Η Ιταλία συμφώνησε στην επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση της προόδου που καταγράφει στην εκπλήρωση των στόχων της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στους τομείς του συστήματος συνταξιοδότησης, της απασχόλησης και των διαρθρωτικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα στις Κάννες πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τους στόχους της Ιταλίας- ότι θα τους εκπληρώσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη διαδικασία επιτήρησης, με τη χρήση της δικής του μεθόδου, και οι Ιταλοί λένε ότι μπορούν να το δεχθούν», πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή.
«Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιτήρηση, ακόμη και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα αναφέρουν κάθε μία την πρόοδο της Ιταλίας στην εκπλήρωση των στόχων.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θεωρείται αξιόπιστη επιλογή για την Ιταλία, όπου ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς στα οικονομικά της σχέδια.
«Δεδομένου του γενικού κλίματος και της έλλειψης αξιοπιστίας της Ιταλίας, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή πρόβλημα διογκώνεται και χειροτερεύει τα πράγματα, και έτσι οι αγορές δεν μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη», είπε.
www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=103138&catID=4]http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=103138&catID=4[/url]
Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης με στόχο την έγκριση των αναγκαίων μέτρων για την ανάπτυξη που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υιοθετήθηκε η λύση του νομοθετικού διατάγματος, αλλά εκείνη της τροπολογίας του «νόμου οικονομικής σταθερότητας», ο οποίος ήδη συζητείται στην γερουσία.
Αναμένεται, τώρα, η συνέντευξη Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την παροχή των αναλυτικών στοιχείων.
Σύμφωνα, τέλος, με τα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και την ιδιωτική τηλεόραση La 7, δώδεκα βουλευτές του κόμματος του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας», υπέγραψαν απόψε επιστολή, με την οποία φέρονται να ζητούν από τον «Καβαλιέρε», να «κάνει ένα βήμα πίσω, να παραιτηθεί δηλαδή, για το καλό της χώρας».
Δυο βουλευτές αποφάσισαν σήμερα το απόγευμα να εγκαταλείψουν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πρόκειται για τους Αλέσιο Μποντσιάνι και Ίντα Ντ' Ιπόλιτο Βιτάλε, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc.
Στο μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής της συμπολίτευσης, ο Πίπο Τζάνι, έκανε γνωστό ότι "αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και αναδιατυπώσεις δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη".
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνεται μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής με την οποία --από τις σελίδες της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα-- έξι κεντροδεξιοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό την σύσταση νέας κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι πρόκειται να καταφέρει να "περάσει" το σύνολο των μεταρρυθμίσεων από την βουλή και την γερουσία χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης με την οποία τις συνέδεσε. Ο γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, τόνισε, αναφερόμενος σε αυτό, ότι "η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της μέχρι το 2013. Διαφορετικά η μόνη εναλλακτική είναι οι εκλογές".
Όλο και περισσότεροι παρατηρητές, διερωτώνται, αν τελικά, ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να εξασφαλίσει, στην βουλή, την αναγκαία πλειοψηφία 316 ψήφων για την έγκριση του πακέτου περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων. Στους σκεπτικιστές συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι (επικεφαλής και του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία) που δηλώνει ότι "η κυβέρνηση έχει εμφανώς εξασθενίσει. Δεν νομίζω ότι μπορεί πλέον να τραβήξει μπροστά".
Άρχισαν τα όοοοργανα,
σήκω απ την θέ - ση σου.
Χόρεψε ζεϊμπέκικο,
λύγισε την μέ - ση σου.