οικογενειακά σκληρή εργασία, επένδυση σε εξοπλισμό και όχι σε ντουβάρια ή μερτσεντέ, επινοητικότητα, μελέτη σχετικά με το προιόν και τις συνθήκες παραγωγής τους, παρακολούθηση της τεχνολογίας ...
θα σου πώ ενα περιστατικό...
πρίν 15 περίπου χρόνια ανέβαινα με το αμάξι στην καρντασούπολη και κουρασμένος καμμιά 50 χλμ πρίν την Κατερίνη αποφάσισα να μπω μέσα από την εθνική (τρομάρα της τότε) να πιώ κανένα καφεδάκι.. όπως πήρα τον δρόμο είδα ένα χωράφι περίπου 10 στρέματα με ελιές.. μήνας Σεπτέμβρης... και παρατήρησα μια παράξενη κατασκευή κάτω από κάθε δένδρο.. φαντάσου το σαν ανάποδη ομπρέλα χωρίς πανί.. κατέβηκα και το περιεργάστηκα αρκετή ωρα χωρίς να καταλάβω γιατί πρόκειται... ααα ναι τράβηξα και μερικές φωτογραφίες .. δύο χλμ παρακάτω ήταν το χωριό του οποίου το όνομα το έχω ξεχάσει και σταμάτησα να πιώ έναν καφέ... στον καφενέ ήταν αραχτοί καμμιά 20ρια νοματαίοι εκ των οποίων οι 12 περίπου σε παραγωγική ηλικία.. τους ρώτησα περί τίνος πρόκειται και μου είπαν "αααα αυτά είναι οι μουρλαμάρες του ΧΧΧΧΧ".. σκατοπερίεργος εγώ και μη έχοντας τίποτε καλύτερο γιατί η δουλειά μου στην Θεσσαλονίκη ήταν την επόμενη ρώτησα που θα τον βρώ.. με στείλαν στο άλλο καφενείο καμμιά πεντακοσαριά μέτρα παραπέρα.. μπαίνω μέσα παραγγέλνω καφεδάκι και ζητώ τον ΧΧΧΧΧΧ .. ήταν εκεί και έπινε τσιπουράκι.. τον ρώτησα τι διάλο κατασκευή ήταν αυτή και μου είπε..
"Πατέντα.. τέλος Σεπτέμβρη κρεμάω πανια και κάνω μια σακούλα για όλο το δένδρο έτσι ώστε να μην πέφτουν οι ελιές κάτω .. κάθε μέρα περνάω και μαζεύω αυτές που έχουν πέσει (πεσάς λέγεται) και κάθε τρείς μερες τις πάω λιοτρίβι.. το λάδι βγαίνει με 2 οξέα ενώ από τον πεσά βγαίνει πάνω από 8 κανονικά.. ετσι πουλαώ αγγουρέλαιο που είναι και ακριβό.. αρχές Νοεμβρη για να μαζέψω έχω βάλει στο ένα αγροτικό ένα καλάθι με ανεβατόρι και πάμε με την γυναίκα μου.. αυτή οδηγεί και γώ είμαι στο καλάθι.. τινάζω πεφτουν στο σακούλι και μετά μαζεύουμε.. έχω αυτό και άλλα 20 στρέματα αλλού μου είπε καμμιά 300ρια ρίζες... μου πέρνει 3 μέρες να τις μαζέψω όλες 6 μεροκάματα αλλιως θα ήθελα 15-20 .. τον ρώτησα πόσα ξόδεψε για την κατσακευή και μου είπε ότι την έκανε μόνος του σε τρείς δόσεις και τα υλικά του κοστίσανε περίπου 5000 δραχμές το δένδρο και 350000 το καλάθι με τον μηχανισμό ανύψωσης"
αυτό εννοώ...
Λοιπόν,άκουσέ με.
Επειδή έγραφες τόση ώρα χωρίς να λες τπτ ουσιαστικό θα σου βάλω μία άσκηση για το σπίτι:
Πάρε όποια καλλιέργεια κάνεις κέφι.(γεωργική,κηπευτική,δενδροκομική όποια θες).
Σε όποιο μέρος της χώρας θες,αρκεί να υποστηρίζει λόγω εδάφους/κλίματος την καλλιέργεια αυτή.
Βάλε κάτω τη στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας και την καλύτερη δυνατή τιμή ανά κιλό πώλησης του παραγόμενου προϊόντος.(εννοείται πραγματική τιμή της πιάτσας).
Βάλε από την άλλη σε χρήμα τις ανάγκες ανα στρέμμα της καλλιέργειας αυτής σε
α) λιπάσματα
β) φυτοφάρμακα (ζιζανιοκτόνα,ακαρεοκτόνα ότι δηλ. μπορεί να χρειάζεται η καλλιέργεια αυτή)
γ) άρδευση
Τα εργατικά και τα έξοδα συγκομιδής δώρο από μένα.
Βγάλε έσοδα-έξοδα κέρδη ή ζημία