενία και τόσους κραδασμούς που η χώρα θα αποδειχθεί μη μεταρρυθμίσιμη για πολλά έτη μετά το τέλος της υπουργικής σου θητείας.

Με απλά λόγια, η πρώτη σου πρόκληση, η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, θα προσδιορίσει το αν θα σου δοθεί η ευκαιρία να έρθεις αντιμέτωπος με την δεύτερη.

Είναι κάτι που ξέρω ότι γνωρίζεις αλλά απλά το καταγράφω επειδή δεν πρέπει να κριθείς από την μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες πιστεύεις βαθειά όταν για αυτήν (την μη εφαρμογή) θα φταίει η αποδόμηση της Ευρώπης.

Ας έρθουμε όμως τώρα στην πρώτη και βασική σου πρόκληση, σε αυτά που θα βρεις μπροστά σου στην Εσπερία. Γιάννη, δεν υπάρχει χρόνος πια για επιμήκυνση του προβλήματος. Τα Μνημόνια 1&2, σε τελική ανάλυση, είχαν την λογική του να κερδίσουμε χρόνο μπας και ορθοποδήσουμε. Διαφωνήσαμε, εσύ κι εγώ, ως προς την σοφία αυτής της «στρατηγικής».

Όμως, αυτή μας η διαφωνία έχει γίνει πλέον «ακαδημαϊκή». Κι αυτό επειδή ένα τρίτο Μνημόνιο δεν θα μας εξασφαλίσει χρόνο καθώς η άμμος στην κλεψύδρα του ευρώ τείνει να σωθεί.

Όσο ρέει ακόμα, κι όσο σου δίνεται η δυνατότητα να πεις δυο ή τρία πράγματα στο Ecofin, πρέπει να την χρησιμοποιήσεις όχι για να πετύχεις μια καλή «παράταση» για την Ελλάδα αλλά για να αλλάξεις τους όρους της συζήτησης.

Για να το πω απλά, αν επιστρέψεις από την επόμενη Σύνοδο με καλύτερους όρους του Μνημονίου 2, τότε το φθινόπωρο η ιστορία θα σου επιφυλάσσει την πιο άδικη τιμωρία έλληνα υπουργού: του να αναγκαστεί ο άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ να παρακολουθεί από την Πλατεία Συντάγματος την έξοδο της χώρας από ένα ευρώ υπό συνολική κατάρρευση.

Μπορείς μόνος σου να σταματήσεις την επερχόμενη λαίλαπα; Δεν γνωρίζω. Αλλά θα μοιραστώ την έμφυτη αισιοδοξία σου και θα καταθέσω περιληπτικά μερικές σκέψεις αναφορικά με το βασικό ζητούμενο.

Πρέπει να δεσμεύσεις του ευρωπαίους σε μια-δυο κινήσεις που θα τους αποτρέψουν να μας αποβάλουν από το ευρώ (σε μερικούς μήνες) και οι οποίες, παράλληλα, θα αλλάξουν την ημερήσια διάταξη στην Ευρώπη προς μια κατεύθυνση που μπορεί να σώσει το καταρρέον ευρωσύστημα. Ποιες είναι αυτές;

Κίνηση 1: Να μην ζητήσεις νέα δάνεια, παρά το γεγονός ότι ξέρεις καλά πως το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν βγαίνει με τα συμφωνημένα ποσά.

Αντί για νέα δανεικά, να προτείνεις στο Ecofin τα κεφάλαια που πηγαίνουν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίησή τους να μην καταγράφονται στο ελληνικό δημόσιο χρέος (και να μην χρειάζεται η αποπληρωμή τους από το ελληνικό δημόσιο).

Αντίθετα, να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν από το EFSF-ESM στις τράπεζες με το πρώτο να λαμβάνει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές τους, και, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την EBA (European Banking Authority), να επιβλέπει την εξυγείανση των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες ορθοποδήσουν, το EFSF-ESM να πουλήσει αυτές τις μετοχές αυτές και τα δάνεια αποπληρώνονται χωρίς την ανάμειξη του ελληνικού δημοσίου.

Το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης (σε σχέση με την «επιτυχία» μιας επιμήκυνσης και νέων δανείων) είναι τριπλό: Πρώτον, απελευθερώνεις 30 δις από τα κονδύλια του 2ου Μνημονίου. Δεύτερον, βάζεις στο παιχνίδι, στο πλευρό της Ελλάδας, τους Rajoy και Monti. Τρίτον, και σημαντικότερο, καθιστάς την υπόλοιπη Ευρώπη συνέταιρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καταργώντας ουσιαστικά την απειλή αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.

Κίνηση 2: Να επικαλεστείς πάμπολλα παραδείγματα (π.χ. τα χρέη της Βρετανίας προς τις ΗΠΑ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) ζητώντας moratorium των αποπληρωμών προς την τρόικα για ένα έτος και για όσο καιρό ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτω του 1%.

Όταν ο ρυθμός αυτός ξεπεράσει το 1%, τότε οι αποπληρωμές να ξεκινούν και πάλι σταδιακά, και ως συνάρτηση της ανάπτυξης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι, και πρέπει να το πεις ευθαρσώς, ότι η Ευρώπη αποκτά έννομο συμφέρον να σταματήσει η ύφεση που κοντεύει να γκρεμίσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην χώρα.

Επιπλέον, δίνει στους Γάλλους του Ολάντ το πάτημα που χρειάζονται για να ενεργοποιηθεί σωστά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Εν κατακλείδι, στόχος σου είναι να δεσμεύσεις τους εταίρους στην μη αποπομπή της Ελλάδας και σε κινήσεις διάσωσης του ευρώ. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν γνωρίζω αν είναι πλέον εφικτό.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, διαφορετικά, αν απλώς πάρουμε μια επιμήκυνση ή περισσότερα δάνεια και παρατάσεις, η αποπομπή μας από ένα καταρρέον ευρώ θα είναι απολύτως σίγουρη. Ήδη εργάζονται για αυτή «παλιόφιλοί» σου (με τον Hans-Werner Sinn να είναι ο πιο εμφανής).

Γιάννη, πριν 15 χρόνια περίπου χρόνια κατάφερες να δεσμεύσεις τους ευρωπαίους να βάλουν την Ελλάδα στους κόλπους του ευρώ.

Όταν θα τους ξαναδείς υπό την νέα ιδιότητά σου οι μισοί δεν θα θυμούνται τον ρόλο σου εκείνο κι οι άλλοι μισοί δεν θα σε έχουν συγχωρέσει για αυτόν (καθώς, εν τη ανοησία τους θεωρούν την Ελλάδα ως την αρχή του ευρω-προβλήματος).

Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να τους ξαναδεσμεύσεις. Αυτή την φορά, δεν μπορείς να πετύχεις την απαραίτητη δέσμευσή τους μέσα από smooth-talking, φιλοφρονήσεις, δημιουργική μακρο-λογιστική και επίδειξη εξυπνάδας.

Αυτή την φορά πρέπει να τους δεσμεύσεις σε πράγματα τα οποία δεν θέλουν επ’ ουδενί να δεσμευτούν. Εκείνοι θέλουν το πολύ-πολύ να σου δώσουν περισσότερο σχοινί να κρεμαστείς (την λεγόμενη επιμήκυνση και χαλάρωση των όρων του Μνημονίου 2). Εσύ πρέπει να μην το δεχθείς αλλά να απαιτήσεις μια σκάλα στην οποία να ανέβουν κι εκείνοι.

Κλείνοντας πιο προσωπικά, γνωρίζεις τα συναισθήματά μου για σένα. Θεωρώ σκανδαλώδες, παρόλο που δυο χρόνια τώρα διαφωνούμε έντονα, ότι έπρεπε τα πράγματα να έρθουν εδώ που έφτασαν για να σε χρησιμοποιήσει η φαύλη πολιτική σκηνή.

Δίπλα σου, στην ίδια κυβέρνηση, έχεις τους εκπρόσωπους του καθεστώτος που μας οδήγησε στον γκρεμό. Θα έχεις πολύ λίγη υποστήριξη από αυτούς – κι είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, όπως ξέρεις ότι σε περιμένουν στην γωνία για να σου φορτώσουν την όποια αποτυχία (είναι βλέπεις τόσο επιθετικά βλάκες που θεωρούν ότι θα υπάρξει «μετά»!). Σου εύχομαι να πετύχεις.

Την μόνη βοήθεια που μπορώ να σου προσφέρω αυτή την στιγμή είναι η αγάπη μου και η έντονη προειδοποίηση ότι το ευρωσύστημα καταρρέει, κάτι που σου αφαιρεί την προοπτική μιας νέας παράτασης, επιμήκυνσης ή εξαγοράς χρόνου».

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom