Νέα

ChatGPT, νέα επανάσταση στο χώρο της πληροφορικής;

• Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αναρωτιέμαι με τις σχολές τι θα γίνει που κανένας φοιτητής/μαθητής δεν πρόκειται να ξανακάνει εργασία μόνος του. :2funny: Έχει κανένα τρόπο ο καθηγητής να καταλάβει ότι μια εργασία έχει δημιουργηθεί από το ChatGPT, αφού αυτό κάθε φορά δημιουργεί διαφορετική απάντηση στο ίδιο ερώτημα;

Kalogero

Σεβαστός
Εγγρ.
27 Δεκ 2020
Like
3.701
Πόντοι
1.706
Καλά ναι, σε βάθος χρόνου δεν είναι βιώσιμο, γιατί κάποια στιγμή το ChatGPT θα διαδοθεί. Αλλά για μερικές φορές άμα το κάνεις, ποια είναι η πιθανότητα να σε καταλάβουν;
Πόσο βάθος χρόνου νομίζεις ότι χρειάζεται; Όσοι έχουν κάποια δραστηριότητα που θα απευθύνονταν σε freelancers για ανάθεση δουλειάς, είναι άνθρωποι της δράσης που μάθαν για το chatgpt. Οι παππούδες στα χωριά μπορεί να μην το ξέρουν ακόμα.

Άντε να έχουν λίγο χρόνο ζωής όσοι freelancers είναι εξειδικευμένοι σε ένα αντικείμενο όπου το chatgpt δεν τα πάει ακόμα καλά. Αλλά η βελτίωση αυτής της τεχνολογίας πάει με ταχύτητα αστραπής.

Κάποιοι αρθρογράφοι ίσως μπορούν να επιβιώσουν, όχι πλέον από την συγγραφή μεμονομένων άρθρων, αλλά από το σύνολο του έργου τους όταν έχουν να προτείνουν μία θεματολογία με συνοχή. Πχ γράφεις στο Substack και κερδίζεις από subscriptions των followers σου.

• Like
Αντιδράσεις: vril

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Βάλε το να σου γράψει ένα πρόγραμμα που σου βρίσκει αν ένας αριθμός είναι πρώτος. Το αποτέλεσμα σε performance είναι χειρότερο και από ενός πρωτοετούς φοιτητή της πληροφορικής.
Μόλις του έκανα ακριβώς το ίδιο prompt δύο μήνες μετά και ο αλγόριθμος που μου έφτιαξε ήταν καλύτερος σε performance. Δεν ξέρω για σας, πάντως εγώ έχω αρχίσει πολύ σοβαρά να ανησυχώ για το μέλλον πολλών επαγγελμάτων. Μετά το έβαλα βήμα-βήμα να μου φτιάξει ένα angular application και τα έκανε όλα σωστά. Στη συνέχεια του έδωσα ένα javascript snippet να μου εξηγήσει σε abstract level τι κάνει και να μου κάνει διάφορες αλλαγές σε αυτό και επίσης έφερε εις πέρας όλα τα prompts σωστά. Κλάψτε. :confused:

Μόνο μια ελπίδα έχω για να μην κλέψει τη δουλειά του προγραμματιστή, το να μη θέλουν οι εταιρείες λογισμικού να ανεβάζουν τον κώδικά τους σε ένα ΑΙ σύστημα, όπως πριν έκανα εγώ για να μου κάνει τις αλλαγές.

Τελευταία τροποποίηση:

ZoReN

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2013
Κριτικές
8
Like
3.179
Πόντοι
506
Μόλις του έκανα ακριβώς το ίδιο prompt δύο μήνες μετά και ο αλγόριθμος που μου έφτιαξε ήταν καλύτερος σε performance. Δεν ξέρω για σας, πάντως εγώ έχω αρχίσει πολύ σοβαρά να ανησυχώ για το μέλλον πολλών επαγγελμάτων. Μετά το έβαλα βήμα-βήμα να μου φτιάξει ένα angular application και τα έκανε όλα σωστά. Στη συνέχεια του έδωσα ένα javascript snippet να μου εξηγήσει σε abstract level τι κάνει και να μου κάνει διάφορες αλλαγές σε αυτό και επίσης έφερε εις πέρας όλα τα prompts σωστά. Κλάψτε. :confused:
Και όλη αυτήν η JavaScript που σου έφτιαξε, με οποιοδήποτε framwork δεν έχει σημασία, είναι κώδικας που θα βάλεις σε production εφαρμογή να τρέχει live?

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Και όλη αυτήν η JavaScript που σου έφτιαξε, με οποιοδήποτε framwork δεν έχει σημασία, είναι κώδικας που θα βάλεις σε production εφαρμογή να τρέχει live?
Εντάξει, ένα basic application του ζήτησα να φτιάξει με μια φόρμα αναζήτησης σε υπαλλήλους, δεν του έβαλα κάτι πιο complex που να αντιστοιχεί σε real world εφαρμογές ακόμα για να σου πω.

ZoReN

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2013
Κριτικές
8
Like
3.179
Πόντοι
506
Εντάξει, ένα basic application του ζήτησα να φτιάξει με μια φόρμα αναζήτησης σε υπαλλήλους, δεν του έβαλα κάτι πιο complex που να αντιστοιχεί σε real world εφαρμογές ακόμα για να σου πω.
Αυτό ακριβώς ήθελα να πω. Δεν μπορείς να το εμπιστευτείς σε live εφαρμογή

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Αυτό ακριβώς ήθελα να πω. Δεν μπορείς να το εμπιστευτείς σε live εφαρμογή
Πάντως αυτό το δείγμα που μου έφτιαξε ήταν άψογο. Δε βλέπω το λόγο να μην είναι σε εξίσου καλό επίπεδο και κάτι σε μεγαλύτερο scale, το οποίο άλλωστε θα τεσταριστεί πριν βγει στο production.

OP
OP
Δ
Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Like
10.924
Πόντοι
3.556

Μόνο μια ελπίδα έχω για να μην κλέψει τη δουλειά του προγραμματιστή, το να μη θέλουν οι εταιρείες λογισμικού να ανεβάζουν τον κώδικά τους σε ένα ΑΙ σύστημα, όπως πριν έκανα εγώ για να μου κάνει τις αλλαγές.
Το προβλημα ειναι σε αυτο κομματι. Ο χρονος που εφαγες για να του κανεις ερωτοαπαντησεις και στο τελος να παρεις το πληρες προγραμμα, ειναι σχεδον ισος με το χρονο που θα παρει εναν προγραμματιστη για να ψαξει-γραψει τη λυση
Επομενως, συμφωνω πως το chatGPT μπορει να παρει δουλειες αυτη τη στιγμη, αλλα θα παρει κυριως δουλειες απο πελατες-φυσικα προσωπα που τσιγκουνευονται να πληρωσουν εναν προγραμματιστη και προτιμουν να καθονται να συνομιλουν με μια μηχανη προσπαθωντας να φτιαξουν το προγραμμα μονοι τους με τη βοηθεια της μηχανης (η το αντιστροφο, η μηχανη να φτιαξει το προγραμμα με τη βοηθεια τους)
Επισης μην ξεχνας πως εσυ εχεις καποιες γνωσεις προγραμματισμου επομενως κατευθυνες το chatGPT εκει που επρεπε. Οι περισσοτεροι πελατες ειναι παντελως ανιδεοι απο προγραμματισμο και αν καθησουν να συνομιλησουν με το chatGPT δεν εχουν ιδεα τι να του ζητησουν να κανει ως επομενο βημα.
Συμπερασματικα ΝΑΙ, θα χαθουν δουλειες, αλλα θα ειναι κυριως φθηνοδουλειες-μικροδουλειες που μεχρι τωρα τις εκαναν Ινδοι με 7 δολλαρια την ωρα για τσιγκουνηδες πρησταρχιδηδες πελατες και αφεντικα.
Οι καλοι προγραμματιστες δουλευουν με πελατες που δεν τους ενδιαφερει αν το chatGPT μπορει να φτιαξει αυτο που θελουν στο 60% του χρονου και με 70% του κοστους, ουτε εχουν ορεξη να καθονται να ψαχνονται τι να ρωτανε την μηχανη.
Απλα εχουν λογαριασμους πολλων εκατομμυριων και σου πετανε καποια 100δολλαρα, 1000δολλαρα, 10000δολλαρα να τους φτιαξεις αυτο που θελουν και θελουν εναν ανθρωπο να μιλανε σε ανοιχτη γραμμη και που να εχει και καποια εικονα του τι σημαινει το τελικο προιον για την επιχειρηση τους στον πραγματικο κοσμο.
Προς το παρον, η γενια του chatGPT ειναι παρα πολυ μακρια απο το να απειλησει καλους προγραμματιστες και να κερδισει καλους πελατες.
Η συνεχεια μπορει να ειναι διαφορετικη με ανατροπες. Κανενας δε μπορει να προβλεψει.
Αν μας περασουν οι μηχανες πολυ συντομα, καλοδεχουμενο. Μεσα σε ολα τα στραβα, μπορει να δουμε και απιστευτα καλα, οπως πχ προσωπικα πιστευω τετοιες μηχανες στο μελλον θα μπορεσουν επιτελους να βρουνε λυσεις σε ανιατες ασθενειες, που αν γινει αυτο χαλαλι και οι δουλειες και ολα

ZoReN

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2013
Κριτικές
8
Like
3.179
Πόντοι
506
Πάντως αυτό το δείγμα που μου έφτιαξε ήταν άψογο. Δε βλέπω το λόγο να μην είναι σε εξίσου καλό επίπεδο και κάτι σε μεγαλύτερο scale, το οποίο άλλωστε θα τεσταριστεί πριν βγει στο production.
Σκέψου ότι σου έκανε ένα δείγμα. Μια εφαρμογή που τρέχει στο production έχει 10, 20 διαφορετικά αρχεία. Σε αυτά τα αρχεία μπορείς να έχεις js, json, php, mysql η οτιδήποτε άλλο. Οπότε πως και πού θα βάλεις εσύ τις 5-20 γραμμές κώδικα που σου έκανε generate? Και άντε και τις βάλεις. Πως αυτός ο κώδικας θα ενσωματωθεί σωστά με όλο τον υπόλοιπο κώδικα. Πχ να του βάλεις τις κλάσεις που έχεις σε άλλα κομμάτια , ή τις σωστές μεταβλητές ή οτιδήποτε άλλο

ZoReN

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2013
Κριτικές
8
Like
3.179
Πόντοι
506
Στο τελευταιο εργο που δουλεψα, καναμε μεταφορα καποιων πολυπλοκων υπολογιστικων μοντελων απο Excel σε Python, μιας τεραστιας εταιριας που δε χρειαζεται να αναφερω.
Σε μια στηλη ειχε την raw formula και στη διπλανη την περιγραφη της σε ανθρωπινη γλωσσα (δηλαδη αντι για $D$2 σου ειχε τη μεταβλητη lastYearAssets, κλπ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΣΥΧΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΑΘΗ!!!

Δηλαδη φαντασου πως οχι μονο πρεπει να κανεις τη μετατροπη, αλλα πρεπει να τσεκαρεις και αν η φορμουλα και η περιγραφη της ειναι σωστες.

Το τωρινο μοντελο chatGPT στο εν λογω εργο θα εγκατελειπε η θα εβγαζε χοντρο λαθος στα πρωτα 2 λεπτα.
Ισως θα μπορουσαμε να μιλησουμε για το μοντελο chatGPT-15 και πανω.

Αλλα οπως ειπα, μακαρι να φτασουμε εκει, γιατι ενα τετοιο μοντελο θα μας ξυπνουσε ενα πρωι και θα μας ελεγε πως βρηκε τη θεραπεια για τις ανιατες ασθενειες που βασανιζουν την ανθρωποτητα εδω και πολλα χρονια και ολοι ξερουμε. Αλλιμονο αν υπαρχει ανθρωπος που δε θα χαιροταν με αυτο!
Ακριβώς αυτό που λέω δηλαδή. Χρειάζεται πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας για να το ελέγξει και να κάνει τις μετατροπές που χρειάζονται για το κάθε αρχείο. Μόνο του plug n play δεν παίζει. Εκτός αν μιλάμε για κάτι πάρα πολύ απλό.

Τώρα για το κομμάτι των ασθενειών συμφωνώ ότι εκεί θα δούμε θαύματα. Εκεί θα παίξει ρόλο και τα AI που έχουν να κάνουν με φωτογραφία. Να μπορείς δηλαδή να βλέπεις πρωτείνες ιούς και δεν ξέρω τι άλλο σε 3D απεικόνιση, άρα να μπορείς να τα μελετήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Βέβαια για να φτάσουμε εκεί απέχουμε πολύ

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Το προβλημα ειναι σε αυτο κομματι. Ο χρονος που εφαγες για να του κανεις ερωτοαπαντησεις και στο τελος να παρεις το πληρες προγραμμα, ειναι σχεδον ισος με το χρονο που θα παρει εναν προγραμματιστη για να ψαξει-γραψει τη λυση
Επομενως, συμφωνω πως το chatGPT μπορει να παρει δουλειες αυτη τη στιγμη, αλλα θα παρει κυριως δουλειες απο πελατες-φυσικα προσωπα που τσιγκουνευονται να πληρωσουν εναν προγραμματιστη και προτιμουν να καθονται να συνομιλουν με μια μηχανη προσπαθωντας να φτιαξουν το προγραμμα μονοι τους με τη βοηθεια της μηχανης (η το αντιστροφο, η μηχανη να φτιαξει το προγραμμα με τη βοηθεια τους)
Επισης μην ξεχνας πως εσυ εχεις καποιες γνωσεις προγραμματισμου επομενως κατευθυνες το chatGPT εκει που επρεπε. Οι περισσοτεροι πελατες ειναι παντελως ανιδεοι απο προγραμματισμο και αν καθησουν να συνομιλησουν με το chatGPT δεν εχουν ιδεα τι να του ζητησουν να κανει ως επομενο βημα.
Συμπερασματικα ΝΑΙ, θα χαθουν δουλειες, αλλα θα ειναι κυριως φθηνοδουλειες-μικροδουλειες που μεχρι τωρα τις εκαναν Ινδοι με 7 δολλαρια την ωρα για τσιγκουνηδες πρησταρχιδηδες πελατες και αφεντικα.
Οι καλοι προγραμματιστες δουλευουν με πελατες που δεν τους ενδιαφερει αν το chatGPT μπορει να φτιαξει αυτο που θελουν στο 60% του χρονου και με 70% του κοστους, ουτε εχουν ορεξη να καθονται να ψαχνονται τι να ρωτανε την μηχανη.
Απλα εχουν λογαριασμους πολλων εκατομμυριων και σου πετανε καποια 100δολλαρα, 1000δολλαρα, 10000δολλαρα να τους φτιαξεις αυτο που θελουν και θελουν εναν ανθρωπο να μιλανε σε ανοιχτη γραμμη και που να εχει και καποια εικονα του τι σημαινει το τελικο προιον για την επιχειρηση τους στον πραγματικο κοσμο.
Προς το παρον, η γενια του chatGPT ειναι παρα πολυ μακρια απο το να απειλησει καλους προγραμματιστες και να κερδισει καλους πελατες.
Η συνεχεια μπορει να ειναι διαφορετικη με ανατροπες. Κανενας δε μπορει να προβλεψει.
Αν μας περασουν οι μηχανες πολυ συντομα, καλοδεχουμενο. Μεσα σε ολα τα στραβα, μπορει να δουμε και απιστευτα καλα, οπως πχ προσωπικα πιστευω τετοιες μηχανες στο μελλον θα μπορεσουν επιτελους να βρουνε λυσεις σε ανιατες ασθενειες, που αν γινει αυτο χαλαλι και οι δουλειες και ολα
Ίσως έχεις δίκιο, το ποστ σου με γέμισε αισιοδοξία. Η αλήθεια είναι ότι θέλει γνώσεις προγραμματισμού, ώστε να το κατευθύνεις. Ένας ανίδεος επίσης δε θα ήξερε πως να τρέξει και να κάνει deploy τον κώδικα και θα έτρωγε παραπάνω χρόνο, για να τα καταφέρει. Χώρια που η ποιότητα του κώδικα δε θα ήταν η καλύτερη, γιατί θα τον έπαιρνε όπως τον έβρισκε χωρίς refactoring και βελτιώσεις.
Επίσης ήταν λιγάκι χρονοβόρες οι ερωταπαντήσεις, γιατί έπρεπε για κάθε μικρή αλλαγή που του ζητάω να περιμένω γραμμή γραμμή να μου επιστρέψει όλο τον κώδικα από την αρχή. Βέβαια αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί εύκολα με μια μελλοντική παραμετροποίηση από πλευράς GPT να έρχεται αμέσως ολόκληρο το response.
Το σενάριο που μου φαίνεται πιθανότερο είναι να χρησιμοποιεί το ChatGPT κάποιος με προγραμματιστικό background ο οποίος να του δίνει τα prompts έχοντας λιγότερη ανάγκη από βοηθούς. Δηλαδή η ίδια δουλειά που θα γινόταν από μια ομάδα 5 developers θα γίνεται από 2, με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας.

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Σκέψου ότι σου έκανε ένα δείγμα. Μια εφαρμογή που τρέχει στο production έχει 10, 20 διαφορετικά αρχεία. Σε αυτά τα αρχεία μπορείς να έχεις js, json, php, mysql η οτιδήποτε άλλο. Οπότε πως και πού θα βάλεις εσύ τις 5-20 γραμμές κώδικα που σου έκανε generate? Και άντε και τις βάλεις. Πως αυτός ο κώδικας θα ενσωματωθεί σωστά με όλο τον υπόλοιπο κώδικα. Πχ να του βάλεις τις κλάσεις που έχεις σε άλλα κομμάτια , ή τις σωστές μεταβλητές ή οτιδήποτε άλλο
Και εδώ έρχομαι στο άλλο σημαντικό ζήτημα που θα ήθελα να θίξω. Για να έχει πλήρη εικόνα το ChatGPT και να σε βοηθήσει με αυτές τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να του δώσεις τον κώδικα σου με όλα τα αρχεία. Από τη στιγμή που θα συλλέγει προσωπικά δεδομένα για σένα, ποιος θα το εμπιστευτεί; Ποιο software house θα ρισκάρει να διαρρεύσει ο κώδικάς του, όταν οι υπάλληλοι του χρησιμοποιούν ένα ΑΙ σύστημα;

PsYcHo_777

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2006
Like
4.185
Πόντοι
456
Άμα τη μισή δουλειά στη βγάζει η ΑΙ, θα θες λιγότερους στο team.
Αν πρώτα σε προσλάμβαναν για να βγάζεις μια δουλειά σε ένα πόστο, ενώ στο εξής θα σε προσλαμβάνουν για να ελέγχεις τη δουλειά που βγάζει η ΑΙ σε αυτό το πόστο, θα παίρνεις τον ίδιο μισθό άραγε; Κάποια πράγματα σαφώς θα αλλάξουν και για αυτό είπα πιο πάνω ότι πρέπει να το βλέπει κανείς σε βάθος 10ετίας. Ιδίως αν είναι να κάνει σπουδές.

Το βίντεο είναι στα γαλλικά και δεν ξέρω αν θα σε βολέψουν οι υπότιτλοι. Ο τύπος έγινε εκατομμυριούχος σε ένα χρόνο με το dropshipping και μετά το γύρισε στην τηλεεκπαίδευση. Τον έχει γράψει και το forbes και είναι και στη Wikipedia. Το αναφέρω για να μην θεωρηθεί ότι είναι κανένας σκάμερ.

Λιγοι ειναι σκαμμερς να ξερεις περα απο τους απολυτως προφανεις.

Μη τρως το παππα των normies.

Ξερω πολλα ατομα (10-12) που εχουν πανω απο ενα εκατομμυριο ευρω στην ακρη και βγαζουν απο 200-500κ το χρονο online.

Αλλοι ζουν ντουμπαι αλλοι ειναι στο παγκρατι και κανουν βολτες στο αλσος.

Και αν τους δεις δε παει το μυαλο σου.

PsYcHo_777

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2006
Like
4.185
Πόντοι
456
Και ο μηχανικος αυτοκινητων υπαρχει αλλα ο πεταλωτης αλογων εξαφανιστηκε μια για παντα.
Για καθε εναν πεταλωτη δημιουργηθηκαν 100 μηχανικοι.

Αυτο σημαινει καπιταλισμος, προστιθεμενη αξια, economic growth, maximize efficiency και αυτο εδωσε ωθηση στην αυξηση του πληθυσμου με πολυ καλυτερη ποιοτητα ζωης και χαμηλοτερες τιμες σε περισσοτερα προϊοντα.

Οι επομενες θεσεις εργασιας θα ειναι πανω σε soft skills, programming και creativity.

Ολα τα διαδικαστικα και οτι μπορει να αυτοματοποιηθει θα αυτοματοποιηθει.

Οπως ξαναειπαμε δε "χανονται" θεσεις εργασιας ουτε μειωνονται αλλα αλλαζουν μορφη.

Εκει που ηταν χ εργαζομενοι τωρα θα ειναι χ+ψ σε τομεις των νεων τεχνολογιων προγραμματιστων και soft skills, creativity κλπ.

Η αναγκες θα ακολουθησουν. Οι παλιοι κολλημενοι που δε θα προσαρμοστουν θα χαθουν. Οχι οι θεσεις.

Μη γινεστε μπαρμπαδες που φερνουν καθε φορα αρμεγεδωνα σε οτι δε μπορουν να κατανοησουν και να ακολουθησουν οι ιδιοι οπως εφερναν ολες οι γενιες που ελεγαν για τη γραφη, τη τηλεοραση, το πυρηνικη ενεργεια κλπ κλπ σαν αλλοι ιθαγενεις που εκαιγαν τις μαγισσες στη πυρα.

OP
OP
Δ
Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Like
10.924
Πόντοι
3.556
Και εδώ έρχομαι στο άλλο σημαντικό ζήτημα που θα ήθελα να θίξω. Για να έχει πλήρη εικόνα το ChatGPT και να σε βοηθήσει με αυτές τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να του δώσεις τον κώδικα σου με όλα τα αρχεία. Από τη στιγμή που θα συλλέγει προσωπικά δεδομένα για σένα, ποιος θα το εμπιστευτεί; Ποιο software house θα ρισκάρει να διαρρεύσει ο κώδικάς του, όταν οι υπάλληλοι του χρησιμοποιούν ένα ΑΙ σύστημα;
Η μεγαλη επανασταση αν γινει θα γινει με καποιου ειδους εφαρμογη windows που θα την κατεβαζεις και θα εχει τη δυνατοτητα να δουλεψει με πολλων τυπων αρχεια, excel, word, csv, json, html, xml, txt, sql, κλπ εχοντας παρει ηδη την εκπαιδευση της σε μεγαλα αρχεια. Εκει θα μπορει να κανει παππαδες. Θα εχουν βαλει και ενα ευκολο user interface οπου θα μπορει ο χρηστης να συνομιλει με τη μηχανη, να της περιγραφει τι θελει και να της δινει το απαραιτητο input. Πχ να της δινει εναν φακελο και να λεει: Θελω σε ολα τα 2000 εξελ αυτου του φακελου, να τα ανοιξεις, στη στηλη Ημερομηνια να συμπληρωσεις την σημερινη ημερομηνια, απο τη στηλη email να παρεις το email, απο τη στηλη ονοματεπωνυμο να παρεις το ονοματεπωνυμο και μετα να στειλεις email στο emal που πηρες, να προσθεσεις συννημεννο το εν λογω αρχειο και να γραψεις το ταδε κειμενο "Κε Γιωργο Αποστολιδη σας αποστελλουμε την κινηση του λογαριασμου σας, μπλα μπλα μπλα".
Αυτο προφανως χρειαζεται κωδικα για να γινει. Αν μπορει η μηχανη να το καταλαβει και να το υλοποιησει ολο αυτο, δηλαδη να γραψει τον σχετικο κωδικα σε καποια γλωσσα και να την τρεξει, χωρις λαθη και χωρις περαιτερω διευκρινισεις, τοτε θα μιλαμε για αλλης γενιας μηχανη και εκει την εχουμε "πουτσισει" ολοι οσοι δουλευουμε σε γραφεια, τοσο οι απλοι υπαλληλοι οσο και οι προγραμματιστες. Το μεγαλο της ατου ειναι πως μπορει μεσα απο την συζητηση να βελτιωνει τη θεση του, δηλαδη εχει μια ας το πω προσωρινη μνημη-αποψη για το θεμα και οσο συζητας μαζι του, διαρκως την βελτιωνει. Αυτο ειναι κατι μοναδικο και θα το βοηθησει παρα πολυ σε τετοιες δουλειες. Πχ αν κανει λαθος, θα του γραψεις, "καλα το εκανες, απλα θελω να παρεις το επιθετο και το ονομα απο τις 2 διαφορετικες στηλες" και θα το καταλαβει-ενσωματωσει, εχοντας υποψη ολα αυτα που εκανε πριν.
Γενικα εχει τα προσοντα να αντιλαμβανεται πραγματα και επισης εχει τα προσοντα να δουλευει με κωδικα και διαφορους τυπους αρχειων. Ειναι θεμα χρονου νομιζω να φτιαξουν τετοιες εφαρμογες και να πουληθουν στην αγορα. Λογιστικα γραφεια, μεσιτικα, ασφαλιστικα, κλπ θα ειναι απο τους πρωτους πελατες τους.
Και φυσικα, να απαντησω και σε αυτο που ειπες, μια τετοια εφαρμογη δε θα εχει θεμα προσωπικων δεδομενων, αφου θα ειναι απλα μια ακομα εφαρμογη windows οπως ολες οι αλλες που χρησιμοποιουν οι εταιριες στους υπολογιστες τους εδω και χρονια και τις εμπιστευονται.
Βεβαια για πιο πολυπλοκα εργα προγραμματισμου, εκει το πραγμα αλλαζει γιατι η πολυπλοκοτητα των εργων εκτινασσεται αλλα και οι δυνατοτητες του χρηστη που συνομιλει με το μηχανημα πρεπει να εχουν καποια σχεση με προγραμματισμο για να το κατευθυνει οπως πρεπει.

• Like

vril

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Δεκ 2010
Κριτικές
11
Like
12.591
Πόντοι
5.060
Η αναγκες θα ακολουθησουν. Οι παλιοι κολλημενοι που δε θα προσαρμοστουν θα χαθουν. Οχι οι θεσεις.
Ναι, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο οι νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στο AI θα είναι ίσες ή περισσότερες από αυτές που θα χαθούν. Και ένας 40ρης-50ρης είναι πολύ δύσκολο να επανεκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί.

PsYcHo_777

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2006
Like
4.185
Πόντοι
456
Ναι, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο οι νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στο AI θα είναι ίσες ή περισσότερες από αυτές που θα χαθούν. Και ένας 40ρης-50ρης είναι πολύ δύσκολο να επανεκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί.

Σιγουρα ειναι δυσκολο εως αδυνατον να προσαρμοστει καποιος μεγαλυτερος.

Υπαρχει και η θεωρια που λες οτι θα χαθουν πολλες εργασιες απο το ΑΙ και γι αυτο προωθουν το universal basic income (UBI)

GiannisyaTsTs

Μέλος
Εγγρ.
22 Αυγ 2019
Like
2
Πόντοι
0
Σιγά σιγά θα πρέπει να μπουν περιορισμοί στην χρήση του....
Ειδικά σε θέματα εργασιών στην εκπαίδευση (σχολεία, ΑΕΤ-ΤΕΙ κτλ) θα γίνει μεγάλος χαμός!

• Like

Kalogero

Σεβαστός
Εγγρ.
27 Δεκ 2020
Like
3.701
Πόντοι
1.706
Οι εταιρείες παίρνουν προγραμματιστές, μόνο αν δεν βρίσκουν στην αγορά έτοιμη λύση. Σου έχει τύχει να δεις πλατφόρμες οι οποίες να παραθέτουν ονόματα πελατών; Εκεί θα δεις πολλές φορές και βαριά ονόματα.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα η έτοιμη λύση. Φαντάσου μία αλυσίδα ξενοδοχείων. Ανά πάσα στιγμή θα βρεις υπάλληλο που έχει δουλέψει ένα γνωστό software ή SaaS για τη δουλειά σου, αντί να τον εκπαιδεύεις με το δικό σου. Όλα τα τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται τάχιστα αφού η εταιρεία software έχει feedback από μεγάλη πελατεία επιχειρήσεων. Κι επίσης πάντα κάποιος είναι στο customer service να σε εξυπηρετήσει σε λίγα λεπτά, αντί να ψάχνεις τον προγραμματιστή σου. Και το συνολικό κόστος είναι φτηνότερο.

Στο εξής περνάμε στις πλατφόρμες AI και όλες οι παραδοσιακές θα αναβαθμιστούν αν θέλουν να επιβιώσουν. Ένας προγραμματιστής, λοιπόν ,για να μην μείνει χωρίς δουλειά, καλόν είναι, κατά τη γνώμη μου, να προσανατολιστεί προς την AI τεχνολογία, είτε για πρόσληψη από μεγάλες AI εταιρείες και πλατφόρμες είτε να κάνει team με άλλους προγραμματιστές για customized solutions σε εταιρείες που δεν μπορούν να βρουν έτοιμη λύση στην αγορά.

Έβαλα παραπάνω την πλατφόρμα AI OneReach Δες εκεί που λέει A few examples of our customers και θα δεις κάποια βαριά ονόματα. Αυτές οι εταιρείες γιατί να πάρουν developer αφού βολεύονται από την πλατφόρμα;

OP
OP
Δ
Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Like
10.924
Πόντοι
3.556
Οι εταιρείες παίρνουν προγραμματιστές, μόνο αν δεν βρίσκουν στην αγορά έτοιμη λύση. Σου έχει τύχει να δεις πλατφόρμες οι οποίες να παραθέτουν ονόματα πελατών; Εκεί θα δεις πολλές φορές και βαριά ονόματα.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα η έτοιμη λύση. Φαντάσου μία αλυσίδα ξενοδοχείων. Ανά πάσα στιγμή θα βρεις υπάλληλο που έχει δουλέψει ένα γνωστό software ή SaaS για τη δουλειά σου, αντί να τον εκπαιδεύεις με το δικό σου. Όλα τα τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται τάχιστα αφού η εταιρεία software έχει feedback από μεγάλη πελατεία επιχειρήσεων. Κι επίσης πάντα κάποιος είναι στο customer service να σε εξυπηρετήσει σε λίγα λεπτά, αντί να ψάχνεις τον προγραμματιστή σου. Και το συνολικό κόστος είναι φτηνότερο.

Στο εξής περνάμε στις πλατφόρμες AI και όλες οι παραδοσιακές θα αναβαθμιστούν αν θέλουν να επιβιώσουν. Ένας προγραμματιστής, λοιπόν ,για να μην μείνει χωρίς δουλειά, καλόν είναι, κατά τη γνώμη μου, να προσανατολιστεί προς την AI τεχνολογία, είτε για πρόσληψη από μεγάλες AI εταιρείες και πλατφόρμες είτε να κάνει team με άλλους προγραμματιστές για customized solutions σε εταιρείες που δεν μπορούν να βρουν έτοιμη λύση στην αγορά.

Έβαλα παραπάνω την πλατφόρμα AI OneReach Δες εκεί που λέει A few examples of our customers και θα δεις κάποια βαριά ονόματα. Αυτές οι εταιρείες γιατί να πάρουν developer αφού βολεύονται από την πλατφόρμα;
Το μεγαλο προβλημα των εργων πληροφορικης ειναι οτι πρεπει να σπανε σε μικρα κομματια, να γινονται βημα-βημα και συνεχεια να γινονται αναπροσαρμογες, κλπ και ολο αυτο χωρις να βαλουμε μεσα τα errors και τα bugs στο παιχνιδι. Αν βαζαμε τα εργα πληροφορικης σε κλιμακα απο 1 - 100 αναλογα την πολυπλοκοτητα και τη δυσκολια, πχ 1 ειναι η μετονομασια 1000 αρχειων σε εναν φακελο και 1000 ειναι η κατασκευη της μηχανης του google, αυτη τη στιγμη το ΑΙ μπορει να φερει εις περας μονο μεχρι την κλιμακα 1-30, τα 1-10 ισως μονο του με ενα prompt, τα 11-20 με καποιες διευκρινισεις και περισσοτερες οδηγιες και τα 20-30 με διαρκη και επιπονη καθοδηγηση απο εμπειρο χρηστη. Απο κει και πανω η πολυπλοκοτητα εκτοξευεται και ειναι αδυνατο να ανταποκριθει το ΑΙ αλλα και ο προγραμματιστης να καθησει να προσπαθησει να δωσει στη μηχανη να καταλαβει τι θελει, γιατι η μηχανη ποτε δε θα αποκτησει πληρη εικονα του εργου. Παντα η μηχανη θα εστιαζει σε 1-2 κομματια του παζλ και δεν ειναι δυνατο να μπορει να δει ολο το παζλ οπως κανει ενας προγραμματιστης.
Αν μπορεσουν και φτιαξουν μηχανες που να μπορουν να αφοσιωνονται σε ενα εργο και να αποκτουν πληρη εικονα του πως δουλευει, τοτε μιλαμε για εντελως αλλο επιπεδο και θα χαρω να το δω γιατι θα σημαινει οτι θα μπορουν να λυσουν και δυσκολα προβληματα της ανθρωποτητας.
Ολες οι ετοιμες λυσεις ειναι για επιπεδα πολυπλοκοτητας 1-30 και για συνηθως επαναλαμβανομενες πρακτικες. Για σοβαρα εργα πολυπλοκοτητας 31-100 αυτη τη στιγμη οι προγραμματιστες ειναι πολλα επιπεδα επανω και η μονη λυση για τις εταιριες.
Ισως αυτο να αλλαξει γρηγορα, κανεις δεν ξερει. Σιγα-σιγα οι μηχανες θα τρωνε ολο και περισσοτερο απο το ευρος (η "την πιτα") πολυπλοκοτητας το οποιο μπορουν να επεξεργαστουν και το 1-30, να γινει 1-40, 1-50, 1-60 κλπ και να στριμωχνουν σιγα σιγα την εργασιακη ευχερεια των προγραμματιστων.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom