voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.910
- Πόντοι
- 366
Προσωπικά δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά για το πως θα καταλήξει το πράγμα, αλλά απ' όλο το ταξίδι κατάλαβα τα δύο πολύ απλά πράγματα:
1. αυτά περί ευρωπαϊκής ενοποίησης κτλ είναι πίπες. Ο γερμανός πάντα σαν γερμανός θα σκέφτεται, και όταν νομίσει ότι σ' έχει, θα σε πατήσει χάμω. Δεν είναι τυχαίο ότι γυρίσαμε πίσω στο "γερμανό φορολογούμενο", όταν βέβαια ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα δάνεια για προϊόντα που είχαμε αγοράσει (από γερμανό παραγωγό κατά βάση, αλλά αυτό αποσιωπήθηκε εντελώς). Βέβαια εδώ φταίμε πολύ και εμείς, γιατί δεν κάναμε λόγο όταν έπρεπε για τον έλληνα παραγωγό, αγρότη κτλ
2. η ΟΝΕ είναι εμφανές ότι στην πρώτη σοβαρή κρίση ήπιε θάλασσα. Δεν ξέρω αν οι φρίτσηδες είναι όντως ανίκανοι να διαχειριστούν σοβαρά προβλήματα ή αν η διαχείριση αποσκοπεί σε απώτερους στόχους, πάντως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το προηγούμενο της Ελλάδας (και της Πορτογαλίας για να μην ξεχνιόμαστε, στα βήματα μας βαδίζει) είναι πολύ άσχημο, όταν 2 χρόνια δεν μπορεί να δοθεί κάποια λύση. Προφανώς το διακύβευμα δεν είναι δυο μικροί λαοί, πίσω από εμάς κρύβονται και περιμένουν και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και (προσεχώς με τον Ολλάντ) οι Γάλλοι. Οι εποχές της ευμάρειας που μετατρεπόταν σε γερμανικές εξαγωγές έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και οι γερμανοί πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος αυτών που έβγαλαν (και έβγαλαν πολλά) είτε θα σταματήσουν να πληρώνουν το πάρτυ, αλλά θα τους μείνουν τα πιάτα για πλύσιμο. Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα τους, είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν πλέον και κανέναν, γιατί οι άγγλοι ήδη τους περιμένουν στην γωνία, τους υπόλοιπους τους έχουν ζώσει τα φίδια (και τους αυστριακούς πλέον λόγω ελβετικού νομίσματος) και καλοί και φιλότιμοι για λαγοί οι φιλανδοί / ολλανδοί, αλλά ποιος τους γαμάει στην τελική;
Τρίχες κατσαρές.
Τι σημασία της Ελλάδας για τις Γερμανικές εξαγωγές την έχω αναφέρει άπειρες φορές. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι προ Ευρώ οι Γερμανικές εισαγωγές ήταν περισσότερες από ότι επί Ευρώ και φυσικά από ότι είναι τώρα.
Επανέρχομαι λοιπόν:
Από το πολύ καλό post του LOL Greece:
Από το οποίο κρατώ το ακόλουθο:
Puzzled? Then you must be very young, or have a short memory. Back in 2002, people used to write endless editorials about how Germany had made a mistake in joining the Euro and killed its own export industry because it had been suckered into accepting an uncompetitive fixed D-Mark to Euro rate. How the times change. Read, for instance, this article from back in 2002 and tell me whether it reminds you of editorials about any country you know. Isn't that funny? Or Lapa-witzig, as the Germans might joke if they followed the Greek defaultnik literature?
The Germans of course sucked it up and pursued a strategy of - you guessed it - internal devaluation. Perhaps the fact that it worked for them, despite the pain, might be the reason they think it just might work for us.