Την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών οι τεχνοκράτες της τρόϊκας έρχονται για τον καθιερωμένο τριμηνιαίο έλεγχο υλοποίησης του μνημονίου. Και έρχονται όχι δώρα, αλλά μέτρα φέροντες. Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Γιούνκερ ο οποίος, αφού έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας αξιόπιστο το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζει, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν φτάνει και ότι υπάρχει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Το ίδιο είχε πει και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Εν αναμονή νέων μέτρων λοιπόν. Τι μέτρων; Εδώ είναι το θέμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις . Ότι δεν θα υπάρξουν δηλαδή μέτρα που ευθέως θα πλήττουν εκείνου που πάντα πρώτοι πληρώνουν και ξαναπληρώνουν ως εύκολα θύματα.
Το ίδιο λίγο πολύ επανέλαβε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα μέτρα τέτοια, που να περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη». Παράλληλα σε συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στο ραδιοσταθμό «9,84», διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου γιατί προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Επειδή δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε, ξέρουμε τι δεν θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα. Λαμβάνουμε όμως υπόψη μας και κάποια άλλα δεδομένα:
- Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2010 δείχνουν διεύρυνση της υστέρησης των εσόδων, που αυξήθηκαν κατά 3,7% έναντι στόχου για 8,7%, αλλά και μείωση του ελλείμματος κατά 30%.
- Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος, προτείνει επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
- Η τρόϊκα επιμένει να υπερισχύουν θεσμοθετημένα σε κάθε περίπτωση οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση χρειάζεται πρόσθετα έσοδα και οι δανειστές μας επιμένουν να ορίζουν εκείνοι την ακολουθούμενη πολιτική, είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν :
-Νέους έμμεσους φόρους (που φυσικά είναι οι πιο άδικοι και θίγουν κυρίως τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα).
-Απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μη μονίμων υπαλλήλων.
-Αναδιαμόρφωση και εξορθολογισμός του μισθολογίου του δημόσιου τομέα. (Στην ορολογία των απανταχού κυβερνώντων εξορθολογισμός αμοιβών σημαίνει συμπίεση προς τα κάτω).
-Επέκταση του καθεστώτος των συμβασιούχων αφού και λιγότερο στοιχίζουν και εξαρτώμενοι είναι και εύκολα απολύονται όταν υπάρξει ανάγκη.
-Θεσμοθέτηση αντιστροφής της ισχύος των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ισχυρότερες θα γίνουν οι επιχειρησιακές (μεταξύ εργαζομένων επιχείρησης και εργοδότη), έναντι των κλαδικών και αυτές με τη σειρά τους ισχυρότερες έναντι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία σε αυτή την περίπτωση θα καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο
Πάντως η κυβέρνηση ή τουλάχιστον αρκετά στελέχη της φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου δύσκολα οδηγεί σε επιτυχία, αφού και τα βάρη για το λαό είναι δυσβάσταχτα και το αντιμνημονιακό μέτωπο στην κοινωνία ισχυροποιείται διαρκώς.
Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου έχουν ήδη ταχθεί με δηλώσεις τους οι υπουργοί Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας προϋποθέσεων για αναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους θέτοντας όμως ως όριο να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η δημοσιονομική προσαρμογή