Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

gari10

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Δεκ 2010
Μηνύματα
4.430
Κριτικές
10
Like
2.333
Πόντοι
1.720
  συμφωνω   φιλε    και  επαυξανω!   οι  πουστηδες   ελεγχουν  τα   παντα  δε  μιλω   για  τα  κωλοκανακα  πλεον   αυτο  ειναι  αυτονοητο   αλλα  για  τα  διαφορα  μπλογκς  στο  νετ   που  σε  αρκετα  απο   αυτα   που   το   παιζουν  ανεξαρτητα,  βαζουν  αρθρα   για  να  αποπροσανατολιζουν   το   κοσμο   ελεγχουν   σχεδον  τα  παντα!    συμφωνω  και  επαυξανω   για   μια  ακομα   φορα   η (επισημη)  χρεωκοπια  ειναι  η  μονη  ευκαιρια   να  τελειωνουμε  με  τη  ψωροελιτ       και  μη  δινετε   σημασια   στα αρθρα   που  σας  αποπροσανατοληζουν    οτι  δεν  υπαρχει   αυριο    και  τα  απιστευτα  σκληρα  μετρα  ειναι  μονοδρομος!   

η χρεοκοπια δεν ειναι λυση
θα φερει περισσοτερα δεινα απο αυτα που αντεχουμε
εκτος αν θελουμε να επιστρεψουμε 60 χρονια πισω ..
φανταζει ευκολη λυση να μην πληρωσουμε τους πιστωτες μας
αλλοι λενε να επιστρεψουμε και στη δρχ
για πειτε μου πως θα ειναι η επομενη μερα με μια ισοτιμια 1Ευρω=1000 νεες δρχ .. ?
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
Τα εαυτού πράττειν και το δημόσιο συμφέρον
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Υπνωτισμενε   λαε,  να  γιατι  πρεπει  να  τους  κρεμασεις :uglystupid:
Ξέρετε γιατί βρισκόμαστε σε διαρκές οικονομικό αδιέξοδο και σε κοινωνική τύφλωση; Διότι εμπιστευτήκαμε τη ζωή μας σε μια πολιτικο-επιχειρηματική τάξη που δεν ξέρει να «διαβάζει» και να «γράφει». Η ανάγνωση και η γραφή αν δεν έχουν παραγωγικό αποτέλεσμα, αλλά απλώς διαχειρίζονται την κατανάλωση, τότε είναι επιζήμιες μακροχρονίως για την κοινωνία. Οδηγούν στην οπισθοδρόμηση και όχι στην ανάπτυξη. Εκεί όπου η κριτική δεν αποσκοπεί στην αλλαγή των πολιτικών όρων των κοινωνικών σχέσεων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, είναι παιδαριώδης άσκηση και συντηρητική προσέγγιση. Αποτελεί στοιχείο διασκέδασης. Είναι κοινωνικό σκουπίδι που ρυπαίνει τον δημόσιο χώρο.

Ας μην αυταπατώμεθα, η Ελλάδα δεν αποτελείται από ένα σύνολο αυτόνομων, αναρχικών κοινοτήτων. Είναι Δυτικό κράτος που διακυβερνάται από μια άρχουσα τάξη, η οποία στήριξε τον δικομματισμό τής μεταπολίτευσης και στηρίχθηκε σε αυτόν. Αυτή η τάξη οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση, αλλά τώρα θρασύτατα επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη στην κοινωνία. Είναι τόσο αχρείοι που αντί να ομολογήσουν . . . .
την ήττα τους, είναι ικανοί να πράξουν αυτό που έκαναν όμοιοί τους στην Ευρασία. Μέσα σε έναν αιώνα από διαπρύσιοι καπιταλιστές να μεταβληθούν σε σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές, για να μεταμορφωθούν και πάλι σε μέλη της καπιταλιστικής ολιγαρχίας.

Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας δεν διακρίνεται από «αριστοκρατική» αξιοπρέπεια, αλλά από ξετσιπωσιά. Πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες συμπεριφέρονται σαν τους χειρότερους παραγοντίσκους ποδοσφαιρικών σωματείων, που έπεσαν στην Β’ Εθνική. Φταίει ο κακομαθημένος λαός για την διακυβέρνηση και όχι όσοι ασκούσαν την εξουσία, την παραεξουσία, την εξουσιαστική σημειολογία (βλέπε TV) και ελάμβαναν τις αποφάσεις στο όνομά του, διαλαλούν με τον βασανιστικά υποκριτικό τρόπο τους. Προκαλούν, διότι δεν μάθανε ότι υπάρχουν όρια στη φτήνια και στον εκχυδαϊσμό του λόγου. Δεν μάθανε ότι υπάρχουν όρια, διότι ο λαός δεν έμαθε, από την πλευρά του, πώς να αντιδρά πολιτικά όταν οι αντιπρόσωποί του και οι «εκλεκτοί» του ξεπερνούν τα όρια της αντοχής του. Πώς να το μάθει και από πού; Δικό τους πολιτισμικό προϊόν είναι, το οποίο τώρα αρνούνται και εξευτελίζουν. Όσοι αντισταθήκαμε…εξαφανιστήκαμε και εάν δεν υπήρχαν τα blogs μάλλον θα είχαμε σβήσει κοινωνικά δια παντός. Μετά θα μας κατηγορούσαν για υπερατομισμό, για ελιτισμό και για «selfism», μπορεί και για τρέλα, που όμως δεν …το παίζει «τρέλα», ώστε να την σκαπουλάρει από το στρατό και τις κοινωνικές ευθύνες! Έτσι συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν τους ανυπότακτους στην σύγχρονη ελληνική νταβαδοκρατία, πελατών, οπαδών και πατρώνων.

Παρακολουθώ, μάλλον αποσβολωμένος, τον πολιτικό λόγο στην πατρίδα μας να περιστρέφεται γύρω από τα δημοσιονομικά και τον περιορισμό της κατανάλωσης, δικαιολογώντας την ύφεση που προκαλεί η στρατηγική του ΔΝΤ, δίχως κανείς να συνδέει την κρίση με την παραμορφωτική διάσταση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Είναι σαν να μην καταλαβαίνει κανείς ότι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, με τον μεταπρατικό της χαρακτήρα, που επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην καταναλωτική αγορά, είναι η οικονομική αιτία του σημερινού αδιεξόδου. Ενός αδιεξόδου, το οποίο επιχειρείται να ξεπεραστεί μέσω της διεύρυνσής του και όχι με την επιλογή μιας άλλης οδού, μιας άλλης πιθανότητας κοινωνικής οργάνωσης που θα επαναπροσδιορίζει το δημόσιο συμφέρον.

Η «επιχειρηματικότητα» στη χώρα μας προφανώς «παρεξήγησε» την ιδέα του Πλάτωνα, «τα εαυτού πράττειν», μια και λόγω αγραμματοσύνης δεν εννόησε βαθύτερα το «The wealth of nations» του ταλαίπωρου Adam Smith. Δεν κατάλαβε η επιχειρηματική τάξη ότι για να υπάρξει ως προοδευτικός παράγοντας θα πρέπει να βλέπει μακρύτερα από την τσέπη της. Υπεξαιρώντας διαρκώς περισσότερο πλούτο από τις ροές της πραγματικής οικονομίας καταλήγεις να κατασπαράζεις τις σάρκες της κοινωνίας που είναι αυτή, που μέσω της συμπυκνωμένης εργασίας και εμπειρίας της θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίσεις να κερδίζεις. Η δημοσιονομική κρίση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της μεγάλης «παρεξήγησης» που υπήρξε στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας θεώρησε ότι το ατομικό του συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα, αν λειτουργούσε ως πολιτικός μεγαλοπαράγοντας και νταβάς στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σφαίρα. Δεν έμαθε από τον Γερμανό ή τον Σουηδό «συνάδελφο του», ούτε καν από τον Τούρκο, αλλά μάλλον από πρακτικές μαυραγοριτών και μαφιόζων. Κρίμα, καθώς ο γράφων είχε τη τύχη να γνωρίσει και μια άλλη, διαφορετική, φιλοπρόοδη κατηγορία επιχειρηματιών στην Ελλάδα, την οποία, στο βαθμό που δεν πέτυχαν να ενσωματώσουν οι νταβατζήδες στο σύστημα τους, την εξόντωσαν σε συνεργασία με τους πολιτικούς της διαπλοκής.

Σήμερα όσοι θρηνείτε για την φτωχοποίηση της κοινωνίας, κλάψτε διπλά για την εξάλειψη της επιχειρηματικότητας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να πλουτίζεις, αλλά για να κερδίζεις, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Γνώρισα Γερμανούς επιχειρηματίες που καθόλου δεν τους ενοχλούσε η «χρυσή μετοχή» του γερμανικού δημοσίου. Ανθρώπους που θεωρούν ότι τα δημόσια αγαθά πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους και να διευρυνθούν, δίχως να στερούν την δυνατότητα ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καί εντός του δημόσιου χώρου, με την προϋπόθεση ότι η καινοτομία θα αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας και ότι η ανταγωνιστικότητα δεν θα στηρίζεται στην εσωτερική υποτίμηση. Αυτή η προσέγγιση παράγει κοινωνικό πλούτο, ενώ η ελληνική πλουτοκρατική πρακτική είναι βόμβα στα θεμέλια του κράτους και παράγοντας κοινωνικής αποσύνθεσης.

Εδώ, φτάσαμε να θεωρούμε «δημόσιο συμφέρον» την ύπαρξη ενός ισχυρού ευρώ, και ευλογία την κατάρρευση της κατανάλωσης στην Ελλάδα για την συγκυριακή διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών της ΕΕ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το καθεστώς προπαγανδίζει την εκποίηση του δημοσίου, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης σε συνδυασμό με την εξάλειψη του ανταγωνισμού από τις ΔΕΚΟ! Άρα, το «δημόσιο συμφέρον» συνηγορεί κατά την γνώμη τους υπέρ του ιδιωτικού συμφέροντος αυτών που μέχρι τώρα έδειξαν να περιφρονούν τα συμφέροντα των δύο-τρίτων της κοινωνίας, ώστε να στραφούν στις εξαγωγές με έναν τρόπο μαγικό! Με τη συγκεκριμένη διάσταση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και «κινεζικοί μισθοί» να επιβληθούν, η χώρα ελάχιστα θα αυξήσει τις εξαγωγές της, ενώ μάλλον θα δει το ΑΕΠ της να καθηλώνεται για πολλά χρόνια. Αντί να εξετάσουν οι κυβερνώντες (ποιοι κυβερνώντες!!) πώς θα αναπτύξουν την παραγωγικότητα του δημοσίου με νέες, σύγχρονες οργανωτικές δομές και τεχνολογικές εφαρμογές, προβληματίζονται πώς θα ξεφορτωθούν εργαζόμενους και μονάδες, παραδίδοντας στην αποτυχημένη επιχειρηματική τάξη της χώρας, ότι επικερδές. Σήκω Πλάτωνα να δεις τα παιδιά της αλλαγής!

Αυτή καθαυτή η επιχειρηματικότητα είναι υπόθεση δημοσίου συμφέροντος και ως δημόσιο αγαθό θα έπρεπε να αναπτύσσεται. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας μορφής παιδείας που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη. Δηλαδή, στην ανάπτυξη της δημιουργικής «ανάγνωσης»και «γραφής». Μην διαβάζεις τούτες τις αράδες για να εξετάσεις την ορθότητά τους ή την προσαρμογή τους στη «κοινή λογική», ή ακόμη για να «ψυχολογήσεις» τον γράφοντα, αλλά προχώρα να κατασκευάσεις τις δικές σου… όχι κατ’ ανάγκην αράδες! Τούτο απαιτεί εξοικείωση με τη γραμματική της επιστήμης και της τεχνολογίας. Γνώση των βασικών εννοιών και πώς αυτές κατασκευάζουν πραγματικότητες μέσω ιδιαίτερων discourses: αυτοκίνητα, αεροπλάνα, λογισμικά, οργανωτικές δομές, πληροφορικά συστήματα, θεωρία ή ποίηση, λόγο, τέχνη και τεχνική.

Στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα συκοφαντήθηκε, διότι συνδέθηκε με την σημειολογία του καταναλωτισμού και όχι με εκείνη της παραγωγής. Ο νεοφιλελεύθερος λόγος αναμείχθηκε με τον ψευδομαρξιστικό για να εμφανίσουν την επιχειρηματικότητα ως τεχνική ή στρατηγική δημιουργίας αποκλειστικά κερδών και όχι κοινωνικής ευημερίας. Για να προσεγγίσεις το τελευταίο πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά: από τον σαφή προσδιορισμό του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο εξυπηρετείται με την ανάπτυξη παραγωγικών θεσμών, που με τη σειρά τους προνοούν για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η τελευταία δεν θα πρέπει να συνδέεται με την κατανάλωση, την καταναλωτική δύναμη κλπ, αλλά την ισότιμη συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία (από την παιδεία και την εκπαίδευση έως την βιομηχανία και την αγορά). Μόνον έτσι ο φιλελευθερισμός μπορεί να συνυπάρξει με την δημοκρατία. Σε αντίθετη περίπτωση βρίσκεσαι υπό την απειλή καπιταλιστικών κρίσεων, οι οποίες μπορεί να καταστούν πολιτικά ανεξέλεγκτες, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Εδώ, πήραμε τον καπιταλισμό μας λάθος και αποφασίσαμε να υποβαθμίσουμε τη ζωή και το μέλλον των πολιτών, αντί να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την πολιτική, την ζωή και τον κόσμο, με ένα δημιουργικό τρόπο και παραγωγική διάθεση. Αντί να μάθουμε ξανά πώς να παράγουμε, προσπαθούμε να μάθουμε πώς θα καταναλώνουμε λιγότερα. Αυτό είναι το ιδεολόγημα των νεο-αποικιών και όχι αυτόνομων κρατών, που παλεύουν να βρουν τον δόμο τους στη μεταβιομηχανική εποχή.

Εύχομαι το 2011, οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν το… πάρουμε από την αρχή, δεν θα μπορέσουμε με αυτοπειθαρχία και λαϊκή οργάνωση να απαλλαγούμε από την παρασιτική πολιτικο-οικονομική τάξη των αγραμμάτων που μας έκατσε στο σβέρκο και μας καθοδηγεί «υπεύθυνα» στην καταστροφή. Η απελευθέρωση περνά μέσα από τη δημιουργία, την γνώση, τον κόπο και το ρίσκο της, αλλιώς είναι φενάκη, η οποία καταλήγει σε αλλαγή νταβά. Τα εαυτού πράττειν λοιπόν, αλλά μόνον στο πλαίσιο ενός δημοσίου συμφέροντος που θα υποστηρίζει και θα υπερασπίζεται την ευημερία των δύο-τρίτων της κοινωνίας σε ένα περιβάλλον διαρκούς εκδημοκρατισμού.
  η  μονη  λυση  ειναι  να  ξεκουμπιστει  αυτη  η  αρχουσα  ταξη-ψωροελιτ  που  μας  καταδυναστευει  τοσα  χρονια! το  παραπανω  αρθρο  ειναι  κατατοπιστικοτατο!  τωρα  αν  καποιος  ξερει  καποιο  αλλο  τροπο  να  φυγουν  τα  κοπροσκυλα  που  καταληστεψαν  το  κρατικο  πλουτο,  πλην  της  (επισημης)  χρεωκοπιας    ας  μας  τον  πει!  ευχαριστως  να  τον  ακουσουμε
 

gari10

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Δεκ 2010
Μηνύματα
4.430
Κριτικές
10
Like
2.333
Πόντοι
1.720
  η  μονη  λυση   ειναι   να  ξεκουμπιστει   αυτη  η  αρχουσα  ταξη-ψωροελιτ   που  μας   καταδυναστευει  τοσα   χρονια! το  παραπανω  αρθρο  ειναι  κατατοπιστικοτατο!   τωρα   αν  καποιος  ξερει   καποιο  αλλο   τροπο  να  φυγουν  τα  κοπροσκυλα   που  καταληστεψαν   το  κρατικο   πλουτο,  πλην  της  (επισημης)  χρεωκοπιας    ας   μας   τον  πει!  ευχαριστως  να  τον  ακουσουμε

καλησπερα,
τι σε κανει να πιστευεις οτι με τη χρεοκοπια θα εξαφανιστουν οι νταβατζηδες της ελληνικης οικονομιας ?
εχεις την εντυπωση οτι θα πτωχευσουν και αυτοι ?
 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
καλησπερα,
τι σε κανει να πιστευεις οτι με τη χρεοκοπια θα εξαφανιστουν οι νταβατζηδες της ελληνικης οικονομιας ?
εχεις την εντυπωση οτι θα πτωχευσουν και αυτοι ?

φιλε gari η καυση ειναι παντα ατελης, σε κα8ε συστημα υπαρχουν arbitrageurs  ;)
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
ο καπιταλισμος  η εκμετάλλευση θα παραμεινει
ηδη μετρα 500 χρονια ζωης και βλεπω να τα χιλιαζει
καθε χωρα εχει απο ενα -δυο συγκριτικα πλεονεκτηματα και προσαρμοζει το οικονομικο μοντελο πανω σε αυτα
εμεις δεν το εχουμε κανει ακομα
ζουσαμε με δανεικα και μας αρεσε πολυ
τα δανεικα ομως τελος
αν θελουμε να μικρυνουμε τη φτωχεια πρεπει να αλλαξουμε το οικονομικο μοντελο και να παραγουμε πλουτο

  :rolleyes:
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
ο καπιταλισμος θα παραμεινει
ηδη μετρα 500 χρονια ζωης και βλεπω να τα χιλιαζει
καθε χωρα εχει απο ενα -δυο συγκριτικα πλεονεκτηματα και προσαρμοζει το οικονομικο μοντελο πανω σε αυτα
εμεις δεν το εχουμε κανει ακομα
ζουσαμε με δανεικα και μας αρεσε πολυ
τα δανεικα ομως τελος
αν θελουμε να μικρυνουμε τη φτωχεια πρεπει να αλλαξουμε το οικονομικο μοντελο και να παραγουμε πλουτο

Το κεφαλαιο πατριδα δεν εχει ! Μονο ROI. Επενδυσεις θα δουμε μονον οταν ανοιξει η οικονομια.  ;)
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
καλησπερα,
τι σε κανει να πιστευεις οτι με τη χρεοκοπια θα εξαφανιστουν οι νταβατζηδες της ελληνικης οικονομιας ?
εχεις την εντυπωση οτι θα πτωχευσουν και αυτοι ?
  ειμαι    σχεδον  σιγουρος  οτι  δεν  θα  μας  κανουν  τη  χαρη    να  "εξαφανιστουν"  μονοι  τους!  γι    αυτο  προτεινω  να  τους  "εξαφανισουμε"  εμεις!    πιστευω  μια  αμεση (επισημη)  χρεωκοπια  θα  δρομολογησει  εξελιξεις,  στο  πολιτικο  συστημα  (βλεπε  αργεντινη)  και  αρκετοι  υπευθηνοι  θα  πληρωσουν,  και  το  κυριωτερο  θα  γινει  μια  "επανεκινηση"  reset    της  αποχαυνομενης  νεοελληνικης  κοινωνιας    με  μνημονια  και  παραταση  χρεους  απλως  καθυστερουμε  το  αναποφευκτο,  μπαινουμε  σε  τουνελ  δεκαετιας  τουλαχιστον  με  αμφιβολα  αποτελεσματα,  και  το  πολιτικο-οικονομικο  νεοελληνικο  κατεστημενο  συνεχιζει  να  αλλονιζει  αλωβητο.  το  τιμημα  της  χρεωκοπιας  θα  ειναι  πολυ  μεγαλο,  αλλα  ποιος  μας  λεει  οτι  το  μνημονιο  θα  μας  φερει  τη  λυτρωση  το  2012 :jerking:  εχω  γραψει  για  τη  λετονια  και  τη  τραβαει  μεσα  σε  3  χρονια  με  το  δντ!  λετονια  θελουμε  να  γινουμε?  η  ισλανδια  που  ηρθε  στα  ισια  της  σε  2  χρονια 
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
  ειμαι     σχεδον  σιγουρος   οτι   δεν  θα   μας  κανουν   τη   χαρη    να  "εξαφανιστουν"  μονοι   τους!   γι    αυτο  προτεινω  να  τους   "εξαφανισουμε"  εμεις!    πιστευω   μια  αμεση (επισημη)  χρεωκοπια   θα   δρομολογησει   εξελιξεις,  στο  πολιτικο  συστημα  (βλεπε  αργεντινη)  και  αρκετοι  υπευθηνοι  θα  πληρωσουν,  και  το  κυριωτερο   θα  γινει  μια  "επανεκινηση"  reset    της   αποχαυνομενης  νεοελληνικης  κοινωνιας     με   μνημονια   και  παραταση  χρεους   απλως  καθυστερουμε   το  αναποφευκτο,  μπαινουμε  σε   τουνελ  δεκαετιας   τουλαχιστον  με  αμφιβολα  αποτελεσματα,  και  το  πολιτικο-οικονομικο   νεοελληνικο   κατεστημενο   συνεχιζει  να  αλλονιζει  αλωβητο.  το   τιμημα  της  χρεωκοπιας  θα  ειναι   πολυ  μεγαλο,  αλλα   ποιος  μας  λεει   οτι  το  μνημονιο   θα  μας  φερει   τη  λυτρωση  το  2012 :jerking:   εχω   γραψει   για  τη  λετονια   και  τη   τραβαει   μεσα  σε  3  χρονια  με  το  δντ!   λετονια  θελουμε   να  γινουμε?  η  ισλανδια  που  ηρθε  στα  ισια  της  σε  2   χρονια 

Και οι καταθεσεις μας στις Ελληνικες τραπεζες, οσες και να ειναι, τι θα γινουν??  :think:

Αν χρεωκοπησουμε σημερα, επεσαν εξω οι τραπεζες αυριο το πρωι.
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
Και οι καταθεσεις μας στις Ελληνικες τραπεζες, οσες και να ειναι, τι θα γινουν??  :think:

Αν χρεωκοπησουμε σημερα, επεσαν εξω οι τραπεζες αυριο το πρωι.
Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.

I C E L A N D


IS - 308,910 population (2010) - Country Area: 102,928 sq km


Capital city: Reykjavik - population 115,214 (2007)


301,600 Internet users as of Jun/10, 97.6% penetration, per ITU.


192,840 Facebook users on August 31/10, 62.4% penetration rate.


Θες να συγκρινεις την Ισλανδια με 309,000 κατοικους?  :think:

 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Και οι καταθεσεις μας στις Ελληνικες τραπεζες, οσες και να ειναι, τι θα γινουν??  :think:

Αν χρεωκοπησουμε σημερα, επεσαν εξω οι τραπεζες αυριο το πρωι.

Άμα καεί το σύμπαν μη στεναχωριέσαι. Δε θα συμβεί μόνο σε σένα. Στο κάτω κάτω ο κακομοίρης με μερικά ψωροχιλιάρικα τι είχε τι έχασε. Το λαμόγιο με τα εκατομμύρια να φοβάται.

Πάντως αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Λύσεις υπάρχουν. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως η ελεύθερη αγορά και ο μύθος της γκρεμίζονται. Ο καπιταλισμός είναι ένα αυτο-αναιρούμενο σύστημα που για να επιβιώσει ο άλλος, πρέπει να πριονίσει το κλαδί στο οποίο κάθεται.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε παγκόσμιο επιπεδο. Η αγορά έχει κλυδωνιστεί απότομα και δύσκολα θα συνέλθει. Προβλέπω μακροπρόθεσμα και έπειτα από πολλές ακόμη αναταράξεις, αναταραχές, ξεσπάσματα, επαναστάσεις  και πολέμους, ίσως και μεγάλης κλίμακας η ανθρωπότητα κάνει ένα μεγαλοπρεπές πισωγύρισμα...

Ποια αγορά τώρα? Άμεση απόσπαση πλεονάσματος από τον παραγωγό... Όπως στην αρχαία Αίγυπτο, Βαβυλώνα κλπ...

Για φανταστείτε! Ούτε άγχος για το πως είναι η αγορά, ούτε η αστάθεια, ούτε αν θα σου μείνει απούλητο το προιόν, ούτε πληθωρισμός, ούτε ύφεση, ούτε διαφορές νομισμάτων, ούτε να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις των καταναλωτών... ούτε φόροι και λογιστικά βιβλία και μλκις... ούτε ανεργία! Τίποτα! Όλα καθαρά, στρωμένα, νοικοκυρεμένα...

Α εννοείται πως θα το πουν κάπως πιο " κομψά". Πχ " σοσιαλισμός, κοινοκτημοσύνη" κλπ....
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
καλημερα και καλη χρονια !
το σεναριο αυτο εχει παιξει μαζι με τοσα αλλα το τελευταιο χρονο
προφανως εννοεις οτι το κουρεμα στις καταθεσεις γιατι αυτο ουσιαστικα θα συμβει με την αλλαγη της ισοτιμιας
θα παει για την αποπληρωμη του δημοσιου χρεους σωστα ?
αν ναι αυτοματως οι τραπεζες θα βρεθουν με κεφαλαιακη ανεπαρκεια αφου θα εχουν περιπου 70 δις λιγοτερα σε καταθεσεις
και θα πρεπει να κανουν ΑΜΚ αμεσα
βεβαια αυτα τα 70 δις απο τις καταθεσεις (1) θα μειωσουν το εξωτερικο χρεος με το αντιστοιχο ποσο
μαζι με το κουρεμα στα ομολογα κατα 40% (αν αυτο συμβει εντος του 11 που προβλεπεται χρεος 350 δις)μιλαμε για αλλα 140 δις
συνολικο οφελος δλδ 140+70=210 δις και βαζω εναν αστερισκο εδω διοτι ενδεχεται το οφελος απο το κουρεμα στα ομολογα να ειναι λιγοτερο
διοτι αν θυμαμαι καλα στα 110 δις του μνημονιου δεν επιτρεπεται κουρεμα βασει της συμφωνιας ..
ακομα κι αν ολα αυτα συμβουν τοτε απο 350 δις θα χρωσταμε 140 δις (μακαρι)
ομως..
οι τραπεζες θα πρεπει απο καπου να αντικαταστησουν τα 70 δις που εχασαν
δλδ με ΑΜΚ που μου φαινεται αδυνατο να μπορουν να συκωσουν 70 δις απο τις αγορες (ασε το προβλημα της τιμης των νεων μετοχων)
μια δευτερη εναλλακτικη θα ηταν τα ομολογιακα δανεια που αυτοματως θα αυξησουν το ιδιωτικο χρεος

δεν εχω αναφερθει καθολου στην αναταραχη που θα προκληθει σε ιδιωτες και επιχειρησεις μετα το χασιμο των καταθεσεων τους και δε θελω ουτε να το σκεφτομαι

επισης το κουρεμα στα ομολογα θα διατηρησει αν οχι θα αυξησει τα γνωστα σε ολους μας spreads για πολυ καιρο (βλεπε δανεισμο αργεντινης μετα τη χρεοκοπια) (2)
δλδ οτι κερδισουμε απο τα χρεολυσια του δημοσιου χρεους θα το πληρωνουμε σε τοκους ...υπερογκους τοκους
για ολα τα παραπανω δεν το βλεπω ως σεναριο

Αρχιζει και φαινεται το ευρωομολογο
το ποτε δεν το γνωριζω αλα δεν θα αργησει
σε αυτη την περιπτωση το E-bond θα μπορουσε να αφορα το 60% του δημοσιου χρεους της χωρας που σημαινει επιτοκιο 1-2 μοναδες πανω απο αυτο που πληρωνει η γερμανια(μειωση δαπανης για τοκους )
αν επιμηκυνθουν τα 110 δις της τροικας στο διπλασιο χρονο ...
και αν μας δοθει η δυνατοτητα να αγορασουμε ενα μερος των ομολογων που εχει η ΕΚΤ στην τιμη που τα αγορασε η ιδια δλδ στο 60-65% της ονομαστικης τοτε θα μπορουμε να μιλησουμε για εξοδο απο το φαυλο κυκλο

ομως το νοικοκυρεμα στα δημοσιονομικα μας πρεπει να προηγηθει ολων αυτων !

καλημέρα γκάρι, καλώς ήρθες.

γενικά καλά τα λες, 2 παρατηρήσεις στα τονισμένα:

1. Άκουσες καθόλου για ΠΟΣΑ έχουμε δώσει μέχρι τώρα για να σώσουμε τις τράπεζες? 68δις φίλε!! (ή έχεις την εντύπωση ότι οι εγγυήσεις υπάρχει περίπτωση έστω και 1 στο εκατομύριο να επιστραφούν?). Ε, με το μνημόνιο τους δίνουμε 68, με το σενάριο που είπα θα πρέπει να τους δώσουμε 70, μία η άλλη το βγάζω. Και ας κάνουν επιτέλους και μια ΑΜΚ! δεν γίνεται ιδιωτικές εταιρείες να λειτουργούν με αυτό το τρόπο: όταν βγάζω όλα καλά, όταν χάνω απλώνω το χέρι στη κυβέρνηση να με σώσει!! Να χέσω την ελεύθερη αγορά ρε!
2. Για το αν θα είμαστε εκτός αγορών: έχεις πάρει χαμπάρι ότι θα είμαστε έτσι και αλλιώς εκτός αγορών για καμιά δεκαετία?  :grin:

Φίλε Γκάρι, αν κάτσεις 2 λεπτά να σκεφτείς ένα προς ένα τα επιχειρήματα των αντίθετων στη χρεωκοπία θα διαπιστώσει και μόνος σου ότι ΟΛΑ - μα ΟΛΑ - ισχύουν ΚΑΙ με το μνημόνιο!!

Το εχω ξαναπεί: Αυτή είναι η βασική μου ένσταση στο μνημόνιο, ότι δηλ. οδηγεί ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ σε χρεωκοπία μετά από 3 χρόνια!!
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
  κατσε  γκαρι,  δηλαδη   το  λαλιωτη   που  εχει  σε  οφ  σορ   στα  βανουατου    ενα  σωρο  ακινητα  σε  γκαζι  και  ψυρρη  μπορουμε  να  τον  πιασουμε   με  απλο  ποθεν  εσχες :think:   θελω   απο  το  1975   να  ελεχθουν  ολοι  οι   βουλευτες  και  κυριως :uglystupid:  οι  συγγενεις  τους  μεχρι  τριτου  βαθμου :idiot:    τοτε   θα  χουμε   γελια       μια  λιστα   που  ειχα   δει  με  βουλευτες-υπουργους  του  πασοκ (φανταζομαι  το  ιδιο  και  για  τη  νδ)  απο  τις  δεκαετιες  80-90   ολοι  μενανε   σε  φιλοθεη  ψυχικο  εκαλη   βουλιαγμενη :headbang:   ημαρτον   τετοια  προκληση

++
follow the money λέγεται η συνταγή.
τα οποία να προσθέσω αγόρασε όταν ακόμα οι περιοχές ήταν υποβαθμισμένες, και μετά τις "ανέπτυξε" (σαν ΥΠΕΧΩΔΕ)  ;)
α, μη ξεχνάς και ένα φτωχικό στη Μύκονο.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom